Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@exjanka včera sme boli na muzikoterapii a mna bolia uši i hlava ešte i dnes, ale chalanisko spokojný maximálne, že pôjdeme samozrejme znova. aj si pokecali trochu, lebo sa jej spytoval, že prečo jeho kamarát mu niečo sľúbi a potom to nesplní, tak sa mu snažila vysvetliť, že nemá byť taký dôverčivý a má aj očakávať, že nie všetci splnia, čo povedia a ak aj áno, tak to nemusia splniť tak ako povedali. preberali aj ešte kadečo iné. cestou domov už vymýšlal, že čo sa jej opýta nabudúce. fakt zlatá osobka, som vééééééééééééľmi rada, že si mi ju doporučila 😍
Syn sa veľmi zaujíma o hudobné nástroje a hudbu ako takú.
Máte dieťatko ktoré navštevuje ZUŠ ku alebo sa inak venuje hudbu?
Zvládajú deti s AS niečo také v pohode?
Berú deti s AS do ZUŠ ky?
Kvôli prístupu nie je lepšie súkromná hodina?
Vďaka za rady a skusenosti
@exjanka a ešte sa mi veľmi páčilo,ked povedala, že ona si myslela, že môj syn už dlhšie navštevuje psychologa, lebo je vidno, že sa s ním intenzívne pracuje, kedže mnoho vecí výborne chápe a synátor na to, že to maminka mi vždy vysvetlí, ked vidí, že som to asi neporozumel, alebo ma potom doma upozorní, že som mal urobit to alebo iné, že to sa vtedy tak robí 😉 tak ma potešila, že k nemu pristupujem správne a podporila ma v tom 😍 no jasné, že mama vycíti najlepšie, ked niečo nie je ok a treba dovysvetlovať, utešiť či poradiť 😉 minule bol taký tichší, ale teraz ju už bral ako kamarátku. veru, škoda, že nie je takýchto ľudí viac.
Prosim vas o vase skusenosti so zatazovou prikryvkou,ci ju mate niekto kupenu zo shopu alebo vyrobenu,ci uz vlastnorucne alebo kupenu od Lucky Fabianovej.
Zaujima ma v prvom rade-ci prikryvka pomohla detom sa upokojit(nie je to mala investicia,takze nerada by som kupovala zbytocne);a ci je rozdiel medzi podomacky vyrobenou a tou kupenou.
Pozrela som uz kopu videi,rada by som taku vyrobila,ale nakolko nemam doma sijaci stroj,tak hladam alternativy.
Alebo poradite kde najlepsie kupim?
Vdaka,pekne dni prajem,Sisa
@arena1 aj mna to uputalo aj na FB,lebo syncek zacal stale viac a viac vyhladavat male uzke priestory a schovava sa tam-minule som ho nasla v skrinke odkial vyhadzal uteraky a nalozil sa na policku,zobral si tam dokonca aj vankusik a dinosaurov-no a lebedil si tam.
V noci sa zas odkopava,mrvi,prevracia aj hodinu kym vobec zaspi...
uplne vazne rozmyslam ze mu taku deku nejako podomacky spravim(len neviem ako bez sijacieho stroja),a ze ak sa osvedci,tak kupim taku profi spravenu...
@sisika niekto tam písal, že v Ba sa to dá v tom Andrease vyskusat? Ja asi zariskuJem, niekto mi to sľúbil v Rakúsku za 85 Eur plus pošta, ale to iba naslepo musím poslať peniaze a dúfať,že to vyjde. Ani hodnotenia na tej stránke nie sú, ako tu na MK. Iba som s tou pani telefonovala. Že jej malé dieťa sa s tou dekou menej budí.. žiadnu DG nemá.. vyrába to doma načierno...
@sisika bola som zvedavá, čo to je a toto som našla. skúsenosť nemám žiadnu a môj syn by určite nevyužil, lebo on najradšej odokrytý, tak spáva aj v ponožkách.
https://www.dobrenoviny.sk/c/83702/neviete-zasp...
@sisika mne sľúbila, že to 2-3 dni bude šiť (možno má pripravené?) A potom pošle. Ale ako vravím, veľké riziko. Vnútri je Weizenkorn, čo je pšeničné zrno (nemôže sa to prať). Kliknite na stránke w i l l h a b e n . at, treba hľadať Gewichtsdeke. Má od 75 Eur, to je pre 2 ročné dieťa. Na môjho 7 ročného vypočítala 85 Eur. Ponúkla mi rozmer 100x130 ale doma pomeriam, mám jednu väčšiu neštandardnú obliečku. Tak troška väčšiu asi chcem. Ako Vám to ponáhľa?
