icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

denisocka
4. feb 2018

@bibi23 dg.moze dat aj tak najprv pedopsychiater. Ja by som proste isla najprv k Bullovej. Nas mensi je AS ale ta rec tiež naskocila neskor, tiez obcas problém casovanie, skolonanie , je sice AS ,ale kvôli reci to vyzerá možno viac na VFA. Je to v podstate jedno , je PAS , ono sa to aj tak vekom nebude dat rozoznať, ako pise
@charlie1980

charlie1980
4. feb 2018

@denisocka Ja napr.ked citam o AS a ich detoch....tak je to tak roznorode....moj napriek VFA je tak prisposobivy v skolke, spolupracuje, zapaja sa, deti ma rad a vobec mu nevadia. Nevadi mu hluk, pachy, cudzi ludia. Nabstevy miluje 😀 A snazi sa, byt disciplinovany, uci sa, aj ked niekedy raz nechape. Najviac sa vsak vyburi na tom, z koho citi "slabost" a ten kto mu to dovoli. Takze AS/VFA je podla mna fakt uplne jedno a aj zbytocne rozdelovat, pretoze to, co moze VFA zvladnut lavou zadnou, nemusi AS a naopak pravdaze. Je to raz vselijak PAS.

bibi23
4. feb 2018

@brujaria akože naozaj v dobrom, prosím napíš mi konkrétne, z čoho ti je zle, že mu robím? fakt chcem vedieť, lebo do jeho hlavy žial nevidím. a nenútim ho rozhovormi každý deň, len som chcela napísať, že vždy, ked o tom začnem, tak je ohen na streche. jasné, že v plnej miere rešpektujem jeho názor na vec, alebo sa snažím o dohode. ide o to, že u mojich rodičov je často aj cez víkendy /aj teraz je/ a len chcem po ňom, aby im slušne naznačil, že teda nemôžu od neho očakávať to, čo od iných detí v jeho veku. a vždy musím hladať výhovorky, prečo nemôžu k nám prísť moji rodičia, lebo zákon schválnosti chce, že vždy chcú prísť k nám vtedy, ked máme psychoterapiu. vždy im musím klamať a aj preto chcem, nech im povie, že chodí na muzikoterapiu a že si tam aj pokecia s tou učitelkou a pdobne. ona mu už povedala, čo má povedať a slúbil jej, že ich nebudeme klamať, že im povieme aspon sčasti pravdu. ono je to obšírne tu vysvetlovať a teraz sa fakt neobhajujem, ale predsa je neprípustné aby som rodičom každý mesiac povedala, že raz ideme na nákup topánok, inokedy do múzea a zas ešte neviem čo a potom sa vypytujú, že ako bolo na výlete a to sú len samé lži. v našom meste sme nenašli dobrú terapeutku, tak dochádzame za nou. a v škole konkrétne problém je ten, že na vlastivede učitelka chce od nich projekty rôzne robiť a dáva mu to aj 2-3x prerobiť a napokon mu to musím urobiť ja, lebo on proste to vidí inak ako ona a potom je tvrdohlavý a drzí. na domácu úlohu vyvynul isto väčšie úsilie ako poniektoré iné deti a oni majú jednotku a on si ju nezaslúžil. je to pre neho demotivujúce, aj ked to neprizná vidím to na jeho zhoršenom prístupe aj k predmetom, ktoré má rád. doma vie učivo pekne, ale ona im dáva také nejednoznačné otázky, čo nevie, ako má odpovedať. mal jednotku, lebo mal jednotky z písomiek, ale odpovedať pri nej nevie a stresuje ho to, tak vraj lepšia bude aj trojka, len nech má pokoj - to sú jeho slová. nepomohlo by mu, keby učitelka vedela, že teda ono to nie je neúctou a jeho tvrdohlavostou, že presne trvá na faktoch a že by mu mala dávať presnejšie otázky a akceptovať jeho projekty a referáty, že nebudú presne podla jej očakávaní aj ked sa môže snažiť kolko chce. predsa nebude z neho trojkár na druhom stupni, len preto, že učitel nevie, ako má s ním pracovať? takto mu to pekne vysvetlujem, že ved len starým rodičom povedať aspon čiastočnú pravdu a niektorým učitelom len pekne povedať, že chlapec je tak trošku iný a aj treba k nemu trošku inak pristupovať. zabilo by učitelku, keby mi napísala ešte zvlášt email, že zmena programu niekedy, lebo on mi to zabudne povedať? no a čo, že je štvrták a má sa učiť samostatnosti, tak niekedy zabudene. alebo napríklad, nech môjho vyvolá na odpoved pri tabuli ako prvého, lebo ked odpovedá po niekom, tak on sa snaží doplniť ešte info, čo ešte nepovedal ten predtým, že predsa nebude opakovať to isté, ked on vie o tom viac. myslíš, že toto je pre neho zlé? tiež som mu navrhla, že by sa prípadne mohol dohodnúť s učitelkou, že ked by potreboval "chvílku" pre seba, tak by sa vypýtal na wc a ona by ho pustila, že môže povedať, že trebárs je prechladnutý /alebo niečo iné dohodnuté/a treba mu a učitelka by možno pochopila, že len potrebuje ukludniť. že ono je len na ňom, či sa to dozvedia aj deti spolužiaci. takéto rozumné argumenty mu dávam, ale on nechce o tom ani počuť. aj matematiku vyhral vlani v triede pytagoriádu a musel ísť na okresné kolo na inú školu, kde už pohorel, lebo sa nevedel sústrediť. tento rok sa vraj vôbec nesnažil, len aby tam nemusel ísť a zas bol 2. najlepší, tak má ísť znovu reprezentovať školu. slúbila som mu, že mu teda asi napíšem ospravedlnenku, že je chorí alebo niečo také, lebo tam ísť nechce. o čo by to bolo jednoduchšie, keby triedna vedela, že prečo tam ísť nechce a nemusela som ju klamať. to isté aj na recitačnú súťaž a podobne. ja predsa nechcem mu na čelo napísať asperger!!! fakt budem rada, ak mi poradíš viac, kludne sem alebo ip. to stoj pri nom, znamená, že mám ho všade ospravedlnovať klamstvom? alebo ako? on vie, že môže za mno prísť, ked niečomu nerozumie a vela vecí si vysvetlujeme. aj ked isto len formálne, ale osvojil si dosť "socializačných vecí", že už je schopný pokecať si so starými rodičmi cez telefon, aj ked vôbec nevie, že na čo je to dobré, že ich zaujíma, ako mu bolo v škole a čo robí a tak. pochopil moje vysvetlovanie, že im chýba a ich poteší, ked im povie, že dostal jednotku z diktátu, alebo mu chutili buchty, čo mu poslala. teda nie som si istá, či to úplne pochopil, ale už neuteká predomnou, ked si ho žiadajú starý rodičia k telefonu.

