Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@lienka175 tak pre AS su typicke rozne obsesie.. Ale neboj, z tych vyrastie.. Ja uz nebadam ani jednu jedinu, a to moj ich mal strasne vela.. Niektore vymizli rychlo, niektore nie..ale v puberte akoby utal.. Hlavne ho za to nekritizuj, on to tak naozaj ma, ze to lego MUSI umyt. Povedz mu kludne svoj nazor, ze si myslis, ze lego je ciste, ale nechaj ho, nech umyje.. Pre neho to je dolezite.. AS maju to prezivanie posunute niekde uplne mimo nasho chapania. To, co pre nas je bezna situacia, pre nich je to stres. Oni casom zistia, ze za den zazivaju XY takych situacii a niektori AS, obzvlast ti nadpriemerne inteligentni, si zacnu tie stresujuce situacie akoby sami provokovat, aby kalich frustracie naplnili a mohli sa "zosypat", t.j. uvolnit.. S tymto bude treba casom pracovat, aby si "setrili" tu frustraciu na "skutocne" problemy, nie na umelo vytvorene.. Neviem, ci mi rozumies.. O tom, ze nechce zit, to je casta tema pre AS, aspon teda co ja pozorujem a bavim sa s ludmi, co maju podobne deti..Kazdy z nas to uz pocul z ust svojho dietata.. Je to pre rodica velmi tazke pocut.. opat - ak ta mozem potesit, mne terapeut povedal, ze AS o tom sice hovori, ale je to tak velmi stresujuca situacia, ze len maloktory to mysli ozaj vazne.. On vie, ze nas tym sokuje.. mozno takto dava najavo tu vysoku mieru stresu, ktoru my nechapeme v tej situcaii (pre teba je to lego ciste a nechapes ho..tak takto sa ti to snazi priblizit)..
hej, hej, aj náš aspík z obsesií a fóbií "vyrástol", ale dosť sa o to pričinili aj lieky (až potom bol konečne vidno ústup), ale u chlapca týchto našich známych sa to (ani vekom, ani vývinom) nezlepšuje, práve naopak.
@magimary
@akvi ďakujem dievčatá... my sme s ním boli u psychologičky, keď mal 4 a pol roka, ale šli sme tam vyslovene s tým, že máme podozrenie na AS... ona s ním mala jedno sedenie a tiež povedala, že nejaké znaky tam vidí, ale že to je veľmi skoro na diagnostiku... keď bol minulý rok v škôlke na testoch školskej zrelosti, tak tam vôbec žiadne podozrenie nepadlo, akurát nám povedala, že je dosť introvert... aj klinická logopedička, ku ktorej chodíme už dva roky hovorí, že veľmi napreduje a že ona to vôbec na diagnostiku nevidí... v podstate okrem týchto výstupov kvôli "špine" momentálne žiadne problémy neriešime
@lienka175 treba ist bud za Janosikovou, alebo do Andreasu, ak chces mat istotu diagnozy. Inde ti vacsinou povedia to, co ti povedali.. 6 rokov je uz praveze dobry vek na diagnostiku. Vacsina problemov zacina uz narodenim. Skus spravit test,co ma Janosikova na stranke. Ja co pocuvam, tak ta diagnostika je biedna v tych centrach, kde nemaju skusenosti. Lebo prejavov AS je milion roznych.
@lienka175 Ahoj, u môjho sa AS až tak výrazne neprejavuje, ale má kamarátku AS a tá je presne ako tvoj syn, teraz má 8 rokov. Keď sa môj syn ide k nim hrať, nesmie chytať jej hračky skôr ako si umyje ruky, nebodaj keď niečo pri tom je chrumky/tyčinky, ona chytá záchvat, rodičia ju musia držať. Minulý rok mala aj kvôli korone také úzkosti, že ani nevyšla z domu, nemohla v noci spávať, lebo oni sú veľmi inteligentní a majú bujnú fantáziu a predstavujú si tie najhoršie scenáre. Vtedy má nárok na sociálne voľno, aka nemusí ísť do školy. Tým chcem povedať, že sú to znaky AS a keď nepotrebujete diagnostiku kvôli škole, tak vyhľadajte aspoň dobrého psychológa, ktorý vie s AS pracovať .
