Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@amisa a preco si prerevala cestu domov???
@evkakorcek lebo neviem napriklad zlakla som.sa, bol to sok ,vobec ma nenapadlo ze to moze byt toto, spomenula som si len na tazke pripady co pozn s pocutia ci filmov.. neviem ci kazda matka to berie hned v pohode
@amisa Nie je to zivotna tragedia. Su aj horsie veci. Ja som napriklad pysna na mojho syna s AS, ktory je inteligencne daleko vyssie ako jeho rovesnici. Ma sice problem s komunikaciou, ci uz s nami alebo rovesnikmi. Ale pracujeme na tom. Kazdy jedinec na tejto planete je jedinecny. To, ze mas aspika doma, nie je nic hrozne. Skus snim pracovat a vyvijat jeho osobnost a smer, ktory mu ide. Tito ludia dokazu v zivote velmi vela. Skus pozriet na nete kolko slavnych osobnosti a vedcov boli a su aspergeri budes prekvapena 🙂
@evkakorcek ano velmi dakujem, ja to musim prezut, prrecitat si o tom niečo. Prvotny sok je o to silnejsi ze som tehu, tak to clovekom mava asi vsetko.
@amisa Ja som vedela od 1,5r, ze nieco je "ine" a bude to treba v buducnosti riesit. Teraz spatne vlastne od narodenia, ale syn bol 1.dietatom, nevedela som, ako to ma byt spravne. Druhy ma teraz 3 mesiace a uz teraz badat rozdiely. Moj prvy bol od narodenia proste asocialny. Nikdy sa nehral zvlastne, resp.on sa do 2,5r ani nehral, jeho zaujimali elektricke dvere a ich funkcia, pohyblive schody v 1,5r (na tych sa aj naucil chodit v protismere v 9.mesiaci). Ked som to zacala riesit, mal 3 roky a ja v 8.mesiaci tehotenstva. Musela som to rychlo spracovat a pomoct mu. Je neakutocne sikovny, co sa techniky tyka, ma uzasnu fotogenicku pamat (v 1,5r trafil medzi bytovkami domov), vsetko ho zaujima, vsade ho je, so vsetkym chce pomahat, preto sa rychle uci. Odplienkoval sa zo dna na den a to hned aj v noci. Vsetko vie, co sa na co pouziva, kam to patri. V 3rokoch si ohrieval jedlo sam. Na kompletku sa oblecie. Vsetko chce sam. Stale nieco objavuje, skusa, skuma. Ale to socialno🙊Tak to je des🙊 Pre mna vynimocny, uzasny. Neviem si predstavit mat "normalne" dieta miesto neho 😀
Neboj sa toho....je to narocnejsie, ale da sa na tom pracovat - pevnymi pravidlami, oporou.
Aj ked moj este dg nema, osobne si myslim, ze v spektre je. No pre mna je to vynimocne dieta, ktore dokaze robit aj 3 veci naraz 😅 Nic neuje jeho oku, ci uchu, je to sikulo. A to ostatne snad nejak doladime, mozno mechanicky naucime. Neboj sa, tieto deticky sa vo svete nestratia.
@charlie1980 dakujem za podporu, ked to.predycham tak napisem.cosi viac o nasom chlapcovi, je to nas nunu ale aj riadny tvrdohlavec .
@amisa tiez ta podporim neboj sa da sa to zvladnut vekom sa to zlepsi pri spravnom pristupe. Moj syn je sice uplny opak @charlie1980 doteraz sam nevie ist ani do obchodu za rohom a to ma 10r ale snazime sa a vidno pokroky.Napr. uz prestal byt taky jednostranny co sa tyka jedla a obliekania, vie sa zahrat so sestrou a pod. Len to musi chapat cela rodina co je u nas tak trosku problem😞 Drzim palce
mamky prosím vás ako sa objednať k pani Jánošíkovej do Trnavy? dala mi kontakt na ňu naša psychologicka ,neviem sa dovolať, neberie telefón. treba len meilom ?
