Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
Moja je narodená v novembri, presne na termín, ale sekciou (hnedozelená plodová voda a nepostupujúci pôrod), žltačku vôbec nemala, kyslík tiež OK, apagar 9-10
syn narodeny v decembri, zle ozvy, takze hned cisarsky .zltacka slaba, bez lampy, vraj davajte na slnko, kde zobrat v demcembri slnko
tak zatial 5 zimnych k 1 letnemu..
@akvi zimne deticky su viac ohrozene - nedostatok vitaminu D, nedostatok svetla, nizka svetelna ziarivost, malo UV ziarenia na odburavanie bilirubinu, nizssi obsah vitaminov v mlieku matky...
Tema bilirubinu je stale malo sledovana, pri odburavani bilirubinu je podstatna strava deticiek - ak matka nema hned mlieko, dieta nesaje a pod. bilirubin sa odburava tazsie, ostava v obehu a uklada sa v nervovom tkanive.
Vysoke hodnoty bilirubinu vazne ohrozuju vyvin mozgu.
zimne 6:1 letne
Moj syn sa narodil o 4tyzdne skor,cisarskym,apgar 10-10-10,uprostred letnych prazdnin,zltacka len mierna...
@sisika
@akvi
@mummy01 zltacka nie je rozhodujuci parameter pre AS, ale urcite poukazjue na to, ze deticky treba kritickejsie sledovat - mozu inak metabolizovat, dalej nervova sustava je citlivejsia na podnety (chemicke latky prechadzajuce hemato-emcefalickou barierou) a pod. A toto mi uz pride ako rozhodujuci parameter.
AS a vobec PVP su poruchy vyvinu mozgu, nie geneticke poruchy, ako sa v minulosti predpokladalo.
No aj pani Janosikova sa zvykne pytat na zltacku a hovorila, ze to ma vplyv, ale nejak podrobne neviem.
@emikie ano, zvykne sa na to pytat pre suvislost s ukladanim bilirubinu v mozgu - ci vsak existuje nejaky vyskum, ako velmi narusi vyvin mozgu aj mensie mnozstvo bilirubinu ako 340umol/l - vtedy je doporucena transfuzia krvi pre riziko narusenia vyvinu mozgu - neviem ako prisli prave na toto cislo, ako posuczuju, kedy je a kedy nie je nutna transfuzia, no nie som lekar
@akvi moj syn je septembrovy, normalny porod apgar 10 ale zltacku mal ozarovali ho asi 2 dni a potom bol sledovany na neuro s diagnozou "lahka hiz" ...doteraz neviem co to je aj reflexnu terapiu musel cvicit.
mna sa na zltacku nikto nikdy nepytal.... ale teda 7.7. (planovny 8.8.) sekcia, zltacka asi mierna, nikto to v lete neriesil, slnili sme do jesene
ale mladsi mal silnejsiu zltacku, 19.7. (planovany 5.8.) slnili sme do jesene a zatial vyzera normalnejsie ;)
inak aby ste vedeli, ako sa vylucuje zo spadovej skoly. vylucia Vam dieta zo SKD! a co ine vam ostava ako zmenit skolu????
@alenk tak toto je brutal!!! ze vylucia z SKD..ty kokso, sa mi nozik vo vrecku otvara..toto nemozu mysliet vazne!!! Normalne som vytocena....
Tak statistika zacina byt zamotana.. 🙂 Ale teda vyzera, ze zltacku nase decka mali asi vsetky.. V lete samozrejme mensiu..prirodzene.. Ale zase, tam mozu vstupovat aj faktory tych predcasnych porodov a pod..
no nemam este oficialny papier, ale ide o jeho sebaposkodzujuce sklony, aj ked teda doma ich nema, lebo nie je pod takym tlakom....
najhorsie je, ze sa ani hadat nemozem, lebo sak im verim, sefka druziny hovori, ze sa snazi chranit dieta v prvom rade a v druhom vychovavatelku, ze nebude cakat kym sa nieco stane!
a pritom som mala pocit ze s tym prestal :( vychovavatelka mi podava uplne ine info, ako svojej sefke a skolskym psychologickam
a teda, moj muz jetak nastvany, ze sa bojim ze ho dnes klepne a ze sa tam zajtra ked pojde po syna tak pohada a vynada im, ze tam rovno aj skoncime :(
ono asi nema vyznam ho tam dalej drzat, stale mi rozpravaju o tom, ako na buduci rok bude horsie, lebo zlucia dve triedy......a stale mi odporucaju ine skoly....
napr. Halkovu - tak teraz pozeram ich stranku, zaujala ma kategoria zhorsena znamka zo spravania - jeden z bodov je vyzor, oblecenie.... a to ma byt specialna skola?
no ja som v bezvychodiskovej situacii, fakt, kam ho mam dat???
ano, ja si tiez nemyslim ze ina skola bude lepsia.... ale co mam robit? nemam asi na vyber...
sebaposkodzovanie ja neriesim, doma si nic nerobi, som mu vysvetlila a len to obcas povie, ze zivot je na hovno a tak...
oni nemaju velmi snahu hladat dovod ci riesenie, beru to ako fakt. je nebezpecny a basta!

@mummy01 inak celkom ked tak kukam, sme tu zatial tri s jesenno-zimnymi detmi, kedy je toho slnka malo.. Celkom ma zaujima, kedy su tie vase narodene.. Sme tu celkom dobra "vzorka".. Tak mozno budeme prekvapene..
Takze zatial @mummy01 a ja januar
@pencil november
Ak vam to nerobi problem, prispejte do statistiky 😀