icon

Máte dieťa s nadpriemernou výškou na svoj vek?

vendi77
4. jan 2014

ahojte maminky, mám zdravého a krásneho syna a som za to veľmi vďačná, ale prakticky od jeho jedného roka ma skoro všetci v mojom okolí upozorňujú na to, že je podľa nich až priveľmi vysoký na svoj vek.... ja si to uvedomujem, len sa chcem opýtať, či sa nájde mamina ktorá má tiež doma gulivera 🙂 takže moj syn má teraz presne 5 rokov a 3 týždne ... jeho výška je 132 cm a váha 27kg... topánky nosíme už od leta 33-ky.... momentálne mu kupujem veľkosti 134 až 140....
ja viem, áno, je dosť vysoký. manžel má výšku 184 cm , tiež nie je nízky... asi bude teda na ocina 🙂 ked sa malý narodil mal 4 kg a 53 cm... chodiť začal ako 9 mesačný, už vtedy mu mnohí tipovali minimálne o 4-5 mesiacov viac. ja som sa tešila aký je šikovný a ocino bol hrdý.. a aj sme aj doteraz, ale už nás mrzia tie začudované pohľady ked sa dotyční dozvedia koľko má iba rokov... a to ani nehovorím o tom, o tých pohoršených pohľadoch, keď sme sa niekde objavili napríklad v nejakom detskom centre, kde sa hral s cca 3 ročnými deťmi (výškou medzi ne zapadol) a náš malý ešte v plienke, vtedy mal 1.5 roka... alebo mali sme obdobie ked sa nepozdravil nikomu ani za boha,a tie poznámky.že aký veľký chlapec a nemá jazyk?či a vy ešte s peluškou? alebo chudáčik, ked nastúpil do školky,učiteľky ho nejak automaticky brali ako už toho čo má byť šikovnejší, ostatným detičkám ešte pomáhali s obliekaním či obúvaním, ale mne bolo povedané, že už by sa patrilo aby sa sám obliekal, hoci sa obliekať sám vedel, len mu to trošku dlhšie trvalo presne ako ostatným len tí boli o hlavu nižší... no,veľa príhod sme mali ale mna už unavovalo, donekonečna vysvetlovať. že hoci je "veľký" ešte je vlastne "malý",,, akorát minulý týždeň mu vypadol prvý zub.. a tiež vraj to je ešte skoro, no, podľa mňa nie... ale to nechám tak, ale najviac ma vytočilo to, ked mi jedna kamoška navrhla aby som ho nechala vyšetriť, že čo ked má príliš veľa rastového hormónu... ani som nevedela, že sa také niečo dá vyšetrovať... vraj čo ked bude mať v dospelosti výšku 2 a pol metra a teraz sa to možno ešte v detstve dá podchytiť aby som si to neskor nevyčitala....... no hroza... ale človeku to chrobáka do hlavy nasadí.... maminky, že nie som jediná, kto má doma na svoj vek také vysoké dieťa? dakujem za každú odpoveď......

Strana
z4
luba28
4. jan 2014

@vendi77 moja dcera ma 10 rokov a vysku 159cm,topanky 39 a tiez je dost vysoka na jej vek,vahu ma 41kg...mame v rodine chlapca co je o mesiac starsi od mojej a on ma 146cm a vahu cca 30 kg,...,...vobec sa nad tym netrap,... 🙂

livka299
4. jan 2014

Môj "malý" je tiež vyšší od rovesníkov, /výšku má 140 cm a k tomu ešte aj taký dunko trošku 🙂 / nanešťastie je septembrový takže k tomu ešte vyšší ako by bol keby nastúpil do školy ako 6 ročný...ja sa s tým netrápim. My sme celá rodina vysoká, ja mám 178 cm. Pamätám, že ako dieťa sme mali v škole súťaže, bol to nejaký beh okolo školy a mňa nepustili s mojimi spolužiačkami ale zo staršími...tiež som to vtedy brala ako nespravodlivé....

Môj brat keď bol tuším taký 3. alebo 4.na ZŠ si vymyslel že prepadol, hanbil sa za to 😖 😀
Ale teraz pracujem v mužskom kolektíve, a mám kolegov o hlavu vyšších a je to super. Aj vyššie ženy si zaslúžia opätky 😉

maznacik007
4. jan 2014

@vendi77 ak sa pozries do rastových tabuliek tak tvoj chlapec je mimo rastove grafy na svoj vek ... v hornych 3 percentiloch ... podla mna je na mieste vysetrenie na endokrinologii na vylucenie nadmerného vylucovania rastového hormonu.
moj maly ma opacny problem je v tych dolnych troch percentách ...

ja by som ale rozhodne ziadala endokrinologicke vysetrenie ... aj ked isto tam bude mat velky podiel aj genetika.

