Má teraz niekto ovčie kiahne v Prešove?
Dobrý deň, keďže môj 6ročný syn ešte nemal kiahne a ani ja,a s manželom rozmýšľame nad druhým bábätkom,bola by som rada keby sme mali kiahne za sebou,preto som sa rozhodla napísať...ak sú tu mamičky z Prešova alebo okolia,ktorých deti majú práve kiahne,prosím napíšte🙂 🙂
@elissa11 vies preco zeny tutak reaguju, lebo to nie je ze tvoje dieta pripadne vy dostanete kiahne...kym neprepuknu asi sa neizolujete a budete ich roznasat...plus nemala si kiahne, cize asi nevies co je to dostat ich ako dospely, vela pripadou konci v nemocnici pre vysoke horucky atd..plus dalsie mozete mat jeden ci druhy protilatky..alebo mozete dostat slabe kiahne a potom ich dostat zas v nevhodnu dobu...treba trosku zacat uvazovat v sirsej logike..ja som mala kiahne od cloveka, ktoremu mu bolo uz zle, ale este to neprepuklo a behal si po vonku a ver tomu, ze vdacna som nebola, lebo som vtedy prisla o vela a nemala som len jednu bodku a pridruzili sa ine veca aj..
Čiže najlepšie je pre mňa očkovanie?
@elissa11 vyrobcovia nezarucuju ze nedostanes chorobu po vakcine...ale urcite nebude mat taky tazky priebeh ako keby si nebola ockovana ..tvoje telo rozpozna virus a ako tak bude vediet co ma robit ...ak by sa ti nevytvorili dostatocne protilatky po vakcine
môj syn má teraz kiahne
a ked vidím aká "strašná" je to choroba, nevidím dôvod sa dávať očkovať.
Mimochodom, už som to kdesi písala, že naša učitelka v škôlke neočkovaná dostala kiahne viac ako 40 ročná a v pohode pár vyrážok, žiadna dráma ani horúčky
závisí aj od momentálneho fyzického stavu v akom chorobu dostaneš
Len na upresnenie, po prekonani kiahni nie je dozivotna imunita. Mozete ich dostat aj dvakrat. Som z po, kiahne nemame, ale z rovnakeho dovodu som uz tiez zvazovala, ze by bolo fajn, tie kiahne mat uz s malym za sebou.
Takže to riskneme s malým a dáme sa nakaziť...hrozne to znie,ale co už,väčšina to tak predsa robí 🙂
@elissa11
nerobíš nič zlé, ale bude lepšie ked sa na to dobre pripravite. Už od teraz dávaj malému aj sebe denne vitamín C, D ja dávam aj pangamin, malý bol riadne nadopovaný vitamínmi v čase ked dostal kiahne, lebo som videla že dačo nanho lezie už asi 2-3týždne, kašlal a kašle stále, ale priebeh kiahní má v pohode taký mierny
Skôr si myslím, či ten kašel nie je alergia na jar
@elissa11 Osobne by som tiež bola za prirodzený priebeh. A keď to dostane jedno dieťa, tak rovno všetky tri. 😉
@elissa 11 Jedna diskutujuca tu uvadza " asi nevies co je to dostat ich ako dospely, vela pripadou konci v nemocnici pre vysoke horucky atd", pozrela som sa do spravy UVZ za min. rok co pisu o kiahnach/varicella epidemilogovia:
Boli zaznamenané komplikácie:
B 01.0 – 2x meningitída
B 01.1 - 1x encefalitída
B 01.2 - 1x zápal pľúc
B 01.8 - 34x iné komplikácie ( nešpecifikované)
B 01.9 – 22 915x bez komplikácie
Celkovo bolo 22 959 ochorení.
Ziaden dospely, chory na ovcie kiahne nie je v sprave spominany, ze by mal komplikacie (meningitida 2x a encefalitida su spominanne v suvislosti s detmi).
@tin007 a tych 34 nešpecifikovanych ..to su tiez deti ?
Trošku mi nesedia počty, ale v danej veci je to zanedbateľná chyba. Teda malo by byť správne: 38 (s komplikaciami) + 22915 (bez kompl) = 22 953
chýba 6 ludí ale to je naozaj banalita, lebo spomínaných 38 ludí s komlikáciami tvorí
0,1655 percenta zo všetkych chorých, teda z 22 959
toto je realna štatistika, teda 0,1655 percenta, že budete mať komplikacie
to nemáš šancu chytiť aj keby si sa snažila
a to nevieme o tych 38 ludoch čo su zač ake mali zdravotne problemy pred ochorením a či nežiju na ulici alebo v osade...
@sykorkauhliarka Neviem, v sprave nie su podrobne spomenute (mozes si ju pozriet tu, mozno to dali niekde inde, ale pochybujem http://www.epis.sk/InformacnaCast/Publikacie/Vy... )
@kataina Tiez som si urobila kontrolny sucet a nesedel, ale su to oficialne data UVZ.
@kataina a @sykorkauhliarka Uz som tu chybu nasla, v sprave zle napisali pocet pripadov var. encefalitidy; ma byt 7 a nie 1, lebo v dalsej casti pisu o siedmych pripadoch
VARICELLOVÁ ENCEFALITÍDA - B 01.1
V priebehu roku bolo hlásených 7 ochorení, chor. 0,13/100 000. Ochorenia boli hlásené zo všetkých krajov okrem Bratislavského a Košického kraja. Najvyššia chorobnosť bola v Trenčianskom kraji (0,34). Ochorenia sa vyskytli u detí od 1 do 14 rokov, s najvyššou chorobnosťou vo vekovej skupine 1-4 ročných (1,30). Ochorelo 5 chlapcov a 2 dievčatá. Komplikácia vznikla po ochorení na varicellu.
@tin007 ja sama viem z min. roka o 2 pripadoch dospelych ludi s vysokymi horuckami z kiahni, do 40 stupnov. ale ani jeden z nich nesiel k lekarovi, ani lekarovi nehlasili, ze vobec kiahne maju, lebo co im vtedy pomoze? u nas v skolke boli kiahne pred vianocami, tak to schytala jedna mamicka o ktorej viem na 100% a moja mama od mojich deti...
myslím, že vysoké horučky suvisia aj s tým, aky si typ, ako sa Tvoj organizmus bráni, napr ja som horučkovy typ, ja skapínam na 40°C, a viac dokonca aj pri chrípke, trva cca 3 dni a ked prejdu horučky akoby som v sekunde "ozdravela" všetko je preč. To mám od detstva, pre mna je to normál
Moj malý je po mne, to isté sa mu deje, takže mal teraz pri kiahnach 2 dni horučky a dalej len nuda, doma vysedieť kým zmiznu bodky po tele
maly dostal kiahne zo skolky, dost bol vyhadzany, ale nastastie nemal horucky, ani nebol malatny a unaveny, len ho to strasne svrbelo, tak sme sa dohodli ze zatne paste ked ho to bude svrbiet a ze to prejde - davala som mu fenistil na zmiernenie svrbenia a len aloe sprejom som mu striekala vyrazky, aby mu same uschli, par tyzdnov po odpadnuti chrasticiek mal zopar miest vysusenych a na ne som mu len tenkou vrstvou dala bepanthen care - hydratacny krem, ktory mu pokozku pekne hydratoval. tym, ze sa neskrabal, nezostali mu ziadne jazvy, comu sa tesim.

@kristinka86 🙂