Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@bebe02 bezna skola je prave problem, vzdy zavisi od ucitela, ja som pocula napr. chvalu na skolu na dubovej, ale mam znamu, co tam ma 2 deti a teda vobec nie je spokojna. a cenada, no ano, su tam podmienky, ale ak by ste splnali, to jedine podla mna stoji za to. my mame dceru s AS na benovskeho a teda streta sa tam to vselijakym pristupom, aj dobre aj nic moc. jedna mamina tam ma dcerku a trafili super ucitelku, co to "vie", cize risk.
@denisocka deni, no ja som tu :D
@adka2112 v piatok od rána od siedmej som volala snáď každú minútu a dovolala som sa
@andula30 😂😂😂😂😂😂😂👌
ahojky, tak od včera už patrím do tejto skupiny už aj "úradne" - diagnoza asperger + porucha aktivity a pozornosti. odporúčanie integrácia spolu s asistentom. doporučila nám tieto "lieky" http://eshop.biogroupeu.com/biogroup/PSICOPHYT-... http://eshop.biogroupeu.com/biogroup/PSICOPHYT-...
užívate niekto? teda chcela nám dať niečo na predpis, ale to som hned odmietla, tak vraj toto je tiež dobré. syn má 9r. budem rada, ak máte niekto skúsenosť s tými liekmi, ak mi napíšete. dík
@bibi23 Ahoj Bibi, vo ZV máte skvelú podporu v oblasti AS, držím palce. Si aj v skupine AS na FB? https://www.facebook.com/groups/163666210312953... prípadne OZ HANS - https://www.facebook.com/groups/766781810105114/
@ella_smella prezradím ti "tajomstvo" - nie som zo zvolena, aj ked to mám v profile, ale naštastie nedaleko zo žiaru nad hronom /aj môj syn bol jeden z dôvodov, prečo nemám udané správne bydlisko/ ale na psychoterapiu chodíme do zv k p.Pinkovej a super. včera sme boli v martine u dr.bullovej a zlatá to žena, aj so synom si sadli a k nej ideme zas 18.9., to už bude syn v 5triede, tak už budem aspon trošku vedieť, kto ho bude čo učiť 😀 teraz sa musíme objednať tu v zh do cppp, len si tam chcem zájsť osobne sa objednať. akože tá diagnoza nie je pre mna žiadna novinka, už minimálne 2roky som sa ja sama priklánala k tomu a naštudovala som si toho už vela a toto už len bolo oficiálne potvrdenie mojej domnienky 😀 uvidíme ako sa škola k tomu postaví a teda aj syn nie je asistentovi vôbec naklonený, aj ked už pripustil, že by sme mohli zájsť aspon za učitelkou sa s nou porozprávať, čo je velký úspech, lebo on chcel všetko len zatlkať ☹ tu som anonymná, tak píšem, vyžalujem sa, vypýtam radu a prečítam si, že nie som v tom sama, ale do fb skupina zatial nejdem. ono aj na to uzrie čas, najskôr to musí syn prijať a aj manžel ešte nie je s tým ešte na 100% vyrovnaný /to asi nebudeme nikdy/. naštastie má lahký stupen a doktorka nás potešila, že verí, že sa úplne začlení do spoločnosti a bude viesť úplne normálny život, aj ked občas trošku bude pôsobiť ako necitlivý voči ostatným. sa teším a verím, že sme na správnej ceste, lebo ked sa on zoberie sám seba, že je ok a že sa za to nemusí hanbiť, ale teda ani skrývať /zneužívať to/, tak už to bude myslím vyhraté 😀 už naštastie prekročiť tú najtažšiu pomyselnú hranicu a chce to syn riešiť, aby nevznikali stále nové a väčšie nedorozumenia s okolím 😀
@bibi23 🙂 ani môj mm to ešte nestrávil a Dg.vieme už dva roky a dovtedy sme sa rokov viezli "len" s potvrdenými poruchami učenia (kroté sú vlastne teraz ako pridružené k AS)..
o dr.bullovej som počula samé dobré veci, škoda, že je tak ďaleko od nás, určite by som rada zašla aj k nej, aby mi ešte ona napísala svoj názor..
ja mám siedmačku a jej nejako mám pocit, že zatiaľ má všetko v paži.. proste vidí, že ju už pomaly vyčleňujú z kolektívu, ale majú tam viacero mimoňov a tak to nie je také okaté a nejako to ešte navzájom dávajú... ona je vlastne celkom obľúbená u jednotlivcov, ale keď ide o skupinu, tak sa všetko točí okolo jednej hviezdy triedy...
