icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

mummy01
13. sep 2017

@namornicka fu, prepac a Ty si nevychodila zakladnu skolu? Lebo ak ano tak mozno s vynimkou cudzieho jazyka by si problem mat nemala. Su to veci,ktore si sa uz raz ucila a staci to len trocha oprasit. Na zakladke sa ucia zaklady a kazdy priemerne inteligentny clovek by tie zaklady vediet mal,aspon teoreticky.
A predstav si,ani vysku nemam 🙂

mummy01
13. sep 2017

@namornicka a samozrejme,ak s niecim sa nebude dat pohnut tak existuje aj sukromne doucovanie.

katka2808
14. sep 2017

Ahoj dievcata, velmi pekne dakujem za nazory a odpovede!

Este keby mi niekto vedel tie dalsie otazky zodpovedat, prosiiim... dakujem! -)

kacena4
15. sep 2017

@katka2808 ahojko neviem ci si dostala odpoved na vsetky otazky ale rozdiet v integracii a IVP nie je ziadny (aspon pokial viem), ty si v skole ziadat o integrovanie dietata na zaklade jeho zdravotneho stavu (ja osobne by som nedokladala lekarsku spravu od psychologa, psychiatra, popr. len vypis od obvodaka, kde by bolo napisane ze je asperger - nie celu spravu s anamnezou rodinnou a dietata - su to sukromne udaje), na zaklade tohto riaditel, tiedny ucitel a skolsky spec. pedagog vytvoria dietatu na mieru IVP ak dieta uz chodi do skoly a poznaju ho. ak nie odporucam k ziadosti prilozit zoznam co mu robi problem co sposobuje zachvat ako mu predist ako mu pomoct kedy zasiahnut kedy pomoct ako predchadzat zachvatu kedy a v com mu pomoct co mu vadi.... oni to do toho mozu zakomponovat a vypracuju a daju aj tebe na podpis ak sa ti tam nieco nebude pacit treba sa ozvat
co sa tyka domaceho ucenia 1-4.tusim funuje normale ako domaca skola. vyssie rocniky len ako studium cez IVP a chodi sa na skusky do danej skoly. niektory rodicia ktory nechcu aby ich deti chodili do klasickej skoly (aj zdrave deti) tak si vyhliadli skolu ktora s tym nema problem (riaditel) a prihlasili si dieta do danej skoly a vybavili si integraciu IVP a ucia dieta celych 9r. doma popr. cez sukr. ucitelov a do skoly deti chodia len v pravidelnych intervaloch na skusky... funguje to tak napr. v niektorej skole niekde v piestanoch alebo v jej okoli neviem presne len co som sa s rodinami rozpravala osobne, ze tam deti "chodia/nechodia" ale ucia sa doma v podstate

abigael
15. sep 2017

Dobry večer ake su priznaky aspegerovho syndromu a lahky autizmus napisete mi ako sa to prejavuje

13mika1313
15. sep 2017

@abigael to je vela príznakov ale nie všetky všetci maju... nám to napovedalo to ze si zapchávala uši pri splachovaní wc a ze sa od malička nehral s hračkami lebo neho zaujímali vrtule, klímy, a v podstate všetko co sa točí

sisika
17. sep 2017

@kacena4 dobry den prajem,dovolila som si pozicat si Vas uzasny material-vzdelavanie deti s AS,tipy pre pedagogov. Uverejnili ste to este v roku 2013,no momentalne je to pre mna vysoko aktualne a Vase zhrnutie asi najlepsie vystihuje co by som chcela oznamit pedagogom a vobec-celemu okoliu. Napisali ste to nadherne,vecne ale s citom a bez zbytocnych okolkov. Citit z tych slov obrovsku lasku,porozumenie a aj odhodlanie.
Ak moze,chcela by som vam poslat aspon cokoladku za odmenu-pomohli ste mne aj ostatnym maminkam z nase skupiny.... ak mi napisete do spravy vasu adresu,velmi rada vam poslem sladku odmenu 😉. Velka vdaka,Sisa