bibi23
4. feb 2018

@brujaria a ten slub, že to povie starým rodičom dal tej psychoterapeutke, čo chodíme k nej na muzikoterapiu, že im teda povie, že to je niečo ako krúžok a že sa tam vyblázni a aj ho popri tom učí ako má lepšie zvládať hnev a "amoky", ktoré už zažili aj oni /starý rodičia/. nič viac od neho nechcela, len nech im nemusíme vždy klamať, že kam chodíme.

brujaria
4. feb 2018

@bibi23 píšem ti spravu 🙂

denisocka
4. feb 2018

@charlie1980 tak tak, rozdiel je len v tom, aký typ VFA/ AS dieta je http://www.asperger.sk/články/populárno-náučné/...

bibi23
4. feb 2018

@denisocka ja som bullovej volala a povedala som jej, že psychoterapetka, kam chodíme nediagnostikuje a poslala nás do trnavy, ale k nej do martina by sme mali bližšie. že teda zrejme je tam nejaká porucha autistického spektra, že by som rada vedela viac a tiež budem pravdepodobne potrebovať diagnozu kvôli škole, lebo ide od septembra na druhý stupeň. dostala som odpoved, že môžem aj k nej prísť ak chcem, ale že aj ona ešte zvykne takéto deti posielať do trnavy, tak vraj sa mám rozhodnúť sama, ale či chcem isť k obom, alebo sa objednám rovno do trnavy. takto mi to povedala, tak som si to teda vysvetlila tak, že jedine v trnave "vyriešim svoj problém" s oficiálnou diagnozou, ktorú môžem použiť aj v škole.

