icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

akvi
20. dec 2016

@veru_veru no tak podla mna este fakt nie je zrely, ked aj v noci to este nie je na 100%. A ako vravis, do 5 rokov je to v pohode, takze ja by som neriesila ani to cvrkanie. U nas napr. to pripominanie bolo skor kontraproduktivne, syn sa zatal, ked som ho pobadala, ze ci mu netreba, tak akoby naschval nesiel, aj ked mu bolo treba.. Takze ja som to nechala tak..ono to prejde..ako vsetko.. 🙂 Aj ked v zime je to ozaj ostara a aj o zdravie, ak ma byt mokry vonku..

alenk
21. dec 2016

@veru_veru podla mna to je bezne, ale super si to pomenovala, ze pripocuravanie 🙂
starsi, aspik, sa mi odplienkoval v 15tich mesiacoch a nezvyklo mu ujst. Z casu na cas, ked bol velmi zabraty v hre alebo jednoducho nestihal pribehnut a vyzliect. Potom sa nam pokazil, ma 6 a pol, chodi cikat velmi casto ale akakolvek potreba wc je najvacsia strata casu, casto preslapuje, stahuje polky... Zadrziava to co najdlhsie moze a neda si povedat.
Mladsi, zatial uplne "normalne dieta", neskutocne som sa s nim natrapila kym sme ho oducili od plienok, mal vyse dvoch rokov. A teraz od leta sa zacal pripocuravat, lebo nema cas to riesit. To vidim na nom, ze ma lepsiu zabavu ako ist cikat. A pritom v noci sa vypyta.

Takze ja by som to asi neriesila a porozmyslaj nad nejakymi treningovymi nohavickami, latkovymi, aby ked bude v skolke neprechladol.

ella_smella
22. dec 2016

Inak nedavno som natrafila na nasej FB stranke aj na dobru cesku stranku, kde je kopec zaujimavych clankov, nazorov a skusenosti s AS a inymi PAS.. Popozerajte, hadam vas neodradi cestina.. http://www.atypmagazin.cz/

arena1
25. dec 2016

ahojte, mám otázku.. ako sa takáto vec oznamuje dieťaťu? Aby ho to nezranilo, aby sa nezľaklo, naopak, aby sa mu uľavilo? Nemám ešte v ruke papier s podrobnými výsledkami, ale môjmu synovi diagnostikovali AS. Najväčší problém mu robia rovesníci, nevie, čo s nimi, nemá kamarátov a podobne.. no proste neviem, či som si už zvykla alebo čo, ale chcem tým povedať, že podľa mňa nie je nejaký ťažký prípad. Nemá nejaké každodenné negatívne prejavy, proste sem tam je nezvládnuteľný ale momentálne (keď je už v škole a skončila škôlka, s ktorou mal veľký problém) máme doma celkom pokoj.

kvojtanikova
26. dec 2016

Ahojte napadlo mi ze ak ma niekto dietatko co stale nieco musi robit s rukami na ukludnenie my sme dostali od jeziska tzv. Fidget cube a je to celkom fajn. Da sa tam klikat na tlacitko krutit gombikom prepunat vypinac horedole rolvat dake koliesko ci co to je...celkom srandovna hracka u nas. Poznate to dakto? Alebo podobne veci? Syn si teraz zacal obhryzat nechty a toto ho aspon na cas od toho odsunulo, ked je nervozny radsej klika vypinac.

ella_smella
26. dec 2016

@arena1 ahoj, toto riesim uz od augusta, kedy mam v rukach papier o AS... Kolko rokov ma tvoj syn? Moja bude mat 12... Doteraz ju najviac trapilo, ze ma poruchy ucenia a tym padom v skole nestiha, ale nasli sme system, ktory funguje... Cize si zatial nejako velmi neuvedomuje, ze je ina.. Zatial je to vsetko tak na hranici detstva-puberty a u dievcat sa to nejako dobre zakryva... Ale ja mam na stoje uz kopec knih s roznymi radami, tipmi, skusenostami a stale neviem, ako na to... Cakame (opd zaciatku septembra) na prvu terapiu v Andrease (socialne terapie) a to bude asi ten cas, kedy si s nou sadnem a vysvetlim, ze na co je to dobre... Dovtedy som nasla uzasny youtube kanal, kde je akoby jej dvojnicka, len skoda, ze je v anlictine..

https://www.youtube.com/watch?v=YmZCv8sf78A
ella_smella
26. dec 2016

@kvojtanikova wow, to vyzera skvele.. odkial to zohnal Jezisko? Inak by som privitala aj dvojnasobnu velkost, zda sa mi to male a lahko odpratatelne..

