icon

Maminy 4-ročných detičiek

ivanavin
6. okt 2023

Zdravím, mám štvorročnú dcérku a potrebovala by som tri praktické rady 🙂
1. Máte niečo osvedčené na imunitu, aby nám nenosila domov stále sopliky a kašeľ? Viem, že je to pomerne bežné, ale už sa mi to nechce znovu ďalší rok zažívať. Minulý rok sme skúšali imunoglukan ale nemala som dojem že by to nejako pomohlo. Nebýva vážnejšie chorá, antibiotiká mala len raz v živote, keď sa jej pri nachladnutí zapálilo uško, ale tie nadchove vírusy si ju nájdu tuším všetky 🫣 prosím len praktické skúsenosti, neplánujem tu od nikoho nič kupovať 😉
2. Keď mala takmer tri, predplatili sme si časopis Zajačik a každý mesiac vypĺňali, najskôr spolu, potom postupne už veľa zvládala sama. Po roku sme už predplatné nepredĺžili, lebo už to vedela vyplniť veľmi rýchlo a nič nové sa na tom neučila, keďže tie typy úloh sa opakovali. Viete o nejakom dobrom časopise pre 4+? Taký Macko Pusik mi napríklad príde ešte moc komplikovany pre ňu. Takže niečo zložitejšie ako Zajačik ale jednoduchšie ako Pusik 😃
3. Vedeli by ste poradiť nejaké hry do telefónu pre takéto dieťa? Telefón má tak 1-2x do týždňa na chvíľu a vtedy strieľa také tie farebné guličky 😃 chcela som jej nainštalovať aj niečo zaujímavejšie, prípadne náučnejšie. Na čas keď už nevie niekde obsedieť a potrebujem ju udržať ešte chvíľu v kľude v čakárni alebo v reštaurácii... a áno viem že tu bude veľa mám ktoré to bez telefónu zvládnu ľavou zadnou a pod. a telefón do ruky dieťaťu nedajú, takže toto je otázka na tie, čo občas nie si také tip top a dajú 🙂
Ďakujem krásne za pomoc 🙏

ivanavin
autor
6. okt 2023

Aby som to poopravila, kľudne nech sa podelia aj maminy deti iného veku 😃 chcela som len aby bol jasné o akú radu žiadam. Ďakujem 🙂

maminkadeticiek
6. okt 2023

Na choroby,jednak ako prevencia ale aj pri vypuknuti nedam dopustit na 2 veci,ktore som u nas zaviedla po laryngitide -Inhalacia Vincentky a kazde rano a vecer krhlickovanie nosteka Vincentkou.To je to najjednoduchsie a najucinnejsie co som zatial objavila.Minule ma aj obvodacka vychvalila ze konecne to niekto pochopil,ze jej mamicky hovoria ze sa to s detmi neda,ale da,naozaj da,treba ich to naucit a su to perfektne veci.Mu to mame nasadene uz aj preventivne.A urcite spinkat pri pootvorenej ventilacke,dcerka otuzovala aj vlaznymi sprchami v striedani s teplymi.

maminkadeticiek
6. okt 2023

Inak na tie hry v telefone pre 4 rocneho,to fakt nemam slov.Nevediet zvladnut 1 dieta tak, aby som mu nemusela strkat hry na mobile,tak to ozaj neviem.Troskou nudy so sebou samym alebo v niektorych chvilach zase discipliny aby obsedel by si mu do zivota dala viac.

yanni
6. okt 2023

1. Nasa najmladsia ma 4 roky (nase 5. dieta) a nikdy sme nic umele na imunitu nemali. Jedine co deti a aj ja berieme, je vitamin D. Nikdy nebyvaji chore (okrem raz corona, co bola ale bez symtomov). Do skolky nastupila ako 2,8 rocna a je tam prakticky (okrem prazdnin) nonstop.

2. Ziadne predplatene casopisy sme nikdy nemali. Na zabavenie/ucenie nic take netreba. Kniznice a internet je plny napadov.

4. No go. Ked ju musim niekde so sebou brat, kde sa musis cakat, ma knihu, omalovanku, babiku, nejaku hru (puzzle atd).

ivanavin
autor
6. okt 2023

@maminkadeticiek nikde som nenapísala, že mám len jedno dieťa 😃 v pohode, nemajte slov ďalej 😉

ivanavin
autor
6. okt 2023

@yanni jeej toto je podarené🙂 Pýtam sa čo by sa dalo brať,predplatiť a hrať a Vašou odpoveďou je... nič nič a nič. Hm, tak ďakujem, pomohli ste mi 🫣

yanni
6. okt 2023

@ivanavin najlepsia odpoved. Skus to NIC.

