icon

Mám strach, že dcérka ochorie

12. dec 2022

Dobry vecer damy, som uzkostliva, mozno uz by som mala vyhladat odbornika…

Mala bola dnes v skolke, zrovna dnes bolo hrozne pocasie, fukalo, mrzlo, neprijemne, boli zo skolky vonku a obliekli ju do zateplenych teplakov a pod tym jej nechali leginy, aspon dufam, nepochopila som, bol zhon a ja som musela este utekat pripojit sa do roboty. Malej sim rano nechala v skrinke nohavice zateplene, ucitelky si ich asi nevsimli a skoncila oblecena v teplakoch.

Mam strach ze ochorie, dostane zapal pluc, bohuzial toto su scenare ci vytvara moja hlava. Chodievam s nou von, nebabusim ju, ale ako bolo dnes vonku tak som si predstavila ako hodinu tam stepuje a fakt neviem.

Najradsej by som citala, ze jej nic nebude, ze iba ja som cvok a prehanam, ale od jej prveho dna netusim ako ju obliekat, zatial je uz druhy tyzden zdrava a vobec ziadne sople, tak som to chcela udrzat.

angelinja
12. dec 2022

@viestta ano ale to neznamena ze je to normamlne nechat trapit decko so soplami a pod len preto ze je to zapad je to akoze lepsie?podobne na margo toho opak vo francuzsku zena m oze ist zadarmo po porode na spevnenie intimn. casti, u nas si to zaplat:D takze asi take porovnavanie...taktiez mam rodinu v taliansku kde si nikto nevsiml 1 rocnu ked mala vysoke horucky a ja ako 15 rocna som sa o nu starala vsetci vecerali o 23 hod bolo aj to m ale hore v kocari, ano teraz je to kočka vyse 20 rocna ale to neznamena ze to bolo normal ano je to ich zivotny styl ale detsku by urcit bolo lepsie v posteli s paralenom

angelinja
12. dec 2022

a ano zakladatelke odkazujem ano dieta ochorie od ludi a nie od neoblecenia,suhlasim so vsetkym co kedysi bolo a doteraz sa hovori ale v tomto si mylsim ze nase babky a prababky pravdu nemali...chory sa byva od virusov a bakterii ktore vacsinou dostaneme od ludi lebo ved tak prezivavju...a nie od toho ze nebola az tak moc oblecana... moze akurat tak dva dni kychat z coho sa velmi rychlo dostane.

viestta
12. dec 2022

@angelinja kde som napisala, ze je to lepsie? Kde to citas? Ja som len skonstatovala ako to tam je.

marianeta
12. dec 2022

Dieta treba otuzovat a nie obliekať ako cibuľu. Ja keď vidím deti pri + 10 stupňoch so šálom, zimnou čiapkou a rukavicami sa pýtam, čo im mama oblečie, keď bude - 10? Mladší syn je otuzily.V pohode vlezie do bazéna kde má voda ledva 17stupnov a ani ho nezatrasie.Teraz v decembri po dvore behá len v tričku a teplákoch ( v Tom lepšom prípade). Ak sa náhodou u nás vyskytne sneh, tak to využije a rád si pobeha po ňom bosý. Zo zimy chorý nikdy nebol, vždy za tým bola baktéria alebo vírus..

drahomirrra
12. dec 2022

@simsalabim Inak ja tych Britov a Irov za toto fakt nechapem, ked vidim tie bose nozicky tych babatiek… alebo overal mackovy a hola lebka… ako fakt…

mandzula
12. dec 2022

Tolkoto k prechladnutiu - je to ochorenie spôsobené vírusmi a nie chladom. Pri podchladení imunitný systém ťažšie pracuje – optimálna telesná teplota pre jeho fungovanie je okolo 37 ºC, takže aj ťažšie odoláva útoku patogénov. A ak je imunita oslabená je pre organizmus ťažšie zvládať napríklad aj boj s vírusmi, ktoré prechladnutie spôsobujú.