@amisa zalezi od poistovne, my sme union, cakali sme cca 4-5 mesiacov. niektori cakaju aj rok. alebo sa da ist mimo poistovne, ze si termin platis sama (cca 95E), to byva tak do mesiaca dvoch. co sa tyka testov, neviem to dobre posudit (my nakoniec nemame Autizmus ani AS, ale naruseny vyvoj reci), ale tych testov som navyplnala vela a moc to zalezi aj od tvojho subjektivneho vnimania, proste urcite veci vnimas inak ako nestranny clovek, pridu ti bezne, alebo naopak vela veci posudzujes moc kriticky a pritom ich mozu bezne robit aj zdrave deticky. Na zaciatku je to taky velky sok, kym to clovek spracuje a pozeras sa na to vsetko inak, ako casom, aj na tie otazky z testov s odstupom casu odpovedam vzdy inak...
@amisa ako tu uz bolo napisane, treba volat, volat, volat a naozaj len v piatok doobeda (idealne od 7 rano).... Co sa tyka cakacej doby, tak my sme isli ako samoplatci a dostali sme v lete termin o cca mesiac.. inak sa caka aj rok..
@amisa aj ja som si poplakala 🙂 ale psychologicka mi pri diagnóze hneď povedala, že na tie všetky filmy nech zabudnem (ja som asi ani jeden nevidela), že to neodráža realitu.. tak filmy nerieš.. a keď si to zvládla doteraz, a nevedela si to tak to bude asi lepšie,keď vieš že ako na to.. ja som prestala syna nútiť do vecí,ktoré bavia väčšinu detí, ale jeho nie (napríklad karnevaly a pod) a aj to pomohlo... Lekári sú problém,ale odkedy mám papier,že má AS,tak sa správajú inak, trpezlivejsie.. takže v niečom mi tá diagnóza pomohla... A odkedy ho nenutim chodiť na nákupy,čuduj sa svete, zrazu chce ísť so mnou 🙂 má 6 rokov, neviem, čo bude ďalej, dúfam, že sa to nezhorší..
Aj ja som plakala na zaciatku. Je to normalna faza- odmietanie, hnev a pride aj zmierenie. Mas zdrave dieta, toto si vzdy pripomen. As je vec povahy, aspon ja to tak beriem, kazdy sme nejaki, kto uz dnes je normalny 😊. Dnes uz si neviem predstavit mat ine dieta.
@amisa mne pomohlo ze niekto pomenoval preco sa syncek obcas tak zvlastne sprava a ta diagnoza mi dala akoby navod ako zvladat tieto jeho stavy. Upokojilo ma ze mam konecne vysvetlenie;ze sa nemusim obvinovat zo zlyhania vo vychove-ze proste tie stavy su sprievodnym javom niecoho co neovplyvnim ja. A tak stacilo prisposobit sa,dodrziavat iste pravidla(pre mna nepochopitelne,ale syncek ich vyzadoval) a hned sa nam lahsie zije.
Asperger nie je strasiak,prave niekedy mam pocit ze je to velke obohatenie-ze je to akoby schopnost "naviac".
A okolie ma smolu-drzym ludom poviem ze syn je autista a nech sa nesnazia ho vychovavat-na to som tu ja. Chapavym vysvetlim aj viac,a som rada ze povedomie ludi sa cim dalej tym viac rozsiruje - bude sa nasim detom lahsie zit v tolerantnejsej spolocnosti....
tak teda uz som sa kustik ukludnila a som schopna napisat viac...