kacena4
17. sep 2017

😍😘 vdaka moc za uznanie, po pravde vobec si nepamatam co som uz pridavala pred xrokmi ale som rada ze to niekomu pomaha aj teraz. najhorsie na tom je ze vacsinu co pisem je z vlasnej skusenosti (ak nie vsetko) a tak sa ucime na vlastnych chybat. som rada ak to pomoze inym detom predchadzat problemom a pomoze to aj rodicom aj pedagogom porozumiet detom, super. to je podstatne. to je dovod preco som to este s konom nesekla 🙂 cokoladku si nechajte na obalenie nervov urcite sa vam zide tiez. mne akurat sposobi migrenu ☹ a detom ju netreba maju adhd a alergiu staci mi ak ma niekto takto doceni, ze tu nepisem nadarmo, vtedy viem ze aj nase skusenosti a rady maju cenu pre niekoho ineho. este raz dakujem za prispevok
po pravde posledne rocniky na zaklade boli superne syn ich zvladal perfektne, mal uzasnu skolsku speci.pedagogicku. teraz nastupil na strednu tak uvidime ako bude. zatial bojujeme s cestovanim a tym, ze sme ho ucili samostatnosti postupne to ide... drzim vam palceky aby sa aj vam podarilo vychovat hlavne samostatneho cloveka pre tento svet!!

katka2808
17. sep 2017

@abigael
Ahoj,
pozri stránku: http://www.asperger.sk/

katka2808
17. sep 2017

@kacena4
Dakujem!

@abigael
Kazde dieťa s autizmom je ine, spektrum je straaaasne siroke, moj maly napriklad nebaziruje na rovnakych cestach, ani ritualoch az tak. Napriek tomu tu diagnozu má. Najlepsie si to vsimnes asi medzi inymi deťmi. Proste je iny. Castokrat su tieto deti neempaticke, nemaju socialnu intuiciu. Mavaju vacsie problemy aj s motorikou, ci grafomotorikou, hygienou, návykmi. Moj maly napriklad sportovec asi nebude. No a ten odmietavy postoj skoro ku vsetkemu. Ale ked ho nieco baví, nepotrebuje ani jest, ani spať. Nic u neho nejde akosi samo, vsetko nas stoji kopu energie a presviedcania. Asi tolko 🙂.

lenko
17. sep 2017

@abigael príp. pozri
https://www.modrykonik.sk/blog/lenko/article/ako-sa-pasovat-s-pas-pas-porucha-aut-mi0bvk/
môj má as ale s výraznými prvkami atyp.autizmu

kacena4
17. sep 2017

@sisika pisala som ti len som ta zabudla oznacit

sisika
17. sep 2017

@kacena4 ten cas strasne rychlo leti,ja som to citala ked som sa dozvedela syncekovu diagnozu-a asi ako kazda mama som sa snazila rychlo rychlo nabrat co najviac informacii-o niecom ako aspergerov syndrom som nemala dovtedy ani ponatia... velmi ma to vtedy oslovilo....
Neviem tvoj zivotny pribeh,len som nazrela do profilu-a naozaj sa hlboko sklanam pre tebou... ze mas v sebe tolko lasky a obetavosti-a navyse este aj energie a chuti pomahat aj ostatnym.
Ja mam tiez "srdieckove deti",nie som s nimi denne,ale v srdci ich mam stale a s radostou sledujem ich pokroky.
Syncek je este relativne maly,ma 6,no odkedy viem ze je asperger-vela sa zlepsilo. Uz viac chapem co a preco potrebuje urobit,viem ako mu pomoct ci ako ho potesit. Stale sa ucim a ucit sa budem.
Drzim palce tebe aj tvojim detickam aby ste stretli v zivote co najviac takych dobrych ludi akymi sami ste.
Ps: tvoj clanok uz citalo skoro 100 mamiciek na FB 🙂. A kazda ho chvali,kazdej sa paci. 👍🏼👍🏼👍🏼

sisika
17. sep 2017

@kacena4 je to tento text:

Vzdelávanie detí s AS: Tipy pre pedagógov

Päť vecí, ktoré by mali učitelia vedieť

1. Ak čaká moje dieťa akákoľvek zmena týkajúca sa triedy alebo režimu, informujte ma o nej, prosím, čo najskôr,
aby sme ho na to spolu vedeli dobre pripraviť.