@lienka175 Ona má teda veľa príznakov, chytá záchvat keď to najmenej očakávaš, napr. keď nemá uviazané šnúrky na turistickej topánke (sama to nezvládne, potrebuje silno stiahnuť), keď je obklopená ľuďmi chytá paniku, ona nemôže cestovať MHD...atď. Nechcem o tom moc hovoriť, lebo je to naozaj na nervy hlavne pre jej rodičov. Lebo ona navonok pôsobí ako bezproblémová, tieto záchvaty máva hlavne doma. U môjho sa to prejavuje najmä v sociálnej oblasti. Keď sa ide hrať s nejakými deťmi stále im rozpráva o svojich veciach - zážitkoch, hrách alebo téme, čo brali v škole. Znie to ako poučovanie alebo rozkazovanie. A rozpráva stále...Je akoby posadnutý vecami, musí ich mať, zozbierať, napr. LEGO, postavičky z Lidla, Billy, Kauflandu. On musí vždy dokončiť úlohu, svoj záujem, pýta sa na všetko. O tom čo ho zaujíma musí vedieť všetko do detailov. Žije akoby vo svojom svete, predstavuje si rôzne príbehy, filmy. Keď sa oni dvaja spolu hrajú je to na špiónov, lekárov dinosaurov, potápajúci sa Titanic. Nerozozná sarkazmus, alebo navádzanie na zlé veci. Nehambí sa aleže vôbec. Prihovorí sa každému. Aj dospelým rozpráva o tom, čo ho zaujíma. Očný kontakt sa už zlepšil, ale často sa nedíva ľuďom do očí. Stresuje sa pre maličkosti, pre neho sú to ale maximálne dôležité veci. Chce presne vedieť, kedy čo sa udeje, neznáša neistotu a nepresné odpovede.
@lubbie tak náš je naopak veľmi silný introvert, najradšej sa hrá sám... patrí k tým tichším deťom v škôlke, ale už sa to postupne veľmi zlepšuje a začína komunikovať aj sám, bez vyzvania pani učiteľky... tiež sa zaujíma o veľa vecí, ktoré ďaleko prekračujú jeho vek... a má rád stroje, ale skutočné... aj lego si na narodeniny vypýtal model, ktorý veľmi pripomína skutočný, na vek 11-16 rokov... dokáže pri tom sedieť aj 4 hodiny...
@lubbie presne to, co pises, sedi aj na mojho syna.. Resp. toto bolo tak do tych 9 rokov..Potom sa to dost zacalo menit, ale az tak, ze z cloveka, co sa vobec nehanbi (AS v nizsom veku totiz podla mna vobec netusi, co to hanba je), tak sa z neho stal totalny introvert, ktory je najradsej, ked je neviditelny.. ako nemyslim, ze teraz sa hanbi, ale uz sa nepotrebuje navonok prejavovat.. Ked bol maly, on napr. nemal problem na besiedke v skole vystupit a odrecitovat basnicku aj za kamarata, ktory to nezvladol a bud zabudol, alebo sa rozplakal.. To, ze vedel basnicky vsetkych deti, to je samozrejme.. V prvej a druhej triede ho deti neznasali prave preto, ze podla nich sa predvadzal - vykrikoval vkuse spravne odpovede a pod.. a to detom samozrejme liezlo na nervy.. No jedine, co ostalo doteraz, je to rozpravanie na svoju temu.. Jeho vobec nezaujima, ze protistranu to nebavi, resp. vobec tomu nerozumie, on bude mliet svoje.. A presne - aj tie odpovede, neznasa nepresne odpovede, opravuje ucitelky..to vlastne doteraz robi, ale nastastie, uz to vie tak odkomunikovat, ze vacsina je s tym ok...
@lienka175 to sa neda podla jedneho priznaku povedat.. Preto je dolezite bud to vysetrenie u odbornika, alebo odsledovat viac priznakov.. Kludne moze byt introvertnejsie dieta, vobec nic to nemusi znamenat.. Ani to, ze to nie je AS, ale ani to, ze je.. Musis sa na dieta pozerat komplexne, neda sa vytiahnut jedno.. Ked by sme tu vsetky napisali nieco, tak asi nebudu uplne dve rovnake deti, aj ked diagnoza bude rovnaka.. A zase, najde sa plno spolocnych crt..
@lienka175 , moja je taká istá a p. J. jej dala AS. Neskôr ale sa potvrdila mentálna retardácia ,tak to rediagnostikou prehodili na atypický autizmus. To ale nepíšem, že tvoj je atypický, ale že aj podľa pani Jánošíkovej môže byť nekomunikujúce a nekontaktné dieťa AS. Takisto vôbec nie je pravidlo, že AS musí mať nejaké výrazné nadanie.
vyborny webinar, kuknite https://www.facebook.com/JurajHipsSTRANASPOLU/v...
