Mamičky autistických deti
Ahojte, predtým ako sa spusti vlna kritiky si to prosím celé prečítajte:
Som mama 9 mesacneho chlapca. A od narodenia sa mi nezdajú viacere veci. Samozrejme ako každú druhu ženu napadne autizmus. Predtým ako prevrátite očami som na tému autizmus a iné choroby mala aj bakalársku prácu, síce to neboli deti ale dospelé, no ohľadne detského autizmu mam veľa naštudované.( stretla som sa aj s dospelými autistami) Uvedomujem si že syn má nízky vek na diagnostikovanie ( to ani nechcem ani nejdem diagnostikovať) uvedomujem si že je potrebné mat prítomny cely rad možných príznakov - ktoré su samozrejme rôznorodé a špecifické u každého bábätka. Ale chcem sa opýtať mamičiek automatických deti, či medzi takými skorými signálmi neboli aj tieto.
- ako 9 mesačný je pohybo klasicky - stvornozkuje, pretáča sa, plazi sa , ešte nesedi- nohy do úst si nikdy ešte nedal, nechytá si nohy
- neustále keď je na chrbte alebo v pasívnom šedé tak otvara a zatvára ručičky- je to skôr take ako tik, veľmi rychle ( nie je to iba keď sa teší alebo keď je nahnevaný)
- neustále kope nohami - keď je na chrbte , alebo na rukách - rychle kopanie noh od narodenia
- na 9 mesacneho nevie ťap ťap , pa pa, zdieľanie pozornosti je občasne, keď ukážem prstom aby sa pozrel tam, pozerá na mna potom na prst a občas sa pozrie aj na danu vec, kde je táto - nevie, nepozrie, ani kde je mama
- nemá žiadnu separacnu úzkosť - neplače keď odchádzam, noc vie stráviť aj s mužom, alebo babkou, hocikto ho vie uspat, keď má vidí usmeje sa na mna , ale to je všetko. Som s ním 24/7 , nonstop sa hrám, a on nič.Pozná známe tvare , pri neznámych sa tvari vazne , okukava, niekedy zaplace, inokedy sa po vážnej tvari dá do smiechu.
- hocikto ho môže mat na rukách, nemá s tým problém
- nereaguje na meno, ale na zvuky ano , keď napríklad urobím “ aha Tomi, čo tu je?”
- vie nájsť hračku pod dekou, alebo keď ju skryjem
- papanie nie je šťastne , raz je dobre raz nie- raz zje celu misku inokedy nič
- keď poviem mňam mňam , nereaguje že ide jesť, že by sa tesil
- usmieva sa často, na mna a na muža, na známe pesničky keď začnem spievať, na zvuky zvieratiek keď začnem napodobňovať
- plače pri každom prezliekani ( je to skôr mrcanie a plac)
- spanok pd narodenia veľmi zlý, vždy potrebuje pohyb na uspatie - napr fitlopta, na rukách drepy, kocik, niekedy sa bude aj 10 krat inokedy 3-4 krat. Nikdy neprespal noc
Večerné uspavanie je veľmi živé a aktívne ( pretáčanie zo stan na strany , krútenie hlavou, telom , pretočenie na brucho…) aj hodinu
- s hračkami sa hra skoro všetkými, sleduje hračky, pohyb, najviac ho zaujímajú mobily káble zastrcky
- má atopicky ekzém , reflux a miernu asymetriu
Asi by má napadli este nejaké ale to je gro.
Viete mi povedať prosím či je to okej na 9 mesacne babo, alebo by som sa mala obávať? Pripadne či sa tak spravali aj vaše deti, či sa to zmenilo napr. chodenim. Ľudia mi hovoria že je hyperaktívny no ja neviem.
Ďakujem
@pininka1 ale takých he aké percento? My nemáme ani jedno, ktoré malo dg pred 5. rokom a máme ich dosť aj s inými poruchami. To, ze je dieťa inr, neznamená, ze bude dg. Syn mojej kolegyne nerozprával do 4 rokov - lebo nechcel, chalan je teraz na gymnáziu a od 16. podniká. Syn mojej sestry si zoradoval autíčka podľa veľkosti od 2 rokov - je úplne normálny prvak. Dcéra kolegyne milovala točenie sa a tlieskanie - literárne nadaná, momentálne siedmačka. Jednoducho v 9. mesiaci si myslieť, ze diagnostikujem doma sama PAS...do toho by asi ani neurolog nešiel. Zbytočne sa stresujúce a predčasné. Ak sa niečo má objaviť, teraz je to zbytočné riešiť.
tiez sa priklanam k nazoru, ze chlapcek bude mat neurodivergentne zmyslanie a aj ADHD. To, že pocity matky vacsinou neklamu a mama vie najlepsie vycitit, ak nie je nieco v poriadku. Z popisu je tam vela priznakov. Potom to, že si sa tejto teme v zivote uz venovala, nebude nahoda. Je to velka synchronicita. Ale ze by si sa mala pre to teraz rucat, to určite nie, ešte je čas, neskôr sa ukáže ako veľmi bude vedieť fungovať, možno nebude ta odchylka prilis do očí bijúca a bude v pohode zvládať bežny zivot.