2. Moje dieťa je osobnosť a nie diagnóza; prosím, všímajte si a vnímajte všetko, čo ho robí jedinečným a
osobitým.

3. Aby moje dieťa dokázalo fungovať, potrebuje štruktúru a režim. Snažte sa, prosím, urobiť jeho svet čo najviac
predvídateľným.

4. Moje dieťa má ťažkosti so sociálnymi podnetmi, neverbálnou komunikáciou, obrazným jazykom a očným
kontaktom. Tieto problémy sú neurologického pôvodu – nie je naschvál drzé a neúctivé.

5. Prosím vás o neustálu vzájomnú komunikáciu medzi rodičmi a školou. Moje dieťa potrebuje, aby ľudia v jeho
okolí vzájomne spolupracovali.

Toto je leták, ktorý môžete dať učiteľovi vášho dieťaťa:

Bežné formy správania sa

· Dieťa sa môže z času na čas “zrútiť”, pričom nič nebude pomáhať. V takom prípade mu, prosím, poskytnite
“bezpečné a tiché miesto”, kde sa bude môcť “upokojiť”.

· Udržiavajte v triede atmosféru, ktorá podporuje akceptáciu rozdielov a rôznorodosti.

· Ak budete hovoriť pokojným hlasom, dosiahnete veľmi dobré výsledky.

· Zapamätajte si, že ak sa dieťa niečo naučilo v konkrétnej situácii, neznamená to automaticky, že si to zapamätá
a bude vedieť uplatniť v iných situáciách.

· Všímajte si silné stránky dieťaťa a často mu to názorne dávajte najavo. Dodá mu to odvahu naďalej sa zapájať.

· Naše dieťa môže náhle vybuchnúť. Buďte na to pripravení, najmä ak prechádza ťažším obdobím. Povedzte,
prosím, aj ostatným deťom, že týmito prejavmi sa len vyrovnáva so stresom alebo strachom.

· Naše dieťa veľmi dobre reaguje na pozitívny a trpezlivý prístup vo vyučovaní.

· Pre Aspergerov syndróm je charakteristický nerovnomerný vývoj. Niektoré veci sa dieťa učí primerane veku, v
iných veciach môže zaostávať alebo ich vôbec neovláda. Deti sa môžu dokonca naučiť niektoré veci o niekoľko
rokov skôr, ako ostatní (dieťa napr. rozumie zložitým matematickým princípom, ale nedokáže si zapamätať, že si
nemá zabudnúť domácu úlohu).

· Ak sa dostaneme do stavu, že dieťaťu sa bude v triede dobre dariť, znamená to, že na to ideme SPRÁVNE.
Neznamená to, že sa “vyliečilo”, alebo “nikdy nemalo problém”, alebo “už je čas ho ďalej nepodporovať”. Treba
začať postupne zvyšovať nároky.

· Ak u dieťaťa spozorujete hnev alebo iné výbušné prejavy, neznamená to, že sa naschvál správa nemiestne.
Reaguje štýlom boj – strach – útek ("fight/fright/flight"). Predstavte si to jednoducho ako „preťaženie elektrickej
siete“ (prevenciou sa niekedy dá týmto situáciám predchádzať, ak si všimnete varovné signály).

Perseverácie

· Neodpovedajte znovu a znovu na tú istú otázku, nezvyšujte hlas a neupozorňujte dieťa na to, že stále opakuje
tú istú otázku. Namiesto toho sa pokúste odviesť jeho pozornosť inam, alebo nájdite iný spôsob, ako si môže
zachovať tvár.

· Dieťa môže neustále opakovať to isté, pričom zistíte, že sa to deje priamo úmerne zvyšujúcemu sa stresu.

Zmeny

. Dieťaťu môže pomôcť, ak ho pred zmenou činnosti alebo rozvrhu varujete.

· Naše dieťa môže mať so zmenami veľké problémy.

· Ak sa má v rozvrhu uskutočniť zmena, snažte sa o tom dieťa informovať čo najskôr.

Vnímanie reči a porozumenie reči

· Používajte obrázkové návody a pokyny.

· Hovorte pomalšie a používajte krátke vety.