jedna sa o to ze moj syn od veku cca dva roky zacal byt strasne svojhlavy agresivita , ale taka vlastna a hlavne krical strasne krical.. ja som nevedela preco.. dosli sme na to ze potrebuje silne okuliare, dosli sme na to ze mu museli vytrhnut dva zuby co mu kaz presiel k nervom.. to ciastocne pomohlo..ale nie celkovo.. vie byt uplne zlaty maznavy rozkosny, velmi lubi rodicov aj sestru ale ked nieco nieje podla neho vie narobit velky cirkus, alebo ak nieco nieje podla nejakych pravidiel. Vie ublizit fyzicky ale vobec si neuvedomuje co to druhemu sposobi a az potom neskor sa hanbi ked mu to bud docvakne alebo ho vyhresime. je toho ale vela zapisla by som pol strany je to velmi sikovny chlapec, ktory je vyslovene technicky tip a krasne kresli..lasku prejavuje obcas velmi zvlastnym sposbom aj nasilim.. nema kamosov ale vie sa hrat s detmi, ale nepovazuje ich za kamaratov aj ked oni jeho ano. diagnoza u nas nieje este znama len nam povedali ze to tak vyzera a teraz sme zacali cestu hladania co mu je a hlavne ako na to.. ludia ho obvinuju ze je nevychovany, ze je drzy, ze ho nezvladame.. ale mi mame nanho paky a vieme s nim vo velkej miere pohnut, vsimli sme si ze potrebuje pevne pravidla a kvazi harmonogram, a plnit sluby ktore mu dame, a ze niektore veci ako empatia bolest hluk su jeho problemy.. ale stale to vysvetlovat ludom dookola je flustrujuce. nastatsie mam okolo seba priatelov co to chapu lepsie ako niktory blizsi clenovia rodiny babky dedkovia atd. Zistili sme ze niesme zli rodicia a prave naopak vytiahli sme ho z jeho ulity co nam to slo. V skolke mal satstie i nestatsie na pedagogov.. takze obcas ho chcú vylúčiť občas ho zvládajú, závisí od ročníka a od konkrétneho pedagóga.
hovorila somuz z viacerymi psychologmi za poslednych par dni a velmi mi pomohli v nasmerovani co dalej a zacina tortura ziskat niekolko nazorov na neho lebo tento jeho vek 5 rokov je velmi komplikovany podla nich. v paitok nas caka prve stretnutie s klinickým psychológom a k pani Janošíkovej sa musí dovolať v piatok asi bude najlepšie.
baby sedim asi Janošíkovej na telefóne od 6,00 a fuuurt nedvíha nikto.... kurnik sopa
@amisa nevzdavaj sa a skusaj dalej, drzim palce
@ella_smella je normálne že sa tam človek nedovolá? Jednoducho mi to nik nedvýha a to volám ozaj veľmi veľa. Napísala som jej meil.. no uvidíme. volám ďalej...
@amisa super a mate uz aj termin?
@ella_smella ano koncom marca, ani som nedufala ze tak skoro
@amisa aj mne sa uľavilo keď viem, že nezlyhala moja výchova.. máme druhé, prístup máme k nim rovnaky a teraz to vidno ešte viac, aky je ten starší syn iný.. o deti nemá záujem,ten mladší pozná po mene kopec deti z bytovky, staršiemu to dokola opakujem a jeho to proste nezaujíma 🙂 mladší sa ako 3 týždňový tešil z návštevy a z toho, že sa mu starší brat vrátil po víkende domov, starší vykríkol od hrôzy, keď mu raz 3 tety nakukli do postieľky 🙂 držím palce!
@kofa77 Maly 5 rokov a mame to rovnako.Tiež povie že sa mu nechce a za minutu už mame kolečko aj ked male. Ma obdobia kedy ide včas a kolečko nie je dlhoo a potom prezliekame aj 5x denne . Nikedy mi pride že je prenho prioritnejšia ta hra ako nake cikanie. Mame to aj s kaknim, len vidim že sa hra nejak rychlo a pobehuje , lebo už nevie vydržat, ale vždy sa musi dohrat a a ž potom leti na WC. Našťastie velka nam neubieha, tu udrži :D
@amisa Ano u nej je to bežne, ja som tam nakoniec išla osobne . Mala tam klientov, tak ma ani neobjednala len vzala na mna mobil a že mi zavola na druhy den a objedna po telefone. A aj tak spravila. Omluvila sa že skratka ked maklientov nemože zdvihat telefony alebo vybavovat objendavky. To zasa beriem, ma toho ozaj vela a keby som tam bola s malym, tiež by sa mi nepačilo keby vybavovala popritom 10telefonatov 🙂 A na prvy kontakt mi prišla velmi mila a ludska 🙂

Ahojte, dnes som tu prvy krat, dbes nam povedali u psychologicky ze z vysokou pravdepodobnostou ma nas 5rocny syn aspergera. Poslali nas k psichiatrovi. Dala mi.par tipov nakonkretnych ludi, tak.idem zacat kontaktovat. Prerevala som cestu domov. Neviem co nas caka, neviem vlastne nic, len ze moj syn je svojska taxka povaha.. budem si vas citat a cerpat nadej, ze to ide zvládnuť aj bez toho aby mu vypálili značku na čele.