Mám 16 rokov a fóbiu z lekárov. Musím chodiť na preventívne prehliadky?

lianamstva
18. feb 2021

Vie niekto, naozaj pravdivo, či sú preventívne prehliadky pod 18 rokov u všeobecnej lekárky povinné? Mám 16 rokov a strašnú fóbiu z lekárov. Môže byť pokuta, či problémy s úradmi?

vso10
18. feb 2021

Preventívne prehliadky sú povinné v zmysle, že pokiaľ ich neabsolvuješ, tak Ti napr nemôžu predpísať niektoré lieky alebo Ti zdravotná poisťovňa nepreplatí úkon (napr ak za minulý rok nemáš prehliadku u zubára, tak v tomto roku Ti nepreplatia žiaden zákrok u zubára a platíš si podľa cenníka zubára ako samoplatca). Radšej sa s niekým porozprávaj o svojej fóbii, s mamou, kamarátkou, psychologičkou. Ísť k doktorovi/doktorom je dôležité ako prevencia. Môžu Ti pri obyčajnej preventívke prísť na niečo, čo Ti zachráni život. Pokiaľ máš fóbiu len zo všeobecnej dr, ale nie iných doktorov, tak by stálo za to popremýšľať nad zmenou všeobecnej dr. Porozprávaj sa s mamou o tom 🙂

lianamstva
autor
18. feb 2021

@vso10 Ďakujem, snažím sa to riešiť s psychologičkou. Ale problémy s úradmi či sociálkou nebudú, či?

evkamotka
18. feb 2021

@lianamstva akoze akymi uradmi? A na tvojom mieste by som si zratala fazulky, lebo jedna aj druhá moja stara mama ignorovali preventivky a teraz maju obe rakovinu. Jednej uz ani niet pomoci. Ale hlavne ze sa vyhli preventivke. (Rovnako sa moze prist na problem s oblickami, pecenou, zelezom, cimkolvek.)
Tak by si bola spokojna aj ty?

trojnasobnamama
18. feb 2021

Prosim ťa co pocitujes ked mas ist k lekarke ?ake mas pocity coho sa bojis?Vies mam dceru co nerozprava a hrozne sa boji lekarov ,nevysvetli mi coho sa boji a chcem ju pochopit.

ndrag
18. feb 2021

Ja som priblizne v tvojom veku jeden cas ignorovala preventivky u zubara, lebo som sa tiez bala. Nasledky ma stali okolo 2000 eur a to som mala este aj stastie, ze nic "az tak" vazne sa nestalo. Momentalne by som uz na take hlupe spravanie viac nemala odvahu. Preventivnu prehliadku treba brat ako nieco pozitivne, co v buducnosti usetri vela problemov a vela krat aj zachrani zivot.

mpg
18. feb 2021

@lianamstva Z lekárov netreba mať fóbiu, hlavne z obvodného všeobecného. Niektorí sú celkom skúsení, ústretoví a hlavne sú odborníci. Aj ja som rada, že som išla na preventívnu prehliadku, lebo z rozboru krvi sa dá veľa zistiť. Je lepšie mať zistenú diagnozu, ako liečiť si len príznaky.

julie19
18. feb 2021

Ahoj, úplne ta chápem 🙏 ja som v tvojom veku mala take hysterické záchvaty zo zubára a z injekcii (či už očkovanie alebo odber krvy alebo čokoľvek s ihlou) ... vždy som s doktorkou vyjednávala pri preventívne že krv si nedám zobrať že to netreba 🙄 no čo ti poviem... bolo to neprekonateľné vtedy pre mna ... začala som chodiť ku psychologicke... veeelmi mi pomohla ... zuby som si dala komplet do poriadku.. s injekciami mi trochu strachu ostalo ale celé sa to stratilo teraz keď som bola tehotná a každú jednu prehliadku mi krv brali... hotový ihelnicek, v nemocke pár infuzii... no čo b som pre to bábätko nevydržala... neboj, dostaneš a príde taký bod že to dáš 🤞💪 ... to že chodíš ku psychologicke je super, uvidis že to pôjde 🙂 ... zatiaľ byt tebou aspoň krôčik po krôčiku idem na preventívnu s tým že sa spýtaš doktorky čo presne ti bude robiť a skúsiš sa na to dopredu pripraviť ... určite sú veci ktoré ti vadiť nebudú ;)

alexk12
18. feb 2021

@lianamstva na preventívne prehliadky chodíš kvôli tomu aby si bola zdravá a nie kvôli uradom🙄

leuchtturm
18. feb 2021

nie, kazdy ma na salame, ci chodis k lekarom alebo nie. Za svoje zdravie si zodpovedna ty.

att123
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lianamstva
autor
18. feb 2021

@leuchtturm aj keď nie som plnoletá? mozu mat z toho moji rodicia problemy?

vso10
18. feb 2021

@lianamstva nebudú mať z toho problémy. Avšak, keby moje dieťa odmietlo ísť na preventívky, lebo sa bojí, tak ho tam dotiahnem (myslím rozhovor, aby som zistila z čoho má strach a ako to vyriešime spolu). A pokiaľ by aj tak nešiel, a náhodou nastane doba, že bude potrebovať zákrok (vyvŕtať kaz, plombu a pod), asi by som mu to dala zaplatiť. Ako 16-ročná už si plne zodpovedná za svoje činy. A teda usudzujem, že už máš niečo nasporené. Dám Ti príklad, 1 kaz, dvojplôšková výplň 150€. Pravdaže ceny sú u rôznych dr rozdielne, ale cca máš predstavu. Taktiež čo ak skončíš na pohotovosti? Vieš koľko stojí pobyt v nemocnici?
nezameriavaj sa na otázky či budú mať rodičia problémy zo socialky a pod. predstav si, že zrazu dostanú Tvoju rodičia účet 2000€. Ako to Tvoj rozpočet zvládne? Myslíš, že si Tvoji rodičia zoberú pôžičku? Zaplatíš si to sama?
Alebo iný scenár. Nechodíš k dr a o pár rokov začneš mať bolesti a si nútená ísť k doktorovi. Doktor objaví nejakú chorobu, poškodenie, niečo. Nielen že Ťa pošle ku špecialistovi, ktorého si sama zaplatíš a taktiež si sama zaplatíš liečbu, čo môže byť dosť veľká suma. Ale čo ak na to prídu neskoro a už budeš mať následky? Niečo, čo Ti navždy zmení život, alebo oň prídeš.
Nezameriavaj sa na to, ako sa vyhnúť doktorovi, ale na to, ako vyriešiš svoj strach 🙂 Čo Ti na to povedala mama? Vie o tom?

solange7
18. feb 2021

@lianamstva ja som po 16tke na ziadnu preventivku uz zavolana nebola. Ba vlastne tusim som v 18tke este bola, ale to som povedala, ze nechcem ziaden invazivny kontakt a lekarka to respektovala, hoci s pozdvihnutym obocim. Ziadne problemy s uradmi ani socialkou mat nebudes. Nemusis sa stresovat. Ale tu psychologicku by si navstivit mohla.

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
iwesska
18. feb 2021

Ja mam taku fobiu tiez od detstva. A mam zlu spravu. Neprejde to nikdy. Takze uz nikdy nepojdes k lekarovi? Proste sa musis premoct a vydrzat to tam. Lebo raz budes aj rodit😉