Máte dieťa s nadpriemernou výškou na svoj vek?
ahojte maminky, mám zdravého a krásneho syna a som za to veľmi vďačná, ale prakticky od jeho jedného roka ma skoro všetci v mojom okolí upozorňujú na to, že je podľa nich až priveľmi vysoký na svoj vek.... ja si to uvedomujem, len sa chcem opýtať, či sa nájde mamina ktorá má tiež doma gulivera 🙂 takže moj syn má teraz presne 5 rokov a 3 týždne ... jeho výška je 132 cm a váha 27kg... topánky nosíme už od leta 33-ky.... momentálne mu kupujem veľkosti 134 až 140....
ja viem, áno, je dosť vysoký. manžel má výšku 184 cm , tiež nie je nízky... asi bude teda na ocina 🙂 ked sa malý narodil mal 4 kg a 53 cm... chodiť začal ako 9 mesačný, už vtedy mu mnohí tipovali minimálne o 4-5 mesiacov viac. ja som sa tešila aký je šikovný a ocino bol hrdý.. a aj sme aj doteraz, ale už nás mrzia tie začudované pohľady ked sa dotyční dozvedia koľko má iba rokov... a to ani nehovorím o tom, o tých pohoršených pohľadoch, keď sme sa niekde objavili napríklad v nejakom detskom centre, kde sa hral s cca 3 ročnými deťmi (výškou medzi ne zapadol) a náš malý ešte v plienke, vtedy mal 1.5 roka... alebo mali sme obdobie ked sa nepozdravil nikomu ani za boha,a tie poznámky.že aký veľký chlapec a nemá jazyk?či a vy ešte s peluškou? alebo chudáčik, ked nastúpil do školky,učiteľky ho nejak automaticky brali ako už toho čo má byť šikovnejší, ostatným detičkám ešte pomáhali s obliekaním či obúvaním, ale mne bolo povedané, že už by sa patrilo aby sa sám obliekal, hoci sa obliekať sám vedel, len mu to trošku dlhšie trvalo presne ako ostatným len tí boli o hlavu nižší... no,veľa príhod sme mali ale mna už unavovalo, donekonečna vysvetlovať. že hoci je "veľký" ešte je vlastne "malý",,, akorát minulý týždeň mu vypadol prvý zub.. a tiež vraj to je ešte skoro, no, podľa mňa nie... ale to nechám tak, ale najviac ma vytočilo to, ked mi jedna kamoška navrhla aby som ho nechala vyšetriť, že čo ked má príliš veľa rastového hormónu... ani som nevedela, že sa také niečo dá vyšetrovať... vraj čo ked bude mať v dospelosti výšku 2 a pol metra a teraz sa to možno ešte v detstve dá podchytiť aby som si to neskor nevyčitala....... no hroza... ale človeku to chrobáka do hlavy nasadí.... maminky, že nie som jediná, kto má doma na svoj vek také vysoké dieťa? dakujem za každú odpoveď......
@vendi77 - ako zu pisali baby, urcite na endokrinologiu a zistit, ci nie je zväcsena stitna zlaza a ci su hormony v rovnovahe. Isteze to moze byt aj genetika, ale lekar by vsetko na hornej a aj dolnej percentile mal radsej preverit. Lebo stitna zlaza je fakt potvorsky organ, ked nefunguje ako ma, netrpi tym len rast, ale aj vsetky vnutorne organy, v neposlednom rade aj mentalny vyvoj dietata, ak je tento problem dlhodobo ignorovany. Plus teda dnes mozno len rastie, v puberte moze ale zacat riadne priberat a vyusti to o obezity, no proste jedno z druhym, radsej mat istotu, ze je to len ta genetika, ze je vyssi... ja mam doma 7,5 rocne 115cm dievcatko haha 😉
@katarina002 áno moj už ked bol mimi tak bol veľký 🙂 pamätám sa že sme 62-ky ani nevynosili, možno tak na cestu z porodnice 🙂 ja som tie bodýčka vždy kupovala o 3 mesiace väčšie 🙂
@anjelicek26 dakujem, áno určite to nechám vyšetriť pre každý prípad.