@arena1 aha,no hned ako citam,ze sa nesmie prat-tak to u nas nemoze byt...
nasla som este na facebooku Zaťažove deky,to vyraba pani tu na svk;daju sa prat-a da sa vybrat aj material. Ratam s ty ze dodanie bude trvat dlhsie,zatial som jej napisala ze mam zaujem,uvidim co odpovie.
Neponahla mi to,kedze to je len taky napad inspirovany clankom-ani neviem ci syn to bude akceptovat...
Já nemám žádné zkušenosti s přikrývkou, ale vzpomněla jsem si přitom na článek od Zrzavé holky, který jsem na toto téma kdysi četla. Pokud to neznáte, tak Zrzavá holka je asi nejznámější česká Aspergerka, píše o AS blog, na kterém je spoustu užitečných rad. K tématu spánek aspergerů přeposílám její článek viz níže. Doporučuji zejména část "Co funguje" . Těžká přikrývka je též zmíněna.
@veru_veru dakujem,Zrzavou holku si rada citam,pretoze je taka uprimne ludsky naozajstna,velmi prijemne na mna posobia jej blogy. Ja som si matne pamatala zmienky o tazkych prikryvkach pre auti deti,ale nejak som aktivnejsie nehladala. No teraz som taka namotivovana,ze uplne vazne uvazujem ze si kupim sijaci stroj 😉 a usijem aspon na zaciatok taku mini,plnenu ryzou. 😜😜
Ja som typ-nadchnem sa a chcem to hned,ale hned! 🙂.
@sisika a nemas v okoli nekoho, kdo sije? Ja jsem manualne velmi nezrucna, tak ja bych musela nekoho najit, kdo to pro me usije. Nas syn nastesti dobre spi, klepy klep!
Zrzava je skvela. Jen musim rict, ze kdyz ctu vic veci od ni najednou, jsem z toho kolikrat unavena. Tolik ruznych vjemu, myslenek, barev... chapu, ze se aspici chovaji jinak, kdyz jejich mozek nefiltruje vjemy jako NT mozek. Na tom jejim psani je to presne videt.
@erinne no vyzera to tak ze aj ja budem sit 😉. Vcera som do noci pozerala sijacie stroje,deky,navody atd. Az som sa vyhecovala a pod stromcek som si nadelila sijaci stroj-taky vraj pre zaciatocnikov,s predvolenymi funkciami typu-zapnes a sijes. Tak snad tie rovne ciary usit zvladnem 🙂. Do konca tyzdna ma prist,tak uvidim-zatial som optimisticka 🙂. Ale kludne sa moze stat,ze onedlho tu bude inzerat-predam sijaci stroj-znacka:som nemtava 😂😂😂😂
@erinne veru nadelila som si-nesmierne sa tesim. Je to vyzva aj pre mna;vybocenie z tych stereotypov ktore ma niekedy ubijaju...
Nasla som cesku znacku Veronica,poskytuju 5roc zaruku a maju dobre recenzie na ich stroje.
Ja konkretne budem mat model Veronica Prima 100,zakladny a vraj fakt “pre blbych”. Dokonca pride dnes,druhy den po objednani-uz cakam kuriera.
Syncek dlho spaval relativne dobre,no posledny mesiac je zaberacka-odkopava sa,mrvi sa,uplne hyperaktivny od 22.00-2.00,casto aj viac.
Spracovava zazitky z dna,rozprava a rozprava,upokojit sa neviem. Zacal sa schovavat do skriniek,pod postel sa napchava a tak.
Je fakt ze ma take obdobie ked napreduje,skusa nove veci,sam si dava ciele a prekonava ich-ma toho plnu hlavicku. Tak asi naozaj potrebuje uzemnenie. Moje objatie vyzaduje,ale neskor mu vadi-ja som totiz typ “ohrievaca”,pri objati zacnem vyzarovat teplo a druha osoba sa doslova zacne potit 🙂. Spavame pri otvorenom okne celorocne...😛
Juuj,tak sa tesim na ten stroj!
Ozaj,@erinne,ty sijes uz dlhsie? Nemas nejake tipy pre mna,dobre rady ako zacat? Ake nite pouzivat a tak?
