icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

marianeta
2. okt 2017

@bibi23 s tou robotou som na tom podobne az na to ze ju mam a neviem si prave kvoli nemu predstavit nastup po RD na plny uvazok..ale su tu aj ine fakty a to ze sme s muzom na vsetko sami..a teda neviem si predstavit( tym ze nemoze byt v druzine) nehcat ho od jednej takmer do piatej sameho doma..plus ist o takom case na ucenie bude cista pohroma..a to uz nevravim a situaciach ked bude muz v tyzdni na sluzobke..aj som zmyslala nad opatrovatelskym ale po precitani co a ako som to zavrhla este pred stadiom pokusu..ak mi zam.neumozni pracovat n askrateny uvazok tak neviem co urobim a nielen kvoli nemu ale aj tomu mladsiemu..

bibi23
2. okt 2017

@marianeta myslím, že mne by opatrovatelský nedali, nie je na tom až tak zle a teda ani mu nechcem zbytočne pridávať problémy, že by som na to verejne upozornovala, ak nevyhnutne netreba. tiež hladám niečo na skrátený úväzok, ale to je priam nemožné.

marianeta
2. okt 2017

@bibi23 ved preto som to zavrhla uz pred stadiom pokusu..a tiez nieje na tom az tak zle(aspon myslim) ze by sme to potreboali..to bolo skor take zufalstvo ze co robit tak som hladala alternatívy .. ja mam pracu na jednu smenu a nerada by som fakt o nu prisla..ak by mi to zam.umoznil aspon na nejaky cas tak by to bolo fajn..aspon kym sa nejak zabehneme do rezimu a utvrdim sa ze to pojde aj ked budem robit na plny uvazok..

kofa77
2. okt 2017

@bibi23 na 80% je tvoj synator ako nas.
vlastne neviem, co by som viac dodala 😀

teda dodala by som toho vela, tiez neviem, co na zachvaty zlosti, tiez mi neveria, ked hovorim, lebo vsade inde je to jeden dokonaly, vtipny, chlapec, neviem aky, ktory sa meni doma na mr. hyda.
je samostatny vonku, vie si vsetko vykecat, vybavit, postarat sa, ale doma si oblecie 2x po sebe rano pyzamo, jendu topanku inu, ponozky tiez ine, nevie chytit lyzicu poriadne do ruky, ked sa zlosti , trieska do vankusa a trha papiere, chce sa zabit..
my mame diagnozu stanovenu tak, ze najprv som vyplnala testy, na A4 popisala od mala vyvoj, potom bola psychl. pozriet na nho v skolke a jedna navsteva u nej so synom, kde hned ze vysokofunk.AS. pritom testy mi vysli taky nejaky priemer viac menej, s nejakymi znakmi, ale nie cisty AS.

a podla mna syn cisty AS nie je, no ale to je jedno, tie zlosti tiez potrebujem riesit-

bibi23
2. okt 2017

@kofa77 môj je vonku hanblivý a nepovie si aj ked niečo chce, alebo nevie odmietnuť trebárs niečo v škole a potom doma sa hnevá, že musí robiť ešte niečo navyše. ale zas s niektorými i vonku, čo si sadne, tak aj "hodí" občas reč, no skôr s dospelými alebo mladšími. tiež som sa rozprávala s jeho učitelkou, že či nemá v škole nejaký problém, no nestrapnovala som ho presným vykeciavaním, že čo doma, tak tam ok. už som písala, že je pomalší v sebeobslužných činnostiach /telesná, zbalenie vecí, niekedy nestíha vypracovať zadanie v škole/, ale inak ok. a ked je niečo za odmenu, že cukrík, alebo nálepka, tak medzi prvými, teda vie to, ked má dobrú motiváciu.
už mi je to fakt úplne jedno, že čo za diagnozu ma, nech si to nazvú ako chcú, len keby sa to s ním ešte zlepšilo.
presne ako píšeš, vyzlečie pyžamový vrch a potom si ho znovu oblečie, samozrejme nie každý den 😀

marianeta
2. okt 2017

@bibi23 haah to s pyžamom sme tiež pár krát zažili..samozrejme jeho to nejak netankovalo ale keď som ho upozornila,že si namiesto nohavíc obliekol pyžamové gate tak vieš čo nasledovalo..žiaden klud však stane sa ale amok nevídaných rozmerov..no čo ti poviem ani som nemohla reagovať lebo som bola ako paralyzovaná..