@vendi77 My sme na tom podobne. Náš najstarší synátor bude mať v januári 6 rokov. Na 5 ročnej poradni mal 131 cm a 26-27 kg (nepamätám si teraz presne). Opäť je vyšší, má okolo 135 cm. Už keď mal 2,5 roka, sme boli na endokrinológii, kde bolo všetko v poriadku a jeho predpokladaná výška je 190 cm. V januári ideme opäť na endokrinológiu, náš pán doktor nič nenecháva na náhodu, chce mať všetko potvrdené odborníkmi. Aj keď on sám hovorí, že na 99,9% ide o genetiku (manžel 187 cm, ja 173cm)
@vendi77 mm má 190, ja 177 a naši synovia (19 a 17r.) už manžela prerástli. Dcérka má 7,5 rokov a má 137 cm. Dúfam,že to nepotiahne cez 180. Ja sama som občas mala kvôli výške komplexy,mala som pocit,že všade vytŕčam ako anténa. Nechcem,aby dcéra na tom bola podobne. U chalanov je to iné. Chlap má byť vysoký,mne nízki nikdy neinponovali.
@vendi77 mojej dcere chvilu trvalo, kým sa stotoznila so svojou výškou. Vo veku tvojho syna bola asi tak vysoka a stále rastie. Keď mi po veceroch plakavala, že prečo je taká vysoká, tak som začala být alergická na poznámky ludi, ktorí majú potrebu na to upozornovat. Ale zvládli sme to a uz dlho som ju nepocula hovorit o svojej vyske, ale mne ostala citlivost, keď ludia majú potrebu komentovat nahlas cudzie dieta, tak že to dieta musí denne počúvať. Najblizsie okolie, priatelia vedia, že to zle znasa a ti nekomentuju, resp. sa o tom bavíme bez jej pritomnosti.
Endokrinologicka ju meria raz za pol roka, zatial ju len sleduje a nerobí specialne vysetrenia, len bezne ako napr. cholesterol, hmotnost k vyske a pyta sa na životosprávu, spanok, pokožku a pod.
@vendi77 Aj my sme na tom podobne....moja malá má 5r. a 8 mes. - v septembri mala vysku 128cm a váhu 22 kg.....je najvyssia v skolke....aj moj maly je vysoky na svoj vek...má 1r. a 9mes. má vysku 97cm a váhu 12kg....
moj manzel má vysku 191cm, ja 179 cm......asi to bude u nás genetika 😉
No náš malý má 4 mesiace, už teraz má miery 6 mesačného bábätka. Ja mám 180 cm a manžel 197 cm, takže tiež budeme mať asi riadneho valibuka 🙂
@zuzu82 ja ti neviem... moj brat mal 135 v 15tich - teraz ma 187... ja mam pocit ze vyska v detstve absolutne nevypoveda nic o vyske v dospelosti ( ja som mala v 11tich 162 j- cely zivotnajvyssia - skus si tipnut kolko mam teraz🙂)
v nasej rodine sa napr. dedi vyska obgeneracne - muzovi rodicia maju 160 a 170 a vsetci ich traja synovia cez 190😉
v kazdom pripade deti v hornom a spodnom percentile by urcite mali byt sledovane a robis dobre ze sa nenechavas chlacholit len genetikou😉
@vendi77 ahoj...tak aj moj drobec je mimo tabulkoveho priemeru.. 😀 🙂 😉 bude mat 2,5 roka za chvilku..a od malicka nam vsetci typuju viac... narodil sa ako 4570 g,,,a 55 cm. 😀 😀 ja mam 168 cm..a drahy 187 cm. Drzi sa stale vo svojej linii rastie rovnakym tempom. aHned po narodeni nas automaticky priradili do ENDOKRINOLOGICKEJ poradne.. ci naaahodou nema problem so stitnou zlazou alebo s cukrovkou ked je taky velky. teraz vazime 14,5 kg.. a meria cca 98 cm. nevazi vela.. ma zozky ako atleetik 😀 😀 ale je ozaj vysoky...keby bol baba tak je istzo s jeho nozkami modelka 😀 . inak je uplne v poriadku, a z tej Endokrinologie detskej nas maju tento rok vyradit, nakolko vsetky testy boli ok. brali mu 2 krat krvicku..premerali..a nic viac. Tiez som sa napocuvala.taky velky a este sa vozi v kociary.. alebo...a ty co niesi v skolke??? alebo... no taky velky a mame na rukach, chodit sa to nechce???? 😀 😀 😝 ..deticky su rozne.. a ze im niekto nepasuje do tabulky.. no co.. hlavne ze su zdrave.. ved vysoky chlapy su fesaci 🙂
