icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

mummy01
19. sep 2017

@ella_smella boze,presne ako moja😁 len moja ma bielu chlpatu mikinu a farebne teplaky😉

arena1
19. sep 2017

@mummy01 aj ja mam niekedy pocit, ze keby chcel, tak vie.. v Rakusku v prvej triede mali taky system, ze nemal znamky na polroka, ale ho skusala predo mnou, ze co vie (nie zato ze je aspik ale tam to tak je).. a lepsie to dal ako ked so mnou je doma sam... a to este popri skusani musel hadzat loptu niekam a trafit.. a pri tom este rozmyslat nad prikladom alebo hlaskovanim... ale nie som si ista... doma sa tvari, ze nerozumie zadaniu (napr. najdi vsetky podstatne mena a zakruzkuj ich...).. tak uz neviem, ci ma aj dyslexiu alebo jednoducho ked je mama pri nom, tak vypne a spolahne sa na nu... ked ja chcem, aby porozumel a sam nieco urobil, tak proste NIEEEEEEEEEE....

mummy01
19. sep 2017

@arena1 moj je taky isty. Len nie a nie a nie. Neviem si ani omylom predstavit ze by chodil do skoly,no to by bol koniec. Vecsinou ked mu nieco vysvetlujem tak na mna kuka ako puk a nechape. No ale,potom sa mi vzdy niekde ukaze ze chape az moc dobre. Ja ho uz tak beriem,ze je taky,svatu trpezlivost pri nom musim ma.

sisika
19. sep 2017

@ella_smella no ani sa necudujem,ta mikina je super-aj ja milujem taketo veci nosit-citim sa tak prijemne,aj akoby bezpecne. Ze mam zakryte aj ruky,aj krize.
Inak sama o sebe zistujem ze mam aspikovske črty,a celkom vyrazne-len to na mne nikto nezistoval-brali ma ze som proste taka "osobnost". Az teraz ked sa snazim porozumiet syncekovi,spominam si na svoje detske casy-a vidim koooopu podobností....
😜

ella_smella
20. sep 2017

@sisika veru, ja som si aj robila nejake testy, ale vyslo mi NT, aj ked... Urcite bazirujem na pravidlach, rezime, terminoch... nemam rada posty, urady, obchody.... ked ideme na dovolenku, mam tabulku v exceli s programom na kazdy den, adresou, otvaracimi hodinami, cenou vstupneho... ak sa meni program, som na nervy.. mam rada, ked je poriadok, ale nerada upratujem (haha) a moje heslo je "pohodlie nadovsetko" a som prakticka... 🙂))
vcera som miske objednala z bazaru asi 6-7 nohavic/rifli, lebo nam nejako vyrastla a zase plati, ze vynosene su pohodlne... a mame nejake overene strihy/znacky, ktore ma rada (HM)... 🙂
Asi by sme mohli dat niekedy spolocnu kavu 🙂

sisika
20. sep 2017

@ella_smella velmi rada ☕️☕️ 😉. Najnovsie sa uz prestavam citit dobre v spolocnosti ludi ktori vedia presne ako mam vychovavat svoje deti-vyhladavam spolocnost ludi ktori VEDIA 🤣

ella_smella
20. sep 2017

Inak baby, práve ste ma vrátili v čase... ešte sme o AS v tom čase nechyrovali, všetci mi vtedy hovorili, že má poruchu pozornosti, dokonca ma presviedčali, že ADHD, ale dieťa, ktoré si pol hodinu oblieka 2 ponožky, lebo čumí z okna na strom nie je hyperaktívne... Už vtedy som napísala na blogu o našom obliekaní, kedy som rezignovala a moja dcéra chodila do školy v teplákoch... a po pár mesiacoch prišli prvé diskusie o AS (samozrejme, ako správna hypermatka som sa JA musela pýtať v CPPPaP, čo si oni o tom myslia, lebo im nevadilo napísať do papierov ADHD, s čím som ja nesúhlasila).. a od leta 2016 to máme na papieri..
http://elkatelka123.blogspot.sk/2016/03/oblieka...

lenko
20. sep 2017

@ella_smella mne len raz povedali na syna s AS že má aj adhd, kvôli tomu že keď je v úzkosti alebo nepohode, musí niečo robiť, či s nohami, prstami, žuvačky, ak nie je na ukľudnenie mama. Ale som sa z chuti zasmiala, že to ešte nevideli môjho mladšieho syna, ten je jasný ukážkový príklad adhd. Tak sú rozdielny, že to na nich výrazne vidno. 😲😂😍

erinne
20. sep 2017

@arena1
@moni73
@mummy01 dakujem baby. Ved to, keby to nevedela, tak nepoviem. Ale mna vytaca, ze 34+1 vie, a 4+1 sa bude dusovat, ze netusi. Chapem, viem, rozmysla inak😧Budeme musiet nabehnut aj my na pravidelny rezim, uz ma unavuje jej kazdy den vysvetlovat, preco si musi robit ulohy. "Ale mne sa NECHCE!"
Myslis, ze my dospeli robime len to,co sa nam chce?
"ANO!"
😕

erinne
20. sep 2017

@ella_smella kriste, ponozky!
To iste u nas!
Inak k pozornosti, to "kukanie do stromu" sa skor podoba na cistu poruchu pozornosti (AD ako attention disorder) bez "H" - hyperaktivity.
Ja som sla do cpppap presne pre tuto diagnozu - AD. Asi by sme ju aj dostali, keby sme medzitym nezasli k Janosikovej..