eliska13
4. feb 2018

@bibi23 ja s tým nesúhlasím, aby si klamala.Tvoj syn nech to povie vtedy, keď uzná za vhodné možno o mesiac, rok, dva možno nikdy..prečo máš mať ty stiahnutý žalúdok a klamat vlastným rodičom?verím tomu, že ak im povieš pravdu s tým, že oni mu to nepovedia veľmi sa Ti ulavi.Aj on žije v strachu, že musí ísť na pytagoriadu a nechce.A vôbec neviem prečo to nepovieš triednej , ale samozrejme pod podmienkou, že sa to nebude hovoriť detom a nejako radikálne nezmení k nemu prístup.Takto sa trápi kvôli projektom úlohám odpovediam.Uz mu to nehovor, že mal by povedať pravdu, lebo v ňom zase budeš živiť zlosť a úzkosť.Nech to s ním rozoberá psychologička vie ako na to.
Si ako medzi 2 kameňmi za neschopnú pritom len syn je iný.Len pozor na také jeho slová, že odíde z domu a pod... podľa mňa je veľmi inteligentný a krásne s tebou manipuluje a vydiera, ale to istotne riešite u odbornikov.Aky má vzťah s mužom?má nejakých kamarátov ktorých má rád, ktorí môžu prísť k Vám sa pohrať či má rád samotu?

denisocka
4. feb 2018

@bibi23 povedala ti to sestricka nie dr. Normálne chod zatial kým dostaneš termín do Trnavy k nej,ma tiez testy ktore vyplnis ,pohovoris si s ňou a budes vediet ,ci je Trnava nutná .
Dg aj tak dava pedopsychiater

eliska13
4. feb 2018

@bibi23 a ešte jedno možno tomu nerozumiem ako mamy, ktoré majú také deti, ale pozor na také úniky ako ste vymysleli to, že by sa vypýtal na WC nech sa tam ukludni.Vies deti sa rady robia dôležité a toto by mu len nahralo, keď dokázal doteraz existovať v škole bez svojich 5 minút na vybitie zlosti na WC načo mu dávať takýto ústupok?je to doporučene od psychologicky?Chodí von, na krúžok, má sa kde vybiť, vybehať, prísť na iné myšlienky?ja by som na tvojom mieste, keď máš poobede čas vzala ho po škole pravidelne na kolobežku, bicykel, veľkú prechádzku čokoľvek...druhý stupeň je zaberak to už bude každý učiteľ iný bude si musieť zvykať na iné štýly výučby...mne z tvojich písmenok príde, že chlapec má super ego a z tých slov, že mu na návšteve vadili deti si nič nerob môj syn je jedináčik a tiež kedykoľvek povedal už chcem mať pokoj, nechcem sa hrať, kedy ideš domov?bol menší ako tvoj, ale tiež niekedy bolí slová tvrdé a vyzeral nevychovane.

bibi23
4. feb 2018

@eliska13 teraz na "prázdniny" u nás prespal prvý krát spolužiak zo štvrtku na piatok a išiel domov až poobede. synovi sa aj celkom páčilo a kamošovi asi tiež, len sme museli s mužom im trošku pomáhať so zábavou chvílami. ale niekedy proste nechce ani von ísť, že čo tam bude robiť, aj ked mu niekto zvoní a volá ho von. ono je to podla nálady a aj konkrétnej situácie.
jeho triednej učitelke som to taktne naznačila už v 2, ročníku po rodičovskom osamote a jasne mi povedala, že pokial nemám papier s diagnozou, tak ona sa bude k nemu správať ako k hocikomu inému. už som ju pár krát prosila, ako som aj spomínala, že či by nanapísala email mi, ak zabudne mi syn nejaký oznam povedať, tak vraj už sa má učiť zodpovednosti a dosť. alebo, nech si nezabudne doniesť domov flašku na vodu, lebo po pár dnôch v škole sa mu tam spraví pleseň. ale ona je teda celkovo na nich až velmi milá, tak syn s nou problém nemá. a moja mama by sa asi prekecla, on je dosť inteligentný a asi by si to všimol na jej zmene správania.
ohladne toho wc, to len ak by súrne potreboval sa ukludniť, lebo jasné, že by ho nepúšťali 3x za den ani každý deň a ak by chcel často, tak nech mi dajú vedieť a poriešime. on už naštastie poväčšine si povie, že teraz ma nechaj chvílu samého, zalezie do izby a o pár minút je ok a aj mi povie, že prečo tam išiel, že čo ho rozčúlilo. nebýva často, ale keby som ho vtedy nenechala na pokoji, tak vybuchne jak sopka.
od januára už pracujem aj ja, ale naštastie z domu, no musím denne cca 4,5-5hodín presedieť pri pc a to nielen doobeda, kým je v škole ale aj poobede žial. niekedy si to viem rozvrhnúť, ale poväčšine musím pracovať aj poobede. to si robím vtedy prestávky a chodím ho kuknúť, či sa učí, alebo môže prísť za mnou a počkať chvílu, kým si môžem dať pauzu.
a on sa len chce hrať, že má velké ego, ale on je vovnútri velmi citlivý a plachý, občas ho nájdem aj plakať do vankúša, ale aj toto rieši terapeutka.