kvojtanikova
26. dec 2016

@ella_smella ja som to objednala cez aplikaciu wish ale aj na aliexprese sa da. Neviem ci je aj daky slovensky vyrobca na to. Je to malinke do vrecka tak 3x3x3 cm takze si to moze vsade vziat so sebou

kofa77
27. dec 2016

Syn sa ma naucit nejaku poeziu alebo prozu na Hviezdoslavov Kubin. samozrejme odmieta. vybrala som uplne kratku rozpravku z Danky a Janky, jedna strana, dal by to hned, keby chcel. nie, nebude, nebude sa ucit gebuziny, nebude recitovat...
ok, mne je to ejdno, ucitelke napisem, ona z toho vedu robit nebude. ale kedze ma v triede dalsich 19 ziakov, jak k tomu pridu ostatni, ze ano. tak ja som za to, aby mu dala nejaku poznamku alebo patku- mne je to sumafuk, muzovi tiez, ucitelka z toho , myslim, tiez nic vyvodzovat nebude, lenze suhajko ide prudko na vykon, neznesie ziadnu poznamku, ani patku.
tak ani z voza ani na voz...
ani po dobrom, ani po zlom. ucit sa nechce, zodpovednost prijat tiez nie. ucitelka je sudna, ale beriem na nu ohlady, nejaka sankcia by tam mala byt.

uz nehovorim o celom principe Hviezdoslavovho Kubina, to je na inu debatu.

ale co zo synom? natrepat do babyboxu? 😠

kvojtanikova
27. dec 2016

@kofa77 no toto akurat riesim ab ja ale ani nie tak ze sa nechce zcit, moj si nevie vybrat text. Vsetky ponuky mi odmieta lebo je zvyknuty ze na 1. stupni im to vyberala ucitelka a twraz je totalne bezradny...

akvi
27. dec 2016

no baby, ako uprimne, ja by som toto na vasom mieste totalne odignorovala..proste sa nenauci a basta.. Ked ma ucitelka potrebu dat za to nejaku sankciu, nech da, ale teda nutit decko ucit sa toto na silu..ako sorry.. A to, ze ostatni sa musia..to je ich vec, nech sa ucia kludne aj telefonny zoznam.. Aj oni to mozu odignorovat..Ako ja nechapem, ved polka deciek to priam nenavidi, tak do prdele, treba sa vzburit, ved nie je socik, ze vsetci vsetko musia..

Moje decko sa na predoslej skole vzburilo, ja som ho doma podporila, on to v skole pred vsetkymi povedal, este aj stylom, ze sa taketo kraviny ucit proste nebude.. Ucitelka nevedela vobec reagovat, najprv, ze mu da zlu znamku, to moj syn, ze ok, ze jemu je to jedno.. Nakoniec mu ani tu nedala, slo to do stratena..

petkakv
27. dec 2016

Baby môžem sa spýtať, da sa AS určiť v 4 rokoch? Z koľkých sedení dokáže psychológ určiť ci ide o AS?Niektoré body na neho sedia, preto neviem ci robiť nejaké závery alebo z toho vyrastie. Vďaka

arena1
27. dec 2016

@ella_smella môj má 6 rokov a viem to týždeň... papiere v ruke ešte nemám, zatiaľ to mám iba ústne, príde mi to niekedy v januári.. ani teoretických vedomostí veľa nemám a ani som netušila, že existuje nejaký youtube kanál na túto tému... u nás je teraz "kľud", odkedy je škola, v škôlke bolo zle... cíti sa blbo, keď sa preberá téma "kamaráti", je mu trapné, keď sa ho ľudia pýtajú, či už niekoho má, tak sa zatvári veľmi "coolovo" a povýšenecky povie, že nemá a ani nechce mať.. ale s takým troška smútkom v hlase...a minule spomenul, že "maminka, to je smiešne, to čo je pre iné deti trest, to je pre mňa ako odmena" (detaily nie sú podstatné, že čo to bolo)... ja mám od psychologičky iba informáciu, že má AS a po rady mám ísť do jedného centra pre autistov, čiže pri oznamovaní diagnózy som sa veľa nedozvedela... jediné, čo mi povedala je, že keď sám zahlási, že "svet okolo mňa je čudný", tak mu to nemám vyvracať alebo ho vysmiať ale sa toho "chytiť".. iba pre info: bývame vo Viedni, odporúča mi dať to vedieť v škole (ale učiteľka už spomínala nejaké veci, čo nefungujú ideálne, ale keď som jej povedala, že riešime autizmus, tak zaklipkala očami, že kto akože na to prišiel a kto nás tam poslal...) a jedno z riešení je, že môže dostať nejakú asistentku do školy.. pár hodín týždenne, jeden deň a podobne.. asi závisí od riaditeľky a od učiteľky, netuším... no a asi by bolo namieste mu oznámiť, že prečo tú asistentku má, takže preto sa s tým mienim troška "ponáhľať"... takže ty si to proste hneď neoznámila.. aj to je pre mňa informácia... ach jaj, to som zvedavá, čo nás ešte čaká, hlavne s učením, ja si doma s ním poradím, nie je to také strašné.. ale odišli sme bývať do Viedne keď mal 3 roky, vtedy som o tom netušila, nemecky ešte dobre nevie, určite je to pre neho ťažké (ale tvári sa, že je to už v pohode) a ešte aj toto do toho.. a samozrejme, on sa vrátiť na Slovensko nechce, o tom nechce ani počuť.. takže sme v takej "pasci", ale kto to mohol tušiť, keď sme sem išli ☹