ella_smella
20. sep 2017

@erinne U nás sme išli do CPPPaP hlavne kvoli poruchám učenia, s ktorými zápasíme od prvého ročníka a potrebovali sme nové správy a rediagnostiku.. A vtedy nám špeciálna pedagogička konečne povedala, že mala by jej robiť testy na 2-3 hodiny, ale že to proste nedali a že moja už zjavne nebola aktívna a časť testov robila tak, že ležala na stole a pod... že intelektovo nadpriemer, ale v čítaní a písaní pod hranicou sociálnej únosnosti... a nejako teda medzi rečou padlo na diskusiu o AS a vtedy zo špec.pedagogičky vypadlo: "Konečne ste to povedali nahlas... Nechcela som ja s tým začínať...".. ????? A tak som teda konečne našla správny smer, do mesiaca sme boli u Jánošíkovej, ktorej stačilo jedno stretnutie a bolo to jasné... Poslala nám správy, povedala, že musíme začať chodiť do Andreasu na sociálne scenáre, tak v septembri som vyplnila formulár na objednanie a vo februári!!! sa nám ozvali, že majú pre nás psychológa... Ten si však s Miškou nesadol, tak sme to ukončili po dvoch sedeniach (už to druhé Miška nedala a v Andrease nám povedali, že nič iné pre nás urobiť nevedia), tak sme našli liečebnú pedagogičku, ktorá konečne dokáže s Miškou pracovať a máme dobrý pocit...

erinne
20. sep 2017

@ella_smella super ze mate niekoho, s kym si dcerka sadla. My zatial dost beznadejne hladame😣 A treba nam, treba.. u nas hadam ta soc.sfera vyraznejsie "pokulhava" v porovnani s ucenim. Teda zatial na 1.stupni. Nastastie vyborne cita, aj s porozumenim (pokial to je pribeh. Ak zadanie ulohy z matiky, porozumenie je prec, comu fakt nerozumiem zatial ani ja). Pise gramaticky spravne, len pomalsie. U nas som AS spomenula prva ja, ale samozrejme ma nikto nebral vazne. Lebo vsak prehanam 😕
Ale uprimne, tiez som to skor videla na ADD. Az potom pocas jedneho z nekonecnych rozhovorov s triednou mi naznacila, ze by sme mali skusit tymto smerom patrat. Uz to potom islo rychlo. Janosikovej som sa dovolala hned prvy piatok, co som skusala a dala nam termin o 3tyzdne. Zdiagnostikovana bola za 40minut..
Lenze co teraz, chodit nie je kde, do BA daleko, a tu na okoli s "tym" nikto nerobi - povedala dr.J 😕

erinne
20. sep 2017

@ella_smella myslis ze napr na tie soc.scenare sa da do Andreasu objednat aj ked to mame 200km? Neviem.vobec ako to prebieha,ci sa chodi casto? Nam to dr.J neodporucila kvoli dialke😕Ze by to bolo unavne pre dceru. Ale tak nieco robit treba 😐

lenko
20. sep 2017

@erinne aj my sme tak boli, ja som si za tým išla sama, keď aj učiteľka povedala, že určite nemá autizmus, ani AS. Ale keď už mával problémy s písaním, s diktátmi, tak už aj učiteľka že nech niečo s tým robím. A nakoniec nielen AS ako som si myslela ja, ale aj veľmi veľa z atypického autizmu. Socializácia úplny prepad.

mummy01
20. sep 2017

@ella_smella no ja som taka ista,tiez mam na vsetko tabulku,zoznam,plan...ked mi ho niekto nabura som zla😉 len teda ja som si robila tiez nejake testy a vyslo mi ze som aspik uplne jednoznacne😱🤔

erinne
20. sep 2017

@lenko a v ktorej triede teda sa to uz tak vyraznejsie prejavilo? U nas teda v 2.tr. Aj ked ja som od 1.chodila za ucitelkou ci je vsetko ok a netreba ist niekam na konzultaciu..

lenko
20. sep 2017

@erinne presne ako u Teba, len s tým, že môj mal rok odklad, takže ja som už v 1tr chodila už za učiteľkou.

lenko
20. sep 2017

@erinne ale socializácia bola výrazná už od malička, a keď sa narodil mladší syn, tam po roku to bolo už viditeľné riadne.

