Lekár verzus sestra pri odbere krvi

janinko89
7. okt 2014

Ahoj maminky! Chcela by som sa vás opýtať,aké máte skúsenosti. Pred nedávnom som sa dozvedela,že odber krvi detičkám do 1 roka je v kompetencii lekára a nie sestričky,taktiež,že pokiaľ je moje dieťatko prijaté do nemocničného zariadenia a má naordinovanú infúziu,tak túihlu,či hadičku, ktorou mu pôjde infúzia má zavádzať lekár a v žiadnom prípade nie sestrička,nakoľko môže dôjsť k reakcii-šoku. A tiež lieky ktoré sa davajú priamo do žily, tak má vraj podávať lekár a to pre prípad,že by u dieťatka nastala alergická reakcia. Vraj môže taká reakcia ohroziť aj život dieťaťa.
Chcela by som sa opýtať,ako je to u vás a či dovolíte sestričke aby túto činnosť vykonala za lekára.
Neviem,ale myslím,že po tom čo som sa dozvedela,čo sa môže stať,budem trvať na tom,aby to spravila lekárka a nie sestrička/nie že by som nedôverovala sestričke,ale určite to má dôvod,prečo to má robiť lekár.Tak dievčatá 😉 čakám na vaše postrehy či reakcie a chcela by som vedieť,či vy budete žiadať lekára alebo to necháte na sestričke.Ďakujem a teším sa na vás. 🙂 😉

ena1903
7. okt 2014

Petkovi veru doteraz vzdy brala krv doktorka, ale ani by som nevedela, ze to tak ma byt. Ja by som to asi neriesila, mnohe sestricky maju ovela vacsiu prax v brani krvi ako doktorky.

hajajanka
7. okt 2014

@janinko89 Ked pustis do eteru takuto informaciu, ocakavam aj zdroj, od ktoreho si sa to dozvedela. Takze sem s nim a potom mozeme diskutovat.

eeffka
7. okt 2014

@janinko89 lekarka mi brala krv len 1x v zivote a tu modrinu by som ti nepriala vidiet

jasminet
7. okt 2014

a nie je to skor tak, ze sa to ma robit pod dohladom lekara? ja napr. ked som dostavala transfuziu po porode, tak mi ju zavadzala sestra, ale lekar stal pri nej a prave z dovodu pripadneho soku...

a pri odbere krvi u dcery som si nechala zavolat lekarku a poziadala ju, aby odber urobila ona, kedze sa sestricka vyjadrila, ze ona uz dlho krv nebrala... (nebola to bezna ordinacia), u nasej lekarky toto robi sestra, lekarka stoji pri dietati a dava pozor

libka1
7. okt 2014

mojim detom vzdy berie lekarka, naposledy sme boli na odbere pre imunologicku niekedy koncom juna, syn mal 2 roky, dcera 6 a sestricka nam povedala ze musime pockat kym pride lekarka, ze ona nam krv odobrat nemoze. takze ja som na nicom trvat nemusela, bolo to tak automaticky.

ichbinich
7. okt 2014

Tu v Rakusku ani podkoznu injekciu nemoze dat sestricka :-O Nieto este odber krvi alebo infuzky... Smie myslim vrchna sestricka, ale pamatam sa, ako som bola kdesi u lekara na odber krvi. Bolo nas tam asi 5, sestricka nas "nachystala", teda dala gumeny pas na rameno a dezinfikovala kozu, potom prisiel lekar a do radu nas "napichol" 😀 😀 😀 Pre mna to bohovska zabava, lebo som dovtedy poznala slovenske pomery, ze proste to robia sestricky. To iste pri ockovaniach, sestricky nachystaju vsetko, ale injekciu da az lekar.

