icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

lubik87
20. feb 2019

@majcika áno ..práve ona sama s tým prišla ..správu ešte nemám v rukách ale čoskoro má doraziť ,tiež ideme k logopedicke nech napíše posudok..povedala nech vyskúšame že sa to možno podari

majcika
20. feb 2019

@lubik87 aha, cize vam bude stacit sprava od janosikovej a logopeda na prispevok? Drzim palce.

lenpi
20. feb 2019

Zdravim, som tu prvy krat, dufam, ze nevadi, ze semi tak to skocim do temy... Potrebujem radu, uz mi z toho sibe a je zaroven tazko... Najstarsi syn bude mat v lete 7 rokov, tento rok ma odklad skolskej dochadzky. Chodi na 3 doobedia do takeho predskolskeho klubu, neviem, ako to nazvat ;).V lete mu Dr.Janosikova diagnostikovala lahku formu AS. Okrem toho ma velmi slabu pozornost a grafomotoriku (nikde sme to neriesili, je to skor nase hodnotenie, on sa fakt sustredi velmi ale, vsetko ho hned vyrusi, a to aj ked ho bavi to, co v danej chvili robi. Je introvert, ine deti vyhladava menej, vystaci si Sam/s mladsim bratom. Mame este aj dvoch mladsich (4,5 a 10mesiacov).
Otazka, ktoru intenzivne riesime, je co so skolou. Davat ho do klasickej skoly? Toho sa trochu bojim, ked vidim, ako funguje... A teda aj ako funguju bezne skoly... Alebo do nejakej specialnej? Alebo ho nechat doma na domacom vzdelavani (s tym osobne problem nemam, aj ma to kus laka, ale aj sa bojim, ci by sme to dali, ci by to bolo prenho dobre) ? Inac sme z BA, Ruzinov. Velmi velmi dakujem za kazdu radu/skusenost!

kaleesy
20. feb 2019

@lenpi Ahoj skus sa objednat do Andreasu na konzultaciu (5 za rok je ich zadarmo a caka sa len cca mesiac), my chodime k pani Melocikovej, ona sa specializuje na deticky s AS. Tam Ti najlepsie poradia, ktore ZS v BA su naklonene AS detickam, lebo s nimi maju skusenost a tiez poradia co je potrebne k integracii. Plus ked uz mate diagnozu stanovenu, skus tiez pripadne prekonzultovat, ci by Vam vypracovali odporucanie na individualny vychovno-vzdelavaci program, ci ako sa to vola. Inak na FB je skupina Aspergerov syndrom, tak ak by si chcela skus poziadat o clenstvo a popytat sa aj tam, lebo je tam dost rodicov z BA a mozno by tiez vedeli poradit.

majcika
21. feb 2019

@kaleesy prosim ta na konzultaciu sa caka len mesiac? My na diagnostiku cakame vyse pol roka a este stale nam termin nedali, sme v poradovniku

lubik87
21. feb 2019

@majcika uvidím čo pošle vravela že presne info pošle pri správe 🙂

lubik87
21. feb 2019

@lenpi daj ho do normálnej školy nech ma asistenta .môj má vfa a ide do normálnej školy s asistentom ( nie osobný ale učiteľa) celkom som.zvedava ako to bude doma.yrenujeme.skolu už pár mesiacov tak dokáže obsediet ..unho je fajn že keď mu vysvetlíme že musí tu tetu počúvať tak bude...len je otázne či to bude reálne aj v praxi tých pár hodín vkuse.....

inngrid
21. feb 2019

@lubik87 a aké ma popripade mal v mensom veku podla teba odlisnosti od inych deti ?

lubik87
21. feb 2019

@inngrid no všetko okrem pohľadu a pocitov čo si prečítaš o autizme

majcika
21. feb 2019

@lubik87 v andrease sa caka na spravu mesiac u nej kolko?