maminkadeticiek
6. okt 2023

Ale mate,z toho co vsetko robite a ako zabavate svoje dietatko mi je jasne,ze mate len to jedno.

ivanavin
autor
6. okt 2023

@maminkadeticiek aha okej, to druhé mám asi len požičané 😃 a kde píšem čo všetko s ním robím? Máte dojem že tie tri otázky sú môj životopis? 😃 Juj, nechajte tak🤦🏻‍♀️

20erika07
6. okt 2023

@maminkadeticiek prosim ta pouzivate pri konvickovani aku vincentku? Roztok z lekarne alebo vo flasi z obchodu klasika? My tiez preplachujeme ale ma take sacky izotonickeho roztoku, no chcela by som skusit vincentku len neviem ako ju pri tom preplachu pouzit aby dobre bolo

maminkadeticiek
6. okt 2023

@20erika07 Vies co klasicku mineralku.Tu co maju v lekarni maju aj v Tescu.Je ale bublinkova,to znamena ze prhli v nosteku,takze odporucam nechat par hodin odstat,najlepsie z vecera do rana nech vybublinkuje.Je to potom ooovela prijemnejsie.

lucilaines
6. okt 2023

1. Na imunitu sme skusili vsetko, najviac asi zaberaju oleje z Doterry, ale o tom tu nejdem pisat, lebo ja ich ani nepredavam a nechcem aby sa to tu nejak zvrhlo.
2. Sikovnicek
3. Aj moj maly ma dovoleny mobil 3 x do tyzdna na 15 minut. A cuduj sa svete ja to dokonca robim uplne vedome a dobrovolne, aj ked ho nepotrebujem nejak zabavit. Velakrat si na to ani nespomenie a ani tych 3x do tyzdna sa nehra, ale ked hej, tak s tym nemam problem. Hra v podstate len vyfarbovacky, Applaydu alebo najcastejsie vyucbove karticky, tam je napriklad aj pexeso. Este velmi pekna a vzdelavacia hra je TinyTap, ale je len v anglictine a plati sa za nu. Isty cas som ju platila, lebo bola naozaj dobra. Matematicke priklady, tvary, rozne logicke ulohy.

svetlonos
6. okt 2023

@ivanavin
Ahoj, na bod 1 a 2 ti neporadim. Bid 3 - kedysi tu bola duskusia o naucnych hrach prec deti. Spominali nejake vĺčatá - udajne robia pc hry pre deti naucne. Bohuzial si uz nepamatam. Kamoska oustala detim len naucbe relacie detim v tv, 10- 20 minut denne (4 a 6) rocne. PC hry imbpustala natiku a nemcinu a nejake logicke. Zuadne agresivne. Samozrejme tiez na chvíľku.
My napriklad doma ani tv nename... Minule som bola na úrade, potrebovaka som vypisat 3 tlačivá. Trjmesacne babo v nosiči, trijrocbeho vedla na stilicke. Maly plakal, velky sa pridal, usediet nechcel a pitim kecal o dušu. Bohu vdaka za youtube a macka uska. V dvich rokoch by sa posadil a v klude pozeral knihu. A presne v takychto pripadoch je telefon fajn. A to ja ozaj nie som za pozeranie telky u deti. Obcas som aj ja tou "hriznou" matkou, ktora trojrocnemu nieco na pc ci telefone zapne.

24mirka
6. okt 2023

@ivanavin na imunitu nám pomohol iminoglukan..mam tiež 4r dcérku, imunoglukan začínam dávať už v júli a berie ho do jari..on aby mal účinky, ma sa brat dlhodobo..nám pomohol a pomáha naďalej.. konvickovanie je super vec, žiaľ, moja dcérka to nedáva, takže konvickujeme iba my dospelí..
Co sa týka časopisov, celkom sa nám osvedčil hello kitty, je v češtine, ale robievala som ho s nou, takže v pohode..teraz ma fázu omalovaniek, časopisy nerobíme momentálne..
S telefónom sa ešte nehráva, takže v tomto neviem poradiť..

ctahka
6. okt 2023

@ivanavin mam 4 ročného syna,mne sa imunoglukan osvedčil,pri chorobe treba zdvojnásobiť dávku, nás minulý rok zachránil,a to tak že s ATB skončil len raz...treba ho však naozaj brať dlhodobo,zo začiatku škôlky sme dávali aj probiotiká v spreji do nosa-rhinogerminu a sem tam probiotiká lacto seven

Z časopisov neporadim, nekupujem, moje deti dostávajú kadejaké maľovanky, zošity s úlohami od starých rodičov a len to stojí v skrini...

