icon

Máte dieťa s nadpriemernou výškou na svoj vek?

vendi77
4. jan 2014

ahojte maminky, mám zdravého a krásneho syna a som za to veľmi vďačná, ale prakticky od jeho jedného roka ma skoro všetci v mojom okolí upozorňujú na to, že je podľa nich až priveľmi vysoký na svoj vek.... ja si to uvedomujem, len sa chcem opýtať, či sa nájde mamina ktorá má tiež doma gulivera 🙂 takže moj syn má teraz presne 5 rokov a 3 týždne ... jeho výška je 132 cm a váha 27kg... topánky nosíme už od leta 33-ky.... momentálne mu kupujem veľkosti 134 až 140....
ja viem, áno, je dosť vysoký. manžel má výšku 184 cm , tiež nie je nízky... asi bude teda na ocina 🙂 ked sa malý narodil mal 4 kg a 53 cm... chodiť začal ako 9 mesačný, už vtedy mu mnohí tipovali minimálne o 4-5 mesiacov viac. ja som sa tešila aký je šikovný a ocino bol hrdý.. a aj sme aj doteraz, ale už nás mrzia tie začudované pohľady ked sa dotyční dozvedia koľko má iba rokov... a to ani nehovorím o tom, o tých pohoršených pohľadoch, keď sme sa niekde objavili napríklad v nejakom detskom centre, kde sa hral s cca 3 ročnými deťmi (výškou medzi ne zapadol) a náš malý ešte v plienke, vtedy mal 1.5 roka... alebo mali sme obdobie ked sa nepozdravil nikomu ani za boha,a tie poznámky.že aký veľký chlapec a nemá jazyk?či a vy ešte s peluškou? alebo chudáčik, ked nastúpil do školky,učiteľky ho nejak automaticky brali ako už toho čo má byť šikovnejší, ostatným detičkám ešte pomáhali s obliekaním či obúvaním, ale mne bolo povedané, že už by sa patrilo aby sa sám obliekal, hoci sa obliekať sám vedel, len mu to trošku dlhšie trvalo presne ako ostatným len tí boli o hlavu nižší... no,veľa príhod sme mali ale mna už unavovalo, donekonečna vysvetlovať. že hoci je "veľký" ešte je vlastne "malý",,, akorát minulý týždeň mu vypadol prvý zub.. a tiež vraj to je ešte skoro, no, podľa mňa nie... ale to nechám tak, ale najviac ma vytočilo to, ked mi jedna kamoška navrhla aby som ho nechala vyšetriť, že čo ked má príliš veľa rastového hormónu... ani som nevedela, že sa také niečo dá vyšetrovať... vraj čo ked bude mať v dospelosti výšku 2 a pol metra a teraz sa to možno ešte v detstve dá podchytiť aby som si to neskor nevyčitala....... no hroza... ale človeku to chrobáka do hlavy nasadí.... maminky, že nie som jediná, kto má doma na svoj vek také vysoké dieťa? dakujem za každú odpoveď......

vendi77
autor
5. feb 2014

@anexis
@luba28
@livka299
@maznacik007
@mirkine
@helencek
@pralinka25
@babulka82
@ivanka85
@marianka0101
@kikina84
@tenerifka
@katarina002
@dai ahojte žienky , slubila som, že dám vedieť,čo nám povedali na endokrinologii... takže... doktorka si ho pomerala a zvážila a povedala, že naozaj je dosť vysoký...ale že sa nemám čoho obávať, to ešte nemusí znamenať nič zlé,ked bude mať všetko v poriadku bude z neho basketbalista... ide o to, že ja som sa jej opýtala ako je to s tým tumorom na mozgu,ktorý može zapríčinovať nadmer.produkciu rastov.hormonu... to mi totižto povedala naša doktorka ale že sa to prejaví až v pubertálnom veku.... v živote som o tom ja nepočula... no a teda endokrinologička mi to potvrdila, že áno, tumor sa može objavíť v predpubertálnom veku ale to je rarita,vyskytuje sa to u jedného z 10tisíc detí, a že ona zrovna minulý rok mala takého chlapca a teda dúfa, že ďaľších 10 tisíc zase mať nebude... akože mňa to nejak extra neukludnilo... no, takže urobila mu sono štítnej žlazy,potom rtg ľavého zápästia a ešte mu urobili odbery krvi, tie posielajú až do blavy, takže výsledky budú najskor tak za 3 týždne... no potom uvidíme čo dalej. ešte sa spytovala, či sa nesťažuje na bolesť hlavy, či som si nevšimla zmenu správania a pod. no, poviem vám nemám z toho dobrý pocit, ale ja som celkove optimistický človek, takže sa nebudem dopredu znervozňovať a uvidíme potom, ked dojdú výsledky krvi. teraz som rada, že som sa na to dala, nechať ho vyšetriť,ked si pomyslím, že ešte cca pred mesiacom,som to vobec neriešila,jediné čo ma zaujímalo boli tie nekonečné otázky a pohľady ohľadom jeho výšky....no , dúfam, že všetko bude ok. potom dám vedieť.

