icon

Máte dieťa s nadpriemernou výškou na svoj vek?

vendi77
4. jan 2014

ahojte maminky, mám zdravého a krásneho syna a som za to veľmi vďačná, ale prakticky od jeho jedného roka ma skoro všetci v mojom okolí upozorňujú na to, že je podľa nich až priveľmi vysoký na svoj vek.... ja si to uvedomujem, len sa chcem opýtať, či sa nájde mamina ktorá má tiež doma gulivera 🙂 takže moj syn má teraz presne 5 rokov a 3 týždne ... jeho výška je 132 cm a váha 27kg... topánky nosíme už od leta 33-ky.... momentálne mu kupujem veľkosti 134 až 140....
ja viem, áno, je dosť vysoký. manžel má výšku 184 cm , tiež nie je nízky... asi bude teda na ocina 🙂 ked sa malý narodil mal 4 kg a 53 cm... chodiť začal ako 9 mesačný, už vtedy mu mnohí tipovali minimálne o 4-5 mesiacov viac. ja som sa tešila aký je šikovný a ocino bol hrdý.. a aj sme aj doteraz, ale už nás mrzia tie začudované pohľady ked sa dotyční dozvedia koľko má iba rokov... a to ani nehovorím o tom, o tých pohoršených pohľadoch, keď sme sa niekde objavili napríklad v nejakom detskom centre, kde sa hral s cca 3 ročnými deťmi (výškou medzi ne zapadol) a náš malý ešte v plienke, vtedy mal 1.5 roka... alebo mali sme obdobie ked sa nepozdravil nikomu ani za boha,a tie poznámky.že aký veľký chlapec a nemá jazyk?či a vy ešte s peluškou? alebo chudáčik, ked nastúpil do školky,učiteľky ho nejak automaticky brali ako už toho čo má byť šikovnejší, ostatným detičkám ešte pomáhali s obliekaním či obúvaním, ale mne bolo povedané, že už by sa patrilo aby sa sám obliekal, hoci sa obliekať sám vedel, len mu to trošku dlhšie trvalo presne ako ostatným len tí boli o hlavu nižší... no,veľa príhod sme mali ale mna už unavovalo, donekonečna vysvetlovať. že hoci je "veľký" ešte je vlastne "malý",,, akorát minulý týždeň mu vypadol prvý zub.. a tiež vraj to je ešte skoro, no, podľa mňa nie... ale to nechám tak, ale najviac ma vytočilo to, ked mi jedna kamoška navrhla aby som ho nechala vyšetriť, že čo ked má príliš veľa rastového hormónu... ani som nevedela, že sa také niečo dá vyšetrovať... vraj čo ked bude mať v dospelosti výšku 2 a pol metra a teraz sa to možno ešte v detstve dá podchytiť aby som si to neskor nevyčitala....... no hroza... ale človeku to chrobáka do hlavy nasadí.... maminky, že nie som jediná, kto má doma na svoj vek také vysoké dieťa? dakujem za každú odpoveď......

Strana
z4
tamulik
7. feb 2014

Ahojte baby, dnes som si davala na nete predpokladanu vysku dietata v dospelosti podla aktualnej vysky a vyslo mi , ze bude mat 212 cm. boze dobry snad nie 😀 . Teraz ma 9 a ma 159 cm.

miskakyska
8. feb 2014

@bets detí kým rastú môžu trpieť rastovými bolesťami 🙂
podľa reumatologičky staršie deti už nerastú? 😅
práveže do tych 12 rokov a v puberte ani nehovorím sa deti vytiahnu najviac a prudko

kimina7
22. feb 2014

Aj moja sesternica bola stale vysoka, pytali si od nej obciansky, ked ho este ani mat nemohla ;) Neskor jej zistili problemy so stitnou zlazou..Ked bola dieta, lekar jej povedal, ze bude rast do 14-tich,potom sa to zastavi, spomali, aj tak tomu bolo. Dnes ma 182 cm a dost velku nohu asi 42, uz nevytrca ako ked bola dieta, aj ked si topanky tazko zhana...

