icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

evkakorcek
24. mar 2017

@daisynka_ tak moj syn agresivny nie je, ani sa v skolke nebije a nehazde o zem. On je dobre dieta. Ale je strateny v zivote. Nevie sa sustredit a veci, ktore musi spravit. Sustredi sa iba na to co zaujima jeho. Pokial mu niekto nieco prikaze totalne ignoruje a ide si svoje. Nechape, ze niektore veci musi spravit. Nerozumie tomu, ze ked to nespravi moze to mat nejaky dosledok. Keby som ho ja alebo v skolke neupozornovali resp nepripominali jedenie. On aj cely den nema potrebu jest. Bez bundy vybehne von aj ked vie ze je zima a snezi. Nenapadne ho si zobtat bundu. Zije v takom svojpm svete..... Bojim sa ako by zvladol napriklad to ze zazvoni a on by sa mal sam pripravit na dalsiu vyuc hodinu. Alebo sa nadesiatovat sam bez pripominania. Alebo nieco si zabudol zapisat dolezite. Pretoze on nerozumie tomu ze urcite veci jednoducho dolezite su.....pripadam si uz zufala. Este kym je v skolke je dobre. Boj zacne az v skole ☹

daisynka_
24. mar 2017

@sisika syn s obliekaním problém nikdy nemal, navlečiem na neho kedykoľvek a čokoľvek ... ale tenisky musia byť len na suchý zips, aj to si niektoré nevie obuť a potom zúri a nechce ich nosiť ... snehule len Crocs, lebo pri nich len kopne nohou a snehula sama odletí ... ponožky si doteraz nevie obuť ... ráno vypadá tak, že on číta knihu a my ho pritom obliekame ... keby sa mal obliecť sám, tak príde asi na tretiu hodinu 😀

daisynka_
24. mar 2017

@evkakorcek netreba stresovať, môj bol taký istý ... bol aj dosť popredu oproti ostatným deťom, takže prvý týždeň mal 4 poznámky za vyrušovanie ... potom som musela riešiť s Dr. Jánošíkovou a tá im napísala odporúčania ako s ním jednať ... v škole má s učiteľkou dohodu, že keď urobí čo treba, tak si môže čítať a robiť svoje veci, takže ohromná motivácia ... zamestnáva ho neustále aby sa nenudil, predčítava deťom všetky úlohy, robí projekty, ak je niečo čomu deti nerozumejú tak učiteľka ho poverí aby deťom vysvetlil ... takže v tomto ohľade fajn ... čo sa týka jedla, tak v škôlke bol vyhlásený za najhoršieho jedáka v histórii, teraz to nie je o nič lepšie ... desiatu má len slané paličky, keksy, ochutené mlieko ... rožok alebo chleba nehrozí, jednoducho mu to smrdí a napína ho z toho 😂

kofa77
24. mar 2017

@daisynka_ nas syn je podobny, az na to jedenie, on je gurman.
ale v skole bez problemov, chce byt najlepsi, nedajboh, zeby on dostal poznamku, on MUSI byt top...

no a doma, no, ako kedy, jasne, ze si na mne vylieva zlost, povoli hradza a ide to.
inak je komunikativny, samostatny, mudry, popredu je, akurát furt zabuda veci, my ideme tak kontinualne od tyzdna k tyzdnu- jeden tyzden nieco stratíme, dalsi najdeme, ale zas stratíme ine...
vrchol bol, ked nemal skoro nic na vyucko- som sa nastvala a nekontrolovala ho, na geometriu od pravitka cez zosit, perecnik, ziacku, no nic.

tiez ho rano obliekam-ma 8 rokov, spi nalepeny na mne, vcera vo vani stoji, ze sprchuj sa, on pozera a hovori, mamka, tak sa tesim ze mi narastie tekvica. reku jaka tekvica? som si posadil? kde, u babky na zahrade? nie v mojej dedine... rozumej v minecrafte.
pozeram do ziackej, ma tam jendicky, sa pytam, za co? on nevie. vôbec nevie, za co? bol diktat, test, co? on nevie...

kofa77
24. mar 2017

a tiez len na suchy zips musi mat topanky, furt mu daco smrdi, s lyzicou je ako deti v skolke.
oblecenie v podstate nevadi, ake, len trocha potrucuje, ked sa meni rocne obdobie, akoze co za sproste topánky ma nosit, ved cizmy su super.

inak jemu kolektiv deti prospieva, tam sa naucil prisposobovat, zrychlit tempo, kedze nechce byt posledny pri prezliekani a pod.