bibi23
4. feb 2018

@denisocka akože ten papier s diagnozou mi zatial nejak velmi nechýba, hlavne že chodí na terapiu, ale už som z toho dosť rozčarovaná. akože aj ja sama by som chcela pravdivo vedieť, čo mu vlastne je. a ten dotazník vyplnam tam pred nou, či mi dá domov emailom ako v trnave?

denisocka
4. feb 2018

ona ti da svoj, budes vypĺňať tam kým bude debatovať so synom

bibi23
4. feb 2018

@denisocka a platí sa aj u nej?

madeline1
4. feb 2018

vnimaj to skor ako dar

denisocka
4. feb 2018

@bibi23 nie neplatí

eliska13
4. feb 2018

@bibi23 učiteľka má pravdu, pokým nemá papier v ruke môže byť podľa nej len zhyckany a drzý.Ale píšeš v druhom ročníku to je dosť dlhá doba teraz je stvrtak....tak som to myslela, že nech nie je len v škole či doma, tak sa prejdete podvečer.Nech sa má kde vyventilovat🙂tak tak zle to s ním nebude, ak zniesol spolužiaka u Vás doma.Vies trocha Tá chápem tiež som robila z domu tiež jeden syn povedzme si na rovinu mala som pocit, že všetko má mať nejaký rezim, že sa máme niečomu venovať, že už by mal byť nauceny, tak trocha z tvojich riadkov čítam, že tiež sa mu venuješ "asi až príliš" vie robiť niečo bez teba?lebo môj je taká povaha typ, že čokoľvek, ale najlepšie nech vymyslím ja, nech pomôžem s ulohami, skrátka odmieta robiť veci sám a stále čaká na mňa.A začala som prudko meniť svoje sdpravanie,že musí sám pomôžem, ale....oni si dobre uvedomujú, že mama je po ruke a často robí veci za nich.

lenko
4. feb 2018

@magg424 ako môj, socializácia je skoro žiadna, nks, na logopediu sme chodili cca 5rokov, ale bez adhd, adhed má môj ml. syn tak porovnať viem, príp. si pozri môj blog, mám tam toho dosť (články) ale kvôli silným úzkostným stavom je AS (ináč ten zbytok atyp. aut.)

bibi23
4. feb 2018

@eliska13 sám si skladá lego, úlohy mi musí ukázať, čo má urobiť a ja mu "stopnem" kedy začne robiť a podla množstva ho prídem o 20-30 minút pozrieť. väčšinou má 1-2 slová napísané, ale občas aj prekvapí a spraví si sám. niekdy sa von pýta a inokedy ho neviem vytiahnúť von, ak ked je slniečko a pekne. nechávam ho viac samého si robiť, ale často príde za mnou, že sa nudí a mám sa ísť s ním hrať. učenie som ho naučila, že sa to má naučiť a potom si sám to povie do diktafonu, čo si zapamatal a potom si to prekontroluje podla učebnice, že počúva sa, čo zabudol povedať a ešte sa to doučí. niekedy ho to baví a fakt sa naučí prírodovedu aj sám a inokedy sa mu nechce ani so mnou. ja som velmi rada tejto práci, že ja sa zavriem do spálne k pc a on vie, že ja musím robiť, ale popritom ho môžem skontrolovať a aj on môže prísť, ked potrebuje. nemať tak domáce úlohy a keby mohol byť v pyžame vždy aj doma aj v škole i v noci a bez sprchovania, tak by nebol žiadny problém 😉

bibi23
4. feb 2018

@denisocka asi sa teda objednám do martina a uvidím čo tam bude.

