Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
práve že som našla len tie polystyrenove
ahojky, prosím akú máte skúsenosť s konkrétne takýmto prípadom v škole? podotýkam, že nie je syn diagnostikovaný a teda v škole nič nevedia, ale by ma zaujímalo, keby majú papier na aspergera /ak sa potvrdí/, či by sa niečo zmenilo? 4. ročník vlastiveda domáca úloha - napísať do zošita spojenie autobus alebo vlak ku starým rodičom, učia sa o doprave. vlak k nim nejde a budom je to cca 7minút do najbližšej dediny, tak syn napísal do 1. riadku bus od kial o tolkej a príde k starým rodičom o tolkej a tam. 2. riadok o tolkej ide od nich a príde domov o tolkej - jasné napísal miesto zastávky. dostal "len" + za toto, lebo niektorý mali vypísané to aj cez 2 strany aj farebne vypísané všetky zastávky a podobne, tak tý dostali rovno 1 do žiackej a tie + musia byť 3, aby mal 1 do žiackej. že aj on chcel 1, ved úlohu splnil a načo vraj zbytočne ničiť zošit a tým aj drevo v lese /ekologicky triezvo zmýšlajúci mladý muž/, ked on napísal všetko potrebné. myslíte, že by sa niečo zmenilo, keby mal papier na integráciu? alebo má problém na vlastivede /aj inde, no učitelia to zatial prehliadajú, lebo sú na 1. stupni benevolentnejší/, že nevie sa dobre vyjadriť a povedať presne, čo myslí. na písomke mal napísať výhody a nevýhody mesta a dediny, tak on len heslovite s odrázkami napísal, že mesto - školy, cesty, .. - napísal toho viac, ale takýmto štýlom a učitelka mu to neuznala, lebo sa mal vyjadriť jasnejšie, že aká je to výhoda, či nevýhoda. alebo otázka, kde sa vlieva hron do dunaja a jeho odpoved pri kamenici a išeiel to hladať na mape, no na ich školskej to nenašiel, lebo je to dedina. správna odpoved je štúrovo, aj ked v skutočnosti tá kamenica je bližšie. odpoved učitelky je, že oni sa učia orientovať podla väčších miesť a nie sa zabávať s dedinkami. ja viem, že ona chce len podstatu a nie podrobnosti, no on to nejak nechce akceptovať. banská bystrica zaujímavosti - nespomenul si na pomník snp, lebo sme tam už boli niekolko krát a je to pre neho normálna všedná vec, ale začal učitelke rozprávať, že tam nedaleko námestia medzi kostolmi sa začína barborská cesta, že tam je označenie číslo 1,..... Proste ona chce to, čo má v zošite a nie dalšie zbytočnosti a má sa už správne vyjadrovať, nie len heslovite, ako sú poznámky v zošite. ja viem, že štvrták by to mal vedieť, ale jemu to stále robí dosť problém. a učitelka vraví, že je dosť tvrdohlavý a nedá si povedať, že si stále len hudie svoje. jasné, že závisí od učitelov, ale ak dám škole papier s diagnozou nejakej poruchy AS /zrejme asperger/, tak zmení sa niečo? ako známkujú vaše deti? lebo sama učitelka ma pristavila, že ona vie, že to vie, ale že 1 na vysvedčení mudať nemôže, lebo neposlúcha jej pokyny a nespráva sa ako štvrták. jasné, že aj dvojka je ok, len ma zaujímajú vaše konkrétne skúsenosti, že ako je na niektoré "zvláštnosti" detí prihliadané a ako je to aj so známkovaním. Pamatám aj ja ešte v škole sme mali systém, že na 1 musí vedieť samostatne rozprávať a ak už treba dávať doplnujúce otázky, tak to už zaváňa aj známou 3, ak nedá presne odpoved, akú si učitel predstavuje. čo bude na 2. stupni, ked bude takýchto "prísnych" učitelov mať na každom predmete. teda prísnych ozaj v úvodzovkách, lebo ona vlastivedárka nie je prísna, ale proste chce, aby bol na úrovni jedničkára štvrtáka.