eliska13
27. dec 2016

@akvi to je otrasný prístup rodica.To by si potom každé dieťa vyberalo čo sa chce naučiť a čo nie nemyslíš?

arena1
27. dec 2016

@petkakv my sme boli na prvom sedení u detskej psychologičky, keď mal presne 4 roky.. som sa vyrozprávala a ona že asi AS.. potom ho uvidela osobne, zasmiala sa, kývla rukou a povedala, že aký milý ukecaný chlapček, dajte mu ešte čas a uvidíme (náš problém bol, že veľmi plakal, keď sme išli do škôlky a celé dopoludnie sa tam tváril veľmi nešťastne).. no a keď mal 6,5 roka, tak sa sme boli na vyšetreniach a teraz sa mi to potvrdilo ☹ (v apríli bude mať 7) ale inak otázky zneli: predstavte si, ako sa vaše dieťa správalo medzi 4. a 5. rokom života (to obdobie je rozhodujúce).. takže by si tie otázky zodpovedať proste nevedela.. že najviac sa to prejavuje v tomto veku... iba pre informáciu, bývame vo Viedni a tu sme boli aj na vyšetreniach...

kofa77
28. dec 2016

@akvi no ved nech sa nenauci 🙂
salianksy matko ci kubko sa nam vyhol, tento uz nie.

ale nech nesie aj zodpovednost za pripadne sankcie. ucitelka nam bola doteraz vzdy napomocna, ustretova, preto syna nepodporujem v tom, aby tam na plnu hubu pred celou triedou odvraval, ze je to somarina. proste v zivote to tak nefunguje.
bolo by jednoduchsie, ak by mu pripadna poznamka alebo horsia znamka nevadila, kedze mne je to jedno. akurát ze on to riesi.
nakoniec to spravim tak, ze mu to pripominat nebudem viackrát, bud k tomu pristupi sam, alebo odmietne, s tym, ze nech ucitelke slusne vysvetli, preco nie a nech rata s následkami.

namornicka
28. dec 2016

@akvi Toto je podľa mňa dvojsečná zbraň. Ak bude raz u niekoho zamestnaný a bude sa takto stavať k pracovným povinnostiam tak môže mať problém. Pracovný svet sa nekašle. Ak bude mať "svoj business" tak to bude v pohode, sám si určí čo a kedy.

ella_smella
28. dec 2016

Pre tie, ktore nie ste vo FB skupine Aspergerov syndrom (https://www.facebook.com/groups/163666210312953/), tak asi nepoznate Branka, je to mlady dospely muz s AS, pre mna jednoznacne uzasny clovek, ktory sa za svoju diagnozu nehanbi a ukazuje nam vsetkym, akot o moze v dospelosti vyzerat a ako sa k tomu stavia sucasna spolocnost (okolie, zamestnavatelia a otvara aj problematiku partnerskych vztahov)... http://www.atypmagazin.cz/2016/12/27/psycholog-...

mummy01
28. dec 2016

@namornicka hlavne nadany aspici niesu predurceny byt zamastnany niekde kde budu plnit ako ovca niekoho prikazy. Toto u aspikov nikdy fungovat nebude. Ja svoje deti vediem k tomu aby v dospelosti stali na svojich nohach a pracovali sami na seba. Kazdy kto sa ponori do sveta aspika to tak vnima,oni sa proste nezaradia,oni musia tvorit a zit svoj zivot .