bibi23
2. okt 2017

@marianeta hej bud výbuch amok alebo úplná pasivita, že lahne do postele ako je a niekedy začne plakať, že on nikam nejde a je unavený a do školy nepôjde, načo. to potom musím zapojiť všetky možné i nemožné presviedčacie metody, že do školy isť treba, len nech sa prezlečie alebo opraví inú "drobnosť".

marianeta
2. okt 2017

@bibi23 jaaaj..fakt mame rovnake deti..dnes mal zle rano..vstal 7:20 a prve co bolo nie ,,dobré ráno" ale plesk hlavou do steny,naschval a reci ako mu skola nici zivot obera ho o detstvo a cas kt.by najradsej stravil pri PC..vcera chcel uz aj do detskeho domova ist,tak som mu hodila tasku nech sa zbali..a to vsetko pre to ze povinnosti...fakt niekedy neviem ci sa smiat ci plakat..

bibi23
2. okt 2017

@marianeta u nás chce íst za starkou/svokrou/ lebo ona aj teraz ho je schopná prezliecť, ked si povie, povinnosti žiadne len zábava, keksíček aký by len chcel a môže proste všetko. potom ho mám problém doma skrotit. po takom víkende /naštastie len 5-6x do roka/ ho ešte aj mesiac dávam doma do laty.
tiež občas musím tuho rozmýšlať, že ako zareagovať a či to myslí vážne, alebo to len na mna hrá. potom sa rozplače, že ho podozrievam z naschválu. naštastie je takých dní už pomenej.

kofa77
2. okt 2017

@bibi23 sranda, aj u nas svokra , keby chcel podplait dom, kupi mu zapalky 🙂

a tiez fungujem ako mafia, vyhrazam sa, slubujem, podplacam.
najviac funguje PC.

vonku je asertivny, odmietnut vie, vie si povedat co chce, co nie.
je vztahovacny, musi autoritu respektovat, akonahle mu nesedi nejaka osoba, je drzy- obavam sa buducnosti.
rad cestuje, ma rad niektore sporty, ale na bicykli nevie- bude mat v dec. 9 rokov.

kofa77
2. okt 2017

a dnes rano ma na jednej kope veci do skoly a na druhej kope veci, co nosi doma- tepláky, tricko. tak samozrejme si obliekol tu druhu kopu, vôbec si nevsimol, ze ma na sebe tepláky.
a veci do skoly mu chystam ja, on si berie len kazde rano ciste trenky a ponozky a pouzite hodi do pracky- toto asi jedine ma zautomatizovane..
ale veceru jendoduchu si spravit vie.

marianeta
2. okt 2017

@kofa77 ja mu tiez chystam veci..i ked zopar krat sa stalo ze on prisiel zobudit mna uz obleceny..no ked som vzhliadla ako..derave tricko tak ze mu laket vyliezal😅ale vies co? nemala som to srdce poslat ho prezlikat sa ked sa tak snazil..tak siel do skoly v deravom tricku a s pochvalou aky je sikovný..

bibi23
2. okt 2017

@kofa77 tiež sa snažím o jeho samostanosť a potom aj on má z toho dobrý pociť, ked niečo zvládne, ale po čase nadšenie vyprchá a zas mu treba pripomínať. u nás ked večer si "nevšimnem", tak často do špinavého prádla si hádže až ráno po upozornení. na otázku prečo, tak bud nevedel, čo má tam dať alebo zabudol, že to tam má dať. fakt zo začiatku pri podobných veciach som ho upodozrievala, že to robí naschvál, ale postupne som prišla na to, že teda asi to nerobí za účelom ma vytočiť - DÚFAM!!!!