už som toho napísala dosť, no ešte mám potrebu doplniť, že vlastivedu má rád - tento rok sa učia o slovensku a vela cestujeme po slovensku už niekolko rokov, po múzeách a aj si sám vyhladáva informácie na nete a potom má asi v hlave "hokej", čo z tolkých informácií povedať učitelke. My to príde teraz ako negatívum, že pozná slovensko lepšie než jeho spolužiaci, ktorý môžu četpať informácie iba z hodín vlastivedy. jasné, že ja rozumiem velmi dobre, čo učitelka chce a aj viem, že je to tak správne, ale čo reálne sa dá s tým spraviť? myslím do budúcna aj na dalších predmetoch, ktoré mu na 2.stupni pribudnú. teda nemyslím s učitelkou, ale so synom, čo sa dá robiť? poradíte mi niečo?
áno,u nás prihliadaju, on samostatne velmi hovorit nevie, tak mu pomahaju otazkami , na ktore odpoveda vlastnými slovami a ked to vie,tak ma 1 . V teste trebars z vlastivedy o doprave tiež odpisoval iba heslovite,a bolo mu uznane . Tiez maju ten system tých + , ale tusim až za 5+ je jednička navyše . Mojho ale Vlastiveda nebaví . Ale určite aspon u nás integracia pomohla , lebo trebars ak sa nejaku latku naučí a dostane test ,kde je nejaka veta a potom bodky, kde ma doplnit nejake slovo a on to proste vie povedat inac,tak ho to konkretne slovo nenapadne a nenapise ho , ak test nezvladne,tak ho preskusaju a ma dobru znamku . U nas sa to napr. stava na prirodovede,kde toho vie viac a v teste sa stratí . Npr. traviacu sustavu vedel lepšie ako mali v zosite a test ho natolko pomýlil ,že ho nezvladol . tak odpovedal na dalsiu hodinu a nazorne na sebe ukazoval aj organy a casti,ktore vediet nemuseli . Otázne je, ako si s tým poradia učitelia pri prestupe na druhy stupen , kedze teraz v 4roč. ho triedna už dobre pozná a vie sa podla jeho reakcie a momentalneho stavu prisposobiť . Na Vlastivede maju novu učitelku a už tam vidim , že je problem , aj ked nie katastrofalny,ale kým si zvykne na pokyny v IVP tak je asi budem donekonečna hovoriť , že nam treba dopredu oznamiť datum a okruh otazok na test a podobne ...
@denisocka tiež má na vlastivede tento rok novú učitelku. jeho triedna je až velmi ok. ale na druhom stupni bude každý učitel iný a to bude asi katastrofa. a tento môj nechce, aby sme v škole povedali, že má nejaký problém, aby sa mu nesmiali, lebo majú na škole aj nejaké postihnuté deti v špeciálnej triede a dosť sa im smejú, tak sa bojí, že bude terčom výsmechu potom aj on. radšej bude za "frajírka" so zlými známkami, lebo taký sú v škole oblúbenejší, než jednotkár na úkor oznámenia diagnozy - čiže bojujeme aj s tým. a ked mali minule napísať, čo sa naučil na túto hodinu, tak on nevedel, ako začať a tak dlho rozmýšlal, že to nestihol napísať a teda podla učitelky nevedel to. asi to bude len a len horšie so školou.
ako by sa mi podarilo ho "naučiť" sa sústrediť a povedať učitelke len tú postatu zo zošita a ideálne presne opísané hrubo vytlačené veci. on si zapamatá nepodstatné veci tenko napísané a to hrubé zabudne spomenúť. dá sa toto nejako zmeniť? aj včera sa učil prírodovedu a sám povedal, že aj tak sa to nenaučí teraz, lebo stále musí myslieť na lego a nevie myslieť na prírodovedu, že čo má robiť, ked si nevie to lego vymazať z mysle? myslíte, že hovoril pravdu, alebo len to na mna hral? občas si fakt myslím, že len simuluje!!!