mokon
5. feb 2014

@vendi77 daj vedieť, ako to dopadlo, normálne rozmýšľam, či nemám aj ja zájsť s dcérou na nejaké vyšetrenie 😒

vendi77
autor
5. feb 2014
luba28
5. feb 2014

@vendi77 drzim prsty,nech je vsetko ok,... 🙂

dai
5. feb 2014

@vendi77 daj potom vediet... neboj, ja verim ze vsetko bude ok - take rozhovory jasne ze neukludnia ale fakty su fakty - ked sa to tyka 1 dietata na 10 000 tak je velmi vysoka pravdepodobnost ze tvoje dieta nic mat nebude😉

lucinka144
5. feb 2014

@vendi77 tak o tom som ani ja este nepocula.. drzim palceky 🙂 😲 😲 😲 urcite bude ok... a bude ten basketbalista

kokazm
5. feb 2014

Čítam..a veru poznám tie stresy, ale trošku inak. Moja dcéra je od malička zas nenormálne vychudnutá. Vôbec som to sprvoti ako problém nebrala, jedla všetko. Dokonca ako jediná chodila v škôlke na duplu. Aj vtedy, keď ostatné deti ofrflávali obed. V škole si to všimla triedna a hocikedy jej prikázala nečakane otvoriť tašku a ukázať desiatu. Mala podozrenie, že jej nedávam jesť. Skoro padla na zadok, keď vytiahla 3 obložené rožky, napolitánku a pollitrový horúci čaj v termoske. Po čase pochopila, že tu o žiadne "týranie" nejde 🙂 Ale som jej vďačná, že sa zaujímala a nezakrývala si oči pred možným problémom. Potom mi už v okolí a hlavne v rodine všetci vytýkali, že má určite pásovnicu. Dokonca ma o tom už aj presvedčili. Doktorka to prešetrila a je naozaj v poriadku, povedala, že niekto je chudý, niekto tučný, niekto vysoký, niekto maličký. Je to naša ľudská rôznosť. Dnes má dcéra 175 cm, 40 kg, 14 rokov. Aj ja som vysoká. Tiež je u nás 15-ročné dievča s výškou 185 cm a je prekrásna. Verím, že ani tvojmu chlapcovi nič nebude, bude zdravý ako buk. Dnes sú tie decká všetky také vyššie /myslím si, že robí to aj strava, ako nadopované kurence zmeskami na rast a pod./ Ale stresy sú v každom prípade oprávnené. Radšej každé podozrenie prešetriť a nevyčítať si niečo v budúcnosti. Prajem, nech to dobre všetko dopadne.

inull5
5. feb 2014

aj my máme doma malú modelku - jej výška 104 cm a váha necelých 14 kg a o tri týždne má 3 roky. Keď sa narodila tak mala dlhé nôžky a chudé a zostalo jej to 🙂 nohavice kupujem na 4 roky ale musím ich dooosť zužovať

miskakyska
5. feb 2014

ahojte žienky 😉
môj syn mal v decembri 8 rokov...tiež je dlhý ako tyždeň pred výplatou...topánky 35tky a oblečenie 14Otky
..... má spomalenú činnosť žľazy...to by mal byť práveže malý a silnejší a je uplný opak..zaujímavé 😕 😅
....ale najväčšia sranda je,že veci po mojom druhákovi dávam kámoške,ktorá má štvrtáka 😀 😀
...mávajú vaše deti rastové bolesti?