· Naše dieťa môže mať veľmi prudké reakcie na určité chute, povrchy, pachy a zvuky.

· Dieťa má problém porozumieť viacerým pokynom naraz alebo veľkému množstvu slov.

· Dieťa pokynom porozumie lepšie vtedy, ak ich zopakujete jasne, jednoducho a viacerými spôsobmi.

· Dieťaťu pomôže, ak pokyny rozdelíte do viacerých jednoduchých krokov.

Zmyslové podnety

· Keďže dieťa môže ťažko znášať dlhé sedenie, dovoľte mu „pohybovať sa“ (veľmi môže pomôcť aj 5 minútová
prechádzka, či už s kamarátom alebo s asistentom).

· Dieťa má zvýšenú citlivosť na hlasné zvuky, svetlá, výrazné chute a textúry, preto ho môžu nadmerne
stimulovať.

· Dieťa najťažšie znáša tie časti dňa, kedy nemá presne určený program (napr. obed, prestávka, telesná výchova).
Poskytnite mu v tomto čase pomoc.

· V triede je veľa iných detí, chaos a hluk. Pomôžte mu preto nájsť tiché a pokojné miesto, ktoré sa môže stať
jeho "útočiskom".

Vizuálne pomôcky

· Dieťaťu veľmi pomáhajú gestá, najmä ak zdôraznia slovné pokyny, napr. „počkaj, kým budeš na rade“, „prestaň
rozprávať“ (nie si na rade), alebo „hovor pomalšie alebo tichšie“.

· Niektorým deťom s Aspergerovým syndrómom pomáhajú pri učení vizuálne pomôcky, napr. obrázkové rozvrhy,
písomné pokyny či kresby (iným deťom však môžu viac vyhovovať slovné pokyny).

Prerušenia

· Dieťaťu môže niekedy trvať aj viac ako pár sekúnd, kým odpovie na otázku. Musí najprv prestať premýšľať
nad tým, nad čím rozmýšľalo, zapamätať si to, sformulovať odpoveď a odpovedať. Trpezlivo čakajte na odpoveď
a povedzte, aby to robili aj ostatní. Inak bude musieť začať odznovu.

· Ak sa budete snažiť dokončiť vetu za neho, alebo ho prerušíte, musí sa často vrátiť späť a usporiadať si
myšlienky zase nanovo.

Očný kontakt

· Niekedy to môže vyzerať tak, že vás dieťa vôbec nepočúva, aj keď opak je pravdou. Ak sa na vás nepozerá,
neznamená to, že vás nepočúva.

· Dieťa vás môže dokonca počuť a pochopiť lepšie vtedy, ak nebude nútené pozerať sa vám priamo do očí.

· Na rozdiel od nás, očný kontakt môže NARUŠIŤ jeho sústredenie.

Sociálne schopnosti a priateľstvá

· Deti s AS sa môžu síce veľmi chcieť skamarátiť, ale vôbec nevedia, ako na to.

· Deti s AS sa častejšie stávajú „obeťami“ šikanovania iných detí. Spôsobujú to viaceré faktory:

1. Je veľká pravdepodobnosť, že reakcia dieťaťa s AS na šikanovanie toto správanie ešte zhorší.
2. Deti s AS sa tak veľmi chcú stať súčasťou kolektívu a chcú, aby ich ostatní mali radi, že na šikanujúceho
nebudú „žalovať“, pretože sa boja odmietnutia zo strany „páchateľa“ alebo iných detí.

Rutina

· Ak je to možné, povedzte dieťaťu, kedy sa počas vyučovania bude suplovať, alebo kedy sa pôjde na školský
výlet.

· Informujte naše dieťa o všetkých plánovaných zmenách hneď, ako sa o nich dozviete, najlepšie pomocou
obrázkových alebo slovných rozvrhov.

· Pre väčšinu detí s AS je to veľmi dôležité, hoci je v našom svete pomerne ťažké to neustále dodržiavať.

Jazyk

· Naše dieťa často nerozumie sarkazmu a niektorým formám humoru. Nemusí dokonca pomôcť ani vysvetlenie,
o čo ide, pretože vnímanie dieťaťa s AS môže byť odlišné a často nemenné.

