Mám dať vybrať nosné mandle štvorročnej dcérke?
ahojte,poradte mi ci mam dat malej vybrat mandle,dost tazko sa jej dycha, vlastne skoro stale dycha ustami,v noci chrape.Teraz cez zimu mala aj casto nadchu az z takym zapachajucim hlienom,pytala som sa dr.povedsla ze nie.Na krcnom zasa ze urcite dat vybrat..ja neviem, dakujem ak sa podelite o vase skusenosti,ci to pomohlo,ci dorastaju tie mandle..
@mirisel ja Ti odporucam dat vysetrit dieta na ORL, ked je zdrave ... ked je chore, tak tie mandle su zvacsene asi vzdy ... cize preliecit a potom, ked bude v poriadku, tak riesit, ci vybrat alebo nie ... mojej starsej dcere chcela takto na ORL okamzite vyberat mandle ... s pediatrickou som sa dohodla, ze ju nechame vysetrit, ked budu tie mandle v klude ... presiel rok (mandle sme nedali vybrat) a dcera za tu dobu nemala snad ani sopel ... kazde dieta je na tom inak, su pripady, kde ten vyber je naozaj nutny, ale netreba sa nechat hned rezat, pokial nebude dieta poriadne vysetrene 😉
mojmu vybrali v celkovej anesteze vtedy nedorastaju spat on ich mal fakt velke treti stupen z troch a teraz lutujem ze som mu hned nedala vybrat aj krcne cele lebo uz mal nalez len nechceli ze je este maly .... a tak a stale mame problemy so streptokokom ma lozisko pod krcnymi mandlami ... ASlO ma 650 mu okolo toho kolise .. lenze mal v priebehu pol roka tri celkove anestezy .. 😝
@brumka myslíš teraz po operácii? áno je to také divné že spinká tak tíško 🙂 ja som sa ju chodila kontrolovať hlavne predtým, keď chrápala, lebo sa mi zdalo že párkrát mala akoby výpadok dýchania, teraz som oveľa kľudnejšia. Ona našťastie problémy s uškami a rečou nemala. Len to chrápenie a dýchanie a bola akoby nonstop zahlienená, aj keď bola zdravá, snažili sa ju preliečovať aj krčný aj pediatrička, no nič nepomáhalo
Nas maly bol vyberat pred 2 mesiacmi a presne priznaky ako pise kkati a teraz tiez chodime kontrolovat ci dycha ;). Ale nasmu navyse este aj skracovali krcne mandle, lebo ich mal obrovske a v noci v spanku uz mal sleep apnoe - vynechavanie dychania, co robi velmi zle na mozog, srdce atd .... Takze to mame za sebou a zatia sme spokojni. Hadam tie nosne nedorastu.
precitala som si vase nazory, a zistila som ze predsa len bude lepsie ked to dame vybrat..uz teraz chcem aby bolo potom..dakujem vam
@maznacik007 prosim ta to predoperacne vysetrenie ako prebieha?kolko beru krvi?
@mirisel ahoj, ja som dnes išla s mojou na predoperačné vyšetrenie, ale je zahlienená tak jej ho nerobili a musela som zrušiť operáciu na ktorú sme boli objednané nabudúci týždeň v stredu, mám z toho zmetok, neviem sa rozhodnúť, moja nechrápe len kícha a často je chorá, nosom dýcha len ked má soplíky, teraz momentálne spí bola som ju pozrieť a dýcha pekne potichu nosom, neviem čo mám robiť, lebo ak ju preliečia mám ju znova objednať...
mamičky, ktoré už majú detičky po operácii nosných mandlí, prosím vás robili ste im aj alergologické vyšetrenia pred tým než ich operovali na nosné mandle? či to nieje náhodou alergia??? ja toto práve teraz riešim, ale naša alergologička odmieta testovať také malé deti ako je moja malá 3,5ročná...
@leanax nam,najskor spravili alergologicke testy (synovi,ked mal 3,5r.),dcere nechxceli,ze takym malym sa nerobi,ona terazz bude mat 2. My mame u obocch mandlu medzi 2-3,ale po zmene orl dr. Nemusime dat mandlu vyberat,ze to nie je az taka katastrofa,ze zatial netreba.
ale edte chcem dat spravir i krvne testy na potravinove alergie,lebo tie,co sa kvapkaju,mal vsetky negativne.
orl dr.vyslovila podozrenie,ze je to alergickeho povodu,lebo aj sliznica je tak sfarbena,ze by sa mohlo stat,ze vyber mandli vobec nepomoze (od janurara min.roku mavaju castejsie nadchy,raz za dva-tri mesiace).
takze trvaj na,tom,ona je uz vo veku,kedy to je mozne spravit.
Moja neter ma 5 rokov, v kse zapchaty nos, zistili jej ze pocuje len na 20%, v noci chrapala a pocikavala sa... vybrali jej nosne mandle vsetko sa spravilo... haluz, ze sa prestala aj pocikavat... svagrina by ti odpovedala na otazku ze jasne ano, vybrat.