briketa
5. feb 2014

@miskakyska no niekedy mavam dost dramaticke noci... holenne kosti a kolienka, pod kolienkami. ako kedy. najstarsieho si nepamatam koli tomu plakavat ale najmladsi strasne casto a prostredna niekedy.

miskakyska
5. feb 2014

@maznacik007 RTG zápästia sa robí kvôli čomu?..naša endokrinologička nikdy nespomínala rtg a to tam chodíme pekných pár rôčkov 😅 🙂

miskakyska
5. feb 2014

@briketa aj my veru mávame všelijaké noci ,cez leto sa strašne prudko vytiahol...všetko mu ostalo naraz malé 🙂 ale to boli noci....sa čosi dokopal tymi nohami...nepomáha nič,možem masírovať kolko chcem 😖

maznacik007
6. feb 2014

@miskakyska to sa robi kvoli stanoveniu kostneho veku ..... sleduju sa rastove strbiny a porovnava sa kostny vek k realnemu veku ...

ono nie vsetky vysetrenia sa roba vsetkym zavisi od stavu ..ja chodim s obomi detmi ... so synom kvoli poruche rastu .... ale teda on nerastie ako ma ... tam sa robi rtg zapastia, krv, moc, merania, prp. nemocnica kde sa dosleduju dalsie parametre ale moj bude mat v juli sest a vcera mu namerali na imuno ze 103 cm ... ale teda co ja ho meriam doma ma 106 cm ... mojmu robili aj geneticke vysetrenie, aj specialzovanu gastrogenetiku... to nas samozrejme posielali inam.. na kramare

s dcerou chodim kvoli stitnej zlaze ... ona ma tez znizenu funkciu berie denne hormony, chodi kazde tri mesiace na sono a krv ... tiez je vysoka bude mat na jar 11 rokov a ma 156 cm a hmotnost 38 kg .. taku normalnu ...

s dcerou chodim len prvy rok na endok. jej len nastavuju liecbu ... musim chodit s nou aj na kardio a oni to posudzuju spolu, so synom chodim treti rok vlastne to bude... s nim chodim kazdeho pol roka...

na rastove bolesti a krce mu kup sumive magnezko a plus vitamin D a vapnik

maznacik007
6. feb 2014

inak moja dcera ma taku velkost nohy ako ja 39 v desiatich rokoch ... a kupujem jej xs veci ... 😝 ale my s muzom sme vysoky takze ma byt po kom ... 😀

yvoneta
6. feb 2014

Ahojky, pridavam sa so svojou skusenostou, mame taky isty problem, naviac mam dcerku a je to na dievcatku viac okate, ma 5 rokov, topanky 34, vysoka aj pevna je, tiez tie poznamky doverne pozname, chodime na endokrin.,potvrdili jej aj podla kostneho veku +2 roky, teraz sme v sledovani, aby nanastala predcasna puberta.

maznacik007
6. feb 2014

@yvoneta a kolko meria?

noha rastie aj mojmu ...on ma teraz 29 az 30 len do vysky nejde...

yvoneta
6. feb 2014

@maznacik007 moja ma 125cm a 5 rockov mala v decembri, v skolke je najvyssia a aj posobi vyspelym dojmom.

jaja018
6. feb 2014

Moja má 20 mesiacov a 99 cm a váži 16kg doktora povedala že je veľká na svoj vek ale ináč to nerieši.

tomasko27
6. feb 2014

Syn ma 7r,je prvak a mame ADHD,je aj dost vysoky ale on dako vela zje.Rano jeden cely rozok a obcas si da aj mlieko,cesta nam trva 10 min pesi a on pride do triedy sadne a uz zase je,to ma rozok alebo vianocku,chlebik co pride,nieco sladke a ovocie,caj,niekedy jogurt a jedruha tretia prestavka a on uz nema co jest.Dcera je druhacka a su spojeny spolu,tak minule jej zobral desiatu lebo bol hladny ale aj vela vypije.Neviem co s nim.

tomasko27
6. feb 2014

A to este ide na obed do skolskej jedalne,tam zje polievku vzdy a druhe ako kedy.On nejedava ale maso,parky,sunku abo salamu obcas ako kedy.