dai
28. dec 2016

@akvi hm... takemuto pristupu rodica tiez nerozumiem... ale tak, kazdy rodic je zodpovedny za vychovu svojho dietata... blbe je ak narusa vyucovanie ostatnych a rodic ho v tom este podporuje☹

kofa77
28. dec 2016

vela je povolaných, malo vyvolených... nie kazdy as je buduci bill gates a ci uz budu pracovat sami na seba, alebo nie, pokial chcu fungovat medzi ludmi, musia sa to aj naucit.
netreba As diagnozu nijak glorifikovat.
uz z podstaty je to doagnoza rebelska 🙂, takze hrany ja okresavam. ono je roztomile, ak maly spunt povie kazdemu, co si mysli, ale ako dospely je to neomalene a sproste... aj nora mojsejova bola vzdy uprimna...

cize ano, nebyt ovcou, ale slusne.
v praci mávame absolventov, niektori su sikovni, ini menej, ale ak sa mame rozhodnut, ktore si nechame do trvalého rpacovneho pomeru, vyberame podla nasho dojmu, aky zanechava za tych par mesiacov, ak je na miske vah sikovny a relativne slusny a priatelsky a sikovny a drzy, vyberame prvého.

akvi
28. dec 2016

@eliska13 @namornicka @dai

ano, myslim si, ze KAZDE dieta ma pravo sa ucit to, co sa ucit chce.. Nevidim absolutne ziaden zmysel, aby sa vsetci ucili vsetko rovnako.

Nemyslim si, ze moje decko je nejako drze a pod., aspon teda, nikdy sa nik nestazoval, ani na jednej skole.. Praveze ho povazuju za velmi priatelskeho a mileho cloveka. Ano, aj velmi svojskeho, ale urcite nie drzeho.. To, ze hovori svoj nazor, to sa na nasej terajsej skole nastastie plne podporuje.. Take blbosti, ako Hviezdoslavov Kubin tam davno uz neriesia.. Kto chce, moze sa prihlasit, bude maximalne podporeny.. Ale kto nechce, tak nemusi.. A to je ten obrovsky rozdiel.. Moj syn chodi na MO a pod.. Nikto ho nenuti, ide rad.. Preco by sa mal ucit na nejaky prednes, ktory ho absolutne nezaujima?? To ma aky zmysel? Je podporovany v tom, co ho bavi.. A vobec si nemyslim, ze by mal mat nejaky problem v buducej praci. On dobre vie, ze castokrat treba urobit aj veci, ktore sa mu nechce, alebo ho az tak nebavia..ale to su veci na ceste k cielu, ktory ho bavi a vtedy je to ok.. Nevidim dovod, aby sa pripravoval sposobom, ze musis kazdu blbost, ktoru ti niekto kaze, na svoj pracovny zivot.. Dufam, ze bude robit pracu, ktora ho bavi. A nie nieco, co bude nenavidiet. Preto nevidim dovod, aby sa akoze "ucil" posluchnut nezmysel..

dai
28. dec 2016

@akvi ako som pisala - ty si za neho zodpovedna , za jeho vychovu... raz presne takto moze zareagovat na nieco co bude pre teba dolezite ale on to za dolezite pokladat nebude - a ako si ho naucila, moze nato kaslat ci iny to pokladaju za dolezite alebo nie... je to len na tebe aby si si uvedomovala dosledky svojej vychovy ( odporucam citat clanky k vyvojovej psychologii, myslim ze prave taketo deti by mali dostavat urcite skutocnosti este viac vysvetlene ako tie ktore to niekde prirodzene pochopia - ale teda je to len moj nazor podporeny prave tym co som citala:-/ )

akvi
28. dec 2016

@dai neberiem ti tvoj nazor.. Kazdy, nech si vychovava, ako chce. A veci, co su pre mna dolezite, tak vzdy sa dokazeme dohodnut.. Myslim si, ze ak ma dieta zvladnute, resp. je vychovavane tak, ze su dodrzovane zakladne moralne principy, tak vsetko ostatne je velmi relaltivne, ci dolezite je, alebo nie..

moni73
28. dec 2016

@ella_smella co si jej povedala, ked ste isli na diagnostiku? My sme s dcerou odchadzali od janosikovej (nie prvy psycholog, ktoreho sme navstivili) a hned som jej povedala, ze dr diagnostikovala asperger. A ze sa na to neumiera, je to len taka povaha. Mam z krku, nezatazuje to ani jednu z nas.

