icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

renia
12. nov 2017

Ahojte. Nám Jánošíková stanovila diagnózu len teraz vo štvrtok, doteraz sme mali len adhd... Berú vaše deti aj lieky? Moja malá je v škole úplne nezvládnutelná. Má 8 rokov. Je tretiacka, ale už teraz maju na každý predmet inú učiteľku. Dcéra chce byť za každú cenu vtipná, vykrikuje, znemožňuje vyučujúcemu vyučovať, behá na hodine, proste vyučujúci na hodine rieši len ju... Tento šk.rok už má 20 poznámok. Už sa nám vyhrážajú, že ju za správanie vyhodia z družiny. Má aj asistentku, ale nie na stálo, majú na škole jednu asistentku a tá je tam na dve deti, takže raz je s našou a raz je vo vedľajšej triede s jedným chlapcom. Dcéra sa aj posmieva v škole slabším jedincom, väčšinou s nejakým postihnutím, aj im robí zle. Cez prestávky kričí, vrieska na celú školu, no nevedia si s ňou rady a ja neviem ako ďalej. Každý týždeň sme v škole, stretávame sa s riaditeľkou, triednym a asistentkou, aby nám povedali, čo sa za týždeň v škole udialo. Tlačia na nás, aby sme malej dali predpísať lieky, ale neurologička mi v lete povedala, že ona ešte nevidí dôvod predpisovať lieky, že o tom nerozhoduju riaditeľky v školy. Tak teraz sa znova chystáme za neurologičkou predpísat tie lieky. Dcéra vôbec nemá problém zo zmenami, je veľmi komunikatívna, extrovertná, prihovára sa aj cudzím ľuďom, ku každému sa správa ako ku "kamošovi"

exjanka
12. nov 2017

@bibi23 ahoj,tak ste boli u tej Pinkovej,pomohlo to nieco?
Precitala som si viacere prispevky a teda neda mi napisat nasu skusenost.U nas to nejak opacne funguje,doma je to v pohode,niekedy s mansim ci vacsim problemom ale v pohode.Mne pride ze v skole su nanho vsetci alergicky ako on na nich.Stale mi vypisuju odkazy ,do skoly chodim uz ako na caj.Mame za sebou Janosikovu,plan z CPPP ma niekolko rokov,ale vela zavisi od skoly,ako to akceptuje.Adam ma z CPPP napisane ze ma dostavat vytlacene poznamky,nedostava,bolo mi povedane ze oni nie su povinny davat mu to.A je toho vela co skola ,, nie je povinna a nebude robit,,.Ako som zaniesla papiere od Janosikovej zacal hotovy hon na carodejnice a mam pocit ze sa ho chcu silou mocou zbavit,co mi bolo aj naznacene ze by mal ist na inu skolu.Urcite sa nieco deje v skole lebo za posledne tri mesiace vynadal dvom ucitelkam ,riesili sme to v riaditelni,samozrejme ze od neho som sa dozvedela dost inu verziu.Mne to uz pride ze ho naschval provokuju aby vybuchol a potom mi vyvolavaju ze aby som nieco robila,ze nezvlada skolu.Doma nemam taky problem,iste ze sa mu nechce ucit,kolkokrat vymysla,zduva sa ale toto som nezazila ani raz a ma 15 rokov.Zaujimave ze kym nemali papiere o diagnoze toto sa nedialo.Najviac ma vytocilo ze si este do novin daju ze sa ucitelia boli skolit na Sardinii ako vychovavat deti so specialnymi potrebami,hmm tak to si asi len dobru dovolenku spravili alebo specialne potreby maju v Sardinii ine.

bibi23
12. nov 2017

@exjanka boli sme u nej len 1x a to 1,5h, čiže sme len pokecali. ona nám povedal na základe nášho /muž a ja/ rozprávania a aj čo sa syna vypytovala, že bud vysokufnkčný autizmus alebo ten asperger aleto niečo také, že ona nerada škatuľkuje. na muzikoterapiu sa syn teší, ale mal tento týžden plavecký a teraz je dosť soplavý, tak ho kurírujem, no vidím to niekedy na koniec novembra. syn sa na muzikotepiu teší. jej pristup perfektný, ale akože aj musí, ked chce, aby jej ľudia za to platili.
ohladne školy, ked aj nejaký menší problémik sa vysrstí, tak si to nespájajú s PAS, kedže to o nom nevedia. on si toho vedomí, že ked by sa to prevalilo v škole, že aký je, tak by sa mu smiali a preto ani zatial, kým nemusí, tak si to nepraje, aby som o tom niekomu vravela - chápeme sa. tiež sa bojím, že ked im zanesiem diagnozu, tak budú na neho prihliadať inak, aby mu tým nechtiac nepohoršili. chápem jeho obavy a popravde tiež mám podobné, preto zatial, kým nerobí inde problémy, tak to nechávam "plávať". tých 20e obetujem raz za mesiac, alebo aj viac a budeme chodiť k pinkovej, ak to bude mať zmysel a uvidíme za pochodu, či to ešte dalej riešiť. dík za typ.