vendi77
autor
6. feb 2014

@miskakyska ahoj, áno aj moj syn má rastové bolesti, hocikedy v noci sa zobudí s plačom, že ho bolia nožičky a musím mu ich masírovať kým znovu nezaspí🙂 tak ako čítam, aj ty máš doma riadneho valibuka 🙂

miskakyska
6. feb 2014

@vendi77 áno... 😉 veru je vysoký a je zdravý,takže tie priblbé a uštipačné poznámky od kadekoho jedným uchom dnu a druhým von 😉
..my s mužom sme tiež dlhý,tak to už neriešim 🙂

vendi77
autor
6. feb 2014

@miskakyska a veru dobre robíš, ked aj vy ste dlhí,tak poznámky nerieš,už ich ani ja neriešim, len mi je ľúto malého, lebo kvoli jeho výške ho každý vždy bral ako staršieho a ani v školke mu učky nikdy nepomohli s prezliekaním🙂 žiadne ťuťu muťu🙂 chudáčik môj... 🙂

miskakyska
6. feb 2014

@vendi77 hmm...mi hovor,to poznáme,len preto že bol o hlavu vyšší od rovesníkov,tak ho brali ,že musí mať aj viac rozumu 😖 😠
...ale ja mu hovorím stále,že on je normálny,to len tí ostatní sú maličkíí na svoj vek...no ale niekedy to aj tak je
a tie deti,ktoré ozaj zaostávajú v raste sú od neho aj o dve hlavy menšie a neviem či to robí učiteľka vždy naschvál,ale vždy na nejakom vystúpení mojho just postaví k tym čo sú o dve hlavy menší od neho 🙂 😀
potom tam vyčnieva,ako anténa

bets
7. feb 2014

@miskakyska
Moja dcera mava bolesti a kedze niekolko noci sa budila s placom, tak som volala lekarke. Ta to nezobrala na lahku váhu, že musí spravit odbery a až keď sa nic nenajde, tak mozme povedat, že su to rastove bolesti. Vylucila závažné krvne ochorenia ( ktoré presne nespominala), boreliozu, reumatizmus. Poslala nás pre istotu na reumatologiu, tam doktorka si dorabala ďalšie odbery, co má napr. prekvapilo aj na celiakiu, este výsledky neprisli, tak neviem co všetko.... A že v jej věku to uz nie su rastove bolesti, to mavaju 4-5 r. deti. Povedala mi x veci, co to moze byt a aj napriek tomu, že drzim nit s lekarmi, lebo zvyknem im rozumiet, teraz som sa nechytala, syndromy co spomenula som nepoznala... Akurat mi ostal v pamati syndrom nepokojnych noh.
Dufam, že výsledky budu ok, a reumatologiu uz nebudeme musiet viac navstivit, ani iné odborné ambulancie.

vendi77
autor
7. feb 2014

@bets ahoj ,dáš mi potom prosím ťa vedieť ako to dopadlo? zaujíma ma to, aj moj sa budí v noci s plačom ale pravda je že má len 5 rokov, takže u nás to budú tie rastové bolesti...ja viem sama o sebe že mňa bolievali nohy až do dosť rokov myslím že ešte aj ako cca 17 ročná som si dávala stále pod nohy vánkuš ked ma začali bolieť... nikdy som nikde s tým nešla.... a som tu 🙂 takže neboj, určite bude všetko ok. určite daj potom vedieť.

miskakyska
7. feb 2014

@bets vyšetrenia a odber krvy máme za sebou dávno
kdeee to by som nenechala,len tak....mudr.moc nechcela,že počkáme a uvidíme...
no určite...na moje naliehanie vzala krv (do troch skúmaviek) som povedala,ked už berú krv nech skontroluje všetko...železo,cukor,atd okrem tych zapalovych parametrov a reumy.... 😉

@vendi77 si pamätám,že mňa strašne bolievali kolena v tom veku,ako píšeš...celé noci som nespala,
tiež som len mazala a mazala s "pamelu" a nikomu nič nepovedala 😀 😝

bets
7. feb 2014

@vendi77 ok.

Zaujimave, že pediatricka pripustila, že mozu to byt rastove bolesti, reumatologicka, že u starších deti to uz nie su rastove bolesti. Zároveň však pripustila, že všetky testy mozu byt ok, tak som zvedava, že ci spraví zaver. Lebo ja si nemyslím, že dcere niečo je, tie bolesti su presne take ako sa píše v pripade rastovych.