@lenko akurát to zas hrotí do extremu, že chcel, aby som išla hned dnes za ňou, ale to som mu vyhovorila, že zajtra ho zájdem objednať do cppp a podla toho, ako nám dajú termín, tak sa cez víkend dohodneme, že čo urobíme dalej. za posledný cca mesiac aj nachytal zopár horších známok a zrejme to nebola jeho chyba, ale učitelka mu povedala, že nech povie všetko, čo sa naučil na dnešný deň a schytal 3 aj to horkoťažko a včera mu dr.bullová povedala, že by ho teraz mali učitelia skúšať iným systémom a aj vo štvrtok nestihol vypracovať všetko na matematike, tak tiež 3 doniesol a aj to mu včera dr. povedala, že by mohol mať nárok na dlhší čas pri písomke, tak on to už chce od dneska 😀 ešte musíme to doma prebrať cez víkend, že to nie len tak jednoducho, ale už to hádam naberie ten správny smer 😀
@ella_smella on to zatial nejako v škole zvláda a v "hierarchii spolužiakov" je asi niekde v strede 😀 akurát ho často ukecajú na sprostosti a on sa nechá, lebo nedomyslí, že ho zneužívajú, ale zatial nič vážnejšie. tiež sú v triede ešte väčší "čertíci" nez on, čiže ok. horší bude prelomový budúci rok - druhý stupeň, viac povinností, viac predmetov a viac rôznych učitelov ☹
užívajú vaše deti tieto volnopredajné lieky? máte niekto skúsenosť? PSICOPHYT REMEDY 20A + 20B - okrem AS má aj poruchu aktivity a pozornosti. rozmýšlam ich objednať, ale rada by som počula nejaké vaše skúsenosti. dík
Ahojte maminky, dnes sme absolvovali posledne diagnosticke sedenie v Andrease a mame z neho s manzelom obidvaja velmi zmiesane pocity. Zaver je vysokofunkcny autizmus. Syncek ma 3,5 roka, nastup reci mal velmi skory, v roku uz tvoril prve zrozumitelne slova, komunikuje v rozvitych aj zlozenych vetach, da sa s nim na vsetkom dohodnut, veci si vydiskutovat a vysvetlit. Do Andreasu sme isli na odporucanie psychologicky z CPPPAP, s ktorou sme zacali komunikovat z dovodu, ze v skolke zacal bit ostatne deticky, nechcel sa zapajat do kolektivnych cinnosti a skor vyhladaval samotu. V sucasnosti uz v skolke problemy nie su, deticky uz nebije, interakcia je lepsia, ale stale neholduje kolektivnym aktivitam a je skor pozorovatel. Doma a v okruhu nasich pribuznych je velmi spolocensky a zhovorcivy, vyhladava socialny kontakt, prejavuje city, chodi sa k nam pritulit a "polubit" ako to on vola. Odcitava emocie ludi (dievcatko je smutne, tesi sa, hneva sa a pod.) Hrava sa s vlacikmi z vlacika Tomasa a autickami z Cars a vymysla im jednotlive situacie, co robia, vedie za nich rozhovory, kto co komu povedal a podobne... nema problem s jedlom, spankom, so zmenou prostredia alebo cinnosti, pouziva gesta, ukazuje prstom, je odplienkovany, samoobluzny (akurat obliekanie mu trva dlhsie), pozna farby, cisla, pismenka, po precitani pribehu vie odpovedat na otazky z neho, na svoj vek proste standard. Po pravde, keby nebil deticky v skolke, nemali by sme dovod vyhladat psychologa, nakoľko my sme s nim doma ziaden zavaznejsi problem nemali a vsetko sme s nim vedeli vyriesit vysvetlenim situacie alebo rozhovorom (na nas fyzicky neutoci, nie je agresivny ani voci sebe). Je pravda, ze niekedy ma problem s udrzanim pozornosti a ked chceme nejaku cinnost ukoncit musime ho na nu fokusovat, aby mu pozornost neodbiehala inde. Taktiez sam od seba nevyhladaval detsku skolocnost a skor uprednostnoval pre hru dospelych (napr. v skolke