oblecenie99
12. dec 2022

Nie je to až tak celkom pravda, že od chladu sa nedá ochorieť... Teda jasné, priamo nie, ale chlad (najmä ak niekto nie je zvyknutý) oslabuje obranyschopnosť imunitného systému (čo si myslím, že cca tá hodinka vonku, čo boli deti na dvore to nespôsobí) a keď do toho príde stretko s nejakou fajnou potvorou, tak dieťa možno rýchlejšie schytá tu chorobu. Osobne si myslím, že to dieťa ochorie tak či tak, skôr neskôr, a je to jedno, či málo alebo nemalo teplé nohavice, lebo teraz to dosť ide.. u nás tiež aktuálne, akurát riešim môjho, či ho nechať u starých rodičov (ale takto zmešká Vianočný program v škôlke v piatok a nebude ani na fotení) alebo to risknúť, a zobrať ho do škôlky (začal už v piatok kašľať, a je to a ním ako na húsenkovej dráhe, v piatok večer katastrofa, potom 3 dni pokoj, dnes zase sem tam pokaslieva, a ja neviem, ako sa rozhodnúť, aby sa to ešte nebodaj nezhoršilo 🤷).

zuzinka888
12. dec 2022

@babulkomale otuzovanie je zdrave uz od babatiek.

srferreira
12. dec 2022

@drahomirrra hej mama ma hrubu bundu, div ako paplon. A male trojrocne dieta ide za nou v svetriku. Vonku -3. Vsak idu len z domu cez ulicu do auta. A ona este aj kapucu, lebo vsak prsi.

mirka438
12. dec 2022

Ja si tiez spominam, ako bol raz syn v skolke doobedu von iba v tenkych teplakoch. Nemal pod nimi ani pancuchy, nic. Ked sli von, povedal ucitelkam, ze on vrchne nohavice nema.. no a tak siel von v teplakoch. Akoze skoro ma trafilo, lebo zimne gate v skrinke 🙄 ked som si predstavila, co si museli pomysliet, ze som ho doniesla len v teplakoch do mrazu 😁 hotovo. Nic mu ale inak nebolo

danielahamar
12. dec 2022

@domak2 môj tretí chodil bez ciapky😁 Vianočné dieťa sa proste rozhodlo nenávidieť čiapky, trvalo to celý rok a babky hromzili, kde ma ciapku😂. Ale zas musím povedať, že mi tu pri atómovke moc zimu nemame🤭

nikpa
12. dec 2022

Prepáč ale podľa mňa budeš skôr potrebovať pomoc lekára ty ako tvoja dcéra. Lebo toto je ozaj na hlavu, čistá stihomania 🤦

babulkomale
12. dec 2022

@zuzinka888 ano len si nie som ista ze zrovna toto je otuzovanie...

babulkomale
12. dec 2022

@mandzula hm, takze predsa to tak je.
Moja otazka - preco sa teda primerane neoblecu ked su potom chori?

babulkomale
12. dec 2022

@mandzula ano presne tak. Ale ako sme sa docitali, nie su otuzili zeby nebyvali chori, maju zapaly kadecoho, takze otuzovanim s pozitivnym efektom sa to nazvat neda.
Skoda, nevymysleli teplu vodu. Zlate softshelove gate a termotricka na Slovensku 😃

simona20201309
12. dec 2022

@mandzula presne tak. Odvolávať sa na to, že,,ved v zahraničí chodia so sviečkami pod nosom do škôlky a bosí behajú po snehu aj v zime" ok.... ale o následkoch už nikto hovoriť nebude. S tým sa už porovnávať nebudeme, ani si to už nikto nebude zistovat a takýto vzor si brat určite nebudem.
Keby moje dieťa išlo v zime do snehu von v teplakoch, keď ma v skrinke oteplovaky, určite by som to nenechala tak! Stalo by sa to prvý a POSLEDNY krát.

ankare
12. dec 2022

Dcérka mala zateplené legíny a zateplene tepláky? Super bola oblečená. Veľa zdravia prajem!