exjanka
12. nov 2017

@bibi23 tak som rada,aj moj tam ide rad a aj sa rozprava,co sme inde pochodili tak bud tam nechcel uz ist alebo tam sedel a cusal,taakze ked musime zaplatim hlavne nech to ma daky vyznam a pomoze mu trosku upratat chaos v hlave a zlepsi sebadoveru

bibi23
12. nov 2017

@exjanka keby nemal ten plavecký, tak by už asi aj bol isiel, ale ked je taký schcíplý, tak nech sa najskôr prelieči, nebude tam smrkošiť 😀
inak vela toho môj ani nenarozprával /ale odpovedal na otázky/, ale bol pekne uvoľnený a dúfam, že ešte hodia spolu reč.

renia
14. nov 2017

Dcérke diagnostikovali aspergera... Psychologička odporúča skrátené vyučovanie, cca 4 hodiny denne, bez družiny. V škole to už tiež spomenuli, a keďže to s dcérkou v škole nezvládajú, myslím, že nám to reálne hrozí...To by som ale musela odísť z práce, inak si to neviem predstaviť. Verím, že nejaká študentka, ktorej by som platila, aby vyzdvihovala malú zo školy a bola s ňou doma, tak verím, že by to s malou nezvládla, resp.vzdala by to sama. Malá je ťažký oriešok. Čo v takýchto prípadoch...nájsť si prácu na polovičný úväzok? Štvrtá hodina končí 11.40, to ani na polovičný by sa mi nedalo zamestnať sa. A nevravím o tom, že máme hypotéku na krku... No neviem, ďakujem za každú radu.

exjanka
14. nov 2017

@renia nam skola navrhla ze tri tyzdne ba chodil do skoly a tyzden doma,co si neviem predstavit ako by sa vsetko doucal,je deviatak tak jemu kazda chybajuca hodina chyba dvojnasobne,u nas je ale zaujimave ze doteraz boli poznamky aj kde tu problem ale ako som doniesla papiere nastal taky obrat ze fuha,v cspp pritom povedali ze on je lahky pripad ze si nevyzaduje taketo riesenie,akurat mu zrusil nultu,ja uz neviem co robit,najtazsi rok a v skole absolutne nepochopenie,pride mi ze ho len drazdia a ked vybuchne vyvolavaju ze je problem,keby radsej plnili co ma pokyny z cppp o vyucovani a integracii

bibi23
14. nov 2017

ako to tu čítam, tak v škole ani nedať vedieť, kým to ozaj "brutal nehorí".

exjanka
14. nov 2017

@bibi23 zalezi podla toho ako to ide v skole,nam bola odporucena diagnostika z cppp,ale vela zalezi od skoly,nasa absolutne nechce akceptovat skutocnost,pritom ide o to iste dieta ako pred rokom ked papier nemal,des,keby bol mensi prelozim ho ale co s deviatakom,aj predtym bol integrovany ako dislektik,disgrafik ,teraz s diagnozou patrime uz pod cspp tam nam novy plan ucebny vypracovali ,poradili aj ze ked bude problem treba sa na nich obratit,ale co ked su ucitelia zadubeny a ficia si v svojich planoch hadam zpred 30tich rokov,noo u nas bola kazdopadne chyba to davat do skoly,ale ina skola iny pristup

bibi23
14. nov 2017

@exjanka ale to zistím, až potom 😒 aby som nelutovala a syn by mi to potom vyčítal ešte viac, ked on to nechce. uvidíme od septembra v 5.ročníku, čo bude 😅

lenko
14. nov 2017

@exjanka
@bibi23
nám to zase pomohlo, nevravím, že idú presne podľa cspp či ivp, ale je to lepšie, mala som skôr riešiť a už po mne nepozerajú ako na prízrak 😂 s pedagogičkou čo majú na škole úplne super spolupráca, horšie už s učiteľkami. 😒