Zuzany Maštenová - Zvolen
Skús sa spojiť s ňou, alebo si zožeň jej prednášky....
Inak v zahraničí už dokážu v 6 - 9 mesiacoch určiť či bábo trpí autizmom, popr. sa u neho vyskytujú príznaky autizmu.
Môj syn, keď bol bábätko neustále trepal rukami a nohami (ale naozaj, že stále) a ešte do toho vydával stereotypné zvuky. Reč mu nastúpila veľmi skoro, motorika bola zase dlhodobo oslabená (vlastne je aj doteraz). Avšak z toho čo ste opísali sme niektoré veci mali presne naopak. Napríklad syn mal výraznú separačnú úzkosť, mával veľké záchvaty strachu pri cudzích ľuďoch. Každé dieťa je iné a rovnako je to u detí z PAS. Takto to ťažko niekto posúdi. Mňa moja intuícia pri synovi neklamala. Teraz má 10 rokov, diagnostikovaný Aspergerov syndróm a ADD. Prajem veľa síl, nech už je to akokoľvek
@kittykat22 každý koment ktorý mi napísali som prečítala a dala srdiecko. Vážim si a teším sa ze sa vníma v očiach iných matiek ako zdravý chlapec. Padnuta na hlavu určite nie som, len mám prirodzený strach. Zároveň mám rada rôzne názory od ľudí, lebo len vtedy sa niečo viac dozviem. Nie som presvedčená ze má syn autizmus, verím ze ho nemá, dnes som prvýkrát napisala moje obavy o tom.
@kittykat22 Každá matka chce mať zdravé dieťa! To poprvé. Verím, ze si žiadna nevymýšľa diagnózy, lebo sa doma na materskej nudí a nemá čo robiť. Dovoluješ si urážať matku, ktorá sa boji o najcennejšiu osobu vo svojom živote, ale to vypovedá iba o tebe.
No, dieťa autista či bude, či nie, môžeme podľa prvého príspevku už isto zhodnotiť, že mamička bude niekde v spektre.🤣
@jj298 drobca si užívam, je to moje prvé dieťa a neviem či to spravanie je niečo zvláštne alebo je v poriadku. Aj keby bolo autisticke samozrejme s tým nič nespravím, len som sa prvýkrát s mojou obavou zdoverila tu. Sú tu skúsenejšie matky , matky rôznych deti , a preto má zaujímali názory. Bohužiaľ moje prirodzene obavy ako matky su, a som rada že väčšina mi tie obavy vyvrátila. Asi som chcela dosiahnuť to, že mi prvýkrát niekto pomohol zatlačiť moje obavy. Nemyslím si že mám paranoiu, tá by vyzerala inak. Zatiaľ som sa len pýtala na názor a nepodnikla žiadne iné kroky
@michaela329 tak my máme len autistov a bežné majú pred 5 rokom už diagnózy, máme deti aj od 2 rokov,.to ze u vás niesu, neznamená ze inde tiež nie. Čím skôr sa to podchyti, tým je to práca oveľa lahsia, je rozdiel začať robiť a trojročnym dieťaťom a so sedemročným.
@lienka811 úplne absentoval očný kontakt, bol neustále nekludny až agresívny, nič ale ze vôbec nič ho nevedelo zaujať, v neustálom chaotickom pohybe, nočný spánok bol úplne minimálny. Inak na fb je kopec videí z Ameriky kde sú natočené deti s PAS od malička a krásne to vidieť ako a co je zle. Väčšina má tie nekontrolovateľne trasenie s rúčkami alebo s nožkami, rituály a pod.
@lienka811 nz. Ja ta chápem, nedávno sme mali v robote seminár aj pre verejnosť a prišla jedna mamička 60km cestovala ku nám, tak plakala, strašne mi jej bolo ľúto. Tiež jej každý rozprával ze preháňa, že jej mala je úplne ôk, že ju len zbytočne sleduje, no a žiaľ mala nakoniec pravdu, niekedy niet nad materinský inštinkt. Ani jedna z nás tvoje dieťa nevidela, takto sa to naozaj nedá diagnostikovať, ak sa ti čokoľvek nezdá, chod do centra včasnej intervencie a tam ta nasmeruju. Drz sa.
