Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@13mika1313 nie, my sme uplne cerstvi, diagnozu sme dostali posledny tyzden skolskeho roka (vlastne myslim, ze je to dnes presne mesiac). takze potom ked sme prisli z Trnavy som bola v skole za triednou a skol.psych. len povedat, co mame nove, nech sa aj oni vedia ako-tak pripravit na dalsi sk.rok.
Dr.J. odporuca len individ.pristup zo strany ucitelky, zatial bez integracie a tym padom aj asistenta. Uprimne poviem, ze mam stres z dalsieho roka, som stastna ze su prazdniny. Ked mame zly den, tak nam priprava do skoly trva aj 3h. SLJ, AJ nema problem, cita dokonca najlepsie v triede, aj diktaty jej idu. Ale matika je boj. Nastastie som na MD s mladsou, takze mozem po nu chodit skor.
@13mika1313 tiez sme na tom rovnako, syn ide do predskolskej a teraz na jar mu dala pani Janosikova tuto diagnozu. Potom nasledovala kopa roznych testov u psychologicly v cppp a sedenia u psyvhologicky co sa z s obera aspikmi a aj v skolke uz bola.. Myslim ze to ako tak nastartujeme, a v skolke to budu musiet tiez akceptovat. Uz riesime aj buducu skolu a tam to vyzera na najvetsi problem, uz len to ze krpec ma papier.
@amisa nám Dr Jánošíkova odporučila aby sme to zatial nehovorili v skolke len nám poslala pokyny pre učiteľky.. popravde ja sa toho tiež bojím lebo deti su zle a dospeli este horší :(
Preposielam info z internetu:
Občianske združenie AUTIS
Pozývame Vás na prednášku s dr. Jánošíkovou !
Dňa 8.9.2017 – piatok od 8,30 do 11,30 sa bude konať pre rodičov detí s autizmom v priestoroch Súkromnej základnej školy pre žiakov s autizmom alebo ďalšími pervazívnymi vývinovými poruchami, Na Dolinách 27, Trenčín 911 08 prednáška - diskusia s PhDr. Danielou Jánošíkovou, PhD. na rôzne témy týkajúce sa výchovy a vzdelávania detí s autizmom.
Poobedie v čase od 12,30 do 15,30 je venované učiteľom a vychovávateľom detí s autizmom.
Poplatok: 10 eur/osoba ( ak pôjdu obaja manželia, platí len jeden ) na číslo účtu:
SK 92 0200 0000 0030 3105 5358, do poznámky uveďte meno a priezvisko
Na mieste už nebude možné sa nahlásiť!
Ak máte konkrétne tému, ktorú by ste chceli, aby pani Phdr. Jánošíková spomenula, pošlite ju prosím do mailu helena.vlnkova@autis.sk.
Kontaktná osoba: Mgr. Helena Vlnková, 0907 987 884
@amisa no nemam v pláne to hovoriť v škole lebo sa bojím šikany :(
@13mika1313 prepac, tomu nerozumiem, ze to nepovies v skole lebo sa bojis sikany. Nase deti su ine a "bezne" deti to skor ci neskor zistia, bez ohladu na to, ci nieco povies ci nepovies v skole. Ucitelka/vychovavatelka by na to prave mali viac dohliadnut, aby k tomu nedoslo, takze ich treba informovat.
@13mika1313 toto fakt nieje dobre riesenie. Deti niesu slepe,ucitelia tak isto,dieta takto neuchranis od sikanovania.
@erinne
V minulosti sa neriešili diagnózy.. My žijeme v malom meste kde každý každého pozná a nepoznám človeka resp. dieťa ktorý ma takúto diagnózu a deti su tu všelijaké. Dr nám sama odporučila ze to este nemáme spomínať (diagnózu) pokial to nie je akútny stav, s čím som skalné súhlasila. Keby sme bývali vo veľkom meste kde su asistenti normál tak by mi to neprekážalo ale tady to nechcem riešiť.. Viem aké pohľady by boli od rodičov na môjho syna. A každý sa s tým vyrovnáva po svojom. Ja som zvolila tento postup.
@13mika1313 v ziadnom meste tu na slovensku niesu asistenti normal,to mi ver.