erinne
20. sep 2017

@mummy01
@ella_smella ja mam mozno vselico, ale AS teda tazko😃Milujem ludi, davy, spolocnost, zmeny, spontannost ba az chaos😁Naopak akekolvek planovanie je pre mna trest, takze vytvorit dcere rezim je mission takmer impossible. Ale my to dokazeme😎

mummy01
20. sep 2017

@erinne ale ved aj aspici su rozny. Niesu vsetci nesocialny,tuziaci po rutinach a planovani 😉 ja tiez milujem cestovanie,tym sa viem nadchnut a aj ludi,aj zmeny len ich prijmam po svojom. Mojim snom je zazit chaos New Yorku. Ja by som vobec neskatulkovala aspikov ze su taki ako pise wikipedia a basta (myslim to tak vseobecne,nie priamo na Teba😉)

erinne
20. sep 2017

@mummy01 jasne chapem. Ja viem, ze to nie je takto jednoduche ako som napisala a treba to vidiet v kontexte. Asi mi toto prislo take najvystiznejsie.

kofa77
27. sep 2017

baby, ako casto maju vase deti povoleny pocitac?
moj mal kazdy den, ale zaslo to tak daleko, ze nic ine v hlave nema, len PC, vsetko odflakne, vsetko zabudne, normlane zavislost.
tak som zaviedla pravidlo- v piatok, sobotu a nedelu.

amisa
27. sep 2017

@kofa77 mi hodinu denne

ella_smella
27. sep 2017

@kofa77 u nás tablet len v piatok poobede... Ak niekedy v piatok napríklad má iné povinnosti, viem jej to presunúť na sobotu/nedeľu, ale počas pracovných dní nie...

kofa77
27. sep 2017

zaslo to u nas daleko, proste nic neriesil, len minecraft, nic ine ho nezaujimalo, na druhej strane si ako keby sam uvedomovuje, ze uz je toho vela, pretoze on je ctiziadostivy, ale akoby sa koli PC na ine nevedel poriadne sustredit. potom je nervozny, ze mu neico nejde v skole, ale vsetko zbuchal, len aby mal PC...

zacarovany kruh. tak koniec.

kvojtanikova
28. sep 2017

U nas hodinu a pol ked pride zo skoly. Potom uz ma treningy a uci sa na dalsi den. Minecraft je uz passe, momentalne ho drzi WOT. Ale je to vela tiez to vidime furt sa kvoli tomu hadame s muzom lebo ten by mu to najradsej vypol komplet a ja zase som za postupne znizovanie lebo viem aky cirkus nastane😞

veru_veru
28. sep 2017

K tomu pocitaci. Nemam osobni zkusenost,ale cetla jsem na jine aspikovske diskuzi. Lepe nez striktni zakaz (= stradnej cirkus), tam mely dobre zkusenosti s taktikou "udelej, co chci ja (ukoly, uklid,apod.), pak muzes jit delat, co chces ty (PC po nejakou rozumnou dobu, treba 30 min.denne)".

kofa77
28. sep 2017

@veru_veru no, tak sme mali.

a robil to tak, ze vyslovene vsetko odflakol, nedorobil dokonca, ked robil, bol nesustredeny... sam sa potom zlostil na seba, dokonca krical, ze mam vyhodit ten sprosty pocitac.
ked zlost pominula, zas ho chcel, samozrejme.
takze vie, ze 3 dni v tyzdni ma, 4 nie.

katka2808
28. sep 2017

Ahojte,
prosim vas, mate skusenosti s tym, ze dieťa s autizmom odmietne urobit nejaku cinnost v skole a dostane 5ku? Vcera sme sa pripravili na DÚ z citania poctivo, ale on dnes v skole citat nechcel. Ja chapem aj pani ucitelku (chodi do normalnej skoly) ale mna to mrzi, lebo sme sa pripravovali zbytocne. On to pritom ale vie, keby chcel citat, ma dobru znamku. Neznamena integracia aj nieco taketo, ze chráni autisticke dieťa pred takou situaciou?
Co v takychto situaciach sa na to proste ohlad brat nebude a mne bude on nosit zle známky za to, ze pripraveny vlastne ale je?
Vdaka za vase odpovede.

kacena4
28. sep 2017

@katka2808 ahojko dolezite je co mate presne napisane v integracii mate vypracovany IVP (individualny plan?) vstahuje sa na vsetky predmety? to musi byt napisane v IVP a musi tam byt prilozena aj sprava od lekara ze je autik a moze mat taketo spravanie a ze to treba predvidat a ako vtedy potupovat dat mu priestor inokedy ho vyskusat.... a hlavne IVP musia podpisat vseci ucitelia ktorych sa to tyka + ty treba ist za triednou, popr. skolskou spec.uc. a doriesit to nech sa mu zbytocne nezhorsuje priemer kravinami... keby daco pisni poradim ohladom IVP