· Dieťa síce môže mať na prvý pohľad výborné jazykové zručnosti a slovnú zásobu, ale deti s AS často nepoznajú
význam toho, čo hovoria, aj keď slová použijú správne.

Organizačné schopnosti

· Ak je to potrebné, dovoľte dieťaťu, aby si odkopírovalo poznámky od druhých detí, alebo mu sami poskytnite
kópie. Veľa detí s AS trpí aj dysgrafiou, dysortografiou a nedokážu naraz počúvať, pozerať na tabuľu a písať si
poznámky.

· Naše dieťa si nevie zapamätať veľa informácií naraz a nevie, ako má získané informácie použiť.

· Uistite sa, prosím, že si domáce úlohy vloží do školskej tašky, pretože nie vždy si sám bez pomoci zoberie domov
všetko, čo treba.

Správanie dieťaťa sa občas môže zhoršovať a môže vás a jeho spolužiakov obťažovať. Je to však bežné a dá sa
to očakávať. Nenechajte si zopár ťažkými dňami pokaziť vedomie, že VY ste vynikajúci učiteľ, pred ktorým stojí
veľká výzva. Nemôže vždy všetko fungovať (a niektoré veci dokonca nezafungujú takmer nikdy). Otvára sa vám
možnosť nahliadnuť do nového a jedinečného sveta, ktorý vás bude baviť a fascinovať. Podeľte sa, prosím, s nami
o všetko, čo vás napadne. Už sme sa s tým stretli. Nebudeme šokovaní ani o vás nebudeme mať zlú mienku.

Najdôležitejšia je komunikácia a ak budeme spolupracovať ako tím, poskytneme nášmu dieťaťu to najlepšie.

Ďakujeme❤

abigael
18. sep 2017

@katka2808 presne aj my mame problemy stym aj v skolke ma problem je to viac

abigael
18. sep 2017

Isla som dnes dcerou do Triklandie v tatrach chcela som jej urobit radost ked uvidela co tam vsetko zrkadlove priestory a tie obrazky velke sa rozplakala klepala sa ani 5 min sme neboli ma tahala sa bala museli sme odist tak vybodene peniaze nabuduce nikde

erinne
18. sep 2017

@abigael to je individualne, nasa ma lahkeho aspergera a v lete sme boli v tricklandii, nevedeli sme ju odtial takmer dostat. Ale uz ma 8. Isto aj vek zohrava ulohu..

abigael
18. sep 2017

@erinne to fakt nechcela ist ja nechapem u kazdeho inak mate aj opatrovatelsky davaju na aspegerov ja sa ju aj ked pytam na nieco uz vela nemozem kazdy den ma amoky nechapem trva to dost dlho 4 roky

ella_smella
19. sep 2017

Človek by neveril, aké náročné je zohnať bundu pre dievča.. Nepremokavú, s kapucou, dlhá aspoň do pol stehien, aby sa pod ňu zmestila chlpatá mikina (inú nenosí), aby nebola umelinová (čiže nič pršiplášťové), aby nemala ťažké zapínanie, aby bola ľahko zbaliteľná do školskej tašky... Keďže bude mať 13 rokov, tak veľkosť už nie je detská ani ešte dospelácka... wuaaaa...

sisika
19. sep 2017

@ella_smella v Metre som si kupila Alpine pro,myslim ze splna kriteria ... velkost S by mozno bola ok? Teraz je v akcii ta bunda.

sisika
19. sep 2017
mummy01
19. sep 2017

@ella_smella ja mam 11rocnu,tiez nosi iba jednu chlpatu mikinu a tiez neviem zohnat bundu😛 a navyse dcera nieje uplne chuda takze... Teraz nosila 2roky bundu ktoru som nahodou kupila v sekaci ze na von jej staci a ona ju nosila vsade lebo bola dost siroka aj na tu mikinu. No ale uz je mala...tak tiez zhanam. Navyse s nou sa ani neda chodit po obchodoch,chyta nervy z toho ale bez vyskusania sa kupit neda. No katastrofa.

