Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?
Ahojte,
hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.
Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.
Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.
Ahojte, najprv som ani nechcela otvarat temu, kedze nazov je "operacia...", ale vidim, ze sa bavite aj o stavoch s plochymi nohami a valgozitou paty/predkolenia..Tak to je aj nas pripad, plocha noha, aj ked nie zavazne - plantogram II/III, ale valgozita paticiek a nazncena valgozita predkoleni 😖 syn sa nikdy na bolesti nestazoval, naopak, beha a skace v jednom kuse bez prestania, ale pediatricka nas poslala na ortop. vysetrenie. Ortoped (v SNOPe v BA, taky cudny ujo 😝 ) mu predpisal korytkove vlozky a vraj sa mame ukazat o tri mesiace....Tych vloziek som sa bala, myslela som, podla nazvu, ze co su to za "ozembuchy", ale bola som milo prekvapena, su vyrobene z takej modrej peny, na vnutornej strane chodidiel zvonku vlozky je taky korkovy klin, ktory mu udrzuje patu vyrovnanu, aby mu nepadala dovnutra. Vlozky som mu v pohode dala do sandalkov, sice o cislo vacsich, ale dostala som ich tam, maly si na ne okamzite zvykol, nosi ich cely den v skolke a potom ich berieme domov na vikend... Vidno, ze nozicku ma v nich pekne rovnu, aj kolienka ma rovne, tak som rada... 😵 Dufam, ze nam nebude hrozit operacia, ani sa nam tym nikto nebude vyhrazat, lebo zatial sme nedostali ani info o nejakom cviceni, rehabilitacii, nic, tak neviem co nas caka, ked to tu tak citam... 😖
ja sama mam ploche nohy, nie je to vidno na prvy pohlad, ale podla ortop. vysetreni vraj ano, a vraj aj zdeformovanu jednu patu, mavam aj bolesti, ked dlho chodim tak je to desne, a mam predpisane prave take vlozky ako popisuje babulka, su vyborne, chodidlo podopieraju a pritom su dostatocne makke, aby noha este viac netrpela. Inak som mala predpisane aj tvrde vlozky uz ako dospela a tie boli hrozne, tlacili, bolelo to, trpla mi jedna noha, tak som ich vyhodila avratila sa k tym makkym. Myslim, ze keby mi na to prisli v detstve, tak by som teraz nemala take problemy, tak dufam, ze vasim detickam ortopedicke vlozky, ci operacie pomozu 😉 aby nemuseli neskor trpiet. Inak moj ortoped (tiez velmi cudny ujo) mi povedal, ze cvicenie proti plochym noham je nanic...nejako sa mi tomu ale nechce verit...
http://www.vszp.sk/showdoc.do?docid=436
možno bude pre niekoho zaujímavé, kto je poistencom VZP. Vyzerá to tak, že 2 krát do roka sa to vzťahuje na 1 topky a jedny vložky.
Babulka v tých vložkách na mieru môj synátor vydržal prejsť už tretí deň do sanatoria aj nazad, sem tam ho nesiem na rukách. Vyzerajú presne tak ako ich opisuješ. Predtým sme chodili týždeň kočíkom. Našťastie sanatorium máme asi 10 minút od domu. Takže vyzerá to, že u nás to naozaj účel má a tlmi bolesť alebo otrasy....
V tom sanatorku majú aj obyčajné rohože pred dvere, také umelé s dlhými pichliačmi a po nich tiež náš Matejko behá. Idem si ich zaobstarať aj domov.
A taktiež som sa tento týždeň naučila ako je tú nôžku potrebné masírovať, tak to skúšam opatrne, nech chytím cvik.
Rohacka a Tebe už prišla tá knižka? ja som bola dnes v martinuse a tam sa dá objednať len kniha s názvom zdravá chuze po celý život.