kofa77
2. okt 2017

@bibi23 tiez si myslim, ze to nerobi naschvál.
ale je to unavujuce.
ja napr. kazde rano sa musim opytat, ci su umyl tvar.
zuby umyje a tvar nie. takze kazde rano po uymti zubov nasleduje rovnaka otazka..
stale neico zabuda, aj 3x do tyzdna, ale v skole vacsinou.
tot ma vytoci nenormalne, uz aj sam uznal, ze to je fakt divne😀

a tiez ho stale chvalim, jak male batola, dookola, no ale neviem, ci to nejaku stopu v nom zanechava 🙂

inak napr. nechce spat sam v izbe, take vysleok je , ze sa tlacime 3 v posteli😒
uz som sa vyhrazala, ze ho natocim a dam na YouTube.

a ked ide spat do svojej izby, tak najneskôr o pol noci je pri nas.

marianeta
2. okt 2017

@kofa77 haah nas spal s nami kym sa nenarodil jeho brat..potom sa nechal ukecat..avsak dvere musia byt dokoran a priamo v posteli ma malu lampicku ..no zbavila som sa jeho a teraz ho vystriedal ten mensi takze mat postel pre mna a muza zazijem tak najskor zas o 4 ci 5 rokov🙄

bibi23
2. okt 2017

náš ma vlastnú izbu od 3a pol roka a aj tam spáva, no chodieval po polnoci k nám, ale nechávali sme mu lampičku, tak už si zvykol. teraz, len ked sa mu niečo zlé sníva cca 1-2x do mesiaca dojde k nám. tak toto my máme super.

martinka05
2. okt 2017

@kofa77 u nás s tým spaním je to isté a to bude mať o mesiac 12 rokov. Ale včera ma prekvapila, že ona ide od dnes spať do svojej izby. Uvidíme večer ...

kvojtanikova
2. okt 2017

@bibi23 moj syn je atypicky autista - Asperger, aspon tak to ma napisane v papieroch co sme boli u nas v KE u MUDr. Rosenbergerovej aj v Presove u Dr. Mikovej. Ale toto mu diagnostikovali pred 2 rokmi, ked sme boli teraz nedavno opat tak iba popisala zas to iste, napriek tomu ze som jej vysvetlovala ze sa synovo spravanie zmenilo, absolutne to v tej sprave nie je,

kvojtanikova
2. okt 2017

a co sa tyka spania - aj u nas to je tak ze nevie sam zaspat, zapinam mu tu svietiacu korytnacku a este budik co meni farby ale aj tak si k nemu musim ist vecer lahnut...pricom v izbe nie je sam, lebo je tam este jeho 6rocna sestra...takze u nas vecer najprv uspavam batola v spalni, potom sa presuvam do detskej a okolo polnoci pridem do svojej postele, kde sa uz vacsinou nezmozem na nic s muzom🙂

kofa77
2. okt 2017

@bibi23 ja som sa teraz nedavno cudovala, ked boli na vylete s triedou a syn- nevsimol si, ze ma popri papierovej aj drobne v penazenke, pozical si od kamarata.
tak na druhy den mu hovorim, ze na, zober a vrat to euro, co si si pozical. a syn sa na mna pozera a cuduje sa, ze preco ma vratit , ze on to nevedel...
tak som normlane tiez rozmyslala, ci to takmer 9 rocne deti ozaj nevedia, ci len syn je take trdlo.

a spominany taky tenplan sme mali aj my, ale nejak sa neujal, mal tam body, od rana, do vecera, volny cas, nezaujem. proste aj tak vsetko odflakol, zbuchal, len aby mal pocitac.

zaujem len o PC, tak som cez tyzden zrusila, sice zobre, ale nepopustim, ma ho len cez vikend.

a telefonovanie- to iste, jednak musi ist do izby, pretoze neznesie ine zvuky, kazdy musi byt ticho, ked on telefonuje a tiez povie len ano, nie, dik...

a moja mama ma tiez pripomienky , stale, stale, ze este nevidela takého chlapca, ze ako mu toto a hento dovolim, ze on nam este ukaze...

ja nevladzem. nevladzem vysvetlovat, reagovat, syn je na nu drzy, pretoze ona ho cche komandovat, co on neznesie- pre nho babka nie je ziadna autorita, jeho to akurát tak nastartuje este viac, proste som unavena zo vsetkeho.