lubik87
21. feb 2019

@majcika to netuším zabudli sme sa spytat

akvi
21. feb 2019

VFA by som ja do normalnej skoly neposlala, ani ak by mal asistenta. je to pre take deti utrpenie.
Toto je super citat od cloveka s VFA, ktory to uplne vystihuje.. vytlacit a dat kazdemu citat 10x denne.. „Väčšina ľudí sa dokáže podeliť s ostatnými o svoje fyzické strádanie, ale nikto nepochopí duševné utrpenie niekoho, kto trpí poruchou ako je autizmus. Neexistuje žiadny liek, žiadna operácia či injekcia, ktorá by ľudí s autizmom tohto strádania zbavila, alebo trochu uľavila. Autizmus poznamená celý váš život, je s vami každú minútu a vstupuje i do vašich snov... Ľudia s autizmom sa často búria, pretože frustrácia z toho, že nerozumejú svetu je taká strašná- niekedy prekročí mieru únosnosti a ľudia sa potom divia, prečo som vybuchla. Neporozumenia veciam, ktoré zdraví ľudia považujú za triviálne, je permanentným zdrojom úzkosti... Ak niekto povie „možno pôjdeme zajtra nakupovať“, alebo „uvidíme, čo bude“, neuvedomujú si, akú neistotu a úzkosť tým u ľudí s autizmom vyvolajú.“

lubik87
21. feb 2019

@akvi u mňa je výhoda že bývam.na dedine a syn pôjde do školy s deťmi zo škôlky keby mal.ist do veľkej školy uvažovala by som inak ale.aj dr Jánošíkova doporučila normalnu školu dokonca pozná aj učiteľku ktorú bude mať po celé 4 roky a veľmi ju doporučuje... V našej škole bežné integrujú deti s problémom.skolu pozná chodíme sa tam.s deťmi do družiny hrať chodí tam.jeho sesternica aj kamaráti...ak by sme videli že je zle určite to budeme riešiť .... syn opakuje správanie iných preto chodil do normálnej škôlky aby si nepriniesol ku svojim.aj iné zlozvyky 🙂

cairka
21. feb 2019

@akvi , pekný citát....len, na Slovensku moc nepoužiteľný, lebo systém je nastavený tak, ako je....
Školy pre deti s autizmom sú poriedko a špeciálne školy dieťa nevezmú, ak nemá MR....

lubbie
21. feb 2019

@lenpi Ahoj, ja mám malého s AS/VFA je prvák na ZS Prokofievova v Petržalke v špeciálnej triede pre aspergerov/VFA a je to to najlepšie čo sme mohli urobiť. Pokiaľ viem, je to jediná takáto trieda na normálnej ZŠ v BA. Úžasné učiteľky, všetko špeciálni pedagógovia, triedna má vždy aj asistenta, v triede ich je 6, majú všetky predmety ako normálni prváci, rovnaké učebnice, plus ešte navyše: grafomotorické zručnosti a komunikačné a sociálne zručnosti. Aj nám v škôlke odporúčali odklad, poslabšia grafomotorika aj výslovnosť R a L, ale nadpriemerné IQ v priestorovej analýze, syntéze a pamäti. Išiel rovno do tejto prvej triedy a každý deň sa teší do školy. Získal tam super zmysel pre zodpovednosť, sám si ide vždy robiť úlohy, mal samé jednotky na polročnom vysvedčení a tak. Bála som sa ako tam zapadne medzi takéto detičky, lebo on chodil do normálnej škôlky a nikto by na neho nepovedal, že má aspergera, skôr ma upozorňovali, že má asi ADHD, ale myslím, že si všetci sadli a sú kamaráti. Samozrejme nejaké potýčky tam sú, ale učiteľky sú v tomto veľmi skúsené a vyriešia to. Takže ak sa vám to bude dať ráno tam dochádzať, rozhodne odporúčam túto školu.

akvi
21. feb 2019

@cairka na SK treba hlavne zacat davat hlasno najavo, ze system je celkovo na hovno, aj pre "normalne" deti.. Pokial budu rodicia mlcat, nic sa nezmeni. Nemyslim si, ze deti s VFA a AS potrebuju speci skoly.. Ony len potrebuju pochopenie. Stat ma plno kecov o inkluzii, ale realne - oni netusia ani prd makovy, co to vlastne je.. To iste ucitelia v skolach. A nemyslim si, ze zmena pride zhora, zmenu musia vydupat rodicia.. Teraz su to hlavne rodicia "inych" deti, lebo tie to maju v tom systeme tazke v tom, ze sa prisposobit nedokazu.. Ostatne deti tam trpia tiez, ale ich adaptabilita je vyrazne lepsia, tak sa proste prisposobia.. Miesto toho, aby sme vytvorili inkluzivne prostredie pre úplne vsetkych bez rozdielu, tak separujeme, lebo inak to tie skoly nevedia.. a nevedia to preto, lebo su od zakladu na hovno.. Slobodna skola by vyriesila vacsinu problemov a nepotrebovali by sme ziadne nalepky ako AS, VFA, ADHD a pod..
Samozrejme, v tomto momente kazdy rodic hlada to najprijatelnejsie pre svoje dieta, a tak vacsina "problemovych" deti ostava na domacom, alebo navstevuje skolu, ako pise @lubbie . Ako vdaka bohu aj ta tieto moznosti. Len to nie je vobec systemove riesenie.

