icon

Malá, plne dojčená, nepriberá. Prečo?

sasa1234561
23. máj 2019

Prosím co to môže byť mala pribrala z a mesiac jba 180g je plne dojčena. Dr hovoril aby som si to sledovala a za ďalších 5 dní pribrala 80g. Papame každé 3 hodiny. A cca 60-80ml. Ďakujem za rady

Strana
z2
kathhii
23. máj 2019

A cumlov a flasiek sa neboj.. Moja mala bola od narodenia dokrmovaná a kojím ju stále, vobec si nezvykla na flasku...

mogaa
23. máj 2019

@sasa1234561 už to tu bolo spomenuté, strava ktorú zješ ovplyvní tvoje mlieko. Snaž sa jesť 5x denne a žiadne light výrobky - plnotučné mieko, jogurty, syry....prikladať na požiadanie ale ak sa ti nezobudí do 3 hodín - daj jej v polospánku a aj v noci.....ak ti zaspí počas kojenia, trošku preber aby si potiahla viac.....skús kojiť vždy na striedačku len z jedného prsníka(aby vytiahla aj predné mlieko aj zadné-tukové)...Po kojení môžeš vyskúšať odsať mlieko a pri ďaľšom kojení najskôr nakojiť koľko chce a potom skúsiť tvoje mlieko z flaše....ak nič zo spomenutého nezaberie, skús najskôr nakojiť a potom ponúknuť UM, ak nebude ani potom priberať tak jedno kojenie vymeň za UM....Ale strava naozaj veľmi ovplyvňuje kvalitu tvojho mlieka preto sa aj hovorí mamičkám ktoré majú baculkov že či majú mieto mlieka smotanu😀

luba41
23. máj 2019

@kathhii ale to je skoro hovorit, že si nezvykla..má len pár týždnov..ešte pár a pravdepodobne začnú problemy..len ako upozornenie..

kathhii
23. máj 2019

@mogaa
Presne, a treba veľa piť vody...

kathhii
23. máj 2019

@luba41
Sací reflex sa formuje prvé 2 týždne... Vždy je lepšie dokrmovat aj s flasky ako nakoniec prestať s dojcením uplne, lebo nepriberá...
My sme boli na cumloch a flaskách s čajom a zijeme...
Šavgriná mala problém s dojcením, pouzivali suplementori a aj tak nakoniec nekojila, lebo to vobec nepomohlo a akurat co sa vynervacili s tým este viac...

Moze skusit aj takúto formu dokrmovania...

mogaa
23. máj 2019

@luba41 no naša bola od narodenia krmená najskôr odsatým MM z flaše a ďalší mesiac dokrmovaná odsatým MM z flaše a teraz má 18 mesiacov a stále je aj kojená🙂volakedy deti boli bežne kojené a pili čaj alebo vodu z flaše - a neovplyvnilo to dĺžku kojenia🙂naopak, deti čo sú teraz výlučne kojené po pár mesiacoch nevedia piť z flaše a to môže byť obrovský problém ak mamička príde o mlieko alebo nebude môcť kojiť zo zdrav.dôvodov....

maryetta
23. máj 2019

@mogaa nepriberu. Lebo si to mliecko nevytiahnu.
Je to ako s krvou. Husta a riedka krv. A huste a riedke mliecko.

Sama na sebe som videla a vidim. Ze prv islo redsie mliecko ktore ide samo a je aj od smadu. Az potom ide hustejsie-sytejsie mliecko ktore je od hladu.

Toto uz ale niektore deticky strajkuju. Lebo sa im nechce tahat. A mamicka ma vtedy pocit ze viac mlieka nema. Je to kolotoc.

ukulela
23. máj 2019

@sasa1234561 mas ju na prsniku dost dlho? lebo prve minuty pije len predne mlieko, to je viac od smedu, od hladu je tucnejsie zadne mlieko - preto musi byt dietatko na prsniku aj dost dlho, nie len dost casto.

luba41
23. máj 2019

@kathhii
@mogaa ale flaša, cumel nie je riešenie pri problemoch s dojčením..vždy to budú kaziče dojčenia /, tak na 99% flaša nikdy nie je potrebná/..drvivá väčšina si nou aj tak to dojčenie ešte viac pokazí a po pár mesiacoch končí s dojčením.. a tak to bolo aj v minulosti, cumle flaše a dojčilo sa len pár mesiacov s problemami..to že nebude moct dojťit zo zdr. dovodov je tak šanca "získať" možno 1%..a dá sa krmit hocijako inak.. takže dieta tu flašu ozaj nepotrebuje poznať..a škodlivost cumlov a fliaš je dokázaná- predkusy,strojčeky kazivost zubov neskor atd..okrem ineho..

maryetta
23. máj 2019

@dzulli1980 vela pri dojceni robi aj samotna psychika. Tvrdim a mnohe mamicky mi to uz aj potvrdili ze 80% uspechu dojcenia tvori psychika.