exjanka
14. nov 2017

@lenko tak to je super,aj u nas pedagogicka v pohode ale ucitelia des,kazdodenny boj

bibi23
15. nov 2017

ono niekedy je aj lepšie, ked učiteľ ani nevie - minulý týžden na plaveckom ich triedna nebola /ochorela/ a druhá ho doslova prinútila /vrámci normy iba slovne/ ponoriť hlavu pod vodu a splývať. vravel, že nechcel, ale ked už bol posledný, tak skúsil. napil sa vody, ale prežil 😉 v piatok už preplával sám šírku bazéna aj ked len v plytkej vode, bo hlbokej sa bojí. keby som ju upozornila na niečo, tak by asi presedel celý týžden na lavičke a nenaučil by sa nič. prvý den tam išiel ráno s plačom, druhý sa už plný nových očakávaní tešil a teraz si pochvaluje, že sme ho presvedčili tam ísť.
tak je to aj v inom - zapája ho učiteľka do rôznych súťaží. doma si aj pošomre a kolkokrát aj vybuchne, že prečo zas on, že sa musí učiť niečo navyše, ale napokon to zvláda a je na seba hrdý, že čo dosiahol.

martinafin
17. nov 2017

ahojte mamicky po dlhom case k vam opat nazeram.. Ste tu aj nejaka mamicka prvacika ktory teraz nastupil do skoly??? Ja som ho po dlhom zvazovani dala na normalnu skolu nakolko tam pracuje specialna pedagogicka vyskolena sppc v ke .
Mame za sebou milion vysetreni a diagnostikovane sme to mali teraz v maji.
Ma Aspergera ale ma aj vysoko nadpriemerny intelekt a tu prameni moja otazka. On ma sice znaky aspergera ale on nema strach z novych veci, nema ani obsedantne ci stereotypne ukony,v cudzom prostredi je samotar,nevyhladava kontakt, ale ak k nemu hockto prihovori,rad sa zapoji...a pise krasne, aj ked sklon nie je dokonaly (sam sa ucil citat,pisat ja pocitat)...jedine co fakt mame je dost nemotorny.chodime aj na terapiu n inpp metodu-odburanie reflexov detskych a nastartovanie tych co sa vyvijat maju a pomaha nam to,pomalicky ale ide.

Maju vase deti vsetky znaky toho aspergera???mne radili vsetko mu kreslit ,lepit,pisat,oznacovat,ale ked on to vsetko vie a pozna kde ma veci...
V skole ho beru normalne,ako ostatnych...ale robi mu problem cas, nakreslenie nepomohlo,nestiha sa napit ani jest desiatu,prezliect sa po telesnej-stale by len rozpraval a pytal sa.
Tomu vyssiemu intelektu sa podla mna spravne nevenuju..dostava akurat pracu naviac,ale prenho to nieje zaujimave,nic nove sa pri tom nenauci a to ho ani nebavi...vsetko co beru prvaci vie..a opakovanie u tychto deti nema zmysel-moj postreh ale je to aj v knihach o tychto detoch.
Neviem co mam robit a dost ma to trapi.skusila som kontaktovat psychologicku ktorama taketo deti na starost a ma pod palcom aj skolu-krosniansku 4 v ke... chcela som ho tam aj prihlasit ale ja mam este dvoch skolkarov tu v meste pri nas a dochadzat do ke 45km a potom ponho je pre mna nepredstavitelne...zatial pracu nemam ale tu ho musim nosit do skoly 15km od nas a mam dost..denne je to pre mna 60km...
Ako to vy zvladate..???ja som unavena a nemam na nic normalne ani cas...
.

martinafin
17. nov 2017

@kvojtanikova Ahoj.Mozem sa Vas prosim opytat ako mamicka mamicky... mam syna s dg AS-diagnostikovali ho teraz v maji(okrem neho mam este 2mensich skolkarov dievca a chlapca)...Syn ma taktiez ako Vas vysokonadpriemerny intelekt,ale byvame 45km od ke kde je presne skola pre taketo deti ,chodi iba do obycajnej skoly 15km od nas.Ma tam spec.pedagogicku ktora sa mu venuje ak je to potrebne,ale povacsinou je sam.pisanym pise krasne,diktaty mu problem nerobia,citat vie vraj lepsie ako nejaky tretiak...pozna vsetky pismena,pisane aj tlacene,....(skola bola vybrana s pomocou sppc)

