Mám 15 a som pozitívna na Covid-19. Čo mi pomôže na suchý dráždivý kašeľ?
Dobrý deň. Mám 15 rokov a mám covid. Prvé 2-3 dni som mala teplotu do 38,7°C. Potom skoro celý deň zvýšená (príznaky mám od 12.10.2021). Ešte ma bolia oči, občas hlava, chrbát, kašlem a mám upchatý nos a ťažko sa mi dýcha. Lenže neviem či sa mi ťažko dýcha zo stresu, alebo z choroby. Často sa mi zle dýcha, bola som aj u lekárov atď a mám to psychické, len teraz neviem. Ale píšem preto, pretože kašlem, strašne. V noci spať môžem, ale pred spánkom kašlem až tak že ma napína. Už mám aj svalovicu na bruchu. Beriem kvapky Tussin, to poradili v lekárni. Mám suchý dráždivý kašel. Vždy ma tak zovre v hrdle, alebo ak sa zhlboka nadýchnem núti ma zakašlať. V lekárni nevedeli poradiť nič lepšie. Čo na takýto kašeľ? Mal niekto v mojom veku covid? Bojím sa aj toho že skončím v nemocnici. Ďakujem.

aj tak ale nechapem tomu, ze to tu riesis ty a nie tvoji rodicia. kazdopadne by som trvala na tom, aby ta lekarka poriadne vysetrila. po covide ma mnoho ludi problem s dychom a kaslom, to sa moze veru tahat dlho
@zdrsjsjiwwi nikto ti nepisal ze si odpisana do nemocnice radili sme ti co by sme robili ...nechcela si volat k lekarom lebo ti daju LEN kvapky....ja som ti radila nastavit sa do kludu najskor ...a je na zvazeni tvojej mami ci je to podla nej do nemocncie ci nei...my ti vieme len poradit kazdu jednu alternativu ale zvazit ju musis ty a tvoja mama...proste ked je to klasicky kasel treba len vydrzat ak je zly treba rieist ak sa ti zle dycha z covidu bud vydrzis podporujes leikmy alebo rieist ak to mas bezne zo stresu tak sa ukludni ...a stale aj ked mas panicky zachvat vtedy tiez sa tazko dycha sa moze zavoalt 155 aby poradili prvu pomoc na take dychanie
@zdrsjsjiwwi aj manzel doma kaslal..a tazko sa dychalo.. pre istotu vybral ATB. Bolo by vhodne ist ba vysetrenie keby sa horsilo. Zatial cibulovy caj,cibulovy sirup
@renata147 hej, vitamíny beriem, C D aj zinok. Jem ovocie. Jest mi tiez chuti, aj pijem. Len ozaj ma hneva ten kasel lebo je to otravne.
@zdrsjsjiwwi ja som kaslala aj mesiace po odzneni cocidu....proste to moze odist z minuty na minutu aj nemusi...hlavne sa ukludni ked teda nepocitujes ziadne zhorsenie
@beatta7 riesim to ja aj moja mama. Ale nemam pocit ze treba volat hned do nemocnice. To ze ja pisem na kona neznamena ze to moja mama neriesi. v pondelok budeme volat lekarke, mama sa pojde teraz spytat na nieco do lekarne. Pediatricka ma nevezme ked som pozitivna.
@zdrsjsjiwwi Ahoj, ja som síce nemala Covid, aspoň myslím že nie, ale pár dní do zadu som tiež nemohla riadne dychat kvôli upchatemu nosu. Napísala mi jedna baba do správy že treba uvariť zemiak 🥔 v šupke potom keď už je uvarený, ošúpať ho dať do čistej utierky, popucit a priložiť na dutiny. Nestihla som to vyskúšať lebo ako zázrakom ma to prešlo, ale ak si doma a nemáš čo robiť skús. Ešte ma napadlo vraj pri covide je aj zinkorot veľmi dobrý. Ďalej na vykasliavanie solmucol sirup. A na tu psych. Pozor lebo ťa dokáže zo zdravého človeka spraviť chorého, viem to ja som si takto navodila vysoký tlak. Stále som si ho nahovarala až jedného dňa bol fakt vysoký
@zdrsjsjiwwi Teraz držím päste a do budúcna treba hľadať pediatra, ktorý vyšetrí pacienta.