Caute moj maly ma teraz este nema 3 roky 105cm a cez 17kg
ja mam normal vysku 170 ale moj mm ma 2,03cm a aj moj brat napriklad ma 198cm druhy ma 187cm takze moj syn ma aj z jednej aj z druhej strany geneticky dane ze bude vacsi od malicka si ho mylili so starsim lebo bol vacsi ako rovesnici 😉 😉 😉 ale ja to neriesim mne sa vysoki chlapi vzdy pacili 😉 urcite je to lepsie ako keby mal byt maly na chlapa 😀
ahoj, tak my mame podobny problem, a to budeme mat este len pol roka. Maly sa narodil s vyskou 54 cm a uz od porodnice bolo v nasom pripade nadpriemerne takmer vsetko, napriklad aj papanie. Kym 3 -4 dnove babatka pili po 20-30 ml glukozy ci mliecka, nas 50 - 60, sestricky sa nestacili cudovat. Udivene pohlady zatial neriesime, nakolko malinky je zatial este "malinky" 😀, ale tiez sa vsetci cuduju napriklad, ze preco nesedi, ked je uz taky velky. pritom nema ani pol roka, no vyzera min. o 2 mesiace starsie. Aa posledne merania hovoria o 75 cm ked uz nie viac a 8,8 kg. A najviac ma vie dorazit to, ked volam na recept na mliecko a sestricka mi povie, uz zase potrebujete? no a tento stvrtok mi najnovsie povedala, ze to uz nie je mozne, aku ma spotrebu mlieka, ze v porovnani s inymi enormne vela papa a ze ho mam zacat obmedzovat 😠 no co na to povedat? Pritom nie je tucny, taky akurat, chutnucky, baculaty, vzhladom na to, ze je vysoky. A hned ma dala v stredu na poradnu, lebo ze to nie je normalne, ako keby som neviem ake "cudo" doma mala. Chystam sa jej opytat, ci mam akoze prestat davat dietatu jest, pretoze sa jej zda, ze v porovnani s inymi vela papa. Takze uvidim, co nas vsetko este caka... 😵 U nas ale vyska je geneticky dana... vsetci sme vysoki, vratane zien 😀
@vendi77 myslím, že nič hrozné, moja dcéra mala práve 11, výška 165 cm, okolo 50 kg, noha č.39-40, vo vašom veku mala tiež približnú výšku aj nožičku, takže myslím, že neskôr sa mu to spomalí a nebude síce nikdy maličký, ale ani nadpriemerne vysoký, podľa mňa to nie je na lekára, zbytočne ho vystresujete, my sme tiež všade vytŕčali z davu, v každej triede o hlavu vyššia, dokonca aj teraz od ostatných, ale berie to v pohode a my takisto 😉
Ahojte, tak sa pridávame. Môj fešák má miery skoro ako písala nadenkaaa o svojom synovi (102 cm a 16,5 kg). Ibaže my máme len 19 mesiacov. Oblečko kupujem na 3-4 roky. Dúfam, že sa to zastaví, pripisujem to z časti aj dojčeniu. Dojčím ho stále, a niekedy odmieta normálnu stravu a pýta si cicinku. Aj v noci niekoľko krát...
Snáď z toho vyrastie, nebude obézny, ale vysoký, krásny a mohutný chlap ako má byť 😊
Normálne ste ma vystrašili! Že problémy so štítnou žľazou.. moja má 21 mesiacov a výšku 91 cm.. podľa tabuliek je tiež vysoko nad priemerom.... ale zatiaľ som sa nad tým nepozastavovala..
no moj ama tiez vysku nei moc adekvatnu veku resp v tabulkach je nadpriemer v 7mes. mala 76cm a 10kg,a to sa narodila ako 47cm a 2700g.....teraz sice pochudla lebo zacala chodit ale rastie akoby sme ju polievali....