Citala som ze Vas syn je v tom programe Aprogen a velmi ma zaujima ,ze aky je rozdiel medzi standardnou osnovou a tou v Aprogen..mojho syna to v skole myslim skor nudi,lebo nic nove sa neuci,vsetko vie a dookola pisat slova,tym sa velmi nepodporuje ten dar co ma,alebo sa mylim?ako ste postupovali pri nastupe do skoly?chodi na klasicku a tam mu to nejak prisposobuju?dakujem Vam za radu,lebo ja som uz bezradna,a neviem ako mu mam pomoct co sa skoly tyka.

mummy01
18. nov 2017

@martinafin nepomohlo by preskocenie rocnika? Aj ked neviem ci by syn zvladol byt medzi starsimi detmi kedze u nadanych aspikoch je to tak ze intelektovo popredu a socialne a emocne pozadu.

mummy01
18. nov 2017

@renia a chodi na terapie,nacvik socialnych zrucnosti? Ako pracujete na tom aby sa lepsie spravala? Lebo diagnostika je jedna vec ale tym zacina tvrda praca. Berie aj lieky? Treba ju naucit postupne mantinely,to ze ma AS neznamena ze sa moze vysmievat a robit zle a pod. AS nieje choroba,je to stav s ktorym treba pracovat. Lebo dlhodobo to takto neustojite.

martinafin
18. nov 2017

@mummy01 ono by to nevadilo,aj tak je medzi detmi ktore nepozna a ci su mladsie ci starsie....p.riaditelka to hned zamietla,treba vraj ist od zaciatku a zvyknut si na vsetko nove a po poriadku.on uz myslim emocne dozrel cize je to na urovni ok..bolo to predtym rozdiel asi 4r dieta a 8rocne rozumom.
Skor skola nakolko nrma skusenost s takymito detmi tak to je tazke...on sa nic nove neuci a vsetko co mali doteraz uz davno vedel aj ked nie spravnym sposobom...zacsli napr.spajat slova..prisiel domov a pytal sa ako sa spajaju ostatne pismena...vsetko pisal sam aj velke slova..v skole mame problem na telesnej,,,nechce ist boji sa,hadze sa na palubovku--- ze odpadol-raz sa tak hodil ze si urobil modrinu na brade a zvnutra si roztal usta(buchol bradu o kolena)spec.pedag.tam chodi s nim a dava mu dolezite ulohy a tak sa citi potrebny a je to ok... prezliekanie po tv minule skoncilo placom,mal tolko otazok a reci ze to proste do zvonenia nestihol a tak ho tam sameho nechali kricst a plakat lebo triedna mala sluzbu...
Skor by som chcela prenho vybavit materialy zo spec.skoly pre taketo deti,lebo pre mna je nerealne chodit kazde rano do ke-spat sa mi ist neoplati, a ak budu male deti chore co potom???

veru_veru
21. nov 2017

Ahojte, mám otázku. Měli vaše děti nějaké problémy s vývojem řeči? Vývoj řeči prý úzce souvisí s rozvojem motoriky, jemné i hrubé. Syn mluvil brzy a dobře vzhledem k věku, ale tak od 3 let nevidím moc velký posun. Nemá sykavky, měkčení, pořádně ještě ani L a R, Ř vůbec. To by asi nebyla taková tragédie, ale má i problém se zadrháváním. Občas se zasekne na poslední souhlásce ("já jsem viděl ...l ..l...l., že...") a hlavně se nějako nemůže vymáčknout - často opakuje nějaké slovo ve větě, pořád se vrací na začátek věty, nadechuje se uprostřed slov, apod... Prostě má potíže s plynulostí řeči. Prý je to v tomto věku fyziologické a upraví se samo, ale my už to máme zhruba rok. Vždy je období, kdy mluví hezky a nezasekává se a pak období, kdy se nemůže vyžvýknout. Tak si říkám, jestli to souvisí s tou motorikou, která je AS často horší. On v té hrubé motorice je určitě podprůměrný, jemná nevím, ale taky se mi zdá, že nic extra.

Nemáte s tím nějaké zkušenosti? Chodili jste na logopedii? S jakými výsledky? Měnilo se to nějak v čase, pokud jste měli takový problém?