Gretka prosím ťa a ako bolí plochá noha? Aká je to bolesť, pichává, palivá.... Nech máš tých bolestí čo najmenej 😔
Grettka - to cvicenie je vraj naozaj na nic... tiez sa mi to nezdalo, ale bolo mi povedane, ze cvicenie ma vyznam v pripade, ak je plocha noha podmienena aj nejakym neurologickym nalezom, bez neurologickeho poskodenia staci vraj korekcia pomocou vlozky alebo obuvi... Jedine cvicenie, ktore je vraj vhodne a odporucane je stoj nasirku ramien, cca 40 cm od steny (alebo na vystrete ruky dietata) a stavanie sa na spicky s regulaciou vytocenia paty.... Skusali sme to, je to OK, ale bavi ho to chvilu. Ale vygooglila som si nazory ortopedov na cvicenie pri plochych nohach a viac menej sa zhodli v tom, co mi bolo povedane.
Tie makke vlozke su naozaj dobre...bala som sa tych korkovych, ze nam daju take, lebo aj take mali, ale vraj sa detom davaju uz penove, korkove iba vynimocne.
addaa, k tvojej otazke, boli to ked dlho chodim, tak ciastocne pichlavo, ciastocne ako svalovica, pretoze sa tie male svaly na chodidle namahaju inak nez u zdravej nohy. Ale najcastejsie to boli len vtedy ked napriklad dlho chodim, napr. vychadzky (ktore mam tak rada), alebo na turistike. Super je, ze tie vlozky strcim do turistickych topanok 🙂 a na patach fakt super tlmia otrasy. Lodiciek som sa vzdala, a kupujem si zasadne topanky, ktore maju pohodlnu stielku vo vnutri, napriklad v lete neprichadzaju u mna do uvahy drevakove slapky... Inak ked som bola dieta, tak ma nohy bolievali malo, to az v dospelosti.
babulka, s tym cvicenim mas asi pravdu ako si to popisala...ze to ma vyznam len v urcitych pripadoch. Na nohe je velmi vela drobnych aj vacsich kosticiek a svalov. Cvicit sa daju svaly, ale nie kosti. A inak, vraj u deti sa to velmi dobre koriguje vlozkami a po case sa nozicky mozu napravit. Dokonca moj cudny dr. prehlasil, ze rastove strbiny sa uzatvaraju az po dvadsiatom roku zivota, takze niektore ortpopedicke vady sa daju napravit este aj v dospelosti.
Ahojte, grettka ďakujem za popis bolesti u plochých nôh. NO to fakt nie je nič príjemné. 😢 Greti ja mám rada pohodlnú obuv, lodičky nosím len na plesy, príp. na nejaké väčšie oslavy 😉 .
Ono s tým cvičením je to zaujímavé, naozaj sa ortopedi stavajú k cvičeniu skepticky (u dvoch som sa s tým priamo stretla), ale na druhej strane vraj cvičenie pomáha svalom, ktoré potom udržujú kostičky, tak aby klenba neklesela ešte nižšie.
Gretka no a teda tie rastové štrbiny, s tým som sa ešte nestretla 😕 .
Rohacka a máš už tú knižku, čo odporúčal fyzioterapeut?
Addaa - konecne ta knizka vo stvrtok dosla. Uz som ju aj celkom preluskala a som milo prekvapena!!! Zda sa mi to super! Uz sme zacali aj nieco z toho robit, napr. kazdy vecer mu dam do vane lavor s teplou vodu a on si v nej trochu pospliecha, kraca si na mieste ako bocian a tak. Su tam napr. take veci, ze dieta si ma zobliect ponozku na jednej nohe druhou nohou, alebo kreslit po papieri s ceruzkou medzi prstami na nohach, rozne masaze, ako ma napr. spravne skakat skolku, ako spravne kolobezkovat a tak. Naozaj sa mi paci. S dobre je aj to, ze tam pise o tom, ake topanky kupovat, preco chodit naboso po nerovnom povrchu (a ako ho urobit aj doma) a tak. Odporucam 😉
Jejej rohacka, tak som rada, môžeš poslať link, cez čo si ju objednala? ďakujem.
my sme rozšírili náš repertoár cvikov, ktoré nás učia v sanatoriu o chodenie ako kačička, žabka (tú sme ešte nezvládli), hadík, veľký a malý psíček. Plus robíme drepy. Celko m nám to aj ide, len malý pri tom vydrží strašne krátko. ďalej sú to cviky na fitlopte o primere 45 cm. Tak tú si chcem v blízkej budúcnosti zaobstarať. 😉 .