Nasa malacka ma 3,5 roka, ma 112 cm a 17,5 kg, topanky kupujeme 29. Od malinkata je takto na vrchnej hranici pre svoju vekovu kategoriu. V skolke je od vrstovnikov najmenej o pol hlavy vyssia, len jedno podobne vysoke dievcatko maju, ale najdu sa aj o hlavu nizsi ako ona. Je po nas, my sme s muzom 180 vysoki obaja. Kazdopadne ja si pamatam, ja som v skolke v 5 rokoch mala 130 cm, v prvom rocniku som mala 134, dokonca bolo jedno dievcatko odo mna este o cm vyssie. Pre mna osobne bolo neprijemne v puberte, ze som mala tych svojich 175 uz asi v 12-13 rokoch a vsetci boli o hlavu nizsi. Hrbila som sa kvoli tomu, a vzdy som mala protikladnu malinkatu kamosku 🙂))
Ahojte, moj starší syn má 9 rokov a výšku 157 cm, váhu 52 kg a topanky nosi 39- 40.Pre široké plecia potrebuje kosele a tričká vo veľkosti 170+. Šiel o rok skôr do školy a je v triede automaticky najmladší ale najvyšší . Neviem si predstaviť ako by vyzeral pri svojich rovesnikoch. Asi ako ich ocko 🙂 . Ked sa narodil mal 4,20 kg a 54cm. Nezmestil sa do klasickej perinky, museli sme mat taku dlhu 😀 . A ved nech sú zdravý a vysoký .
ja mam doma tiez riadnu babu. narodila sa 4kilova a stale si drzi naskok. pamatam si, ako zacala chodit a muz s nou siel na prechadzku. ona cupkala okolo neho a stare babky vonku sediace len tak poznamenali, ze no uz je nacase, ze zacala chodit. muz sa na ne nechapavo zahladel a povedal, ze vsak ma 10mesiacov, tak kedy mala zacat skor...no tetusky si mysleli,ze uz ma minimalne rok a pol 😀 teraz ma 4 a pol roka a chodi uz do skoly. je v triede najmladsia, keby sa narodila o dva tyzdne neskor, tak uz nesplna vekovy limit a musela by ist o rok, ale ona je aj celkovo mentalne vyspelejsia, tak zapadne medzi tie deti. ma v triede aj skoro 6 rocnych spoluziakov, ale niektorych prevysuje aj o hlavu. nastastie ma tam este zo dve take vysoke baby, tak nie je sama.ale tiez ju vsetci beru ako starsiu a mne dost vadi, ked porovnavaju, ze uz by mala to alebo ono, lebo vypada starsie. inak my s muzom nie sme nejako extremne vysoky. ona ma 114cm a 22.5kg. ja som jej vahu mala ako 9rocna 😅 je to aj problem kupovat oblecenie, lebo uz jej aktualne kupujem veci na 7/8rokov a jej sa este paci peppa pig a take tie detskejsie postavicky, no a pre 8 rocne slecny su uz na trickach ine "idoly", co zas jej nic nehovori.
starsi syn ma zas necely meter a stale 15kg, co ona mala tusim naposledy ako 18mesacna. je medzi nimi rozdiel 15mesiacov, ale vypadaju ako keby minimalne 3 roky medzi nimi bolo.
no a babatko je tiez trosku vacsie, uz mi vahou prevysil sestrinho syna, co je o 4 mesiace starsi, tak asi tiez nebude nejake male tintitko..
môj starší syn má 11 rokov 144cm a 33kg, ale mladší syn 2r.8mesiacov a 99cm a 20,5kg 🙂
tak môj starší má 12 rokov, 176 cm a 60 kg. Topánka 43. a to jeho otec má 170 a ja 168 🙂 uvidíme kam to ešte potiahne 🙂

@babulka82 pravdupovediac na tie udivené pohľady som si zvykla, lebo o mňa nejde, len toho mojho obríka mi je ľúto, stále mám pocit, že kvôli svojej výške bol vždy o niečo ochudobnený... napríklad taká blbosť, ale pri rodinných stretnutiach sa mu dostávalo vždy menej pozornosti,ked sa pustil dole schodmi ako 1,5 ročný so svojím bratrancom ktorý mal o rok viac,(ale bol o dosť nižší) všetci sa hned hrnuli k jeho bratrancovi, jaj len nech nespadne tie schody sú strmé... no a keby neskočím ja k tomu mojmu, tak by sa skotúľal... ale už je jedno, vtedy ma takéto veci mrzeli, dnes ked je starší už je to predca len trochu lepšie.. som rada, že je zdravý a to je hlavné. 🙂