thoughtfulweirdo
12. dec 2022

V našej škôlke nám k tomuto povedali jedinú vec - dieťa bude mať oblečené to, čo dieťa povie, že má mať oblečené. Ak má špeciálne gate na von, musí si ich v lepšom prípade obliecť, v horšom aspoň učiteľke ukázať. Keď dieťa nevie, nevie ani učiteľka 🙂

asocial
12. dec 2022

@simona20201309 akoze ocakavas, ze ucitelka bude kontrolovat skrinku vsetkym 24 ci kolkym detom? A ked mu rano das oteplovaky, ked je -5C a cez den svieti slnko a je 5C, a ucitelka mu naoblieka oteplovacky, tak budes zas pindat, ze sa chudak spotil a ze zas je na vine ucitelka.

simona20201309
12. dec 2022

@asocial ano, jednoznačne to očakávam. A všetkým 24 deťom kontrolujem, či majú pod nohavicami aj pančuchy, či majú správne nasadenu čiapku na ušiach, rukavice na rukách, sály na krkoch. Keď nemajú, idem pozrieť do skrinky. Keď nemajú ani v skrinke, dám svoj sal, svoje rukavice.... pripadne erarne.
Rovnako ako kontrolujem či všetky 24 deti počas dňa pijú vodu a pod...
Beriem to ako jednu z mojich povinnosti. Som za tie deti zodpovedná a nespolieham sa na dieta v predškolskom veku, ze nikdy nič nezabudne.

sisaka
12. dec 2022

@simona20201309 ale prosím ťa, žiadne následky nie sú. Decká sú tak zvyknuté, je to studený odchov. Moje decká tiež chodia tak na ľahko - dcéra bežne nosila v zime podkolienky so sukňou (rovnošata), nohavice ani za svet, keď chodila do školy a to tu mame v zime aj -20 a ani teraz ako dospelá sa nenaoblieka, nosí v zime zväčša jesenný tenký kabát. Syn to isté, momentálne vonku -17, chodi v teniskách, v tenkej prechodnej vetrovke (zimnú si nechce dať) a šiltovku na hlavu. Ako deti nikdy nenosili pančuchy pod nohavice, ak mali zimné vetrovky tak pod nimi len tričko s dlhým rukávom. Za cely život brali atb koli Chorobe syn 3x a dcéra tak zo 5x (a to je už dospela). Raz- dva krat do roka chytia nádchu a to je všetko.

simona20201309
13. dec 2022

@sisaka kľudne. Ja poznám aj iné spôsoby otužovania ako chodiť v zime bez ciapky. Urcite nebudem riskovať a robiť pokusy so studeným odchovom na svojich deťoch. Nestojí mi to za chronické zapaly a celoživotné problémy. Ved nech každý robí to, čo uzná za vhodne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
domak2
13. dec 2022

@danielahamar ani do roka? Ja napríklad nie som moc ciapkova, ale keď je 10° a fuka severak tak tu capicu dieťaťu narazím. 😁

mandzula
13. dec 2022

@babulkomale švagriná vravela, že akurát na nejakom lekárskom fóre čítala, že nemecká lekárka pracujúca tiež v Londýne sa tam vyjadrila, že určité ochorenia súvisia s chladom, na čo bola "domorodými" lekármi zhejtovaná, že je to hlúposť a súvislosť neexistuje. Zažila som to u nich na vlastnej koži v metre - bol február, teploty okolo nuly, slečna v tielku kýchala a kašlala ako besná, no bundu mala prevesenú cez ruku, akoby jej ani nenapadlo, že sa môže obliecť.

danielahamar
13. dec 2022

@domak2 do roka vôbec, ako začal chodiť a už nebol v kočíku, tak odvtedy ma aj capicu a to mal presne rok.

babulkomale
13. dec 2022

@mandzula nepochopitelne...

babulkomale
13. dec 2022

@sisaka do skoly a naspat alebo rovnako sa obliekate aj ked idete na niekolko hodin v zime von? Lebo napriklad byt x hodin ako technicka podpora na svahu s detmi bez termotricka a zimnej bundy si skutocne neviem predstavit...

slniecko66
13. dec 2022

Prepac ale prehanas.. preco by mala prave ochoriet z tohto? Vacsia pravdepodobnost je podla mna, ze ochorie v skolke od ineho dietata. Moja je chora kazdy mesiac, niekedy aj 2x. Keby som mala stale mysliet na to, ze dostane zapal pluc tak asi skoncim na psychiatrii..

elizabet173
Autor odpoveď zmazal