Objednavala som cez Martinus-
http://www.martinus.sk/?uItem=62484
Ale ked si zadas do googlu, tak Ti najde rozne obchody, ktore to tiez maju v ponuke.
Fiha, zaujimave cviky vas naucili. Drepy mame robit aj my - vydrzi tak 5 - 10 x. Najnovsie nam potvrdili, ze maly ma kratsku nozicku o 1 cm, takze nasa chodza je stale o nicom, naslapuje samozrejme na tu kratsiu nohu. Lekarka vravela, ze mozno je len ta klenba hlbsie spadnuta ako na druhej nohe, tak mozno preto ten rozdiel. To by bolo este celkom v norme. Obavam sa horsieho.... Ideme k novej ortopedke, resp. ortopedickej proteticke, tak som zvedava, co sa nove dozvieme.
Ahoj rohacka, dúfam, že tá klenba na tej jednej nôžke je naozaj len nižšie...Dúfam, že sa dozviete u novej lekárky len dobré správy.
Inak haluz, lebo som bola priamo v martinuse a tam mi povedali, že tá kniha sa nedá objednať 😕 . Ale objednala som si ju cez net a pôjdem si ju do martinusu priamo vyzdvihnúť.
Tak ešte raz ďakujem za tvoju "recenziu". 😉
Ahojte, knižka je naozaj fajn. Avšak tie české preklady, až mi vlasy dupkom na hlav stavali 😅 😅 😅 . Ale našťastie to nie je v tej knihe smerodatné. Chcem si kúpiť od toho autora aj tie ďalšie vydania.
Rohacka a vy ste ako pochodili u novej ortopedičky?
My máme ďalšie cviky, keď budem mať viac času, tak ich tu spomeniem.
Addaa - veru, aj ja som niekedy vahala, co to moze v slovencine znamenat. Take zvlastne vyrazy, co sa bezne nepouzivaju..... Tiez niektorym cvikom celkom nechapem, ale niektore z nich uz robime pravidelne. Ja som si kupila aj Dieta v pohybe od hlavy az k pate.
U novej ortopedicky sme este neboli, objednali nas az na 5.5.
ahojte, moj starsi syn ma tiez ploche nohy, v papieroch ma napisane pedes planovalgi III. 😒 pred mesiacom sme boli na kontrole u neurologicky, tak bol zhrozena, preco nemame topanky site na mieru. nuz, lebo podla ortopeda to nie je diagnoza na topanky, ze stacia vlozky.
isli sme k inemu ortopedovi, ktory bol tiez zhrozeny, ze tie vlozky, co synovi predpisuju uz dva roky, su mu uplne nanic, ze to je len na odlhacenie paty, on potrebuje ine a mame prist v maji, napise nam letne topanky.
a najviac ma sokoval, ze o rok-dva budeme musiet ist na rontgen, pretoze maly ma nejaku kost bud deformovanu alebo dokonca navyse a mozno bude potrebna operacia. mna skoro posadilo, tri roky chodime na ortopediu, kde nam vzdy povedali, ze sa to upravi a zrazu toto...
a tiez cvicime, ale aj rehab. doktorka aj ortoped povedal, ze to ma v takej forme, ze cvicenie mu velmi nepomoze. motivacia ako slak 😖
Ahojte, rohacka budem na Vás myslieť....ako vidím, že aj Tebe ten autor sadol, to bol fakt dobrý tip na knihu.
Petusko ja som tiež trochu zmätená z vložiek na mieru a topánok na mieru. Vložky máme oveľa viac formované, pričom tá topánočka mi príde taká bežná bez výrazného výstupku v oblasti klenby.
No a k tým cvikom:
1.teraz cvičíme tučniačika: chytím malého za ruku snažíme sa stáť na pätách, veľký prst na nohe smeruje hore. Posúvame sa miniatúrnymi krokmi po izbe ako tučniak.