A tam mohol byt problem aj u teba. Kedze ako sama pises mala si vtedy tazke obdobie.

lavender273
23. máj 2019

@sasa1234561

Kazde dieta je ine. Ani moja nepriberala 'podla tabuliek' a zbytocne ma stresovali. A ja blba som sa nechala. Bola kojena, pribrala mi tak 150g za mesiac. Zdaleka nebola chuda, vyzerala ako spokojne dieta. Lekarka mi povedala pokial ma okolo 5 popisanych plienok vsetko je v poriadku.

diewcatqoo
23. máj 2019

Necitala som vsetky prispevky, ale je fakt, ze existuje predne a zadne mlieko. Prv ti tecie z prsnika predne mlieko, potom zadne. Predne mlieko je takmer ako voda, je predovsetkym od smadu. Zadne je hustejsie, obsahuje ziviny a tuky, tym padom ide z prsnika horsie.
Mozno sa tvoje babo nahlta predneho mlieka a to mu staci, pripadne ak ma zltacku, je slabe na to, aby si vytiahlo aj to zadne mlieko. Ako dlho ju mas prilozenu? Ako casto striedas prsia pri dojceni? Ak dojcis, neboli ta to? Je spravne prisata?
Tvoje babo pribera naozaj malinko. Daj si skontrolovat prisatie niekym z tvojho okolia. Nemusi to byt ani laktacna, staci nejaka skusena mamicka, ktora dlho dojcila. V tvojom pripade by som skusila odsavat si mlieko a dat dietatku odsate mlieko z flase. Zaroven popri tom aj prikladaj tak casto, ako sa len da. Nech mate kontakt a nech si nezvyka len na flasku.
My sme prve 2 mesiace fungovali tak, ze som si mlieko odsavala a davala malemu z flase. Potom sa chytil na prso a dojcila som vyse 2 rokov.

sasa1234561
autor
23. máj 2019

@diewcatqoo mam ju priložený cca 20 až 30 minút. Niekedy aj dlhšie podľa toho ako saje. Dávam jedno dojčenie jeden prsník. Druhé druhý prsník. Keď dojčím už má to neboli zo začiatku áno. Ci je správne prisata neviem. Ale myslím ze niekedy, dobre a niekedy zle si chytí. A inak vdaka

luba41
23. máj 2019

@sasa1234561 kludne dávaj oba prsníky pri dojčení / ak vidíš, že z prveho už nesaje poriadne/ a stláčaj ich pri dojčení..a ak treba -možeš aj viackrát ponuknut oba pri jednom dojčení..

majak622
23. máj 2019

@sasa1234561 drzim palce ✊ a najma. Klud. Pokial nepribera ale prospieva, je to OK. Ja mam nastastie skvelu dr.s ktorou som sa mohla o tom v pokoji porozpravat, nehnala ma ziadnymi tabulkami. Jasne, porobila vysetrenia ale ked videla, ze vsetko je OK, nechali sme to takpovediac na krpku. Este raz, drzim palce!

swoffy
23. máj 2019

@sasa1234561
Mila autorka, predovsetkym je uzasne ze dojcis a snazis sa co najviac. Je tu popisanych vela matucich informacii. Najlepsie pre teba bude sa stretnut s laktacnou poradkynou, pretoze len sledovanim dojcenia a sledovanim prisatia a pitia babatka ti vie niekto smerodajne poradit. Kazde dietatko je ine, niektore su na prsniku chvilku, ine takmer nepretrzite a kazdemu to staci. Niektorym staci jeden prsnik, ine pocas jedneho dojcenia prestrieda oba prsniky niekolkokrat. Pre dojcenie je najdolezitejsie spravne prisatie babatka a jeho pitie. Pokial na prsniku len dudluje a nepije, ziadne mliecko nedostava a pokial je nespravne prisate tvorba mliecka nie je dostatocne stimulovana. Laktacne poradkyne najdes na nete. Prajem vela stastia😊