Ahojte, poradite nejake knihy o spolocensky akceptovatelnom spravani pre dieta? Diky moc. Co mate doma?
ahojte ja sa chcem opýtať, ako často chodíte na kontroly resp.rediagnostiku, syn bol diagnostikovaný ako AS vo veku cca 7-8 rokov, odvtedy bol len raz na kontrole, teraz je deviatak, bude mať 15 rokov, rozmýšľam či na SŠ nebude tiež potrebovať nejaké papiere z CŠPP, tie čo má sú už asi 4 roky staré. Synovi sa stav výrazne zlepšil, v podstate z toho asi "vyrástol", jeho amoky a maniere sa už objavujú iba málokedy, jedinú úľavu, ktorú mal na ZŠ bolo, že na SJL písal diktáty iba doplňovacie, keďže používa tlačené písmo a nie písané, na ZŠ bol ale v triede pre intelektovo nadané deti, tak tam všetci jeho spolužiaci boli takí "líznutí". Ako máme postupovať - obrátiť sa na CŠPP alebo na psychologičku, kde bol naposledy? Ona v podstate iba skopírovala info z diagnostiky z Prešova, nemám pocit, že by nám nejako pomohla.
@kvojtanikova my ani raz, ani sa nikde nechystame. z prejavova tiez vyrastol, nikto v skole o tom nevedel, nema to nikde v papieroch. ani u ped. ja som asi paranoik, ale neverim, ze by mu to v buducnosti neuskodilo, doba je hnusna a bude este hnusnejsia, resp.ludia su coraz horsi, proste ja som zvolila taku taktiku.
kde chce ist syn na SŠ?
@kofa77 povodne chcel ist na umelecku na graficky dizajn ale ked zistil.ze sa hlasi 350ludi a beru 7 tak to zhodnotil ze radsej nie. Dava prihlasky na gymnazium, dve obycajne a dve bilingvalne. Ale nemal ktovieake znamky, takze jeho jedina sanca su prijimacky.
@kvojtanikova držím palce, nech sa zadarí. Nechcel skúsiť elektrotechnickú? V PO je kvalitná.
@kofa77 nieee cosi, on nie je vobec taky typ. Ani ekonomika, nic. Nie je ako jeho spoluziaci, ze zazraty do niecoho, jeho v podstate nic extra nebavi, este aj to kreslenie, ked zistil, ze musi na prijimacky nacvicit tienovanie, 3D malbu atd tak sa na to vykaslal. Skolu robi tak aby sme po nom velmi nekricali, 1-2, sem tam 3, nevyvinie žiadnu zbytočnú energiu. Aj domace prace, urobi len to co mu prikazeme. Ani o kusok viac. Celkove pokyny chape doslovne. Ked ucitelka povie ze bude pisomka, uci sa. Ked nepovie, neprinutim ho ucit sa...Ak je pokyn "povysavaj", tak neurobi nic. Nevie co to znamena. Musi byt pokyn "povysavaj svoju izbu, obyvacku a kuchynu" . Tiez jedlo..."urob si daco na jedenie... Vtedy je cely den hladny pripadne je iba jogurty. Staci povedat " urob si chlieb s maslom a sunkou, zeleninovy salat" a v pohode sa naje.
@kvojtanikova ani mojho nic nebavi. no, micraft, fordnit, rocket league- ci jak so to pise, to hej, tam by sedel pri tom.
a ako pises, kym to ide samo, ok, akonahle treba niekde pritlacit, nejaku snahu vyvinut, lemra leniva. je v 6.roc, na 8 rocne nechcel, ze pojde na bilin. no, to som prevelice zvedava. uci sa dobre, kedze musi😀, sa bojim, ze ktovie co pride, budu brat len podla znamok a pod., neviem, kde by potom isiel... olympiady odmieta, tam ziadne body... aj ked minule daco mrmlal, ze teda sa nahlasi na olym. z AJ, ked som sa pytala podrobnejsie- dokedy sa treba, uz sa neunuval odpovedat.
on pokyny -ako kedy, mam pocit, ze si vysvetluje, ako sa mu hodi.
a teraz som sa ho pytala, ze keby mu poviem, nech si spravi nieco na jedenie, ci by vedel, tak dal kontrolnu otazku- ci si to ma spravit na jedenie na obed, alebo na vecreu, na ranajky...😀
doslovne berie obcas nejake zadania alebo vety, typu kupit z kazdeho po ... toto za oneho nechape, tomu slovnemu spojeniu
@kvojtanikova od nas na SS chceli rediagnostiku..ale moj mal diagnostikovane nadanie, nie AS. Ale asi by chceli aj tak, mozno ale koli tomu, ze ma IVP, ak by sme neziadali IVP, tak sa na to mozno vykaslu.