s detmi kolo kolo mlynske robit nechce, ale nas doma vsetkych taha, nech ideme tancovat), co sa vsak posledne dva mesiace tiez zacalo menit a ked sme von, zacina sa sam od seba zaujimat o deticky a chce sa s nimi hrat (tie v skolke povacsine stale ignoruje). Do Andreasu sme teda isli s tym, ze sme skor ocakavali vyvratenie diagnozy autizmu s tym, ze mozno sa bude jednat o aspergera, pripadne o nejaku formu poruchy pozornosti. Nimi vyslovena diagnoza nas zaskocila najma z dovodu, ze rozdiel medzi AS a HFA je hlavne v nastupe reci, s cim nas krpec vobec nema problem (btw. rozprava o sebe v 1. osobe) a ich zdovodnenia mi prisli take, ze "snazime sa ho napasovat do diagnozy" ako hlavny priklad mi uviedli ze spickuje (doma spickoval naposledy ked mal 1 rok a ucil sa chodit, odvtedy nie), a ze ked si mal predstavit, ze drzi hokejku a povedat im co by s nou robil, tak ze im povedal, ze on hokejku nema a ze to znamena, ze berie veci doslovne a nema predstavivost. Doma som sa ho spytala, co by robil keby mal hokejku, tak mi ukazal, ze ako by ju drzal a a co by s nou robil, spytali sme sa ho, co by robil s kolobezkou a on mi povedal, ze kedy ju mal, tak by sa na nu tak postavil a odrazal nozkou. Tak ja teda fakt neviem. Celkovo tam bolo vela veci ktore mi tvrdili, ze robil tak, ze im to sedelo do ich sablony, s tym, ze ja som im rovno povedala, ze doma takto veci nerobi. Ked som sa spytala, ci to nemoze byt asperger, takze urcite nie. Ako som uz pisala, hlavne s ohladom na bezproblemovu komunikaciu mi to na to HFA fakt nesedi. A tak som sa vas chcela spytat mile mamicky, ake mate vy skusenosti s Andreasom, ci nemate pocit, ze ked ste tam uz teda prisli a zaplatili si to, tak vam teda uz nejaku tu diagnozu daju. Nemyslim, ze sme s manzelom nekriticky k nasmu dietatu a snazime sa na to pozerat objektivne a ak by mal nejaky problem samozrejme ho chceme riesit, ale zas na druhej strane nechceme ho v takto nizkom veku onalepkovat nejakou diagnozou, najma ked z kazdodenneho spolocneho fungovania so syncekom mame skor pocit, ze jeho spravanie je skor vysledkom jeho povahovych crt ako nejakej diagnozy. Co si o tom myslite? Dakujem za vsetky reakcie ❤
@kaleesy ahoj ja konkretne nemam skusenost s Andreasom nakolko sme z vychodu SR, chodime inde, ale ozaj ako opisujes svojho syna vobec nemam pocit ze by mal nejaku diagnozu, bezne dietatko, ktore jednoducho pomalsie nadvazuje kontakt s rovesnikmi, ale ako pises postupne sa to meni, ved jasne ze kazde dieta nie je tabulkove... u nas na vychode tiez mam skusenost ze ked bol so synom problem, zdiagnostikovali ho ako AS a teraz hoci je jeho spravanie ovela lepsie v ramci socialnej interakcie atd., stale sa v spravach pise dookola aky bol predtym. Vidim, ze uplne "normalny🙂" nie je, ale tiez to moze byt kombinacia zdedenych povahovych crt lebo ked sa pozriem na svoju rodinu vratane seba a manzelovu, tak chudak syn zdedil asi to najhorsie z nahorsieho, ale vsetko sa v tej rodine vyskytuje. My synovu diagnozu neriesime ale teda aspon ja som si o nej kadeco precitala a su situacie ked mi tieto znalosti pomahaju ho ukludnit a spravne smerovat. Tak by som na tvojom mieste tiez neriesila, vychovavala syna nadalej ako to citis a popritom si pozrela co-to o HFA aby si si vedela dat rady v pripadnych problemovych situaciach. Verim ze to zvladnete.