diewcatqoo
23. máj 2019

@sasa1234561 este presne ako tu pisali, hlavne klud. Chapem, ze s tebou teraz lomcuju hormony, ale pamataj si, ze kludna mama = kludne dieta. Tvoj psychicky stav sa odrazi aj na tvorbe mlieka, aj na tom, ako sa bude spravat dietatko.
Snaz sa pit co najviac vody, jedz vela polievok, zeleniny, ovocia, dopraj si aj sladkosti, aj tucne jedla. Pozor vsak na mlieko a mliecne vyrobky, niektorym zvykne prave toto skodit este viac ako strukoviny. Mne velmi pomahali aj caje na dojcenie, davala som si vzdy rano a vecer pohar caju a tak isto aj vinea alebo hroznova stava. Ak mas rada pivo, daj si aj cierne pivo. Taktiez aj biela kava, caro a podobne obilninove kavy maju pozitivny vplyv na tvorbu mlieka. Taktiez si mozes medzi dojcenim mlieko odsavat, zvysi sa ti tym tvorba.
Skus si este pred kazdym dojcenim nahriat prsniky teplom. Bud ich vysprchuj v teplej vode alebo si priloz na ne nieco teple. Ono to hustejsie mliecko trosku povoli a babu sa bude lepsie sat. Ak mas prsia prilis naliate, pred dojcenim si odstriekaj trochu mlieka bokom, aby si babo mohlo bradavku lepsie chytit a aby sa mohlo lepsie prisat. Pri dojceni sa snaz pocuvat, ci babo prehlta. Ak pekne prehlta v pravidelnych intervaloch, je to super, pretoze pije naplno. Ak neprehlta, skus inu polohu alebo ju odtiahni prec od prsnika a priloz znovu, pripadne vymen prsnik. Ak zaspava na prsniku, postekli ju pod bradou alebo za uskom. A naozaj, pokial mas moznost, daj si skontrolovat to prisatie, mozno bude treba strihnut uzdicku.
Ako som uz spominala, my sme fungovali prve 2 mesiace tak, ze som si mlieko odsavala a davala ho malemu z flase. Dojcenie nam to nepokazilo. Samozrejme, vzdy som ho aj prikladala, ale z flase vypil neporovnatelne viac. Po dvoch mesiacoch, ked bol silnejsi, chytil sa na prso sam a zacal pit poriadne. Ak chces, mozes skusit aj toto.

ukulela
23. máj 2019

@sasa1234561 kontrolujes, ci aj prehlta, nie len cmula bradavku? lebo na to, aby sa dostala k zadnemu je prisata dost ... mozno este pripadne skus pred dojcenim trocha odsat, nechs a skor dostane k tucnejsiemu mlieku (ale to je len taka moja predstava, aj ked logiku mi to dava 🙂
Drzim palce, nech sa to rozbehne.
inac - nebola mala chora? vies - ci kvoli chorobe neschudla a potom to postupne naberala, preto je ten mesacny prirastok taky maly (moj mal kasel, neskor zapal prisusiek a dost schudol, v nemocnici na urgente mal menej ako na kontrole, na ktorej bol pred troma tyzdnami ... tak aj ci tam nieco take nezohralo rolu ... a tiez vela urobi, ci vazis vycikane/vykakane babo.)

zuzana_j23
23. máj 2019

@kathhii ale kazde babatko je iné a štatisticky je to fakt že sa tým kazí dojčenie... viem o tom svoje .. prvé babo bez problémov pri druhom mi cumel a fľaša vsetko pokazili

sasa1234561
autor
23. máj 2019

@diewcatqoo chorá nebola. A píla som zo začiatku čaje na podporu ale mala som strašne veľa mlieka a tvorili sa mi hrcky nestíhala mala spotrebovať. Tak som prestala a je to ok. Nemám problém ze by som mala nedostatok mlieka ale problém bude asi s tým prisatim pretože z ľavého prsa papa oveľa lepšie a krásne prehlta z prvého jej to moc nejde. Ale vďaka za rady vyskúšam ešte a asi vyhladam laktacnu.