moj ma pat a pol a ma 106 cm ... takze by sme par cm od vas radi prijali 😉 dcera ma zasa 10 rokov a ta ma 156 cm ...

sandri
4. jan 2014

ahoj, ked citam tvoj prispevok, akoby som spominala na prihody mojej mamy, ked som ja bola mala. Mam vysku 185 cm a som baba, cize este horsie ako chalan 😉 ked som este nevedela chodit, tak ma okoloiduci karhali, ze taka velka a este sa vozi v kociku a pod... Vobec to neries, tak bude mat chlapec cez 2 m, no a co? Co sa tyka toho rastoveho hormonu, viem ze ked som mala cca 12 rokov tak mama uvazovala, ze mi da daco pichnut, aby sa mi zastavil rast, ale doktori jej to vyhovorili, lebo vraj vysledok je neisty a velmi sa z takejto liecby pribera. Ale tak to je uz skoro 20 rokov dozadu, urcite su uz teraz ine postupy. Ale osobne by som to neriesila. Myslim, ze moj syn bude tiez velmi vysoky, pri narodeni mal 4,5 kg a 53 cm, v 8 tyzdnoch uz mal 63 cm. Uvidime, kolko bude mat teraz. Ale ja to neriesim. Len musis svojmu okoliu vysvetlovat, ze tvoj syn je sice vysoky, ale vekom maly a musia ho tak aj brat. Lebo na toto som ja ako dieta velmi trpela, presne ako pises, vzdy ma brali akoby som mala aj pomaly o 5 rokov viac.

adeala
4. jan 2014

@vendi77 vôbec sa tým netráp 🙂 každé dieťa rastie individuálne. My máme v rodine tiež samé vysoké deti. Aj ja, keď som mala 10 rokov, mala som 159 cm, 49kg a 36 nohu. Teraz mám 159cm, 49kg a 36 nohu. 😀 Sestra má 5 rokov a tiež je vysoká asi ako tvoj synček, narážky sú, ale jej mama vždy každého uzemní, takže v škôlke už sa nad tým nikto nezamýšľa a všetci vedia, že má 5 rokov a nie 8 😉

monica25
4. jan 2014

@vendi77 moj maly bude mat o tyz.5 rokov a mame 126 cm a 24 kg.

vendi77
autor
4. jan 2014

dakujem baby 🙂 troška ste ma ukludnili🙂 aj ked ako prebieha to endokrinologické vyšetrenie? neviete náhodou? to je len odber krvi, či? síce, ešte som zabudla spomenúť, že ked som sa opýtala našej lekárky či je jeho výška v poriadku, tak jej odpoved bola: budte rada, že budete mať riadne chlapisko 🙂
@monica25
@adeala
@sandri
@maznacik007
@livka299
@luba28

maznacik007
4. jan 2014

@vendi77 endokrinologicke vysetrenie prebieha tak ze malému odoberu krv zo zily, mozno vas posle na rtg zapastia, mozno vysetrenie mocu. samozrejme si ho premeraju a prevazia a budu chciet aby si priniesla od pediatricky rastovu tabulku kde si zaznamenavala vysku ... aby videli dynamiku rastu

len su strasne dlhe cakacky na prve vysetrenie...

ja by som sa odbit nedala ... tvoj maly je na svoj vek mimo rastových tabuliek ... radsej to skontrolovat je to fakt dost tolko cm na ten vek ...

deti co su v dolnom pasme pod 3 percentilmi sa kontroluju a minimalne sleduju a tak by to malo byt aj u tych co su v zasa v tych 3 hornych percentiloch...

mirkine
4. jan 2014

náš malý ma 5 a pol a ma 128cm nohu 32-33...muž ma 197cm a ja 173cm...tak sa nám ťahá 🙂

vendi77
autor
4. jan 2014

@maznacik007 dakujem za radu aj za info si zlatá určite to prekonzultujem s našou doktorkou, ja som totižto ani netušila, že takéto vyšetrenie existuje, ked mi to kamoška navrhla, myslela som si , že mudruje.. ale myslím že odber krvi a nejaké to rtg vydržíme 🙂 ešte raz dakujem 🙂

helencek
Autor odpoveď zmazal
vendi77
autor
4. jan 2014

@mirkine no to je fakt, tiež sa vám pekne ťahá 🙂 má po kom 🙂 ja mám ale len 168 cm, a moj muž 184cm. mňa asi moje dieťa čoskoro prerastie 🙂

pralinka25
4. jan 2014

u nas spocivalo endokrinologicke vysetrenie len meranim vazenim a odberom krvi. to sa da zvladnut v pohode.