bibi23
4. feb 2018

@eliska13 a učitelku chápem, preto som na nu nenaliehala, iba som ju prosila, či by mohla pripomenúť v 2.ročníku , že flašky z vody, aby si zbalil /on i ostatný/ a prípadne, ak bude niečo iné ako klasické vyučovanie podla rozvrhu, či by mi nenapísala email a ani to mi nevyhovela. nič íné som od nej nechcela a teda ešte som jej vravela, že ak by bol nejaký problém, tak nech mi dá vedieť, ale ani to. poriešila som - máme niekolko flašiek na vodu a aj 3 termosky na čaj. aj ked mu napíšem lístok, tak ešte aj ten si zabudne prečítať 😅 ked niečo potrebuje v škole vybaviť v ten deň, tak mu dávam lístoček do peračníka, ale na flašu to stále neplatí😲
ja ju rozumiem, že bez papierov nemôže robiť rozdiely, ale toto by ju snád nezabilo. ale nič vážneho sa nestalo, tak je to ok.

bibi23
4. feb 2018

@eliska13 chodíme do parku na kolebežke - je tam lanová dráha, k rieke na bicykli, pešo pozerať vlaky či venčiť psíka z útulku, no poväčšine cez týžden nestíha ísť nikam, lebo úlohy si robí aj 3-4 hodiny. alebo len tak narýchlo sa bycikluje či kolobežkuje okolo bloku či občas sa zahrá s kamarátmi na dvore, ale to výnimočne. ešte tak v lete do piesku. chudák môj, som volala aj mame, či sa mu u nich nečká a vraj nie, tak je to ok. dostal nové velké lego v januári, tak má o program postarané ešte aj na dalšie dni, kým ho celé postaví.
akože je mi trápne to tu takto vytahovať na verejnosť, ale ked mi viete poradiť, tak som rada.

eliska13
4. feb 2018

@bibi23 aké trápne 🙂veď z každého príspevku si človek vezme aj niečo pre seba do života.Uci sa strašne dlho to nie je dobre:(áno robiť z domu je ideál pre teba aj dieťa super, že Ti to tak vyslo.Tak už len nech Vás zdiagnostikuju a nech vieš ako postupovať.to je dobre, že chce chodiť von za deťmi.

bibi23
4. feb 2018

@eliska13 viem, že sa učí neskutočne dlho, ale on fakt 1 cvičenie robí aj 3/4 hodinu, ked je v izbe sám. ked som pri nom, tak píše a teda robí rýchlejšie, ale už je snád dosť velký, aby som bola vkuse pri nom. žial škodí to aj jemu, ale zatial to nepochopil. radšej bude sedieť za stolom s otvorenou matematikou a "snívať" a potom sa zlostiť, že nestihol ísť na PC, ale nezaberie na rýchlosti. no ako som písala, občas ja zaberie a niekedy mu je všetko jedno, že by išiel aj bez úlohy a teda už zopár poznámok za neurobenú ulohu má, ale to potom dostane trest bez pc, tak sa to často nestáva.za horšiu známku ho teda netrestám.

namornicka
4. feb 2018

@bibi23 toto bude dlhodobo neúnosné pre teba takto ho kryť. Hlavne to správanie. On si tou školou prepláva, ale ty sa zblázniš. Piaty ročník je náročný, už ich nikto tak nestráži, na každý predmet iný učiteľ s inými nárokmi. On môže hrať frajera, nakoniec nebude sám určite, každý sme v triede takých mali, ale keď to presiahne mieru únosnosti tak (záleží od učiteľa) môže mať pokarhanie riaditeľom a podobne, potom učitelia si vedia sadnúť na žiakov čo vyrušujú, odrazí sa to na známkach. Ide o to, aby sa nestalo to, že sa šikovný a inteligentný chalan nedostane na dobrú strednú školu len k vôli horším známkam, ktoré ani nemusel mať. Je to dlhodobá perspektíva, ale tie roky tak letia že si to neuvedomíš a už bude ôsmak či deviatak. A bude ti to potom ľúto. A aby od teba nechcel aby si nekryla jeho ešte väčšie excesy. Takí siedmaci začínajú byť už riadni grázli. Nechcela som ťa vystrašiť, ponúkla som ti iba taký stručný prierez míľnikmi druhého stupňa, keďže mám deti v takom veku tak to sprostredkovane zažívam. Skús si spojiť súvislosti a predvídať s čim by ste mohli mať potenciálne problém.