kofa77
2. okt 2017

@martinka05 no, ja dufam, ze do 18-tky spat pri nas nebude, myslim, ze v puberte uz budu chciet mat nejake sukromie.
@kvojtanikova boli ste znova u Mikovej?
my sme tiez boli u nej,ale pred 3 rokmi a neviem, ci sa objednat na nejaku konzultaciu...

kvojtanikova
2. okt 2017

@kofa77 nie tam som volala a povedali mi ze staci ist k Rosenbergerovej a ta ako vravim popisala uplne vsetko zo starej spravy totalne ctrlC- ctrlV vobec neviem naco som sa tam unuvala...

bibi23
2. okt 2017

@kofa77 tiež mi občas zastaví rozum, že toto alebo hento úplnú samozrejmosť a on nevie, že to tak má byť.

veru_veru
2. okt 2017

Ach zeny, mam teprve 4,5 leteho, bez ofiko diagnozy zatim, ale spoustu tech veci, co pisete, vidim uz ted. Taky nechapu, jak on muze byt na jednu stranu tak chytry, vnimavy, rozumny a zaroven, v nekterych vecech, tak natvrdly.... opravdu. A uz ted vidim, jakmile nema zadne povinnosti, nic moc nemusi - pohoda. Jakmile po nem neco chceme, problemy. Navic ted mam pocit, ze to s nim nejde ani po dobrem, ani po zlem. Nedavno se s nim slo domluvit skoro na vsem, za to ted? Ani po dobrem, ani po zlem obcas. Vidim, ze mu svedci skolka. Chodi do lesni, takze 9 hod.v kuse venku, v lese, krasne prostredi, mensi kolektiv a strasne hodne pani ucitelky. Bohuzel, je i dost casto nemocny. Ja jen doufam, ze budu mit dost trpelivosti pro nej. Protoze on ji potrebuje asi tak 100x vic, nez je bezne, myslim. Nektere tu pisete tak hezky, klobouk dolu.

mummy01
2. okt 2017

Baby,mate tu niektora aspika ktory ma aj Touretta?

marianeta
2. okt 2017

@veru_veru ta trpezlivost sa zmerat asi ani neda..ja sama neviem kde ju beriem a comu vobec uz nechapem je ,ze som stale doma a nie vo vypolstrovanej cele navlecena v zveracej kazajke😀..ale ma aj svetle chvilky,kedy mam pocit ze je uplne ok..
@mummy01 pohladaj na fb skup.Aspergerov syndrom..e sice uzavreta ale ak v skratke napises preco chces vstupit tak ta pridaju a tam mozno najdes co hladas..su tam uzasne maminky🙂

mummy01
2. okt 2017

@marianeta tam uz som😉

katka2808
3. okt 2017

@pencil
Ahoj - moj syn berie zatial Calcium Phosphoricum na pozornost, ktora je v jeho prípade strasne rozptylená. Neviem zatial zhodnotit vysĺedok, lebo to berie len mesiac. No a ja beriem Calcium Nitricum na uzkosti, ale ci je to pre mna uz vhodny konstitucny liek, netusim. Snad áno. Mne hlavne na tie uzkosti najviac pomáha sport - teda rýchla chôdza 5 x tyzdenne 40 min. Vtedy sa citim omnoho lepsie a ked pár krát vynecham, hned to cítim na sebe.

katka2808
3. okt 2017

@pencil
ono to s tými homeopatikami je na dlhé odbobie. Oni sa berú aj dva roky, co som pocula. A kazdemu musi najst homeopat ten pre neho / ňu ten správny konstitucny liek - podla povahy, podla toho, ako vníma vselico atd. Ale to asi vies.

pencil
3. okt 2017

@katka2808
zlata si, slecna si pridala tancovanie a je to lepsie, len zas ked je unavena je podrazdena a horsie robi ulohy, musime si najst optimum a vyvazit to, no veeelka vdaka, dokina jej napisala, ze by mala uzivat magnezium, tak som zvedava...