ella_smella
19. sep 2017

@sisika @mummy01 vdaka baby... presne je to o tom... Tuto z metra mi nebude chciet, lebo je az prilis dlha, az prilis uzka a s mikinou je nepohodlna...
vyriesila som to tu na bazare (pozrela som asi 25 stran s jej velkostou), objednala som podla jej poziadaviek a dufam, ze ju bude nosit.. nevadi mi, ze je nosena (skor je to vyhodou, lebo je makka a pohodlna).. nevadi mi mala dierka (lebo Miska nema problem si ist cestou zo skoly lahnut na zahradu do travy k nasim psom)... a cena do 10 eur je super, lebo nenervacim, ked sa s nou nieco stane.. a ak prezije, ostane este aj mladsej dcere (6r)...

sisika
19. sep 2017

@ella_smella niekedy je lepsie nakupit tu na bazare,to je fakt... ja som zas dlho tuzila po takejto dlhej,ale bol mi neprijemny material-a tato je taka nejaka makka,prijemna...

ella_smella
19. sep 2017

@sisika naša všade s tou mikinou..

erinne
19. sep 2017

Baby prosim, poradte.. robime ulohu z matiky a ja zas nervy nadranc😑Kde beriete tu trpezlivost, mne ked dnes piaty krat povedala ze 4+1 je 8, uz som sa nezdrzala😢😡😬Tretiacka!

erinne
19. sep 2017

Ja viem, ze je to kravina, chapem ze budu omnoho tazsie veci (vsak prave to), ale ja toto proste s kludom nedavam. Ani nie ze by som.az tak vrieskala, ale prevraciam oci,chytam sa za hlavu a potom ma to mrzi😭

arena1
19. sep 2017

@erinne ja presne tak.. chytám nervy a potom ma to mrzí.. neviem,či Vás to poteší ale u nás je to isté.. ja som z matiky celú základnú nemala problém, potom matický gympel, výška a teraz robím tiež veľa s číslami... Takže o to viac ma to vytáča,keď syn chaosí... A to v škôlke vedel vyrátať aj to čo nemusel... a v škole (je druhák) sa to nejako kazí..

moni73
19. sep 2017

@erinne
@arena1 s matikou aj u nas problem... a ako pises dcera pocitala ako predskolacka lepsie ako teraz - siestacka. Ona ma uz uplnu averziu, takze vysvetlit si neda nic, hoci verim ze by v pohode pochopila. Ja mam pocit, ze to robi nase skolstvo. Pokial neboli skazeni "matikou", tak logicky rozmyslali. Teraz vobec nerozmysla len hlada nejake znamienko, aby spravila rovnicu😦 (casto nespravne). Vcerajsia du: janko nasetril za 9 mesiacov 135€, kolko nasetri za rok? Jasne, ze to robi cestou 135:9, tam sa este pomyli, takze ma 1 zvysok 4. K tomu omylom namiesto 5 odpise 3 a krici na mna: kolko je 43:9. Opravim, vydeli spravne (aj ked chce dat najskor 9, potom zmeni na 10! chapete 45:9=10!!!!). No ale potom nastupim ja odporca nasho skolstva a zacnem do nej hustit, ze za rok moze nasetrit hocikolko, nech rozmysla logicky. Co to bolo za ulohu, nechapem. Ale jednoznacne potlaca akukolvek logiku.

mummy01
19. sep 2017

@erinne treba si opakovat: "Je to aspik,je to aspik,je to aspik 😁 mne to pomaha😛. Ale,aspici sa ucia inak,ona ked nevie kolko je 4+1 tak to neznamena ze naozaj nevie,znamena to ze je vypnuta. Aspik nefunguje na povel,funguje vtedy kedy potrebuje on sam. Takze klud,mam doma takuto dvojnasobnu nadielku😛 a ucim ich doma sama. Mne moj krpec cely prvy rocnik opakoval ze nevie odratavat,ani to nechcel robit,uz som mala hlavu v smutku ze som ho to za cely prvy rocnik nedokazala naucit. A potom sme sli k specke a ona mu dala priklady na minus,tak mi az zle prislo ze boze on to tam nevyrata😱 no a vyratal to s prehladom za chvilocku. Skoro som odpadla. A sama specka mi potvrdila ze aspici su potvory,oni vsetko nasavaju ako spongie aj ked sa casto tvaria ze nevedia do 5 naratat.