Ahojte, prisla som sa postazovat ale aj poradit. V poslednom case, jak ide dcera zrejme do puberty (ma 10 rokov, ale vyzera uz pomaly 12-13), zacina mat problemy s oblecenim. Vsetko ju tlaci, taha, reze, a neviem co, samozrejme najvacsi prblem je s novymi kusmi. Doteraz to bolo nejako v medziach, vzdy sme to zvladli, ale teraz jej nie som schopna vyriesit topanky, tenisky. Celu zimu nosila cizmy, noha podrastla a neviem jej zohnat dalsiu obuv. Uz som ju potahala po x obchodoch, aj domov som objednala zo 10 parov - ano je to strasne zabavne to potom vsetko balit a posielat spät, o nakladoch na postu ani nehovorim. Vsetko ju tlacilo vpredu, alebo vzadu, alebo vsterde, alebo nabohu, alebo jazyk, alebo svik, alebo sa jej vyzuvaju - a aby som bola uprimna, kedze uz ma nohu ako ja 37-38, tak ja som si ich poskusala tiez a stoja za prd. A to sme sli tak do 50 eur, viac nemienim dat (hoci som uz zvazovala ze to za tie nervy nestoji), ale ak by mi po tyzdni povedala, ze ju aj tak tlacia (co sa uz stalo), tak ma picne. Ako doteraz sme to nejako zvladali s Protetikou, DDstepom, obcas aj drahsimi geoxami, primigi, superfit, ale uz vo velkosti 38 bud nevyrabaju tieto decke, alebo tie ceny su nehorazne, ze 80 eur tenisky. POtrebovala by dvoje, kedze sa jej potia nohy.
Ja neviem, kto mate taketo problemy? Na aku znacku ste presedlali? Ze pohodlna, ale neskodliva? Ja som uz tak psychicky za posledne 3 tyzdne tymto vycerpana. Neriesim nic ine, len boty. Asi si viete predstavit jak to to skusanie vyzera na tych predajniach.
@lilitela neviem ci ti to pomoze, ja mam sama AS a mam rovnaky problem ako tvoja dcera. Bezna obuv ma neznesitelne tlaci. Navyse mam extra siroku nohu, takze damske topanky nemozem pouzivat vobec, su o 2-3cm uzsie ako moja noha. Uz asi 10 rokov fungujem na barefoot obuvi a neviem si to vynachvalit, obuv je makkucka, lepsie sa prisposobi, nestlaca prsty, celkovo je ovela vacsia sanca ze dobre sadne. Na bezne nosenie mam barefoot tenisky (momentalne Xero, ale ak ma uzsiu nohu mozes skusit napr. merrel barefoot, daju sa lepsie zohnat v zlavach) a na sport, vylety, turstiku mam bezecke tenisky inov8, tie nie su barefoot ale su podobne pohodlne, makke, siroke, dobre tvarovane, a maju do prirody vhodnejsiu podrazku nez BF obuv. Nie je to do 50eur, kupujem ich v zlavach okolo 70-80 eur ale kedze kvoli AS mam len dva pary obuvi dokopy, tak mi ta cena nevadi, vynosim ich roky az do rozpadnutia. Tiez mi pomohlo kupovat vacsiu obuv - odmeraj jej nohu a skusajte topanky ktore maju vnutro asi o 7-10mm dlhsie ako je noha. Predajne BF obuvi sa uz daju najst, aj rozne male eshopy ktore by ti dovolili osobny odber tak mozno najdes nieco vo vasom okoli kde by ste to mohli vyskusat osobne. Inov8 obcas maju par modelov v akcii v intersporte, mavaju ich aj v bezeckych obchodoch, pripadne aj ine znacky su urcite dobre, len pozeraj ci sa nezuzuje spicka, to ma 99% topanok a to je hned jasne ze to bude tlacit.
@lilitela toto je uplna klasika u AS. Sme na tom podobne. Moj syn napr. nenosi nic ine, len teplaky. Ziadne ine nohavice, proste len teplaky. Zmierila som sa s tym a vlastne som aj rada, lebo nie je nic jednoduchsie, ako kupit teplaky 😀 S topankami podobne, syn ma siroku nohu, nesedi mu hocico, ale nastastie mu uz aspon nerastie a tak nemam problem zainvestovat aj 100 eur za tenisky, on ich vynosi do zodratia. A, samozrejme, nenosi nic ine..ci je zima, ci leto, furt tie iste tenisky, dokonca sme uz kupovali 2x tie iste a budem dufat, ze ich este budu vyrabat a budem moct kupit zase.. A v lete chodi bosy, kludne aj do mesta ide bosy.. Neriesim..jeho vec.. no a podla seba viem, ze za 50 ecok poriadnu topanku nekupis. Ja mam tiez siroku nohu, tlaci ma skoro vsetko, dala som si usit jedny na mieru, tiez barefooty a inak nosim tenisky, tie sa daju zohnat aj sirsie a teraz som si kupila skvele turisticke topanky, tiez su dost siroke a pohodlne. ale rataj s 80-100 eckami.

@lienka175 moji priatelia, ktorí majú 9r. AS to riešia denno-denne, má rozšírenú dg. o obsedantno-kompulzívnu poruchu (vyskytuje sa pomerne často v súbehu s autistickými poruchami)