@13mika1313 Viem presne, o čom píšeš... Tiež som po potvrdení diagnózy AS stopla môj blog (elkatelka123.blogspot.com), hoci pomáhal mnohým rodičom... Dala som si rok pauzu, kým sme to doma vstrebali, kým sme sa s Miškou o tom rozprávali (teda nie často, lebo stále mám pocit, že ona si z toho veľkú hlavu zatiaľ nerobí)... Ale ide puberta a deti vedia byť zlé... Hlavne, ak sú aktívne na internete, kde sa dajú informácie naozaj obrátiť proti každému... Teraz je to už zase trochu lepšie, ale predsa... Snažím sa smerovať to na rodičov (rodičov detí - spolužiakov a kamarátov), aby s deťmi komunikovali, aby vysvetľovali a jasne dávam najavo hranice, čo v prípade nejasností viem riešiť a dieťa si chrániť...
Vlastne preto som aj začala šíriť moje video, ktoré som pripravila pre moju dcéru, aby som nielen ju, ale aj jej spolužiačky nejako informovala, že je to OK a že je to aj na nás - dospelých...
Ahojte, urcite to tu je niekde spominane, ale predsa len 123 stran.... rada by som sa dozvedela, ci sa niekde v BA stretavaju rodiny s detmi s Aspergerom alebo Vysokofunkcnym autizmom a ako sa nakontaktovat. Vdaka
@lilitela ahoj, skus pozriet OZ HANS, pripadne skupinu Aspergerov syndróm na FB... https://www.facebook.com/groups/163666210312953/
Je tu niekto z BB?
Koho by ste v tejto lokalite odporucili na diagnostiku?
Ahojte dievčatá,
mozno mi poradíte. Ten moj syn (je druhák na bežnej ZŠ) a nechce v skole pracovat a vypracovavat ulohy, preto vsetko dohaname doma a trva nam to niekedy aj 3 hodiny (kym vypracujeme vsetko, co mal robit v skole a este potom aj celú DÚ). Asistentku ma len na Sj a MAT zatial. Viete nieco odporucit, mali ste podobnu skusenost, ako ho "dokopať" k tomu, aby aspon nejake ulohy v skole urobil a nenosil mi to vsetko domov? Dakujem.
Este ma zaujima, ci vasmu dieťaťu pomohli nejake homeopatika, ci mate skusenosti. Na lepsie sustredenie, prípadne správanie.
Dakujem.
@katka2808 presne s týmto bojujeme už roky (teraz je siedmačka)... Čo nestihne v škole, musí dokončiť doma... Má silné poruchy učenia, tak na niektoré veci máme systém, že poznámky si odfotí a nalepí do zošita... Ale niektoré veci musí robiť sama... Niekedy zredukujeme počet úloh... Všetko vrámci Integrácie a IVP..
@katka2808 ja len k homeopatiii...na toto nic univerzalne neexistuje..treba navstivit homeopata a ten urci konsitucny liek- homeopatiu..ta je velmi indivdualna- napr 10 ludi s tym istym problemom moze mat kazdy inu homeo...tie pristupy, podla problemov ju vyberat, moc nezaberaju-to funguje skor na kratkodobe problemy-akutne- nadchu,kasel,horucku...aj to nie vzdy,pretoze aj tam je vela moznosti co podat..
....ale ak treba riesit psychiku,ci chronicke problemy je potrebna konstitucna homeopatia a tu ti tu pre tvoje dieta nik neporadi..
ahoj kaja73, dakujem. Aj sme navstivili homeopatku, zaciname brat jeden konstitucny liek, skor ma zaujima, ci mate skusenosti, ze to pomohlo niekomu uz. Dieťaťu s AS, necakam zazraky, samozrejme, ale mozno aspon dajake male zlepsenie správania ci pozornosti.
@ella_smella
Ahoj, dakujem aj tebe za odpoved. Ach jaj, to sa povlečie este asi dlho, co? Ked to tak čítam.
No aj u nas to mozno bude tak, ze sa nebude dať uplne kazde jedno cvicenie zo skoly doma vypracovat ... uvidime. My teraz budeme mat IVP prvy raz tiez, ale akosi vela si od toho neslubujem, neviem, obavam sa, ze skola si to prisposobi podla seba a nadalej ho budu brať ako normalne dieťa ... (minuly rok este syn IVP nemal)...
ahojte kočky,
prosim vas, vedeli by ste mi poradit, aky je rozdiel medzi integraciou v bežnej ZŠ pre taketo deti a individualnym vzdelavacim planom (IVP) našitým priamo na taketo dieťa. Je dobre poziadat si o obe?