daisynka_
24. mar 2017

@kofa77 môj má tiež 8 rokov a fakt sú podobný 🙂 strácanie vecí už vôbec neriešim, každý deň stratí minimálne 3 ceruzky a má po príchode zo školy poloprázdny peračník, už ceruze kupujem po jednej a dopĺňam len farby čo chýbajú 😂 Minulý rok hneď druhý týždeň stratil tenisky na telesnú, neriešila som a kúpila druhé ... v škole vždy na konci roka vystavia na lavičky veci čo deti pozabúdali a rodičia si vyberú čo bolo ich ... našla som 4 mikiny, dvoje tenisky, bundu, 4 čiapky a jedny rukavice 😂

kofa77
24. mar 2017

@daisynka_ ja som taka rada, ze nie som v tom sama😅
my tento tyzden cip na obed. minuly kluc do skrinky, ten sa ale nasiel. zosit na hodinu, ten nebol predchadzajuce 2 tyzdne...
a este navsteva na pohotovosti, dalsia jazva na tvari, on je taky dispraktik gramblavy🙂

on uz je vycviceny a ide na vratnicu sa aj opytat, ci daco nenasli. no, nenasli.

daisynka_
24. mar 2017

@kofa77 kľúče od skrinky mám narobené 3 a v kabelke nosím vždy jeden náhradný 😂 môj začať hrať tento rok v škole futbal, tak pošlo niekoľko nových zateplených riflí, tiež mu to moc nejde ale on je sám o sebe presvedčený že je perfektný 😀 Tiež odvakživa vkuse padá, podkýna sa, tresne hlavu ... ale asi sa už ako malý naučil padať, ale ja neviem ako to robí, ale fakt ešte nemal ani koleno oškreté 🙂

bleblu
24. mar 2017

jej toto ked citam ako by som sa vratila spat ked moj bol vo veku vasich 🙂 teraz sa nad tym pousmejem ale vtedy som mnohokrat vypenila . Tiez som kupovala velmi vela pomocok do skoly a vsetko 3x az 4x, 3 peracniky, 4 kruzidla, 4x pravitko atd atd.... raz sa ma spytala predavacka, kolko vy mate deti? a ja na to jedno :D, kukala na mna ako na zjav :D

kvojtanikova
24. mar 2017

@daisynka_
@kofa77 aaano aj u nas sa zahadne vsetko straca nechapem mame 64m2 tri izby a vecne nieco hladame...najhorsie ze nie len syn AS hlada, ale aj my ostatni bez diagnozy stracame vsetko mozne🙂 a pritom byt plny somarin cokolvek sa ma kamosky opytaju ci mam tak poviem ze "ano, ale neviem kde🙂"
A unas v skole teraz katastrofa, na pvom stupni pohoda klidek, vsetko robili v skole ziadne ulohy ani ucebnice nenosil domov, len hore-dole peracnik a desiatu a teraz? masaker, kazdy od nich daco chce, furt mame poznamky ze nema DU a ucit sa s nim musim aj 2hod denne lebo sam sa samozrejme nevie...vsetko berie doslovne, nedokaze spoznamkovat text, minule im ucitelka povedala: "Precitajte si ucivo na strane 20, bude pisomka..." Tak moj syn doniesol 3 a pytam sa ho - preco mas 3? Preco si sa nenaucil? jeho odpoved: "Ucitelka povedala Precitajte, nie naucte sa.... tak som si precital....😅 " tak potom som normalne nevedela ci mam byt nahnevana alebo ho este aj pochvalit ze si z jedineho precitania pamatal informacie aspon na 3...😅

sisika
24. mar 2017

@kvojtanikova tohto sa aj ja bojim-ako v skole pochopi zadania a pokyny...
az teraz vidim ako sa neviem konkretne a jasne vyjadrovat-a to mam pocit ze uz mi to celkom ide-ale vzdy zistim ze nie...
Precitat/naucit-no mozes byt hrda,ze aj ked sa nesnazil-vedel polovicu.