myslím,že hovoril pravdu 🙂 moj sa nevie naučiť to,čo ho nebaví,alebo ked je prestimulovany, vtedy začne kričať a plakat, že mu mame vybrať mozog z hlavy , lebo tam ma taky bordel, že už nedokaže nič ine robiť a včšinou to konči tým,že sa začne udierať do hlavy. Vtedy knihy zatvaram, a necham ho , nech sa hraje . Na toto mame IVP, proste poviem rano ucitelke, že to už nedal a nieje pripraveny,alebo si ho možem nechat doma a dať mu soc. volno . A inac k tej integracii , predsa nemusite to oznamovat detom , aby sa mu vysmievali . Určite sa to da povedat nejako šetrne , ak by to bolo potrebne,alebo by to ostalo medzi vami a učitelmi . Každy ma ine skusenosti,niekto to povie aj detom aby toho žiaka prijali aky je a niekto nie , akurat pristup učitela sa meni , aj ked je pravda, že to žiaci v tomto veku potom už sami vidia, aj našmu zvyknu hovoriť, že dostal jedničkua pritom nehovoril samostatne,ale to im už pani učitelka vysvetlila . Nevedia jeho dg., ale vedia , že sa k nemu pristupuje individualne. Teda,on ma okrem toho aj Tourettov syndrom,tak oni ho beztak vnimaju odlišne , ked im tam cele hodiny tiká a neposedi na stoličke
@denisocka ja som sa s jeho triednou učitelkou o nom rozprávala /s vlastivedárkou nie/ a sama mi povedala, že ak má mať na neho iný meter, teda prihliadať na neho inak ako na druhé deti, tak ona to potrebuje zdôvodniť aj pred ostatnými, aby sa tí necítili v nevýhode, že prečo má on také privilégiá a oni nie, čiže určite by to detom povedala. takže sme sa dohodli, že teda nebudeme riešiť a aj je to tak, že nedohliadne, či si poznačil úlohy alebo ked nie je pripravený, dostane poznámku a podobne. ale ani nemá iné asi riešenie, kedže žiadny papier som jej nezaniesla, že by sa mala k nemu správať inak. ale ona je na nich až príliš mäkota, tak tam ani nič riešiť netreba. so synom som sa rozpárvala a on úplne, že nesúhlasí, aby o tom nikto nevedel, ani starým rodičom sme nezradili, že navštevujeme prychologičku a chodí na terapiu, aby zvládal lepšie okolie a svoje návali hnevu, ked je zatlačený do kúta okolím kvôli jeho svojskosti. našťastie v škole nevybuchol ešte ani raz, ale ventiluje si to doma o to viac. by som chcela pre neho len to najlešie, ale čo to je???? do trnavy pôjdeme asi v máji, tak som zvedavá na jej diagnozu, nech aspon sama viem, že čo je ten môj synátor zač. naštastie má len lahšiu formu /podľa mňa/, čiže okolie si všimlo, že je hanblivy, nevie sa dobre vyjadrovať, vela vyspevuje a kecia o svojich oblúbených veciach a prehliada dosť podstatné veci, čo sú pre neho maličkosti - zabudnutá termoska v škole, nepoznačené úlohy, zabudne zjesť desiatu, na vlastivedu bez mapy,... samozrejme nejaké problémy sú aj doma, ale mne ide teraz hlavne o školu.
ale pred detmi sa to predsa da aj inač povedať a vysvetliť , vydvihnuť jeho prednosti a znalosti oproti ostatným a vysvetliť, v čom ma problem a v čom mu treba pomoct , prečo sa na niektore veci bude prihliadať inac. Ak ma este ADHD a zabuda si značiť ulohy / u nás je to tak , co neni psáno,neni dáno a syn si pamätá všetky nepodstatne veci zo školy,len nie to, čo má . Vie čo mala ucitelka na sebe, že mala novy učes , že sa stalo to a to a lietala im tam hodinu mucha , ale či mali DU ,alebo budu mať písomku, to si v hlave neudržal / , tak ja by som mu určite pomohla integraciou a snažila sa aj jemu vysvetlit, že to nieje hanba , ale je to pre jeho dobro . Na druhom stupni bez integracie ,pokial je AS , bude pruser podla mna . Ja som vdacna za integraciu , velmi . Treba zahodiť predsudky a pomôcť decku,ak to situacia vyžaduje .