helencek
Autor odpoveď zmazal
vendi77
autor
4. jan 2014

@pralinka25
@helencek dakujem baby 🙂

babulka82
4. jan 2014

@vendi77 my sme zas pravy opak,synček je od narodenia drobnejši a vždy nas každy chvalil aky je šikovny lebo si mysleli že je mladši.Teraz ma 5 rokov a ma 107cm a 16kg 😀 všade je najmenši ale rastie takym svojim tempom.A naopak nas zas v školke beru ako nejake babatinko niekedy len preto že je maličky.Nejak to neriešim,je zdravy a tie blbe reči budu mat ludia vždy 😉

babulka82
4. jan 2014

@vendi77 mne ked niekto povie že : Aky je maličky !! Ja vždy odpoviem : A čo ho mam za uši tahat aby narastol ? 😀

ivanka85
4. jan 2014

My mame tri a pol roka 110cm a 18kg a tiez bol vzdy vacsi na svoj vek

marianka0101
4. jan 2014

Ja mam 14 mesacnu dcerku, ma 86cm a 14,5kg ☹ tiez chcem hodit rec s doktorkou. Mm ma 190cm,ja mam 168cm. Ako ona sa aj narodila velika, ale aj tak... mna to uz znepokojuje. No doktorka na rocnej poradni hovorila ze Naty si ide pekne mimo tabuliek od narodenia, ze ma svoje tempo... no neviem. Inak syn ma 4 rok, 4 mesiace, ma 112cm, 20kg, nohu 27.... a to je tiez vraj vacsi ako je norma. A tieto miery ako ma dcerka mal v 2 rokoch...

vendi77
autor
4. jan 2014

@babulka82 🙂 moja kamoška má syna, ktorý je teraz v ťažkej puberte má už 13 rokov , vždy to bolo také malé drobátko a teraz ked je drzý tak sa mu vždy vyhráža že mu jednu vytne ale vždy to zostane len pri vyhrážkach lebo by si musela najprv priniesť rebrík a dovtedy ju zlosť prejde 🙂

babulka82
4. jan 2014

@vendi77 fakt tak narastol? 😀

kikina84
4. jan 2014

@vendi77 nasa mala ma 3,4 roka..vyska 108cm a 19kg 🙂

tenerifka
4. jan 2014

@vendi77 Na svoj vek je tvoj syn naozaj vysoky, ale mozno je to dane geneticky. Pre klud duse by som na tvojom mieste dala urobit vysetrenie na ten rastovy hormon, tak budes kludnejsia. Ale kazde dieta ma svoje tempo, moze mat fazy, kedy rastie viacej a potom zase pomalsie.

vendi77
autor
4. jan 2014

@babulka82 áno, veľmi rýchlo sa vytiahol ale presne neviem odkedy, len viem, že to bolo tak zrazu, teraz je samá ruka samá noha, už aj mutuje 🙂

babulka82
4. jan 2014

@vendi77 no teda super 🙂 tak možno sa tvoj zastavi v raste a naš ho dobehne ,kto vie 😉 ale naš nema byt pokom vysoky tak to ani nejak nečakame ,my sme s mužom nizky obaja .

vendi77
autor
4. jan 2014

@tenerifka áno, pre istotu si to skontrolujeme.

babulka82
4. jan 2014

@vendi77 ako čo sa tyka ludi to vobec nerieš.Ja som napr.po porode velmi schudla a každy sa ma pytal či nejdevam a jak sa om vychudnuta vraj to už pekne neni.Pritom nikto sa neopytal či nemam nejake zdr. problemy či to nieje tym .Ludia su v tomto strašne sprosty a nedavaju si servitku pred usta.Mna by to ani len nenapadlo človeku čo velmi schudol povedat ,elbo vždy ma napadne či nieje chory,ked schudol alebo naopak pribral.No trpany narod čo ti poviem 😀

katarina002
4. jan 2014

mna by zas zaujimalo, ci ste to pozorovali na detickach uz ked boli mimi, lebo nas ma 4 mesiace, a ma cca 70 cm, vecicky mu davam na vek 6-9 mesiacov :D tatino ma 182 cm, takze nasa doktorka to tiez nejak neriesi. Inak uz ked mal 1 mesiac povedala, ze je ako 3 mesacny (aj motoricky bol sikovnejsi). A svokra to dorazila vetou, ze muzov starky mal taku nohu, ze si musel davat specialne robit topanky (vidi sa mi, ze 12-ky :D ). tak mam pocit, ze nas caka to iste ...

anexis
4. jan 2014

viete sem hodit odkaz na nejaku tabulku vaha-vyska? dikes

dai
4. jan 2014

@vendi77 ahoj. jalen ze deti ktore maju malo alebo prilis vela rastoveho hormonu maju s tym spojene aj ine problemy - to nie je len o vyske... velakrat to suvisi so zlou funkciou stitnej zlazy a podibne...

Strana
z4