Tiez ma zaujima, ci sa moze skola "zbaviť" dieťaťa, ak ma dobry prospech, ale nie je spokojna s jeho spravanim (kedze ma diagnozu a v nasom malom je o tomto povedomie velmi nízke). A vzdelavat doma takéto dieťa - kto to moze robit (len ucitel, alebo aj rodič s pedagog. minimom? a co vyssie rocniky 5-9? moze rodic ucit aj v tychto rocnikoch?) A kto toto domace vzdelavanie potom financuje ucitelovi? Mate skusenosti?
Dakujem Vám uz vopred za zodpovedanie mojich otázok a zelam bezproblémový deň 🙂.
Dakujem!
@katka2808 zbaviť dieťaťa sa základná škola nemôže len tak, to nie je stredná, že si vyberajú žiakov a podobne. Skôr to býva často o boji kto z koho a potom často to dieťa dajú rodičia preč. Kamoška dávala syna preč pretože jeho problémy so správaním im už všetkým prerástli cez hlavu, to dieťa sa tam už necítilo dobre, malo nálepku "problémový" a začalo sa to odrážať aj na školských výsledkoch. Čo sa týka toho domáceho vzdelávania neviem ako druhý stupeň, ale kto dá takú siedmacku fyziku či matiku? Alebo jazyky?
@namornicka
Ahoj, dakujem velmi pekne za správu.
A s tym vzdelavanim doma, presne tak... tiez si neviem predstavit ucit ho fyziku ci chemiu ...
Vdaka.
@namornicka
@katka2808 no,baby ono to v dnesnom svete plnom internetu,videi ,encyklopedii a moznosti cestovat nieje zasa az take hrozne tazke nieco dieta naucit. A ak dieta predmet zaujme tak si vyhladava informacie aj samo.
@mummy01 ak nemá k tomu poruchy učenia, ako moja... Ale hýbeme sa slimačím tempom dopredu... Aj malý krok vpred je pokrok 🙂
@ella_smella tak ale take dieta ma problem aj v skole...takze. Tiez mam doma taky exemplar takze viem a vuem aj to v skole by to v zivote nedal...a to je nadany.
Tak ja doma AS nemám, má kamoška, ale čisto o tom hľadaní vedomostí cez internet. Ten kto má doma puberťáka asi vie, že sú na tablete dosť veľa ale väčšinou nelistujú v encyklopédiách ani si nehľadajú učivo. Tí menší, prvostupniari, tí ešte majú o učenie ako tak záujem a áno, otvoria si aj encyklopédiu. Ale tu sa katka pýtala skôr ako to vidíme na druhom stupni. A potom čo s predmetmi o ktoré dieťa nemá záujem? Aj z tých treba na ZŠ prechádzať. Ak sa teda chce dostať na normálnu strednú.
@namornicka ja ucim doma piatacku. Vsetko je to aj o navykoch,druhostupniar by uz mal vediet ze sa uci pre seba(ale zial toto vecsinou deti nikto nenauci,ani rodic a ani skola). A mali by sme detom aj viac verit a mozno netrvat na tom ze musia byt iba jednotky. Ciest je mnoho,staci si vybrat. A mne sa z donutenia ani druhak nic nenauci😉
@mummy01 nie je problém dieťa niečo naučiť? Tak ja by som mohla mať otvorené aj tri internety a matiku či tú fyziku by som napr. siedmaka - ôsmaka nenaučila. Jednoducho nemám k týmto vedám vzťah. A to mám vysokú školu, ale sú aj takí rodičia čo nemajú vzdelanie, tak to si už vôbec neviem predstaviť ako učia svoje deti. Veď aj učitelia sú pre prvý stupeň jeden čo obsiahne všetky predmety a potom na druhom stupni má každý maximálne dva predmety.
@namornicka a ziaden aspik sa neuci pre niekoho modre oci. On sa musi iba pre seba. A aj v zivote je to tak ze ani my dospeli niesme experti vo vsetkom,ze ano! A preco to potom chceme od deti? U aspika to je casto tak ze v jednej oblasti ma megasuper vedomosti a v inej je uplne mimo. Poznam decka ktore riesia vesmir na odbornej urovni ale vobec netusia ako idu za sebou dni v tyzdni alebo ako sa obliekaju nohavice.

@erinne
U vás v škole vedia ze dcérka ma AS? Aj máte asistenta?
Tiež som preplakala noci ze prečo zrovna môj syn ... ale uz sa pomaly do toho dostávame i ked je tomu stále tažko uveriť no :(