bibi23
5. feb 2018

@namornicka ja si toto presne uvedomujem, ale ked ani on sám nie je so sebou nejak zmierený. ked by sa ho niekto potom spýtal viac o nom, tak ja si myslím, že on sa bojí tých otázok. aké správne slová nájsť? ale toto má za ciel tá terapeutka mu vysvetliť a presvedčiť ho, ale mám mu to aj ja pripomínať. verím, že sa to do septembra zlomí v nom a prekoná ten strach a pôjdeme za učitelmi spolu. ja som rada, že aj vôbec začal chodiť na terapiu, lebo aj to odmietal. dúfam, že čoskoro sa spolu porozprávame s mojimi rodičmi a to už bude nácvik pre učitelov, čo všetko im povedať. ešte dnes sa objednám do martina k dr. bullovej, ked teda stačí aj ona na stanovenie diagnozy. asi to potom pôjde lepšie, ked už snád budem vedieť, čo mu vlastne je.

namornicka
5. feb 2018

@bibi23 veď to, možno to bude nakoniec iná diagnóza, alebo žiadna. Aj jemu to urobí jasnejšie v hlave. Takto sa motáte v bludnom kruhu všetci. A čo sa týka oznamovania rodičom a učiteľom, najprv sa choď porozprávať s nimi sama a potom choď spolu s ním. Prvá reakcia tvojich rodičov môže byť všelijaká, prečítaj si tu príspevky a uvidíš, že starí rodičia často tomu nechcú veriť a bagatelizujú to, aby malý nebol z toho sklamaný a nezaťal sa, alebo aby s nimi nezaujal postoj "vidíš nič mi nie je", potom bude mať z toho ešte väčší zmätok, jedno bude hovoriť terapeut, druhé babka. Podľa toho čo o ňom píšeš má trochu sklony manipulovať, aby si si to zas neodskákala ty. Prvý rozhovor s rodičmi daj určite ty. Držím palce.

bibi23
5. feb 2018

@namornicka 13.3. ideme k dr. bullovej, tak to dovtedy siliť nebudem a potom sa uvidí. psychoterapeutka, kam chodíme na muzikoterapiu isto povedala, že je tam nejaká porucha autistického spektra, ale ona si netrúfa stanovovať diagnozu, že ona deti nenálepkuje, ale rieši konkrétne problémy. a moji rodičia vedia, že má problém zvládať výbuch zlosti a pre nich zdanlivo kvôli ničomu, ale ja som už pochopila jeho argumenty a hlavne ked je nečakaná zmena programu. tak im mal len povedať, že chodí na tú muzikoterapiu sa odreagovať a tam mu učitelka pomáha zvládať ten hnev a chcel by ich poprosiť, že ked už začína sa hnevať, či by ho nenechali samého sa ukludniť a potom im to vysvetlí, ale ani toto im nechce povedať. ale už to tu nejdem vypisovať stále dookola, lebo som to už písala mnohokrát. už ho nechám tak do toho 13.3. a potom sa zariadil podla toho, čo zistím.

brujaria
5. feb 2018

@bibi23 teraz ako citam posledny prispevok, tak si dovolim zas reagovat. u mna je to tak, ze som sa naucila priamo formulovat to co chcem, resp. potrebujem. Napr. teraz sa ma nedotykaj, teraz prosim bud ticho, nevladzem pocuvat... No ludia na to reaguju niekedy extremne negativne. Otec mojej dcerky reagoval na moju nechut k dotykom tym, ze som jednoducho vadna a nenormalna, lebo kazdy normalny clovek ma dotyky rad. podla mna sa za to nehanbi, ale ma strach, boji sa odozvy.

pencil
6. feb 2018

Hm.. vnimat moje asperger dieta ako vynimocne je niekedy tazke. Je vynimocna, to bezpochyby, no zite s vynimocnymi ludmi. Casto rozmyslam, ake budu nase deti ako dospele? Zvladnu to?