@lienka811 nepamätám si už presne,ale viem, ze ked sa napr hral na zemi, tak očami ma nevyhľadával,ako zdravy syn. Hral sa,ale nevnimal, nepotreboval ma sledovat a nezaujimalo ho ,co mu ukazujeme moc. Len chvíľku a zas sa hral svoje. Motoriku mal normalnu, sedel, atd a chodil v 11 mesiacoch. Do toho roka uz ale nabehlo.toho.viac, tie rozdiely ,ked porovnam ( jeden je autista, druhy nie je)
@lienka811 ADHD sa diagnostikuje u starsich deti - 5-6 rokov. Dnes ma pomaly kazda druha matka normalne aktivneho dietata pocit, ze ma adhd.
Naopak dnesne deti su od mojej generacie ovela lenivejsie, viac sedia doma, pc, mobily,.. to potom nasa aktivna generacia bola cela s adhd🤦🏼♀️🤣🤷🏼♀️🙈🙈🙈
Adhd nie je len hyperaktivita a dieta, typicky detsky neustale v pohybe, tiez nie je automaticky hned hyperaktivne.
Na adhd musi byt splnenych viacero priznakov naraz. V urcitom veku.
Mas normalne 9m dieta, uzivaj si ho, moj syn autista je a z toho co pises, v 9m nerobil nic, co tebe pride uz na diagnozu. Takze zbytocna diskusia, ohladom normalneho 9m dietata🤦🏼♀️
A to zdielanie pozornosti ma rozsekalo.
Viac odbornicok najdes ba fb... Jdeme autistum naproti, pas, porúch, rodičia autistov na fb👽nemám čas tam chodiť, len som dnes zahliadla Klaru Dynisovu, ako zmierňuje 2 tábory rodičov... Už se perou😃Kandiduje za demokradov, inak.
Niečo by pasovalo a niečo nie. V 90.rokoch by si mohla byť kľudná, vtedy šanca mat autistu bola 1:2500 a 1:4 pomer dievča, chalani. Ktosi to už pomenoval.... Epidémia autizmu. Keď je dnes jeden autista zo 100,alebo skôr jeden v triede más slušnú šancu to schytat. Odlou mmr dokedy to pojde▪️
@lienka811 ruky si prezeraju vsetky deti
@lienka811 Sluch ma v poriadku? Lebo to by mohlo vysvetlit ze nereaguje na meno a neblaboce,
Aky ma ocny kontakt?
@kittykat22 to nie je pravda, ze je to nevidieť skoro.Na mojom to spatne viem výhodnotit, aj príznaky do roka. A pritom bol diagnostikovany az v 4 rokoch a doteraz vacsina ludi ani nevie, ze ma autizmus.a to ma uz 8 rokov
Mám doma autistu a že je autista som tušila tak od 7-8m. Okolo 11-12m som si už bola istá. Nie podľa motorických odlišností, ale skôr to sociálne správanie bolo iné. O pár mesiacov to uvidíš jasnejšie, v 9m ešte môže veľa veci nabehnúť.
@pininka1 Ty opisujes extrémne prípady, to však nie je autorkn prípad. Ak máte iba autisticke deti, nie je to náhodou tym? Autorka opisuje bežné správanie 9 mes dieťaťa, nie extrémne odlišné správanie. Týmto prístupom si vybuduje akurát parádnu úzkosť. Venovať sa predsa môže aj úplne normálnemu dieťaťu, 9 mesačné dieťa autista a 9 mesačné dieťa bez dg pravdepodobne vyrazne iny pristup neziada.
je to vidiet uz v tomto veku porofˇdili sme tri spolu den po dni a denne sme sa stretavali
jedno dieta bolo nadpriemerne inteligentne, druhe malo narusenu komunikacnu schopnost a tretie autista
a dalo sa to vidiet v 9 -12 mesiacov je taky zlom takze ver svojej intuicii oslov centrum rannej intervencie a pracuj na rozvijani porozumenia, gaps cokolvek co mu zlepsi sance

@michaela329 s tým si dovolím nesúhlasiť,moja sesternica ma syna s PAS a veruže od malinka bolo vidieť ze nieje všetko ôk a okolo 9 mesiaca už bolo jasné, že nebude ôk a žiaľ tak to aj bolo. Aj v triede mam dievčatko ktoré je sledované od narodenia u neurológa a aj mamka udáva ze od mala to bolo iné a je rada ze sa k pomoci dostala tak skoro.