A potom sa prosim pochval svojim dielom,ak by ti to nevadilo 😉.
Drzim palce 👍🏼
@sisika napisala som ti nekonecnu odpoved a potom jednym klikom vedla vsetko zmizlo😑sijem dlhsie, ale som 100% samouk. Od vankusov a obrusov (rovne ciary) cez dekoracie, hracky, bytovy textil (ked neviem zohnat v obch. to co si predstavujem😁 ) az po oblecko pre deti.
Nite klasika v galanterii kupis, take mensie spulky ale zas vela odtienov. Zakladne farby (cierna biela cervena modra) kupujem na velkych spulkach do overlockov v Lidli (teraz este nedavno mali u nas), tam je na cievke omnoho viac nite.
Keby nieco,napis. Ja som tu menej casto,lebo nemam tolko casu.Ale poradim,ked tu budem.
@erinne uuuz ho mam doma,je uzasny ten stroj,tichucky,a naozaj-za par chvil som uz sila,zatial skusam stehy a snazim sa ist rovno 🙂
Je to parada,ak niekto váha a boji sa ako som sa aj ja bala-len kludne do toho,naozaj to nie je az taaaak tazke ako som myslela 🙂 tesiiim sa.zajtra vyrazam na nakup nití 🙂.
Krasny pokojny vecer prajem a uz tu predstavam spamovat s mojim sitim 😊😜👼🏼
@sisika tak moja je 130x100. Je nudná biela, ale keďže sa musí obliecť, tak je to v podstate jedno. Naschvál som sa tvárila, že to nie je iba pre neho, lebo on také veci zvykne odmietnuť. Ale poleží si pod ňou aj na gauči a aj v posteli pred spaním mi povie, že ju mám na neho dať na chvíľu. Takže som rada... aj mne je to príjemné.. chlap, skoro 100 kilový hovorí, že je mu ťažká, má 3 kg 🙂 A vysvetlila som mu, že je to fakt pre neho, že to je na jeho váhu robené. Poslala mi ju veľmi rýchlo,ešte ani peniaze nemohla mať na účte, takže došla už pred Vianocami. Od včera sme u svokrovcov,nebrala som ju, tak snáď ho to bude ešte baviť, keď sa vrátime.. môj cieľ, že by mohol zaspávať sám sa nesplnil, tak som mu dnes navrhla, ako poprehadzujem nábytok medzi detskou a spálňou, aby sa k nám zmestila jeho posteľ... Už je to nepríjemné, chlap spí v detskej, posteľ mu je krátka, z matraca ho všetko bolí takže asi vzdávam boj a prehodím jeho posteľ k nám, aby sa chlap normálne vyspal, lebo sa budí každým dňom namosúrenejší a namosúrenejší..

@kvojtanikova tak moj Rafael cita plynule od 4r. ,sam si pise priklady,vkuse vkuse pise sam pismena,vymysla si rozne atlasy(dvojstranka s napisanym nazvom vpredu ako kniha a vnutri rozne obrazky s nazvom)napr atlas hub,liecivych rastlin,pisanka pre deti,vesmir a planety,dinosaury,atlas sveta ,zastavy sveta...) a to robi sam od seba...vela vymysla...ale nikdy nerobi cirkus na hodine,maximalne rozprava bez vyzvania,ale ibak v skole uplne v pohode,pocuva pokyny,sam si podla pisomneho zadania vypracuvava ulohy ale ovela viac ako ostatni nestiha,pise uhladne a pracuje ako normalne dieta.cita velmi rychlo aj s porozumenim.
Mozem ta poprosit o radu?neviem ako mu mam doma pomahat s nejakym vzdelavanim...on totiz ulohy robi v pohode sam ale to je prenho primitivne,-joj mami a naco to mam pisat,ved ja to viem...pise cele slova a ak ho raz napomeniem spravne pise aj i a y.vie ze slovesa su s i napr...anglicke slovniky si studuje sam,mu pomaham s vyslovnostou....
Co sa napr testuje u takych malych deti,,?pocitanie,nasobenie?logika?pouzivanie cudzich slov?ako mu ponocr vo vzdelani ak to na skole nevedia?tam len dookola cvicia to iste,citaju primitivne texty,..sa smejem ked dostane 1z pociatania do 4 🙂..alebo z citania...mame problem len s casom..mame na vsetko cas,nestiha sa prezliekat po telesnej,lebo ma vela otazok...ako to mate doma?vsetko robia sami?