Ako by som reagovala neviem, lebo predpokladam, ze ked pridem do nemocnice s dietatom vo vaznom stave, tak hlavne budem cchiet, aby rychlo a spravne reagovali... Takze asi by som sa na to vybodla, ak by to nebola zjavne mlada dievcina zo skoly, tu by som nenechala sa ucit hladat zily na mojom chorom dietati 😉

aristka
7. okt 2014

to sú novinky a to kde si vyčítala ,vieš ak sa pichá dieťa ,neviem o aké malé ide ,ale asistujú všetky ruky ,či lekárske alebo sestričkovské ,keďže pichnúť takého drobca je riadna makačka a ako pichajú sestry tak aj lekári a sestry sú k tomu klasifikované ,majú prax a dokonca na podávanie iv inj.podpísaný súhlas lekára ,plus dieťa je v špitály pod dohľadom či dr. alebo zdr a ak sa prejaví aj neskoršia reakcia napr po lieku vedia zakročiť či dr.alebo zdr....a myslím že
@ena1903 ti to napísala výstižne a pravdivo...

titkovamiriam
7. okt 2014

u nas lekarka a ked som dostavala magnezium ,alebo calcium do žily vzdy mi ju daval lekar

yanni
7. okt 2014

@ichbinich u nas v Nemecku to robi Arzthelferin, cize sestricka. Som tu 15 rokov a vzdy to robila sestricka. Raz som mala infuzku, mlada sestricka, co sa este zaucala, sa bala, tak mi to skusila napichnut doktorka, no mala si to vidiet. Na 4. pokus sa jej to podarilo (podotykam, mam super zily, sestricka u mojho gyndosa sa vzdy vytesuje 😀 ) ale tu modrinu na pol ruky neprajem nikomu. 😠

pribinak
7. okt 2014

Mohla by si upresnit zdroj tejto informacie? Dakujem

sirinka
7. okt 2014

@janinko89 ja by som to ziadala takto... Pri podavani transfuzie alebo pri prvom podani lieku intravenozne by som ziadala minimalne pritomnost lekara. Nie je nutne, aby aj sam robil vykon, skusena sestra to dokaze rovnako dobre. Lekar by mal byt pritomny prave z dovodu neziaducich reakcii.

@ichbinich nie je to celkom tak, subkutanne podanie je v kompetencii sestry, rovnako pod dohladom lekara moze aplikovat aj intravenizne ci muskularne. Odber krvi priamo v labakoch robia tiez sestry. Aj v cervenom krizi odoberaju sestry krv na transfuzie.

janinko89
autor
7. okt 2014

@ichbinich No ale veď práve,čo ak môjmu dieťatku ešte poškodí,napr.podaním lieku? Čo ak práve moje dieťa bude mať alergickú reakciu???

ada12345
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinko89
autor
7. okt 2014

@yanni Prepáč ale ja nehovorím o nás dospelých.Tebe ak bude zle,alebo niečo divné budeš cítiť tak to povieš,ale čo ti povie dieťa ktoré je vystrašené??? A ak má napríklad pol roka???
U dospelých si myslím je to iné

janinko89
autor
7. okt 2014

@pribinak Mám to od svojej kamarátky,ktorá pracuje ako zdravotná sestra na detskom odd. a u nich to už musia vykonávať lekárky.Sestra iba asistuje.Teda pripraví potrebné veci po prípade podrží dieťatko a tak.

hajajanka
7. okt 2014

@janinko89 Nechapem, preco zbytocne panikaris? Preco tu vyvolavas paniku, ktora nie je opodstatnena? Ci dalsia hystericka matka? Dieta je v zdravotnickom zariadeni pod dohladom lekarov a sestier, takze ak bude alergicka reakcia, poskytnu mu prvu pomoc. Neboj sa, sestry su skolene na to, co maju robit. Nie su to ziadne hlupane, ktore by nevedeli, co maju robit pri nejakom probleme.

katren
7. okt 2014

@janinko89 prosim ta aj ja o zdroj informacie, nakolko odpisujes na ine otazky a na tuto nie....

katren
7. okt 2014

@janinko89 dakujem, uz som citala....