@kvojtanikova presne, u nas rovnako.
ja som papier spred 2,5 roka o diagnoze dala len triednej, nikde inde, este by som chcela poriesit do buducna, aby s nim "nesiel" na druhy stupen, pripadne na strednu skolu.
aj to si vycitam, ze som ho vôbec niekde dala.
preto verim tomu, ze niektori odborníci sa snazia napasovat dieta na diagnozu.
okrem toho podla novych info, pri autizme ako takom je naozaj neskory nastup reci, prave AS je typicky tou recou velmi skoro.
,
@kofa77 no ano, ale uprimne, pamata si kazda matka kedy jej dieta zacalo rozpravat cele vety atd? za seba poviem ze som bola rada ze to vobec zvladam na materskej, akoze jasne ze som si zapisala kedy povedal prve slovo a tak, nech ma do buducna pamiatku, ale aby som si viedla siahodlhe zaznamy ako sa riesia v AS/HFA teste - ci drzal ocny kontakt-odkedy, ci pouzival najprv pravu/lavu ruku, ktorym prstom ukazoval, ci opakoval slova stylom "Chces keksik? - Chces keksik? namiesto odpovede "chcem", kedy zacal to a tamto... ani manzel si mnoho veci nepamatal normalne sme tipovali pri tych otazkach
@kvojtanikova ja ani to prve slovo zapisane nemam 🙂
ale syn zacal naozaj skoror rozpravat, on uz v roku povedal vetu s asi 3 slovami, fakt skoro, mne to pripadalo normalne, porovnanie som nemala,dovtedy som tak male deti v okoli nemala.
a ten zvysok, netusim, to je jasne, kedze som sa na to nezameriavala.
ale nemam pocit, zeby bolo nieco divne na jeho spravani. tiez len ta socializcaia pokulhavala zo zaciatku, lenze ja jak decko som tiez zazerala na kazdeho a nemala zaujem, az neskor.
ako pises, vsetko najhorsie podedil do jedneho mixu
@ella_smella takže dnes som bola v zh v cppp a povedali mi, že to musím špecializované čiže zvolen alebo kremnica a to som dúfala, že vybavím aj tu niečo pre školu, ale teda nie. takže som volala do zvolena, ale predpokladaný termín je cez prázdniny, lebo toho majú vela ☹ dá vedieť klasicky poštou pozvánku 😀 zatial len čakať a so školou sa nedá nič poriešiť, kým nemajú oficiálne stanovisko od toho zv centra ☹ akože viem, že sme mohli aj skôr ísť, ale dúfala som aspon na začiatok júna termín, že ešte stihneme poriešiť koncoročné písomky a skúšanie, no mýlila som sa ☹ vyskúšam ešte pohladať nejaké odporúčanie ohladne práce s takýmito detmi na nete a vytlačiť pre učitelku, či by teda mohla aspon minimálne ústupky urobiť, aj ked teda vraj bez oficiálnej správy od cšpp to nepôjde a majú teda 3 učitelky na rôznych predmetoch :-/
škoda, že nás v tom matrine teraz musela preobjednať, ked na prvý náš termín bola chorá a práve ten čas by nám teraz pomohol ešte v 4.ročníku, ale to sa už vrátiť nedá ☹
@bibi23 ja som volala po-svrtok mobil nedostupny, piatok zvonil alebo bol obsadeny a nik nedvihal..volala som snad 100krat za 4hodiny...o 14:30 ma cislo prezvonilo volala som spats ozvala sa samota doktorka...nakolko volne terminy cez poistovnu az za pol roka hradim si plnu sumuna a dala nas na 30.4.....na email vôbec neodpovedala....treba asi ozaj len tie piatky volat
@julia204 ked sa to vezme, sme tiež niekde na začiatku, ale našťastie sa to už pohlo 😀 som sa rozprávala so zástupcom riaditelky /poznám lepšie než riaditelku/ pre druhý stupeň ZŠ /od septembra bude piatak/ a vraj už jedného aspergera na škole mali, tak vraj by teoreticky mali vedieť nám výjsť v ústrety, ale samozrejme všetko bude závisieť od správy zo špediálno pedag. psych. poradne, aké doporučenie na integráciu napíšu, ale tam nám predbežne povedala, že asi len cez prázdniny bude termín volný. inak na psychoterapiu chodíme súkromne už dlhšie a tam si vždy s "tetou" dobre pokecajú o praktických