janulik979
22. feb 2014

@vendi77 ahoj, nechce sa mi to tu vsetko citat....ja len, ze viem, co prezivas, lebo my mame to iste 4 a pol roka, 28 kg a 32 noha, presne kazdy caka nejake spravanie a potom ak sa nedostavi, blbe reci okolo toho....lahko je povedat, nevsimaj si toho, lebo predsa len to pichce pri srdiecku...ale my tiez mame vazne endokrinne problemy, ktore sposobili tu vysku, ale to je na dlho, kazdopadne by som ti odporucila dat ho vysetrit na endokrinologii, aspon vylucis problemy a ak nic nenajdu budes kludna, ze je zdravy a proste len velky, s tym sa da zit....

vendi77
autor
24. feb 2014

@janulik979 ahoj, si veľmi zlatá , že spolucítiš so mnou🙂 ja som ho už nechala vyšetriť na endokrinologii... štítna žlaza je v poriadku, teraz čakáme na výsledky krvi.... ohľadne rastového hormónu.... uvidíme... a môžem sa spýtať v čom spočívajú u vás tie endokrinol.problémy? pokojne aj do ip my napíš... ja nemám ani predstavu, že ak budú náhodou zlé výsledky, že čo ďalej, ako sa to rieši.... dakujem.

bronia13
24. feb 2014

ja by som sa velmi netrapila ja mam 158 cm mm 179cm a drobec je v priemere a mala je 80% vysky a vobec sa s tym netrapim.... drobci su 16 mesiacov rozdiel a vyzeraju ako dvojcata.... ja ked som mala 10 rokov som mala 25 kg 😀 😎 chceli nas (som z dvojcat a predcasnee 2 mesiace sme narodene) tak nas chceli dat do najakej liecebne ne vykrmenie ale doktory ich presvedcili ze to doboehneme, samo ze som to dobehla teraz by som brala aj trosku menej kg 😀 😎

inac zboznujem ked ti ludia porovnavaju a vravia co by tvoji deti mali vediet, ci maju nosit plienky,ci uz maju rozpravat a aku vysku maju mat? ja by som take nepovedala kamoske nie to este cudziemu dietatu...moj maly mal 15mesiacov ked zacal chodit mala mala 10mesiacov? a nevidno na nich rozdiel....ja to absolutne neporovnavam kazde dieta je individualne tak sa tym netrap... 😉

majamat
25. feb 2014

@vendi77 ahoj, ja tiez riesim endokrinologiu, ale z opacnym problemom. moja ma 3r a len 87,5cm a 11,7kg. dnes sme boli na krv, ideme na sono stit. zlazy, co urcite suvisi s rastom, aj ked urcite to nie tak vyrazne, ako pri zmene produkcie rastoveho hormonu. my s mm mame priemernu vysku. ozaj a ty si viackrat napisala, ze tvoj mm je vysoky. musim ta trochu opravit. tvoj mm ma priemernu vysku, aj ked v tej hornej casti pasma. u muzov je priemer tak 176-185cm a u zien 163-172cm. takze ste cisto priemerny. jasne, ze tvoj maly mohol podedit vysku a mozno sa casom jeho rast spomali, ale ak by rastol stale rovnakym tempom, moze mat aj cez 2m v dospelosti. dobre si urobila, ze si ho dala skotrolovat. ozaj a kostny vek vam robili? ako vam vysiel? kostny vek mojej zaostava 7-9m za chronologickym. kamoska ma 2 dcery a s tou mensiou chodi tiez na endokrino, lebo je este o 2cm mensia od mojej. potvrdil sa im nedostatok rast. faktoru a kostny vek zaostava dokonca az 17m. je rovnako stara ako moja a ma este starsiu a ta ma 5,5r a vysku neviem resne, ale 125-130cm a vahu asi aj cez 30kg. takze medzi sestrami je rozdiel 2r a 3m a vo vyske 40cm a viac. a o hmotnosti ani nehovorim. rozdiel cez 20kg

vendi77
autor
26. feb 2014

@bronia13
@majamat dakujem baby za psych.podporu, ako čítam, tak tie výšky sú veľmi roznorodé... a väčšinou všetko dobre dopadne, tak aj ja sa utešujem. akorát zajtra budem volať na endocrinol. kvoli výsledkom krvi a opýtam sa aj na kostný vek,lebo robili nám aj rtg.zápästia... potom dám vedieť... som zvedavá.....