moni73
28. dec 2016

@akvi suhlas. Nenavidim tuto stadovitost.
@dai dcera zbiera v utulku hovna po psoch. Nemyslim, ze to robi rada, tipujem, ze ju to stoji dost sebazaprenia, ale psy zboznuje a tak ako pise @akvi na ceste k cielu robi aj veci, ktore ju netesia...

dai
28. dec 2016

@moni73 ale akvi pise ze jej syn nemusi robit veci ktore nema rad🙂 a pochybujem ze v tomto veku uz ma nejake velke ciele, skor su veci ktore ho bavia a ktore nie - absolutne to nemusi mat nic spolocne s tym co ho bude bavit ako dospeleho😉 pozri, ako som pisala - je to na kazdom rodicovi aby si prevzal raz zodpovednost za svoju vychovu - ako v dobrom tak v zlom

akvi
28. dec 2016

@dai no, kedze syn je Aspik ako vysity, jeho zaluby su velmi jednostranne, ale aj velmi hlboke. Neviem, co by sa muselo stat, aby sa to zmenilo..skor sa to vekom prehlbuje a znasobuje.. Takze ak sa bavime o nom, tak jeho ciel je uplne jasny.. Myslim, ze to uz nie je len rozmar maleho decka. On je uz pubertak a vie velmi dobre, co chce. A este je v tom aj dobry..Dokonca si tym uz zaraba aj nejake svoje peniaze.. A veru, nie vzdy robil len to, co ho bavilo..Napr. sa naucil po anglicky na ceste k svojmu cielu, kedze drviva vacsina toho, co k svojej zalube potrebuje, je prave v AJ.. Rozprava plynule, pisomnu AJ ma tiez obstojnu.

loginexistuje
28. dec 2016

Toto su este pozostatky komunistickeho myslenia kedy vsetci maju zvladnut predpisanu normu ja mam spoluziaka z gympla ktory prechadzal matiku a fyziku len tak tak a preto ze obaja rodicia lekari a doteraz si pamatam ako povedal ucitelke fyziky ze on sa ucit poucky nepotrebuje dnes je este pred 40 tkou docent archeolog pise publikacie atd mne je prave to ze dieta dokaze povedat svoj nazor a obhajit si ho sympaticke a nepotrebujem doma ovcu a okrem toho vychova a vzdelavanie u aspikov resp u deti zo spektra je inak narocna a treba ju aj inak smerovat prave kompenzovat to kde je ubrate to je vacsinou prave recova a prezentacna cast niektore tieto deti by ani za svet nevystupili pred publikum ale to neznamen ze nechcu ze zlyhava vychova a pod
Inak je zaujimave ze taketo rady maju vacsinou ti co take dieta nemaju

dai
28. dec 2016

@loginexistuje ako by si odporucala kompenzovat recovu a prezentacnu cast ?

uz 3x sa tu spominaju ovce... neviem, pride mi to divne v case kedy asi najdolezitejsia vlastnost pre buduci uspech v comkolvek je schopnost adaptovat sa, flexibilita , schopnost prijimat zmeny etc. ... mozno teda ja citam ine knihy o vyvojovej psychologii ( mozno pre tie ovce asi:- )), som asi posledny clovek ktory ide s davom🙂 ale teda 1000x radsej chcem doma dieta stastne ako genialne... neviem, kazdeho vyber😉
inak v prispevku som reagovala na tuto vypoved: Moje decko sa na predoslej skole vzburilo, ja som ho doma podporila, on to v skole pred vsetkymi povedal, este aj stylom, ze sa taketo kraviny ucit proste nebude..
nech by sa malo decko ucit neviem aku blbost tak podla mna vzbura nie je v tom ze povie ucitelovi pred vsetkymi ze sa take kraviny ucit nebude = na jednej strane sa tu pise o vychove k moralke a nejakym hodnotam, na druhej strane je ok dospelemu cloveku pred dalsimi pubertakmi povedat ze uci kraviny - a rodic mu to este kvituje... mna osobne by mrzelo ze moje dieta nie je dost vychovane aby nieco povedalo slusne, prip. sa to nenauci, dostane 5 a je to ok pre mna ako pre rodica, ale podporovat ho v tom aby znizovalo autoritu ucitela v dobe kedy je uz aj tak velmi nizka je dost od veci podla mna ( ucitelky sa tu casto vyjadruju prave k takymto pripadom , ako im to stazuje ich pracu , oni totiz musia ist podla osnov, aj ked sa buria - pokial nepride zmena zhora, oni sa o nu mozu len snazit...)