veciach, aj ked nejaký extra pokrok som ešte neobjavila, ale aspon k nej chodí rád. je to súkromná psychoterapeutka a hrajú popri tom na rôzne hudobné nástroje a teraz najbližšie mu slúbila masáž a popri tom riešia problémy 😀 ale popravde, ak by som nepotrebovala papier do školy, tak by som asi ani nepotrebovala žiadnu diagnostiku, lebo najdôležitejšie je asi si nájsť k nemu cestu sami a pochopiť ho a podporiť a ešte dobrú terapeutku, kam chodíme každý mesiac a on tam chodí rád, aj ked moja peňaženka je vždy lahšia o desiatky eur /podla stráveného času/. ešte si chcem utriediť trošku myšlienky v hlave, ale budúci týžden si dohodnem stretko s triednou a pod zámienkou, že by som potrebovala od nej nejaký posudok na syna pre to CPPP, tak jej o nom aj poviem pár faktov, či by mu vedala vyjsť v ústrety ešte do konca roka aspon minimálnymi ústupkami, nakolko ešte nebude mať o ňom oficiálny papier o integrácii. aj sa mi chce napísať ti, že držím palce, ale vlasne ani neviem, prečo by som ich mala držať. aj v martine nám tak len opatrne hovorila jeho diagnozu, že teda to vychádza na nejakú lahšiu poruchu autistického spektra, ale teda nemusíme sa obávať, lebo je to tá "najlepšia" forma z nich a to je aspergerov syndron. tak som jej skočila do reči, že to pre nás nie je nijaká novinka, že len sme chceli počuť názor odborníka, tak potom už s nami viedla rozhovor úplne inak 😀 poradila nám nejaké "triky" na výchovu a zistila že cca 90% z nich už máme zavedené, ale aj tak to bolo pre nás prínosom, lebo mi aj zodpovedala zopár mojich otázok. 😀 čiže to, že to pomenujú už aj lekári, tak sa nič nezmení na tom dieťati 😀 už si zvykáme na jeho "výstrednosti" dosť dlhú dobu a nejako to dáme aj v škole aj vo vzťahu s okolím 😀 síce už teaz pracujem aspon na 4h, ale vlstne kvôli nemu som ja obetovala prácu a radšej sa venujem jemu, ked to ide a krásne vidno, že si osvojuje socializáciu. ešte pred rokov či dvoma nechcel po telefone komunikovať vôbec a teraz už poväčšine si "pokecia" aj po telefone, ale samozrejme podla momentálnej nálady a často teda príde za nami, aby sme mu pomáhali, čo by mal povedať - poradím mu, že povedz o tom výlete, alebo spýtaj sa, čo mali oni na obed a tak 😀
Dievčatá, ja sa chcem len opýtať, už vám niekto povedal, prečo je zrazu toľko autisrickych deti? Je to dobou? Či boli aj predtým? Keď vás tu toľko čítam, koľké máte problémy...😢
@mooonika1975 neviem ti na toto odpovedať ako by si asi chcela, ale čítala som ohladne toho nejakú štúdiu ale americkú, že kedysi "spoločensky neprispôsobilé" ženy zatvárali do kláštora alebo boli tzv. čarodejnicami a podobne. muži tiež kvôli "vede" vstupovali do rôznych kláštorov a na okraj spoločnosti a proste mali pramálo príležitostí takýto nespoločenský tvorovia mať vlastné potomstvo, čiže sa to nejako umelo samo eliminivalo 😀 v dnešnej počítačovej dobe, ked nie si spoločenský, tak si dáš inzerát na zoznamku a nájdeš si partnera. mnoho aspergerov je doslova aj žiadných, lebo sú to poväčšine počítačoví maníci, ktorý lahko zbohatli a teda mnohým zlaotkopkám nevadia ich "výstredné povahy", hlavne, že sú obklopené bohatstvom a nerobí im problém potrodiť aj niekolko deti s nim, lebo sú finančne zabezpečené. 😀 akože ked sa zamyslím, tak niečo málinko na tej teorii pravda aj bude, ale samozrejme netreba to brať úplne vážne 😀
@mooonika1975 oprava - mnoho aspergerov je doslova nie žiadnych ale žiadaných.

@martina46 Cenada berie iba deti s nadanim - IQ 130 a viac, a nechcu vziat do jednej triedy viac ako 2 deti s PAS. Skor som myslela beznu skolu s mensim poctom deti, kde by nemali problem s integraciou.