kvojtanikova
25. mar 2017

@sisika dakujem😉 este jedna perlicka: Priklad z matematiky" ucitelka sla so ziakmi do kina. Kolko ziakov bolo na predstaveni ked zaplatila 255€ a listok stal 15€?" Samozrejme cela trieda pocita 255:15 vysledok 17 ziakov. Len mojmu synovi vyslo 16... Ako? Najprv predsa odratal 15€ za listok pre ucitelku😁 a potom zvysnych 240:15.... Sak hadam ziaci nepojdu do kina sami ako by to bolo, no nie...? Asi mu malo rozpravam o svojej praci...ze my ucitelky listok nepotrebujeme😁 Kazdopadne jeho matematikarka mu to skrtla lebo on jej nevysvetlil preco tych 15€ odratal...tak som to musela ist riesit zanho. Ale nastastie bola mila😉

kofa77
25. mar 2017

@daisynka_ musim dat spravit aj ja nahradny kluc.
@kvojtanikova booze, to presne aj u nas, to spekulovanie nad vsetkym. Este v 1 roc- zrataj farebne gulocky, na obrazku boli biele a cervene. Tak problem, ktore ma ratat, vsak aj biela je farba... Zrataj, kolko hrusiek sa zmesti do misy, zas prejav, jak sa moze tolko hrusiek zmestit do takej malej misy.. A slohove prace uz vidim, jak ich pisem ja...uloha typu napis kratky pribeh o lesnych zvieratkach- otazky typu o ktorych, v jakom rocnom obdobi, smutny ci veseley ma byt pribeh...a nakoniec aj tak nic, lebo on si to predstavit nevie...

sisika
25. mar 2017

@kvojtanikova ano-uplne presne sa vidim ako krvopotne hladam vysvetlenie brilantnej a originalnej logiky 😉. Aj to ako opisala @kofa77 v dalsom prispevku-do detailov vysvetlit zadanie a nakoniec aj tak z toho vylezie nieco uplne ine. No,bude veselo....
Zatial v skolke neomylne rozoznam prace mojho syna od ostatnych-a dokonca uz obcas aj pochopim jeho pohlad na vec... 😜

evelien
Autor odpoveď zmazal
martinafin
26. mar 2017

Zienky vidim ze tu riesite lucenie so zimnymi topankami mali tiez vcera cirkus lebo prechodky si musel obut a to bolo placu,hadzania a kriku...to niesu moje,tie nechcem,chcrm svoje cizmy...po pol hodke medzitym jak som ostatnych dala dokopy a uz som cakala von..bud pojdes von bosy alebo sa obujes..a lala za minutu bol von.
Mamky akr otazky si mam prichystat pre pani dr ku diagnostike,poradte aby som na nieco dolezite nezabudla...dakujem vam

sisika
26. mar 2017

@evelien viem si predstavit ako sa teraz citis,podobne som na to bola aj ja. Mne pomohlo ked som si uvedomila ze syncek je a aj bude taky aky je-a diagnostika len pomenuje jeho sposob uvazovania,jeho spravanie. Tym pomenovanim sa nic nemeni-iba je to akesi nesmerovanie,pretoze charakteristika aspergera a zistenie ze mnoho mamiciek s aspergermi sa bori s rovnakymi okolnostami ako aj my-to mne osobne nesmierne pomohlo.
Pomohlo mi to pochopit ze NAOZAJ je pre syna velky problem zmena oblecenia,trciace snurky alebo jednoducho len silny vietor vonku. Ze to nie su len vrtochy,ale naozaj je to pre neho problematicke zvladnut. A potom take doporucenia ako sa k nemu spravat-a ze to naozaj funguje.
Tipy od mamiciek-pouzivane casovac na mobile-ked treba odist z ihriska-pouzivame jednoduche pokyny-a ono to funguje.
Verim ze aj ty po pociatocnom zmatku najdes v sebe pokoj a pohodu - - budes si uzivat vynimocne a zaujimave dieta ake mas doma 🙂.
Prosim moj prispevok neberte nikto nejako konfrontacne-pisem cisto a len o svojich vlastnych pocitoch a nepredkladam to ako navod pre nikoho-ani ako kritiku-jedna sa len o mna a moje pocity.