My na logopedii určitě půjdeme, ale nevím úplně, co čekat. Mj. mám obavu, že syn nebude moc spolupracovat.

veru_veru
21. nov 2017

Jo, synovi je 4,5.

martina46
21. nov 2017

@veru_veru my mame toto, 10 ročná, potom napisem.

lenko
21. nov 2017

@veru_veru áno, na logopédii sme varený,m pečený už pekne dlho a ešte stále. Výv. dysfázia, prejdená do narušenej komunikačnej schopnosti. A logo pomáha. 🙂
tu nájdeš aj viac
https://www.modrykonik.sk/blog/lenko/article/ako-sa-pasovat-s-pas-pas-porucha-aut-mi0bvk/

martina46
21. nov 2017

@veru_veru tak uz mozem pisat.
dcerka toto mala pre asi 3 rokmi, zadrhavanie, boli sme u logopeda, pomohlo to, on mi povedal, ze to nie je bezne ako ze zajakavanie sa a videl to tak, ze sa to da spravit cvicenim. cvicili sme dychove cvicenie, trebars na jeden pomaly vydych aaaa-eee-iii-ooo-uuuu... a tak podobne. pomohlo to, preslo. teraz sa vratilo, ideme zas na logopediu, je tam uz ale iny logoped, uvidime. teraz ma mala take, ze zacina vetu a-a-a-a-a- a toto aj minutu, potom povie suvisle par slov a zas, aleo no-no-no-no-. ze sa tak startuje. takzko sa jej s nejakymi spoluhlaskami zacina.
tam treba hlavne vseobecne klud doma nastolit, podla moznosti aj v skole - to je uz nas asi tazko :(
vsimli sme si, ze cez vikendy to ma dobre a ked nieco rozprava 21 mes. bracekovi, rozprava krasne plynulo. ona ma nadpr. iq, slovnu zasobu velku, vekovo je dalej, atd, no tipicke aspikovske veci, aj pamat super. tak uvidime, co.
je mi jej luto, smeju sa jej v skole za to a tak :(
dcerka ma tiez tazsiu hrubu motoriku, ma aj rozne tiky, ktore casom zaniknu, potom pridu dalsie a tak.

bibi23
21. nov 2017

@martina46 ma aj rozne tiky, ktore casom zaniknu, potom pridu dalsie a tak. 😀😀😀😀😀 poznám, nesmejem sa tebe, len som si vybavila, čo máme doma, že ozaj chodia rôzne 😉 prospe tie naše deťúrence sú výnimočný človiečikovia a velakrát to stojí nadludské úsilie aspon zčasti pochopiť ich svet 😲

veru_veru
21. nov 2017

@lenko dekuji a resite konkretne tedy take problemy s plynulosti reci? Nebo obecne ruzne logo problemy? Co vse "na to" delate? A co spoluprace u logopeda? PS omlouvam se, jestli je to v tom odkazu, mozna neumim hledat.

@martina46 nas to dela, i kdyz si sam hraje s hrackama a mluvi jakoze hracky mezi sebou. Taky si moc nepokecaj hracky. 😀 Tak dechova cviceni. Ja uz driv o tom neco cetla, ze doma pohoda, klid rezim,malo tv,nepretezovat, ze zadne velke emoce ani pozitivji, ani negativni. Taktotak nejak prubezne se snazime. A pak badnicky a pisnicky, jenze to on moc nechce delat. A obavam se, ze s temi dechovymi cvicenimi to bude obdobne. No ale pujdeme na logo, alespon zkusime, co jineho.

U nas pozoruji zhorseni s podzimem - skolka. I kdyz on chodi celkem rad, ale i tak je to pro nej asi (urcite) zatez. A vloni to bylo vubec nejhorsi kolem vanoc, velke emocni vypeti asi, i kdxz pozitivni emoce. Me ho je taky lito, ptze presne jak pises, hodny chytry kluk, s velkou slovni zasobou,presto komunikace spatny, no typicke. My jeste diagnozu nemame, cekame na vysetreni, na kt.pujdem az pristi rok v lete, tak obcas si rikam, ze to s nim neni tak hrozne, ale jindy si rikam, vzdyt on je uplne jasnej PAS.

No, z jineho soudku. Vcera mi rikali ve skolce, ze si tam ted hraje s o rok mladsim klukem, Jendou. A ze ten Jenda je strasne prima kluk, takovej kamos do nepohody. Tak se ptam naseho Davidka a on povida "jo, Jenda je muj nejlepsi kamarad, navzdycky". I o nem vypravi,co spolu hrajou za hry, fakt dobre.Tak jsme ztoho doma meli radost, ze ma kamose.A rano ve skolce, jak jdme prisli, tak Jenda hned k nemu s nejakou hrackou a ten nas co? Usmiva se, mlci, kouka dk blba a dela, ze Jendu nevidi. Tak nic, no. 😀 😀

martina46
21. nov 2017

@veru_veru jej, to s tym "ignorovanim" kamarata poznam, no nasa sa ani neusmeje :D, neodzdravi :D no teraz ma jednu kamosku, co ma brata aspika - asi preto ma pochopenie pre dceru - a s nou hadam uz dobre 🙂
a rada by som vedela, ci tvoj chlapcek ma ten "opis" kamarata z vlastnej hlavy, alebo opakuje, co pocul. Nasa nevedela povedat, co to znamena kamarat.