vieš, si to vezmi, ako keby mal nejaku zrakovu vadu a očný mu predpiše okuliare a on ich nebude nosiť ,aby sa mu deti nevysmievali , že je okuliarnik indicky a pani učitelka nebude môct brat do uvahy to, že nedovidí na pismena a bude písať mimo riadkov , zle čitať a tým bude znevyhodneny a bude posudzovaný rovnako , ako ostatné zdravé deti v triede . Tak preto treba dať slabozrakemu okuliare, inemu voziček , asistenta ,či vypracovať IVP šite na jeho mieru , aby mal šancu v rámci svojich možnosti dosahovať také výsledky , na aké má a napredovať ako zdraví spolužiaci .
Uvidiš, jak dopadnete u Janošikovej , možno mu to vysvetli ona.
@bibi23 a ty si to svojim rodičom nepovedala ani medzi štyrmi očami že máte takéto problémy? Oni keď ho strážia tak ako si vysvetľujú jeho správanie? Práveže by asi mali vedieť čo je vo veci, aby si nemysleli, že zlyhala tvoja výchova a malý si robí čo chce. Aby sa to nezvrtlo proti malému, že mu budú vykladať aký je "zlý" a ako by mal poslúchať, to starí rodičia vedia ....
@namornicka u nich poslúcha, lebo vie, že by ho inak nezobrali na budúce, ale teda už aj oni boli svedkom jeho výbuchu a dostala som od nich zopár "rád". ale inak tam nemáva konflikty, nakolko má volný režim, lebo učí sa do školy len doma a tam je to o hraní a trávení volného času, čo je ok. nepovedala, lebo mama by sa určite pred ním preriekla, že to vie, tak radšej je to takto nejak zamotané, lebo bechcem stratiť jeho dôveru. už sme ho o tom presviedčali mnoho krát, ale proste nechce a dosť, čo ma teda velmi trápi. tušia, že nie je niečo úplne ok, ale pripisujú to, že chalani sú predsa taký.
Ahojte dievčatá mame 5 ročného syna u ktorého sa domnievam ze ma aspergerov syndróm. Zatial to nrmame potvrdene. Kam treba ísť alebo či treba riesit? On ma aj hypochondroplaziu nizssi vzrast;ale to stym nesúvisí alebo aspoň o tom nevi3m že by ti mohlo mať spojitost so správaním. Ja už som z neho hotová. Neviem ako mám riešiť niektore situacie spojené z jeho vybuchmi zlosti a vykyvmi nálad....niekedy sa cítim bezmocná 😐
@misulka47 ahoj, neporadím ti velmi presne postup, ale ja mám takú skúsenosť, že ked som išla za detskou psychologičkou a povedala som jej, že si myslím, že syn má asi adhd alebo niečo také, lebo je neposedný, nesústredí sa a podobne, tak mu do záznamu napísala, že teda súhlasí so mnoou, bude to to. ale s odstupom času sa iná psychoterapeutka priklána viac k možnosti inej -
tiež asi asperger, ale posiela nás do trnavy na vyšetrenie. týmto som chcela povedať, že podla môjej skúsenosti sa nesnaž podsúvať tvoju diagnozu pred lekárkou, nech sa vyjadrí ona sama. iba tolko moja skúsenosť.
@misulka47 ahoj priklanam sa k nazoru vyssie ze nehovor psychologicke co mu podla teba je, nechaj ju nech ho vysetri nezaujato. V skolke alebo inde sa na neho nestazuju? iba doma je problemovy? kazdopadne, asi budes potrebovat vymenny listok od obvodnej tak ked s nim najblizsie pojdes spomen to pred nou ze by si asi potrebovala vysetrenie u detskej psychologicky a ona ti da listok a na zaklade neho sa objednas kam budes chciet. No a potom uvidite ako to dopadne. Dietatu nic nehovor, proste idete k tete ktora sa ho asi bude nieco pytat tak nech skusi odpovedat ako vie... aby ani on nebol z toho vysetrenia v strese.