2. žeriav-kto je silnejší, tlačím rukou špičku smerom dolu a malý sa snaží dvíhať pršteky hore. Alebo aj opačne, tlačím špičku hore a malý ju tlačí dolu. Robíme to aj so zajacom, že akože zajko tlačí špičku.
3. chodenie na mojich nohách-postavím si ho na moje nohy a ja akože chcem zdvihnúť nohu a malý mi v tom zabraňuje, čiže tlačí moju nohu smerom k zemi.
Nevydržíme ešte dlho, ale to chce čas. Ešte potom hodím ďalšie nejaké cviky.
addaa, no ja som zvedava na tie topanky, doteraz sme kupovali v protetike + ta vlozka do toho, v skolke ma ortop. sandalky, tie su tvrde, vzdy ma otlacene nozky v mieste klenby 😒
a tieto cviky vobec nepoznam, dakujem, skusime aj my.
Petik tiez nevydrzi dlho, tiez to takou hravou formou skusam, minule sa mi akoze rozsypali farbicky na zem, tak mi ich pekne nozkami pozbieral 😅
my cvicime este aj na chrbticu, takze je toho dost, striedame to, lebo je to vela na neho kazdy den cvicit vsetko.
ahojte, aj my sme kupovali len v protetike, tie sandálky s korkovou podrážkou, nosíme ich stále...takisto máme problém s otlakmi v mieste klenby. ja som mu ich prelepovala a teraz tú kožtičku v oblasti klenby má už takú stvrdnutú, že ho to ani nebolí 😢 .
Ale po prečítaní tej knihy zdravá chuze pro vaše díte sa stále viac zamýšľam, či sú tie tvrdé sandálky z protetiky ok. V knihe sa autor zmieňuje, že topánočka musí byť ohybná v oblasti prštekov a že keď do nej vložíme ruku musíme cítiť to po čom chodíme. Teda tie sandálky ani jednu z týchto dvoch zásadných podmienok nespĺňajú. Rozprávala som sa o tých sandálkach aj s rehabilitačnou sestrou a ona mi potvrdila, že v máloktorej obuvi kúpime fakt správne topky, aké by malo dieťa nosiť.
Ja zvažujem možnosť, že keď vyrastieme z tých sandálikov, ktoré máme šité na mieru, tak kúpim obyčajné ohybné sandálky s vysokou pätinkou a šupnem mu tam radšej vložky na mieru.
Addaa - presne to s tymi topankami aj mna trapi. Podrazka totalne tvrda, neda sa ohnut. A o tych topankach na mieru ani nehovorim, tie su take tvrde a este s takou vysokou podrazkou, ze mam pocit, ze Kubka nutim chodit cely den vo vibramkach 😔 . On ma nieco cez 11 kil a mam pocit, ze tie topanky maju po 0,5 kila kazda, takze to je riadna fuska urcite.
Je tolko vela tych podmienok, ktore maju mat dobre topanky, ze je uplny problem zohnat take, co splnaju vsetky. Zvlast ohybnu podrazku. Co som si zistovala, tak Elefanten maju ohybnu podrazku + klenbu. Ale pre mna je niekedy aj ta klenba nanic. Kedze mame ort. vlozky na mieru a niekedy sa ta povodna vlozka neda vybrat, potom je ta klenba nenormalne vysoko a myslim, ze to nie je dobre. Inac, sandalky musia mat vpredu tu taku ochranu prstov - lebo inac sa ti bude vlozka vysuvat dopredu. Uz teraz sa hrozim, ako take zozenieme 😒
Ahojte,
mne sa celkom pozdávali topky u Baťu, ľahučké, ohybné, vysoká tvrdá pätina, dala by sa tam dať aj vložka na mieru,
ale nemali naše číslo...nám sú ešte topky na mieru priveľké, ale vyzerá to tak, že celé leto budeme v nich behať...náš malý má 15 kg a tiež mi na ňom pripadajú tie boty obludné, si neviem predstaviť tvojho Kubka 😒 .