mammaroma
7. okt 2014

@janinko89
Teoreticky, ak dieťa bude mať alergickú reakciu, tak ju bude mať, či podá liek sestra, či lekár. Alebo bude mať reakciu na sestru podľa Teba ? Ako bolo vyššie uvedené, lekár poveruje sestru písomne k podaniu lieku. Pre úplnosť, sestry majú v tejto dobe zo zákona minimálne bakalárske vzdelanie, nezriedka však nájdeš pri lôžku aj sestru PhDr.

mawka
7. okt 2014

tak ja neviem, ale my sme na oddeleni vzdy mali papier, suhlas primara s tym, ze mozeme podavat i.v., ako sestry sme mali v skole dost casu sa naucit pichat s.c., i.v., i.m., podavat infuzie, transfuzie /krizova skuska, pri ktorej je lekar, ktory ju aj potvrdi a pri podani transfuzie sestra vie, co moze nastat a co ma robit, caka sa minutku na reakciu/, odoberat krv aj zo zily, aj z prstika a podobne. mojmu malemu raz brala doktorka krv asi na 4. krat, sestricka bola sikovnejsia. malej raz brala krv sestra a raz lekarka a obe super. a ja ked som mala pacienta maleho na chire, tak ked som si nebola ista, poziadala som sluzobne starsiu kolegynu, nie je to hanba. a tiez stari ludia maju uz zily ako nitky, neraz sa nam stalo, ze sme jednoducho nevedeli najst, ani lekar a nakoniec skoncili s katetrom, takze tak. ved hadam sestra je na slovensku dostatocne studovana na to, aby vedela tieto veci vykonavat - nohovorim o zdrav. asistentovi, ale o sestre. a cim viac ma prax, tym lepsie picha. btw, dost casto sa nam stavalo, ze mladi lekari nas prosili, nech ich to naucime alebo rovno povedali, ze si netrufaju, nech to popichame, odoberieme.

janinko89
autor
7. okt 2014

@aristka To mi chceš povedať,že lekár podpíše súhlas,že spravíš jeho robotu a že on je za vykonanú prácu zodpovedný???
No pane bože dúfam,že nemôže dať aj nejaký súhlas chirurg sestričke,aby operovala za neho. Či čo všetko môže sestrička robiť. Vážne stačí súhlas lekára a môže robiť jeho prácu???Akúkoľvek???

mawka
7. okt 2014

@mammaroma presne, bud je to sestra s maturitou z byvaleho systemu a studovala 4 roky svoju pracu alebo je to sestra min. Bc. a vo vacsine pripadov predtym zdrav. asistent. Jasne, ze nebudu odoberat krv asistenti ci sanitari.... a toboz nie malemu dietatu.

marbalulka
7. okt 2014

@janinko89 ked si na to spomeniem, tak nam pediatricka brala krv vzdy len ona, sestricka iba bola pri tom. v odbornej ambulancii nam brala sestricka, doktorka tam ani nebola, ale dlho sme sa trapili, neslo odobrat, a ked prisla doktorka, ona odobrala z hlavy, sestricka, ze nemoze z hlavicky

