icon

Má môj syn poruchu učenia?

28. máj 2026

Ahojte, začínam rozmýšľať, či nemá môj 11-ročný syn nejakú poruchu učenia.

Nie je hlúpy, práve naopak, v niektorých veciach je veľmi šikovný a veľa si pamätá. Ale pri škole sa strašne trápi. Čítanie mu ide pomaly, pri písaní robí zbytočné chyby, nevie sa dlho sústrediť a učenie nám doma často končí plačom alebo hádkou.
Učiteľka hovorí, že je „len lenivý“ a že sa musí viac snažiť, ale mne sa nezdá, že by to robil naschvál. Skôr mám pocit, že sa naozaj trápi a nejde mu to tak ako ostatným deťom.

Mali ste niekto podobné podozrenie? Ako ste zistili, že ide o poruchu učenia a nie len o nechuť do školy?

kacena4
28. máj 2026

no tak z tohto sa urcite neda urcit ci moze mat poruchu ucenia... urcite sa spoj so skolskou specialnou pedagogickou a popros ju o orientacnu diagnostiku a bude vediet povedat viac, moze nastavit podporu popr. vas poslat do poradne kde mu spravia diagnostiku na poruchy ucenia. drzim palceky

pe_mi
28. máj 2026

@anonym_autor ahoj, ja som to videla hneď v prvom ročníku . Covidovy prváčik. Čiže sme mali výučbu dištančne doma
Nevedel , kde skončil , výsledky písal do iných cvičení , zbrkly, zahľadeny, všetko okolo ho zaujímalo , len dana činnosť nie
Bodky, čiarky problém
..
Išli sme na diagnostiku do CPP a tam nám potvrdili poruchu pozornosti , poruchy učenia ako dysky nemá žiadne

anonym_c6083b
28. máj 2026

smer CPPP a oni ti povedia ked urobia diagnostiku

anonym_677f42
28. máj 2026
@anonym_c6083b

smer CPPP a oni ti povedia ked urobia diagnostiku

@anonym_c6083b dnes podla novej legislativy uz nie je take jednoduche "smer CPPP" po prve je hierarchia podpory najprv sa dava v skole od ucitela, potom v skole od odborneho zamestnanca a az potom poradna a po druhe uz to nie je CPPP ale CPP (centrum poradenstva a prevencie) - ak radis nastuduj si legislativu.

anonym_c6083b
28. máj 2026
@anonym_677f42

@anonym_c6083b dnes podla novej legislativy uz nie je take jednoduche "smer CPPP" po prve je hierarchia podpory najprv sa dava v skole od ucitela, potom v skole od odborneho zamestnanca a az potom poradna a po druhe uz to nie je CPPP ale CPP (centrum poradenstva a prevencie) - ak radis nastuduj si legislativu.

@anonym_677f42 ano terminus technikus sa zmenil ale nic nemeni na tom, ze na ziadost rodica diagnostiku urobia

anonym_37726e
28. máj 2026
@anonym_677f42

@anonym_677f42 kľudne môže ísť hneď do centra, žiadna zdĺhavá cesta ako ty pises nie je nutná
CPP urobí diagnostiku aj na žiadosť rodiča

valikadzm
28. máj 2026

Určite sa dá ísť priamo do centra.
U nás to bolo podobné ako u vás. Výsledky dokonca, ak si nebudete priať, nemusia posielať ani škole.

labocca
28. máj 2026

@anonym_autor a tie ťažkosti s čítaním ma odkedy asi? Nastali teraz v poslednej dobe alebo od začiatku školskej dochádzky? Možno je naozaj veľmi šikovný a tie ťažkosti s čítaním si kompenzuje aj tým,že intelekt je vyšší....čiže zvláda to aj napriek ťažkostiam,ktoré uvádzaš. Skús osloviť školskú špec.ped. a kontaktovať CPPPaP a absolvovať špec.ped. diagnostiku na potvrdenie resp. vyvrátenie porúch učenia. Nemyslím si,že je lenivý.....ak je v niektorých veciach šikovný a to čítanie je slabšie....to nebude lenivosťou. Možno prvotným problémom je oslabená pozornosť a práve sekundárne ťažkosti sú s písaním a čítaním. Držím palce!