katkaagabko
23. máj 2019

ja som s dojčením problém nemala, ale vždy som si prsia rozmasírovala, aby som nemala hrčky, nadojčila som v klasickej polohe - predné mlieko(chvíľu) a potom som dala dieťa do futbalovej polohy a vtedy krásne dotiahlo aj to zadné mlieko. a prsia som stále aj počas kojenia masírovala smerom od podpazušia zhora aj zboku

lubi40
23. máj 2019

@sasa1234561 prepac neda mi nereagovat, ale slabe mlieko existuje. Aj ked aj mna sa snazili presvedcit o tom, ze neexistuje. Odsavala som ja aj kamoska a na odsatom mlieku ona mala vrstvu (2-3mm) "smotany", ja len taky povlak, ako keby som to okychla. Obe moje deti pekne priberali z mm do 4 mesiacov, potom som musela prejst na UM (a to som tiez dojcila aj kazdu hodinu).
Nikto ma nepresvedci o tom, ze slabe mlieko neexistuje...

saskia_98
23. máj 2019

@sasa1234561 kolegyňa toto riešila a ked jej dieta absolvovalo asi vsetky vysetrenia (dieťa je zdrave) matka si na ťažke donutenie dala vyšetriť mlieko a mala zle mlieko. Proste tam chybalo niečo z čoho by dieťa priberalo. Tak dieťa nastupilo na um a začalo priberať. Neviem či si si dala vysetrit mlieko, ale ak nie, tak daj ho na rozbor či je ok.

extempore
23. máj 2019

@korunka1 volá sa to materinský plurál :D Ja mám niekedy pocit, že týmto matkám riadne kvapká na karbit :D
Neviem pochopiť toto "dojčenie na požiadanie". To akože prebieha tak, že kojenec zakričí "mamo, daj mlieko" alebo ako? To čo potom tá matka za deň urobí, keď je celý čas len pojazdná mliekáreň? No čo iné poradiť - ak dieťa z materského mlieka nepriberá, treba prejsť na umelé. A žiadnu tragédiu by som v tom nevidela.

shee11
23. máj 2019

@sasa1234561 aj vela mlieka moze byt problem, kukni toto, mozno si to uz citala https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela...

agnes28
24. máj 2019

@dzulli1980 slabe mlieko neexistuje. Nezavadzajme prosim!

saskia_98
24. máj 2019

@agnes28 no neviem ale kolegyna davala svoje mlieko na rozbor a mala zle mlieko lebo jej tam nieco chybalo z coho by jej dieta priberalo (konkretne nepamatam) takze to nie je zavadzanie. ..

luba41
24. máj 2019

@saskia_98 no to je blbost..aj keby bola podvýživená, aj keby žila len o "chlebe a vode", tak zloženie mlieka z nutričneho hladiska je také, aké dieta potrebuje..a podla akých tabuliek to porovnávali? čo vedeli tak posudzovat?

saskia_98
24. máj 2019

@luba41 no tak podvyživena neni ale jej telu nieco chybalo z coho mala zle mlieko cize slabe mlieko. Kvalitou nebolo dobre a preto jej dieta len zacala dokrmovat um a babo hned zacalo priberat. A blbost to nie je kedze si to aj potom sama priznala a to je byvala zdravotna sestra.

0silvia0
24. máj 2019

každá tu píšete o materskom mlieku to svoje a každá ste presvedčená o svojej pravde, ja si myslím, že pravda je niekde uprostred. Podľa mňa v niektorých prípadoch môže byť mlieko slabšie, veď nie sme stroje aby sa každej tvorila identická skladba mlieka. Niekto niekedy povedal, že slabé mlieko neexistuje, tak to tu niektoré opakujete ako mantru. Tak mi povedzte, prečo ja som mala také neskutočne silné mlieko, že mne zasa syn výlučne kojený enormne priberal, až pediatrička zalamovala rukami, že strašne rýchlo priberá, nech mu toľko nedávam jesť. Bol ako bábo fakt tučný, ale nedokázala som mu jednoducho nedať a to som prechádzala množstvom laktačných kríz, ale mlieko som musela mať veľmi silné, keďže mi to tiež pediatrička potvrdila. Tak ktorý lekár a odborník má teda pravdu?

Strana
z2