@vanda323 Hej to s tou psychikou viem. Ale solmucol mi bude nanic ked nevykasliavam. Mam len suchy drazdivy kasel. A dakujem😉.
@zdrsjsjiwwi Ok, tak sa drž 👍
@zdrsjsjiwwi kto ti napísal že si odpísaná do nemocnice. Nikto nepozná tvoj zdr.stav a nevieme čo ti je. Takže aj tomu sú adekvátne odpovede.
@kvetinka75 Že mám ťažší priebeh, že mám volať na pohotovosť, že si mám zavolať sanitku :Ddd
@zdrsjsjiwwi u deti je to ine a teda tie priebehy by mali byt bez pocitu dusenia atd. Aspon tak to hodnotili u nas v Rakusku. Co by aj platilo, teraz boli teenage decka chore na covid a boli v poho. Iba trosku teplota a strata chuti do jedla. Ale viac menej ako lahka chripka. Cize mne toto pride uz na vyhladanie pomoci, hlavne ak mala problemy s dychanim uz pred covid
@zdrsjsjiwwi to ssme ti pisali za ucelom konzultacie s lekarmi nakolko my lekari niesme
Klud, bohuzial kaslom sa potrapis. Mozes skusit take veci na zmiernenie drazdenia na kasel ako med, cokolada (to mne fakt pomaha inak aj na hrdlo :DDD . Ale inak kvapky na kasel/stoptussin a pod/ zvycajne zaberaju. Kaloba kvapky nam odporucili pri kovide. To su vlastne nejake homeopatika, ale strasne su dobre na kasel (kovid som nakoniec nemala, ja som mala klasicke prechladnutie a kasel starodavne :D). Ale teda co viem, kaslali ludia dlho s kovidom...
Na noc ak sa neda spat a je ten kasel taky vycerpavajuci vie dat pediatricka dithiaden napr.
A vitaminy na imunitu: C, D, zinok ti treba pridat (ak nahodou neberies este). Mozno ak je za tym stres, tak nieco na ukludnenie...
@kiki68 uz som sem pisala dost krat ze sa mi tazko dycha z dosledku stresu. inam mam uz ,,len" kasel, zvysenu teplotu, palenie v nose a strata chuti a cuchu.
@zdrsjsjiwwi na stres skus nejake relaxacne cvicenia (napr.
https://www.youtube.com/watch?v=2GjZanuXWWkKed ti nezabera ten tussin, bude treba nieco ine predpisat v pondelok, ci uz na roztiahnutie dychacich ciest (ventolin) alebo ine antitusikum. Ak by sa vam to predsalen nezdalo, tak urcite radsej pohotovost, problemy s dychanim pri covide su dostatocne vazny dovod.
@zdrsjsjiwwi ahoj, dufam ze ti poradim, lebo nad tym co tu citam len krutim hlavou....mala som covid, a mala som to velmi podobne ako ty...doktorka mi poradila sirup robitusin na suchy kasel, vraj s nim pri covide maju velmi dobre skusenosti...tak som to skusila a naozaj mi velmi velmi pomohol...o dva dni som ani nevedela ze som nejaky kasel mala 🙂 co sa tyka toho dychania, je to len stres...doktorka mi poradila, ze dychanie treba zacat riesit vtedy ked nevies povedat par viet bez toho aby si sa velmi zadychala ....takze len lez, oddychuj, pozeraj telku a velmi negoogli a necitaj modreho konika :D
@michaelam2 Dakujem, presne taketo odpovede som tu chcela mat😄
@zdrsjsjiwwi v pohodicke 😀 ber to ako chripku a proste len lez a oddychuj kym ti nebude dobre
@zdrsjsjiwwi ahoj ..