@leanax nie, krčiar automaticky zapisoval termín operácie, ani ho nezaujímalo, ako je malý často chorý, či dýcha ústami, nič, len zmeral ušká, podtlak a rovno výber. Aj preto, aj zo skúsenosti u nás v bloku ( 4 deti rovnakého veku, všetky 4 nosná mandľa von a všetci v zime sopľavý ) mám pocit, že tu niečo nehrá, resp. že si tu niekto naháňa robotu a peniažky, navyše sa to väčšinou robí v rámci jednodňovej chirurgie, kde si to pekne platíme aj my.
čo sa týka imunoalergologického vyšetrenia, s malým som bola hned po jeho tretích narodeninách v oktobri, mandľa išla von v júli. Lekárka normálne malého testovala na ručičke, plus sa brala krv, nič nehovorila, že je malý na testovanie.
My sme na to boli v jednodnovej ale nic sme neplatili, v novej nemocnici detskej orl v Kosiciach.
Dietatu sa tak akoby natahuje tvar, predsuva sa vrchna sanka dopredu, alebo sa tak neako zmeni, proste tie deti maju stale otvorene usta a jazyk nieje na mieste ako by mal byt.
Niekedy som predtym nasla aj ine obrazky, take kreslene, kde to bolo aj zboku velmi pekne ukazane co sa tam deje a ako sa to rokmi zmeni.
@25daniela ak si laik,tak máš skvelý postreh, o tej typickej tvári s apíše napr. aj tu na konci článku
http://detskechoroby.rodinka.sk/detske-choroby/...
ja osobne by som s adenotomiou neváhala,ak ju orl lekár odporučí.....
@deny3 ja som bola v KE v novej nemocnici na ORL vyšetrenie, doktorka skontrolovala uši, nos, ústa a po preliečení stále bola malá zahnisaná aj teraz je navrhla operáciu, pýtala sa síce či má alergologické vyšetrenie, ale nemá tak nás objednali, no dnes naša obvodná nechcela robiť predoperačné, lebo nekašle ani nesoplí, ale zahlienená je... ja už neviem čo s tým 😢 stále sa mi zdá, že malá má upchatý nos, lebo niekedy počujem akoby rozprávala cez nos tak hufne ☹
Ako malá som bola veľmi chorá. Keď som mala 5, dali mi vybrať mandle a odvtedy ok. Držím palce, nech ste zdraví!
@leanax ja som s mojou chodila aj na alergo a testovali ju prvy krat asi ked bola okolo 3,5 roka, ale nic jej nezistili. Potom sme sa testovali este raz a zase nic nezistili, takze sa na to asi uz vykaslem, uz ma 6 a zatial to vybratie mandle v nose pomohlo dost, rcite uz nemava straty sluchu ako predtym.
@leanax ale kazdopadne mojej velmi pomohlo ked brala aerius sirup na alergiu, nezistili preco ale ja som zistila ze ten liek jej pomaha, takze dost dlhe obdobie ho brala a teraz je uz v pohode v skolke a od zaciatku skolskeho roka bola na dychacie cesty chora hadam raz a aj to sme vyriesili bez anttibiotik.
No ono je pekne ked dieta tie sople ma, lebo moja ziadne sople v zivote nemala... Mne tri roky trvalo kym som pochopila, ze jej vsetky hlieny tecu nie do nosa ale vzdy rovno dole a zapal priedusiek alebo ranny kasel dlhe mesiace. Najprv sme riesili reflux, potom az prislo aj na mandlu v nose, lebo bola tekutina za bubienkami, ale to nie ze povedali ideme rezat a na druhy den sme rezali, nie, najprv som sa s nou pol roka natrapila, zutie zuvacky, vyhrievanie soluxom dvakrat, trikrat denne a az ked hrozilo trvale poskodenie sluchu, tak uz nebolo na vyber..
@janinah no,len ako mam ja vediet,co je spravne,ked jeden povie vybrat,druhy ze este netreba. Moji velmi nechrapu(s vynimkou nadchy),vacsinou dychaju tichucko,beru aerius a maly aj nasofan. Ale si,myslim,ze im aj tak hlieny zatekaju,tak,ako aj mne. Myslim si to,lebo ked sme boli s malou na fibroskopii,tak mi vynadala,ze,je tam,ma,kopec soplov,pricom som,jej skusala,odsavat a nic jej neslo.
ta druha orl potvrdila mandlu velkosti 2-3 u oboch,ale ze zatial to na vyber nevidi,je tam,vsak to alergicke zafarbenie sliznice avyber by nepomohol.
tak som aj tak na vazkach...

My sme dali dcérke vybrať nosnú mandlu pred 3týždňami a určite neľutujem. Tým že ju mala zväčšenú veľmi ťažko sa jej dýchalo, hrozne nahlas, nedalo sa to počúvať, kopa hlienov ktoré už nevedeli vyjsť von aj keď nebola akútne chorá, stále to tam ostávalo. V noci chrápala, že to bolo počuť v celom byte, ťažko sa jej zaspávalo a spánok bol nekľudný (čo som si teda vôbec nemyslela, že to neustále prehadzovanie a budenie sa v noci je dôsledok zväčš.nosnej mandle). Už prvú noc po operácii akoby v postieľke spalo iné dieťa, tichúčko, pokojne a aj rýchlo zaspi. Viem že je nejaké riziko, že to znovu narastie, ale neviem si predstaviť ako a dokedy by sme sa trápili keby sme jej to nedali vybrať.