motiilik
26. feb 2014

Ahoj...ja mam zas opak...dcera mala v decembri 6 rokov...nej vyska je 116cma vaha 20 kg...na svoj vek malinka a to ideme v septembri do skoly...mam obavy,ako odnesie tasku,tacku na obede a podobne...vel.topanok ma 27cm...a zas starsia...ta ma 12 rokov,vysku 165cm a vahu 56kg...vel.topanok 41...oblecie vsetky moje veci...ja mam vysku 167cm a ex mal 175cm...nie moc vysoky...je to ale sila ich tak pozorovat a porovnavat...hmmm 🙂

majamat
26. feb 2014

@vendi77 OK, som celkom zvedava, ale neboj, urcite to bude dobre. teraz su deti vysoke a fakt sa mu moze skor rast zastavit a nebude tak vysoky.

@motiilik teraz su niektore deti dost vysoke, tak sa ti tvoja zda mensia, ale v programe, ktory mam, vam vychadza vyska na percentile 27, co je spodna hranica normy. takze ma normalnu vysku. moja je na percentile 1, takze ak sa nejak moc do 6r nerozbehne, bude mat vysku v tomto veku tak 102 - 105cm. ale teda tie skolske tasky, to je hroza. ked vidim takych drobcov, ako vlecu tu obrovsku tasku. mohli by vymysliet nieco take, ze prve rocniky len zopar kniziek, rozdelenych do viacerych dielov a mensie tasky.

motiilik
27. feb 2014

@majamat nieco mi o tom hovor....uz teraz mam z toho dilemu a to sa za pol roka moze vsetko zmenit...ja si svoje dve dcery porovnavam...co starsia v 6 rokov mala vysku 122cn a bola taka samostatna a rozumnejsia,mala je mensia hrava...mam velke obavy,ci ju zaujme skola...

majamat
27. feb 2014

@motiilik mojej vysiel kostny vek o 7-9m menej, ako je jej skutocny vek. vraj take dieta moze dlhsie rast. asi sa to niekedy tak stava a moze to byt aj vas pripad. dufam, ze aj nas.

motiilik
28. feb 2014

@majamat co je kostny vek?... 😉

majamat
28. feb 2014

@motiilik to sa robi rtg zapastia a podla toho, v akom stave vyvoja su kosticky zapastia, odhaduje sa vek. tam sa zisti zaostavanie, alebo urychleny vyvoj. viem, ze sa to robi, ale aky to ma presne vyznam, neviem. dcerka mojej kamosky mala robeny kostny vek v 36m a vysiel jej na 18m. tam uz je zaostavanie vacsie. neviem, ci ona bude mat v 6r vobec 100cm, lebo jej vysiel znizeny aj rastovy faktor.

majamat
28. feb 2014

@motiilik ozaj a ak mas mladsiu hravejsiu, je moznost odklad do skoly. takymto detom vacsinou odklad aj navrhnu.

motiilik
28. feb 2014

@majamat No ona bude mat v decembri uz 7 rokov,zle jej roky padaju a nik to nenavrhol ani v skolke a ani na zapise do skoly...tak snad to nejak zvladneme a uputa ju to v skole...my sme neboli ani na ziadnom merani...to musi dat lekar podnet,ci ja sama...

majamat
28. feb 2014

@motiilik s tym odkladom je to skoda, ale snad zvladnete. kedysi vobec nebrali ohlad na to, ci je dieta hrave a zvladli sme to. drzim palce.
a co sa tyka merania, ste este v norme, takze nic nevyriesis. vsetky deti nie su rovnake. norma je 25-75% a tvoja je na 27%. riesi sa to len v pripade, ze sa zaznamena vyrazny pokles v raste dietata. su rastove pasma medzi 10-25%, 10-3% a pod 3%. ak dieta poklsne hoci aj s pasma nad normou, ktore je 50-75% do pasma, co je do tych 50%, pripadne este nisie, treba to riesit. pripadne by sa malo riesit, pokial je pod 3%- ak ti rocne narastie 5-6cm, drzi sa vdaka tomu v svojom pasme a teda je rast v norme.