martina46
26. mar 2017

musim vam napisat, stala sa nam taka vec, ze dcerka si v triede grgla, pekne nahlas, samozrejme neumyselne, ale prisla domov s placom, ze na nu ucitelka kricala a ze jej kazala sa ospravedlnit, na co sa ona rozplakala, dostalo sa jej, ze vraj nema preco plakat.
kedze dcerka bola z toho nestastna a skutocne tam bol nejaky problem v jej vnimani tej veci, volala som ucitelke, ktora mi vravela, ze na nu nekricala (dcerka mi potom povedala, ze ano, nekricala, len jej sa to v tom strese zdalo, ze kricala 🙂), len jej pekne vysvetlila, ze to je v poriadku, ze sa to moze stat kazdemu, ale, ze sa treba ospravedlnit a ze nechape, preco sa dcerka rozplakala, ze aky je to problem sa ospravedlnit. povedala som jej, ze zrejme velky, kedze sa na nu divala cela trieda a ona ma z kolektivu stresy bezne, nie to este v takejto situacii.
proste absolutne nepochopenie, zbytocne som vysvetlovala, ze ano, mohla mat problem sa ospravedlnit. ze vraj to prilis rozoberame a zapodievame sa s tym, ma islo rozhodit.
dcerka je mimochodom integrovana, ale zda sa , ze jediny, kto ju berie a pracuje s nou inac, je jej triedna.
tato druha ucitelka bola ich triedna minuly rok a uz vtedy nam davala jasne najavo, ze nevie,co s dcerkou, ako na nu atd...
integracia je uplne na prd, v nicom nas to neposunulo.
ako by ste toto riesili?
s dcerkou som sa rozpravala, a ona, ze nevedela, ci ma povedat prepacte alebo pardon, povedala som, ze je to uplne jedno, ze obe slova su super 🙂
a zaklincovala to, ci sa mala ospravedlnit, aj ked jej to bolo uplne jedno :DDD
tak som povedala, ze ano, ze je to slusne :D
svetova je :D

amisa
26. mar 2017

@martina46 chuda male.. niektorym ludom proste nevysvetlis... toho to sa aj ja casom.obavam.

olivia711
26. mar 2017

@mummy01 nehovorím,ze jej neverím,ale aj ona sa moze mýliť,u niektorých sa to da stanoviť az oveľa neskôr...no bude lepsie ak to nechám plávať a snad mala pravdu

mummy01
26. mar 2017

@olivia711 pozri,ja mam rozne skusenosti. Syn bol diagnostikovany ako 5rocny ale unho bol AS velmi vyrazny a bolo ho lahke diagnostikovat. Dcera v jeho veku mala tiez pomerne vyrazne prejavy ale kedze ona je prvorodena tak som nemala potrebne informacie a tak bola diagnostikovana az ako 10rocna co bolo dost neskoro. Aspik sa da najlepsie diagnostikovat prave v predskolskom veku lebo akonahle dieta nastupi do skoly tak uz sa autizmus lahko zamiena s ADHD a uzkostnymi poruchami a pod. Neviem co Ti povedala Janosikova ale ak povedala ze je uplne OK tak potom to tak bude. Netvrdim ze je neomylna ale urcite nie v tom zmysle ze AS dieta oznaci za zdrave. Aj u nas najskor diagnostikovala uzkostnu poruchu a az po roku sme sa dopracovali k AS.

evelien
Autor odpoveď zmazal
amisa
27. mar 2017

@evelien velmi pekne si to.napisala

evelien
27. mar 2017

Joj, zienky, odhodlanie z rana byt nad vecou akosi mizne. Neskutočne sa bojim buducnosti, az uplne iracionalne. Žalúdok roztraseny :-/ Dr. Jánošíkova cely den nedviha. Dobre rozumiem, ze prejavy dieťaťa s AS sa zhoršujú vekom, ale včasnou diagnostiku a prácou sa takmer uplne eliminujú?

amisa
27. mar 2017

Zienky zajtra rano mame sedenie.. tak uvidime

evelien
Autor odpoveď zmazal
daisynka_
27. mar 2017

@evelien u nás sa vekom výrazne zlepšili, na syna by nikto nepovedal že má AS, akurát že je priveľmi ukecaný a niekedy pôsobí ako nevychovaný ... dokonca aj tie prejavy ako skákanie, točenie a trepanie rukami takmer vymizli ... zaskáče a potrepe rukami už len zriedka 🙂

amisa
28. mar 2017

Dievcata tak ideme od p. Janosikovej, sedime v aute tak.nebudem vela pisat, ale teda oficialne sa vitam vo vasom klube.

motovidlo
28. mar 2017

Baby z Bratislavy, kam chodíte na terapie? Diagnostika bola v Andrease, neuzavreli mu diagnózu kvôli veku, ale samozrejme má silné črty. Odporučili terapiu hrou, trénovanie sociálnej interakcie, sociálnych situácií. Na samotné terapie nás však odkázali na naše obvodné CPPPP a na to som nepočula až také skvelé odozvy... šla by som aj súkromne k niekomu, s kým sú dobré skúsenosti, viete poradiť?

zarad
28. mar 2017

@amisa vitaj v klube. Dcérka bola diagnostikovaná pred rokom, tiež má 5 rokov. Za dva týždne ideme na kontrolu, ona má pridruženú ešte aj úzkostnú poruchu. Mali ste aj videá? Ja sa snažím už týždeň natáčať, ale ako naschvál sa mi nedarí natočiť to, čo by som potrebovala.