kaleesy
21. feb 2019

@lubbie ahoj a prosím Ta, aký bol postup pri zápise? Bolo ich potrebné nejak dopredu kontaktovať? A co bolo k tomu potrebné? Nevadí, ak máme inú spadovu ZS? A vždy otvárajú prvý ročník? Ďakujem za odpovede 😊

kaleesy
21. feb 2019

@majcika aj rýchlejšie vedia dat termín, len ich treba otravovať telefonátmi 🙂

kaja73
21. feb 2019

@akvi velmi mudro pises a teraz vlastne chvalim aj seba samu🙂-lebo su to presne moje nazory a postoje.

lubbie
21. feb 2019

@kaleesy ja som to vybavovala až po zápise, čiže my sme na zápise ani neboli. Pani riaditeľka je super, dá sa s ňou dohodnúť, ale vy máte ešte čas, tak môžete ísť na zápis. Kontaktuj ju najskôr dopredu mailom, mail nájdeš na stránke školy, ona ti pošle žiadosť o zápis do tejto triedy, nemajú ju na stránke. Ja som doniesla strávu/diagnózu z Andreasu, túto treba aj neskôr doložiť potvrdením od pedopsychiatra. Trieda sa otvára, ak je dostatok záujemcov, t.j. 4, ale určite bude. Je to vždy 1.C.. Napr. terajšia 2.C. má 8 žiakov a naša 1.C. má 6 (4 chalani a 2 dievčatá). Neviem, či je 3.C., ale minulý rok vychádzali z 9.C. štyria chlapci a všetci boli prijatí na gymnáziá.

lubbie
21. feb 2019

@akvi problémom je, že učitelia nevedia vychovávať ostatné deti, aby vedeli AS/VFA dieťa prijať medzi seba, alebo mu to aspoň uľahčiť, byť k nemu pozornejší, milí, pochváliť ho...lebo tieto detičky sú až prehnane zamerané na úspech (mám to doma), potrebu byť pochválení. Napr. môj reaguje len na láskavý prístup a vysvetľovanie, akonáhle na neho niekto kričí, zapcháva si uši a utečie sa niekde schovať. Aspoň zmeniť systém hodnotenia, pretože ak bude dostávať zlé známky zafixuje si, že je zlý žiak, hlúpejší ako ostatní a ešte je aj zlý, lebo nepočúva pani učiteľku, zabudne na niečo, pobije sa s niekým, kto mu robí zle, provokuje ho, alebo mu rozhádže jeho pekne poukladané veci. Ja som to videla už v škôlke, malý mal nálepku "zlý" lebo neposlúcha, zúri alebo plače, nechce s ostatnými nacvičovať divadielko, nespieva a zapcháva si uši. Ja som veľmi zvažovala, kde ho dať do školy. Montessori, walfdorská, súkromné školy.... Lenže sú potrební špeciálni pedagógovia, ktorí ako jediní majú znalosti, ako riešiť krízové situácie. Tieto deti potrebujú pravidlá a návyky. Ak sa tieto menia, je to pre nich stresujúce. Mojou hlavnou podmienkou bolo, aby sa im pedagógovia venovali, najlepšie trénovali aj sociálne zručnosti, pravidlá správania sa a pod. Som veľmi rada, že som nakoniec našla Prokofievovu, zhodou okolností tu na diskusiách, lebo moc sa o nej nevie.

akvi
21. feb 2019

@lubbie problemom je system ako taky.. V slobodnej skole by sa nemohlo stat, ze niekto by pocitoval nieco take, ako "som zly" a pod.. Nikto tam nikoho nenuti nacvicovat divadielka, ani byt pritomny v situaciach, ked potrebuje byt sam.. Su to tak jednoduche veci, co staci zmenit, aby bola vacsina deti v skole uplne ok.. Uz len ozaj taka blbost, ze nehodnotime, neporovnavame a pod.. Uz toto by bol obrovsky krok.. Alebo to, ze dovolim decku odist z cinnosti, pri ktorej trpi..dovody su uplne jedno.. Alebo umoznim vytvorit skupinky deti podla potrieb. Proste len sa pozeram na skupinu a vnimam jej potreby.Nic viac, nic menej.. Deti su prirodzene mudre, vedia, co potrebuju. Len dospeli maju potrebu manipulovat ich. A tym im ublizovat. Ved ak niekto potrebuje byt sam, alebo neznasa hluk, vela ludi a pod.. (s tymto ma napr. problem moje decko), tak ved najjednoduchsie je umoznit mu nebyt v tej situacii. Ako sa ma sustredit na cokolvek, ked je frustrovany z prostredia.. A ucitelia este ocakavaju, ze bude prebiehat nejake ucenie v tej chvili..Absurdne.. A umenie riesit krizove situacie nie je len vysadou spec. pedagogov, to by mali ovladat vsetci ucitelia. Vlastne by uplne stacilo, ak by pochopili, o com je respektujuci pristup. Potom by boli schopni zvladnut cokolvek.. Lebo ak je dieta prijimane v akejkolvek situacii, tak sa vsetko da vyriesit..