@bibi23
@kvojtanikova Ahojte no ideme buď týždeň na 5 ročnú kontrolu k dr tak mu poviem nech mi dá lístok k psychologicke. Ob do škôlky nechodí je doma mám ešte 2 ročnú dcéru tak sme ho nechali doma lebo v 3 rokoch sme ho chceli dať a bol to veľký problem ale tento rok už ho chceme dať a mám z toho dosť obavy ako to zvladne...doma je niekedy ok ale keď ideme robiť nirco ine ako doteraz proste keď je zmena ideme na výlet alebo von vždy je oheň na streche. In vôbec nepocuva čo mu vysvetlujem stále ai hovorí svoje že on nejde ob chce byť doma atd. A to dosť agresívne niekedy ma aj buchne alebo kopne. Ja ked nevydržím dam mu na zadok ale neni to na nic lebo on akoby vôbec necítil že ho to boli a aj tak hisaci dalej...
@misulka47 ja osobne si myslím, že 5 rokov je ešte dosť rýchlo na určenie aspergera a bolo by fajn, keby poznali aj stanovisko učiteliek zo škôlky, lebo ty už s ním máš aj aj "ponorku" - tým netvrdím, že zveličuješ. objednaj sa a uvidíš, čo ti povie psychologička, aspon už bude syn na ňu zvyknutý, ked pôjde do škôlky a potom to asi poriešite lepšie, ked už bude psychologička s ním pracovať dovtedy. a či má aspergera alebo čokolvek iné, aspon ti poradí snád, ako zvládať jeho vzdor a ako s ním pracovať. nečakaj, že ti hned na prvej návšteve nalepí diagnozu, ale chod jej povedať, že čo máš za problém a skúste nájsť spoločné riešenie. ak nejakú diagnozu má, tak k nej dospejete asi časom, no lepšie podchytiť problém skôr, tak držím palce.
baby neviete v BA poradit dobreho detskeho psychiatra so skusenostami alebo rozhladom v auti spektre? Vdaka
Ahoj
Mame toto podozrenie u starsej dcery
Nerada meni navyky a zabehane kolaje,nerada nove oblecko,musime jej povedat a az z inac polku neurobi
Nie je to nic hroxne
Ziadne speci skoly nrnavstevujeme ani nechodime ku psychologicke
Naucili sme sa s tymi odlisbostami zit
prosím, aké povinnosti domáce majú vaše deti -syn 9 a pol roka? nejak neúspešne sa ho snažím zapojiť do pravidelných domácich povinností. čo mu zveriť doma? umývačku riadu niekedy vyloží, ale napratať špinavé nechce, sa muto hnusí. smeti tiež nemôžem, lebo smetné kontajnery sú dosť vysoké a nevedel by asi otvoriť poklop - je vysoko. čo mu teda zveriť? porodaste, čo od neho môžem očakávať, že zvládne. dík
@bibi23 ahoj nas syn (11) tiez nerobi take veci co sa mu hnusia, (smeti, riad), ale relativne ochotne povysava a poumyva dlazku (ked mu ja alebo jeho mladsia sestra zmykame handru -nasadku na mop), potom si tak bezne uprace napr. postel, stolik, saty v skrini a tak. V zahrade nepomaha tam sa mu hnusi skoro vsetko 🙂 maximalne sem tam pohrabe listie.
Naša vypratáva umývačku (niekedy až na piate upozornenie, ale vie, že to je jej činnosť)...
Inak občas venčí psa, cez víkendy nosí veterinárovi tašku so suchým chlebom alebo zeleninovými šupkami...
A okrem toho som rada, že zvláda cestu sama busom zo školy a že si robí školské povinnosti...

@sisika stale dávaš ryžu? pozerala som 100l balenie tych eps guľôčok, len neviem ,ci to ma aj taku váhu. Ale určite do prototypu pojde ryža 🤣