motiilik
28. feb 2014

@majamat dakujem za vysvetlenie...si ma trosku upokojila...a dakujem aj za prijemne povzbudenie 😉

vendi77
autor
1. mar 2014

tak výsledky krvi sú v poriadku 🙂 takže žienky, tie ktoré máte veľké deti, nezúfajte. to ešte nič neznamená... my sme rodičia s priemernou výškou a naše dieťa ktoré má 5 rokov a 2 mesiace má aktuálne 135 cm a 29 kg .... a rastový hormon je o.k. tak dúfam, že aj nadalej bude všetko o.k ( budeme chodiť na vyšetrenia 2 ročne) a náš malý bude basketbalista 🙂

@motiilik
@majamat
@bronia13
@janulik979
@miskakyska
@tamulik

mokon
1. mar 2014

@vendi77 super, teším sa a verím, že moje sú tiež ok 🙂

majamat
1. mar 2014

@vendi77 super. vsak jasne, ze vacsinou je to OK a to je super. len tak pre istotu to je dobre skontrolovat, ked je dieta moc velke. teraz mas istotu, ze sa nic nedeje a ako pises, mozno bude basketbalista. 😵 😵 😵

janulik979
1. mar 2014

@vendi77 tak si mozes vydychnut a tesit sa, ze je vsetko ok....viem si predstavit, ze ti padol kamen zo srdca...tak si vychutnavajte zivot, nie je nic lepsie ako zdravie, vsetko dobre a nech sa dari...

bronia13
2. mar 2014

@vendi77 no vydis, super ze vsetko je OK... a este budete zarabat na nom $$$ ked bude hrat basketbal 😉

tamulik
7. mar 2014

@vendi77 tak to je super, moj mladsi ma tiez 5 rokov a 3 mesiace a ma 123 cm. a to sa mi zda vysoky 🙂 . ale starsi zasa vyrastol, behom mesiaca 3 cm., momentalne teraz ma 162 cm. o chvilu budem brat stolicku aby som ho pohladkala 😀 . teraz mu predpisali okuliare, pretoze oci sa nestihaju prisposobit rastu.

majamat
8. mar 2014

@tamulik uff, no to je tiez riadna vyska ze 162cm na 9r chlapca. no rast sa neposudzuje len vzhladom na vek, ale sa musi prihliadat na ine. chlapci idu do puberty neskor ako dievcata, ale pokial su v puberte, rastu velmi rychlo. u tvojho sa mozno zacne puberta aj skor a vdaka tomu skor prestane rast, tak moze mat kludne vysku v pohode. urcite bude vysoky, ale ak by takto isiel nadalej, vchadza mu vyska tiez cez 2m. ak by sa rast zastavil skor, tak bude mat mozno cez 190cm. to by bolo v pohode. mam takeho brata. ja som o 30cm mensia.

tamulik
8. mar 2014

@majamat no vysoký je, ale puberta ešte okolo nás ani nechodí. naštastie. pokožku ma ešte hladucku ako babatko, jamky v rukách, je to až smiešne ze tak vysoký chlapec a keď mu pozrieš na ruky také detské 😀 .
ale on je od narodenia veľký, a stále prerastá svojich rovesníkov. . nech je zdravý a kľudne vysoký. ale nemusel by prerasť konfekčnú veľkosť nech si nemusí dávať šiť oblečenie 😝 .

majamat
8. mar 2014

@tamulik vsak to je este skoro, ale uz sa kludne zachvilu moze rozbehnut a to aj nenapadne. no kazdopadne, drzim palce, nech nema moc cez 2m. aj ked basket je tiez dobry biznis 😀

tamulik
10. mar 2014

@dai jaaj, ja by som bola rada kebyže hral basketbal. ale on tancuje a hra na klavír. a predstav si ze bude mat dva metre a akú partnerku mu dajú na tanec? jedine žeby presedlal na šport, ale asi tažko , poznám si syna - taký športový antitalent. minule ho postavili na telesnej do brany , ze nech aspoň nejaký úžitok z neho majú a aj to hneď sme skončili na traumatológii s rukou v dlahe 😀 . tešila sa jeho učitelka klavíra.

Strana
z4