alicka850
7. okt 2014

Neviem ako je to u detičiek, ale u dospelých to funguje tak, že intravenozne lieky /do žily/ podla zakona ma podavať lekár. Rieši sa to tak, že písomne lekár poverí sestru na podávanie lieku, menovite meno leára, sestry, dátum poverenia. Do svalu, alebo podkožne môže podávať sestra bez poverenia. Všetky lieky ordinuje lekár, teda je zodpovedný aj za nežiadúce reakcie. Jedine ak by sestra podala niečo iné, ako je naordinované, je zodpovedná ona. Podanie transfúzie môže urobiť sestra, ale samozrejme za prítomnosti lekára a po tom, ako lekár krv nakríži a skontroluje všetky údaje. Nie je reálne, aby pri podávaní všetkých liekov naprikald na oddelení v nemocnici bol osobne prítomný lekár, najma ak ma na starosti 20 pacientov, ale musí byť minimálne v objekte a v prípade nejakej reakcie rýchlo dostupný zasiahnuť. Na ambulancii lekár nemá na to čas, aby tie lieky reálne podával a robil odbery krvi, to by potom stihol asi 10 pacientov za den. Ja momentálne pracujem ako lekár na ambulancii a neviem si predstaviť, že by som mala toto všetko stíhať. Kým sestra odoberie krv podla mojej ordinácie, ja stihnem prezrieť zdravotnú dokumentáciu a tým ušetrím 2-3 minúty, ktoré ked sa nazbierajú pri všetkých pacientov, možem ich denne vybaviť ovela viac. Pri podávaní liekov podla mojej ordinácie som osobne prítomná. Je pravda, ako písali dievčatá vyššie, že sestry majú vacsiu prax v odberoch, kedze to robia niekolkokrát denne. U detí neviem ako to je, ale napríklad moju dvéru vždy odoberala lekárka, a to má takmer 5 rokov.

mawka
7. okt 2014

@janinko89 prehanas. pichanie a odbery boli u nas vzdy pracou sestry. preto bolo mozne byt aj detskou sestrou. to len potom sa kopa veci pomenila a hlavne slo o byrokraciu, suhlasy, atd. Ale odjakziva sesterska praca u nas zahrnala aj pichanie, aj odbery aj infuzky aj transfuzky. Ved my sme sa v skole neucili pichat plysovych mackov... preboha, ved my sme tri roky praxovali v nemocnici riadne zaroven so sestrami a profesormi a lekarmi a ziadne ulavy. a pri vsetkom... ved to je nasa praca, kriste pane.

aristka
7. okt 2014

@janinko89 prečo máš pocit ,že ak ti dieťa pichne sestra dostane alerg reakciu ,tú ak má dostať dostane aj pri lekárovi,plus na odd je prítomný lekár alebo bude volaný , plus zdr.vie podať neodkladnú zdr .star ...nejak nechápem čo riešiš ....

mawka
7. okt 2014

@marbalulka tak ako pises, zalezi skade sa krv berie, z hlavicky jednoznacne lekar a to tak bolo vzdy. no proste ale po 20 rokoch praxe sa stane, ze sestra si porobila specializacie, je vyborna "pichacka", tak preco nie? radsej si dam pichnut dieta od takej sestry ako od lekarky, ktora taku prax nema.

mawka
7. okt 2014

@aristka tiez nechapem, co riesi. lekari maju svoje povolanie, my sestry svoje a ludia nevidia alebo nechcu vidiet, ze sestry normalne techniku podavania alebo laicky pichania normalne studuju. sak to neni ze pridem a pichnem, sak to ma svoj postup preboha... neviem, preco sa nad tym nedokazu ludia zamysliet troska.

yanni
7. okt 2014

@janinko89 aj detom picha sestricka, odbery robi aj ockuje. lekar je len pritomny. Ja hovorim o beznej ambulancii. V nemocnici sme este neboli. Ale aj na operacie atd, pripravuje sestra, pichne naladovku sestra, jedine narkozu robi anesteziolog. Myslim, ze aj na SK su sestry podobne ako lekari specializovane na detske atd. Ja v tomto viac doverujem sestre ako lekarke. Ta to robi kazdy den viackrat a ma väcsiu prax. Nase detske sestricky su super.

janinko89
autor
7. okt 2014

@hajajanka No tak vieš čo? Moja sesterka bola s malým v nemocnici a vieš že tam bola v noci jedna sestrička a mala na starosti celé odd.,malé aj večšie deti. Si vieš predstaviť,že bude pri každom malom??? Alebo,že bude práve nablízku??? A čo ak bude práve napr. robiť príjem...?

pribinak
7. okt 2014

@janinko89 tu na Slovensku?