baby, ked vam sili v protetike vlozky na mieru, dokedy vam prisli? lebo nam maju prist postou a uz je to takmer mesiac a stale nic 😕 a nemam ani kontakt na nich 😖
no prave mi ich kurier doniesol 😅
a este len teraz asi zacne u nas sranda, toto je nieco uplne ine ako mal doteraz. tieto su nejake korytkove-carbonove 😕 uplne tvrde, no som zvedava, ci ich vobec natlacine do topanok 😖
petusko úplne tvrdé? naše sú tiež korýtkové, ohybné, to korýtko je pri klenbe a na pätinke korkové - pevné, ale sú potiahnité takou priedušnou mäkkou látkou akoby penovou.
som tu asi prvy otec ale skusim.nasi chalani (3 a pol roka)maju ploche nohy obaja.luki sa narodil s PEC na lavej nohe a prava bola ok. od druheho dna do jedneho roku mal stale sadru.kazdych sedem dni mu jeden lekar skrutil nohu a druhy rychlo sadroval.tomi mal zase torticolis takze na rehabilitacie sme chodili s nim.ked bol luki zoperovany ,nemali sme sadru a absolvovali kovacovu tak sa u rehabky vymenili.teraz k teme.tominovi v cca1,5 roku zacali vybocovat paty.pomalicky sa to zhorsovalo.na kontrole povedali ze aby sme davali pozor na obuv.ale on topanky nemohol mat viac ako dva mesiace(a to sme kupovali len z protetiky),lebo ich totalne vycaptal.a ked mu upadla klenba zacal som pytat orto-topanky na predpis. uz mame tretie a je to urcite velke plus. stav sa sice zhorsuje ale podstatne pomalsie.teraz luki.do 2 5 roka prava noha ok.potom troska vybocena pata ale potom to nabralo taky rychly spad ze za pol roka lekarka skonstatovala ze bez operacie to urcite nepojde.on si tu nozku znicil neustalym pretazovanim kedze druhu-operovanu ma o.i.kratsiu a ovela slabsiu.zatial sme odmietli .kazda operacia ma aj vedlajsie ucinky-min.prerusene cievne rieciste,nedokrvenie,studene nohy(mame to doma)a odstepovat z panvy tiez asi nebude moc prijemne.ideme do kovacovej,uvidime na jesen.urobili sme chybu ze sme ich dali do skolky.bolo to asi tak ze tri dni skolka a tri tyzdne doma-tak sest krat a uz nechodime.a som presvedceny ze to ma vplyv.a este sme aj menej cvicili ked boli chori.inak kombinacia hyperaktivity a ortoproblemov je radost.takze ja to vidim tak. cvicit kedy sa len da,orto sandalky - dvoje rocne(male dieta vnich stravi najviac casu).do ostanej obuvi ortovlozki(ale mate narok len na jeden par rocne) musite si ich menit a ak by nepasovali do inych topanok postacia aj tie z protetiky.inak ak mate problem len z jednou nohou dajte si predpisat par a potom povedzte technikovi aby vam urobil dve rovnake.druhu topanku dorovnajte vlozkou z obchodu.topanky vyraba viacej vyrobcov-protetika BA,ortoproMA,protechBB,proteaBA.mali sme uz od troch z nich brali sme letne .zimne aj celorocne nazor by bol subjektivny ale som rad ze sme skusili u viacerych.stalo sa ze sme si ich odniesli ihned,boli za dva tyzdne ale aj za dva mesiace(a to este urgovane).zalezi od vyrobcu a ci treba korigovat dlzku nohy alebo chodidla.treba to podchytit co najskor.lepsie cvicit a nosit topanky zbytocne ako chodit po operaciach.ak je tam ten problem neriskovat bezne choroby.od lekarov pytat co sa da.dieta obmedzovat v pohybe cez den-potom je menej placu vecer a v noci.cvicit hravou formou ale nekompromisne(mam to od cvicitelky z kovacovej.inak doma s nimi cvicim len ja-vlastne musel som zostat doma takze do prace chodi manzelka.este mame taky silikonovy kobercek s roznymi gulickami a stetinkami zda sa mi dobry,masazne valceky a lopticky su samozrejmost.