Z naucnych hier bavia mojho syna vlajky alebo pexeso🙂

deedol
6. okt 2023

@ivanavin 1) konvicka a imunoglukan, v zime aj dcko
2) Skor pracovne zosity, napr kuliferdo
3) Neviem 🙂

nwnw
7. okt 2023

@ivanavin na choroby šport akýkolvek a ideálne vonku. To jediné nám zabralo. Vonku sme denne aj keď prší, ale to.naháňanie na futbale nejak zlepšilo rapídne imunitu. Nestávalo sa, že vydrží 7-8 týždňov v školke 🤣.
Pracovné zošity som kúpila v Lidli veľa a riešime tie a aj Macka pusika a Šikovníček. No už pomaly ochabol záujem
3. Mobil nedávam do ruky.

amelia89
7. okt 2023

1. nam imuno poradila preventan junior a inhalovanie, realne si myslim ze umelo nepomaha nič ale pre dobry pocit 😅
2. v ČR je draček to je pre 3-7 su tam lahsie ale aj tazsie veci co moj 3-rocny este uplne nevie. Je fakt super len neviem teda ci ho maju na Slovensku
3. My často chodime na Slovensko tak kym zaspi v aute tiez som robila prieskum, fajne je: Slovenčina hrou, výučbove kartičky a hry od bimi boo to su vsetko edukacne veci kedy musi zapojit mozog,puzzle,doplnanie,farby tvary blaaablaaa kukni to 🙂

Alebo mozes skusit aj nič nič a nič 🫣🫠

andreatytler
7. okt 2023

@ivanavin Predpokladam ze toto bude jej druhy rok v skolke. Ak ano, tak pravdpodobne bude chora aspon o polovicu menej. Aspon tak to bolo u nas ze druhy rok sa ta imunita zlepsila sama od seba. Nikdy som nedavala ziadne pripravky. Byt vonku, ovocie (zial zeleninu nechce), co najviac spanku pred polnocou take stare zname rady na dobre zdravie.
Casopisy ani hry nepouzivam.

kulumulu123
7. okt 2023

@maminkadeticiek mozem sa opytat je nejaky markantny rozdiel v konvickovani a v tom klasickom sperji vincentka do nosa z lekarne?? Moj konvickovanie vobec nedava ale spej si pyta aj sam tak neviem ci je preplach v niecomovela ucinnejsi ako spej alebo je to jedno??

maminkadeticiek
7. okt 2023

@kulumulu123 Hm,pravdupovediac ja ako laik ti neviem popisat v com presne je rozdiel,vidim len,se je to este o level ucinnejsie ako inhalacia.Roky sme mali doma len Omron inhalator a inhalovala som deti a uz to bolo super.A potom som po opakovanych chorobach ja skusila krhlicku a ked som citila na sebe ako brutalne mi to precistuje nos tak som na to dala aj deti Ano chcelo to trening,trpezlivost,vela srandiciek aj nejake odmeny ale poddalo sa to.10 rocna sa uz krhlickuje sama a maly robi zakazdim obstrucie,ale trva to minutu cele,vzdy porobim srandicky a nejak to zvladneme.Proste to funguje spolu ako skvele kombo.Ty si si to na sebe skusala?Skus sa nainhalovat,aj s naustkom do pluc a skus a vykrhlickovat.Sama budes citis kde ti to ide a ako ucinkuje.Napr.na upchatejsi nos po rane je krhlicka skvela.To citim az mi zapiska v usiach ako to povoluje.Vtedy sa prekrhlickujem aj 3 x.

maminkadeticiek
7. okt 2023

@kulumulu123 Ale akragka ked ma dieta sopliky,tak ked tie sopliky prelejes akoby prudom vody z oboch stran nosa, fantasticky ich to vytiahne von.Proste su redsie a vsetko to ide von.Ako pisem niekedy ked su ozaj chori to aj zopakujem a vsetko vyjde.A vincentka sama o sebe je lieciva na dychacie cesty okrem toho ze sople vyzenie a fakt aj ako prevencia je to super.

zorkahorka
7. okt 2023

Ak malen sopliky aprevhladnutie, je to normalne. Nic nepomaha.
Chod do obchodu a listujv casakoch. Mne sa pacil vrabcek, je ram vela aj na citanie a pozornost, detske sudoku...

20erika07
8. okt 2023

@maminkadeticiek dakujem krasne, a aj ju prihrejes na vlažnejsiu ci taku izbovej teploty?

methexis
8. okt 2023

1.S imunitou sme na tom podobne. Iminoglukan sme minulý mesiac ukončili, lebo bol na nič. Teraz má echinaceu.
2. už 2. rok máme predplatenú Včielku, ale teda väčšinou jej pomáham s úlohami.
3. Mám stiahnuté Kids games a Toddlers Games. Nechávam ju hrať tak raz za mesiac vo vlaku keď dlho cestujeme, alebo za odmenu. Rada triedi veci podľa farby.