akvi
21. feb 2019

@kaja73 chvalabohu ja vidim, ze ludi s takymto zmyslanim je coraz viac.. Problem trochu vidim v tom, ze su to vacsinou rodicia nestandardnych deti, ktori vlastne tymto sposobom zacnu premyslat preto, lebo si nik nevie dat rady s ich detmi a aj sami pocituju frustraciu z toho.. A tak zacnu hladat ine riesenia a dospeju k tomu, ze vlastne v exiustujucom systeme nie je sanca. A zacnu vnimat aj to, ze aj "normalne" deti by sa mali ovela lepsie, ak by sa veci zmenili..

ebi567
22. feb 2019

ahojte, mam dost velke podozrenie ze dcera ma AS, je toho vela od malicka, nejdem to rozpisovat. Ide o to ze psychologicka si mysli ze ma len (ona to tak nazyva) zložitú štruktúru osobnosti, ze je vlastne len take od malicka dost podrazdene, nervozne vytáčavé dieťa, ale v rámci "normy". Ešte ju nevidela, súdi zatial len z mojho rozpravania. Ale už mám dohodnutý termín u nej aj s malou. Má 3,5 roka, chodí do škôlky od septembra. A v školke zatial nie je ziadny problém. Zatial ziadne amoky, histérie ako doma, kvôli blbostiam. Chvalia ju ze je sikovna, inteligencne je podla mna na vyysej urovni na svoj vek. Tak na zaklade toho ze v skolke problem nema psychologicka povedala ze si nemysli ze je to AS, lebo vraj taketo deti sa nevedia ovladat a prejavilo by sa to aj v skolke. Co si o tom myslite? Aku mate skusenost? Tie co mate deticky AS, mali ste niekto skolku bez problemov?

kaja73
22. feb 2019

@ebi567 moj sa v skolke ani v skole nikdy problemovo neprejavoval a neprejavuje-ma 9r..vsetko z neho ide von v bezpecnom prostredi,alebo pri ludoch ktorym doveruje..tam je to ON. inak je maska,ktora skryva co sa v nom deje- uzavre emocie.

ella_smella
22. feb 2019

@ebi567 Hehe, preto sa väčšinou AS diagnostikuje až okolo 9.roku veku dieťaťa... A u dievčat koľkokrát ani to nie.. Keď máš to podozrenie, choď k odborníčke priamo na AS - Trnava Dr.Jánošíková, BA - Andreas alebo Martin - Dr.Bullová... Otázne je, čo od diagnostiky očakávaš... Ak len odporúčania pre škôlku, tak to stačí od terajšej psychologičky s tým, že je to zložitá štruktúra osobnosti... Ak však chceš integráciu a asistenta, tak začni u Jánošíkovej a pod.. (moja dcéra má teraz takmer 14r)..

kvojtanikova
22. feb 2019

@ebi567 u nas presne ako u @kaja73 nikdy nebol problem ani v skolke, skole ani na treningoch...zasadne len doma alebo u babky atd.

martinka05
22. feb 2019

@ebi567 u nás prebehla škôlka bez problémov, problémy nastali v škole, AS jej potvrdili keď mala 9,5 roka, naša bývala psychologička jej robila testy a podľa nich nemá AS. Boli sme v špeciálnom centre a ich psychologička AS potvrdila. Ideme teraz k inej psychologičke lebo sa nám zhoršil stav tak uvidím, čo ona povie.

majcika
22. feb 2019

Baby prosim vas, v akom casovom horizonte ste po vysetreni u dr. Janosikovej dostali spravu?

inngrid
22. feb 2019

@ella_smella a Tebe kedy dcérku diagnostikovali ako je teraz na tom vidim, ze uz je staršia ?