dufam ze som nebol uplne odveci,lebo vykecal som sa statocne.inak ja ked uz stracam nervy a zacnem sa stazovat .ideme do kovacovej a hned sa mi zdaju moje deti uplne zdrave.a mam min na pol roka od stazovania pokoj.
dobre ranko 🙂
addaa, no tvrde su, ohnut sa daju nasilu trosku, dnes rano sme ich s mm tlacili do topanok obaja 😖 tiez su potiahnute takou latkou, aspon ta je pre maleho putava, su tam nejaky medvedikovia. pridavam aj foto.
inak som mu ich dala vcera vecer do papuciek a prvu hodinu chodil po spickach 😒 potom ale uz behal normalne.
a dnes do skolky isiel tiez po spickach 😒
tomialuki, super, ze si napisal.
precitala som si tvoj prispevok dvakrat a teda klobuk dole, nas problem je oproti vasmu asi banalny. Petkovi nic nesadrovali, jemu vlastne doteraz ortoped hovoril, ze su to len obycajne ploche nohy a vyrastie z toho. az zac. tohot roka, ked sme na vlastnu ziadost boli u ineho dr. sme sa dozvedeli, ze ma velmi "spadnute" paty a teda nejaku tu kost deformovanu. jemu v podstate nerobili ziadne vysetrenia, vsetko prebiehalo pohladom. vazne uvazujem, ze sa objedname na konzultaciu do ba, kamaratka tam chodi na nejaku kliniku od narodenia, odporuca, aspon vediet nazor niekoho dalsieho.
okrem ineho je hypermobilny a hypotonicky. do skolky chodi normalne, byva aj chory, ale nie je to nic mimoriadne, ako ostatne deti. nikdy sa nestazoval na bolesti noh a to je teda v pohybe stale.
idem tochu ponurit po nete ohladne tych topanok. a vlastne to som sa chcela aj opytat, ked ma tie vlozky teraz, treba aj topanky s vyvysenou klenbou? ci stacia len so spevnenou patou a prip. aj clenkom?
podla mojich info do topanok s vyvysenou klenbou vlozky urcite nie.ono by to tam aj tak velmi zle sedelo.
este som zabudol ze a spanie mame plastovu ortezku na rovnanie paty.
vdaka tomialuki, takze mozem kupit aj lacnejsie topanky, len so spevnenou patou? to by bolo fajn, kedze potrebujeme topky aj do skolky, aj na dvor...
boze, tak vy si teda uzijete. drzim palce, aby to malo pozadovany ucinok a nech su chlapci coskoro fit 😉
petusko a nedal sa ten ortoped nejako spracovat aj na topanky?lebo tak vysoke a spevnene sa bezne nedaju kupit.nam to raz nechcel pedpisat (a to mal uz dvoje predtym)tak sme tam isli za mesiac znova a uz to islo.inak ked sme ich chceli kupit bez predpisu-200 €-brutalne!!!,na predpis 16,6€.a dik aj ked zatial to ide opacnym smerom ako by sme chceli.
predpise nam topanky, ale ze mame prist v maji, ze nam usiju letne... ja som bola v takom nejakom soku, z toho co povedal o tej moznej operacii, ze som len prikyvla a odisla. asi som mala ziadat, aby mu ich dali urobit hned, viem, ze to velmi dlho trva.
takze dovtedy mu musim kupit nejake... neviem ake...
viem, ze su drahe, my sme mu uz chceli dat usit, ale ked nam povedali, kolko to stoji, tak bohuzial ☹

ahojte,
lily ak pošlú dieťatko s nôžkami na rtg, tak tam musí mať nejaký nález. S tukovými vankúšikmi by ťa na asi rtg neposielali.
rohacka ja sa pridávam, môžeme niečo spísať a poslať na mz sr.
U nás je firma protetika a vyrobia Ti topky aj bez lek. poukazu. Tie naše by stáli namiesto 17 eur na poukaz 200 eur bez poukazu!!! Takže tak, asi....Ja som dala spraviť 25ky, ešte sú nám veľké, ale budeme čakať, kým nôžka dorastie.
Škoda, že sa terapeut viac neozval, určite takýto ľudia sú potrební a poradia v takejto téme. 😉