veru_veru
22. nov 2017

@martina46 tak ja myslim, ze pojem kamardstvi je jiny u 4letych kluku, nez u 10letych holek. Pro ty 4lete je kamos ten, s kym si aktualne nejvic hraje, s kym je sranda a moc ho neprudi. V tomto smyslu on to asi vnima a kazdou chvili je "kamos" nekdo jinej. I kdyz jen pravda, ze s Jendou si asi opravdu nejvic hraje, uz od zacatku skolniho roku, co rikaji ve skolce a co vidim, kdyz tam prijdu. Ale to vyjadreni "nejlepsi kamos navzdycky" spis nekde odposlouchal, tipuji. U tech 10letych holek uz je to s kamaradstvim slozitejsi, myslim.

Ale musim rict, ze jsme doma malem odpadli, protoze (jestli teda nekeca) minuly tyden hledali ve skolce houby, nas Davidek pry nasel 3, Jenda zadnou, tak mu 1 dal. A vcera jiny kluk, o kterem nas Davidek taky mluvi, ze ho ma rad, pry "skoro brecel, ze neumi vyrobit letadlo", tak mu nas Davidek rekl, ze mu pomuze a jedno mu opravdu vystrihnul a vybarvil. Jsem se ho nekolikrat ptala, jestli mu to nekdo poradil, nebo ho to samotneho napadlo, pry samotneho napadlo. Tak jestli je to pravda, tak je to asi jeho nejvetsi spontanni projev empatie v zivote. 😀 😀 Asi nemusim psat, ze jsem z toho mela 2.vanoce.

lenko
22. nov 2017

@veru_veru chodievame na logo už 6 rokov, zo začiatku nespolupracoval, riešili sme to tak, že mne pošepkal, ja som zopakovala odpoveď logopedičke. Postupom času si zvykol, a už s ňou nie je žiaden problém. Občas sa zasekne a občas tiež mu trvá kým sa vyjadrí čo vôbec chcel. Ale je to omnoho lepšie. Momentálne riešime aj u logopedičky krátkodobú pamäť, trénujeme učiť básničky, opis článku a pod. On má ale ešte stále narušenú komunikačnú schopnosť.

martina46
22. nov 2017

@veru_veru tak to s tou pomocou kamaratovi a delenim je uplne super!
nasa mala to s tym kamaratstvom v 7-8 rokoch.

kvojtanikova
22. nov 2017

@martinafin ahoj prepac az teraz som sa k tomu dostala ano syn chodi do Aprogenu ale nie je tam zase az taky velky rozdiel oproti normalnej skole, az na to ze klucove predmety (SJ, MAT) idu trochu popredu, t.j. napr. v 4.rocniku uz na MAT delili pisomne (1260:7=atd)co bezne deti robia az v 5.rocniku a niektore to esteani tam nevedia. Okrem toho maju 2h tyzdenne tzv Obohatenie v rozvrhu, kde je specialne zostaveny ucebny plan podla toho co ich zaujima, (vesmir, dinosaury, atd.)od 1.rocnika, kazdy rok musia tiez robit rocnikovu pracu (v1.rocniku vykres A1, potom normalne zviazanu ako diplomovku na 15stran).v triede je max 15 deti (vacsinou okolo 10-12)takze maju cas sa im indivindi venovat. Horsie to je uz potom na druhom stupni kde ti ucitelia nie su na aprogen a pristup k detom skoleni a zacne tam autoritativne hogo-fogo. Nastasite tie deti su uz starsie a zrelsie a v konecnom dosledku sa naucia zit aj v takomto prostredi (nam to trvalo rok). Neviem ako by som pomohla vo vasom pripade, mne uz teraz obidve starsie deti chodia do aprogenu a pri nastupe ani jedno nevedelo citat a pisat. Dcera je teraz prvacka a ku dnesnemu dnu uz pomerne plynule cita a pise tlacenym (odhliadnuc od Y/I) bez najmensich problemov. Neviem porovnat ako to je na inych skolach lebo mne obidve deti chodia sem, mozno aj ine skoly ponukaju takyto pristup.