My doma sme mali covid v zime ja som stratila čuch aj chuť bolesť celej chrbtice až po sedací sval hlava má bolela horúčka a zimnica tam som užívala len vitamíny ale v Tom období som nefajcila 3tyzdne takže objavil sa tam aj kašeľ či to bolo s fajčenia alebo covidu to neviem ale tiež má napínalo na zvracanie.
Robila som si domáce čaje šupky s jabĺk som prevarila vo škorici pridala bobkový list a citrón je to bleee ak nevieš si prísť na chuť ale zdravé ..
Je veľa rád od A po Z s domácich produktov .
Len ide o to aký človek je.
Ja si myslím že zázvorový čaj ktorý inak tiež sme si robili s čerstvého zázvoru robí dobre aj taktiež cibuľový 🙂 .
No pri suchom dráždivom kašli by som udreela po robitussine a na opak na odkasliavanie po Biotussile je to prírodný produkt.
Ale ako vidíš sama v iných správach každý ti odporúča všetko čo im dobre robí alebo s čoho už majú niečo odskúšané no najlepšie by mala vedieť tvoja mamka vo ti robí dobre a čo nie môžeš mať predsa na niečo alergie.
Takže určite do budúcna nedavaj na rady iných ľudí radšej konzultuj také veci s pediatričkou alebo s infolinkou 155.
Skús či ty alebo mamka do budúcna pýtať na dr. Súkromné číslo (my to tak máme alebo máme sa na FB 🙂 ) ,veď tiež som mamičkou a potrebujem radu 🙂 .
Takže prajem ti rýchle uzdravenie.
PS: Hlavičku nechaj odpočinúť všetok stres dávaš na svoje zdravie a zaťažuješ tým imunitný systém.
Ahoj 🙂
@dannisimo Počas víkendu možno skúsim ten Robitussin a ak nepomoze alebo sa mi nepolepsi aspon trochu tak budeme volat v pondelok lekárke. Ale ona nám svoje súkromné číslo nedá, ona je taká..divná.
@janulik2008 ale nie, s mamou sme uz viac nez v pohode😁 inak dakujem.
@zdrsjsjiwwi Babska rada, ktoru si pisala ze by si chcela a mne na kasel funguje (Covid som nastatsie zatial nemala ale pri inych tazkych kaslo h aspon trochu fungovalo)…
Nakrajak cerstvu cibulu nadrobno do mensej misky. Daj k tomu 2 polievkove lyzice medu, daj na vech tanierik, potravinarsku foliu alebo cokolvek aby Ti ti nesmrdelo na cely dom. Nechaj postat, premiesaj a ak ta drapne kasel tak si daj cajovu lyzicku len tej stavy co cibula pustila s medom. Nechaj chvilku v krku posobit. Nezapijaj hned vodou. Je to hnusne ale mne pomaha
@zdrsjsjiwwi Urob si cibulovy sirup.Do malej flasky das nakrajanu cibulu a zalejes trochou medu/cukru.Pusti to stavu a jes po lyzickacch.Mozes tam dat cesnak,zazvor k tej cibuli ak mas.Skus vygooglit.
@77daniela77 aj tak moc necítim chute🤣

@zdrsjsjiwwi nestresuj keď vladzes stat na nohách,nemáš už teploty a vadí ti iba ten kašeľ tak si pomerne ok ,mna z toho kašľa bolelo celé brucho (svalovka) možno by ti pomohol bromhexin ja som ho brala na doliečenie a pri covide som brala sumamed ,erdomed ,paralen ...my sme boli aj na covidovom tam nás ošetrili zmerali nam saturaciu ,vzali krv nasadili lieky Isoprinosine ale to je tiež iba na predpis a hlavne vitamíny nám kázali brat D ,C a zinok