icon

Mierne príznaky autizmu u dvojročných detí

sanita_48
17. jún 2025

Ahojte , moja dcéra bude mať o 2 týždne 2 roky posledné týždne som si všimla že občas prebehne doma a von po špičkách na pár sekúnd , nechce ukazovať prstom ani dať papá , v knižke ukazuje pekne prstom keď sa jej opýtam kde je napr medved ukáže mi ho , tak isto nemá problém keď jej poviem prines mi loptu alebo podaj mi knižku , ale chýbajú jej gestá , jej obľúbené hračky sú kocky ceruzky knižky , ale bábika jej nič nehovorí iba ked jej poviem urob bábike moja tak ju pohľadí , ma rada zvukových plyšákov ktorých si sama vie zapnúť a teší sa z toho ,keď vidí že dávam prádlo do pračky alebo vyberám umývačku riadu príde a pomáha mi vie pekne dat prádlo do pračky aj vybrať umývačku a odniesť riady na svoje miesto ,, keď sa teší tak skacká ale trepoce máva pritom rukami ,, ešte nerozpráva vie povedať mama , baba ale poväčšine hovorí mamama bababa alebo keď vidí balón povie baón , s jedlom je to tiež horšie ma svoje vyhradené jedla a ak ma skúsiť niečo nové a nieje to sladké tak to nechce pripadne keď ju s tým nahanam pól hodinu tak otvorí ústa ale nikdy veľa nezje , očný kontakt myslím že vie udržať vie sa namna pozerať dlhšie a nemá problém s cudzími ľuďmi , dala som ju do jaslí a po 2 dňoch mi povedali učiteľky že zatiaľ je samostatná hrá sa najradšej sama a deti nevnima , stále je veľmi vysmiata vie sa pekne túlit , nemá problém s dotykmi , občas sa keď ide pesnička v tv začne točiť ale tiež len 2-3 kolečká a prestane , je stále vysmiata rada sa smeje , keď ju dám na nočník tak sa bezproblémov doň vyciká , čo sa týka spánku dlhšiu dobu ma taký spanok že keď ju dám spať tak do 20 min spí , prvé 2 h ma silný spanok po 2 hodinách sa začne krútiť mrvit otáčať , potom to zas prestane a zas spí bez pohnutia .. keď je sama v svojej posteli tak sa krúti oveľa viac je zvyknutá spať pri mne potom spí kludnejsie ..veľmi rada lepí magnetky a odliepa dokáže sa s tým brat aj 30 min vkuse .. keď ju deti na ihrisku naháňajú tak nemá problém sa zasmiať usmiat na dieťa ale nikdy neprišla sama k žiadnemu akoby ju okolie nezaujímalo … je celkom jedovitá keď chce niečo nejaký predmet a nedám jej ho tak začne vreštať dakedy sa až zatriasie od jedu s telom , alebo si sadne na zem a reve kým nedocieli svoje … ma rada vodu veľmi keď počuje ze pustím v kupelke vodu vždy príde a dokáže si tam močiť ruky aj dlhé minúty niektorých zvukových hračiek sa boji ale niektoré ma veľmi rada .. objednala som ju na vyšetrenie do adept Žilina ale vraj môžu posúdiť či ma PAS ale vraj diagnózu neručia ze to až keď bude mať okolo 3 roky a viac vedia presne určiť lebo vraj niekedy príznaky môžu pominúť ,, ja ako dieťa som bola vždy samotárska nemala som rada kolektiv tak neviem či zdedila povahu po mne alebo sa mám začať bat začínam byt zúfalá .. malá pôsobí veľmi inteligentne , nikdy nespadla je veľmi opatrná , kolieska netočí a predmety neukladá do radu no rada prehadzuje veci z prava do lava a potom z lava do prava , ale poslednú dobu to robí už menej . Veľmi rada skáče na gauči a občas pri tom zavrie oči a začne sa smiať čo vyzerá na pár sekúnd 2-3 sekundy tiež divne, keď blaboce tak až tak skrieka spieva piští ale tiež nie stále rada.. stretol sa niekto s takýmito miernejším príznakmi ? A nakonec bolo dieťa plne zdravé ? A e

Strana
z2
milanemila
5. júl 2025

@sanita_48 opisujes uplne priemerne 2r dieta, nie nejak nadmieru sikovne ale ani dieta s diagnozou…

sanita_48
autor
5. júl 2025
@tahulkal

Ja mám dieťa s autizmom bez mentálneho postihnutia, ale 2 ročné dieťa nemusí javiť záujem o kolektív, skôr staršie, skús, či bude mávať rúčkami, keď jej spustíš guličku kotúľať sa alebo keď zapneš práčku. Prieberčivosť v jedle tiež nemusí znamenať autizmus, dnes je veľa detí prieberčivých. A keby aj mala nejaké príznaky, ak sa jej budeš venovať, veľa môžeš dosiahnuť.

@tahulkal ako to myslíš mávať ? Inak som si všimla že ona ani neukladá do radu ani netočí kolieskami autíčko vie tlačiť , balóny si hádžeme keď jej hodím loptu donesie ju ale keď sa teší alebo keď je nedockava tak tam máva ruckami ale posledné dni to už robí extrémne malo dakedy len na pár sekúnd raz za deň ale ten prst stále nič inak sme dnes boli von s človekom ktorý bol pre ňu nový a pekne na neho pozerala aj po chvíľke sa začala predvádzať a hrať sa snim .. ale čo ma znepokojuje je to mávanie rukami a neukazovanie prstom občas keď sa jeduje tak až chrčí .. neviem budúci týždeň ideme na neurologiu a potom psychológ … podľa toho čo povedia uvidíme čo ďalej každý mi hovorí ze nič jej neni ale mne sa to pre ten prst nezdá a občas to mávanie a čo si všímam tak hrať napríklad na pieskovisku sa hra ze chytá piesok do rúk prenáša ho alebo ho dáva do kyblika no môžem jej ukázať 1000x ako použiť lopatku tak proste ju chytí a hneď ju aj pustí ako keby nevedela s nejakými ľahkými hračkami narábať ..

sanita_48
autor
5. júl 2025
@milanemila

@sanita_48 opisujes uplne priemerne 2r dieta, nie nejak nadmieru sikovne ale ani dieta s diagnozou…

@milanemila budem dúfať ze to tak je 🙏

sanita_48
autor
5. júl 2025
@tahulkal

Ja mám dieťa s autizmom bez mentálneho postihnutia, ale 2 ročné dieťa nemusí javiť záujem o kolektív, skôr staršie, skús, či bude mávať rúčkami, keď jej spustíš guličku kotúľať sa alebo keď zapneš práčku. Prieberčivosť v jedle tiež nemusí znamenať autizmus, dnes je veľa detí prieberčivých. A keby aj mala nejaké príznaky, ak sa jej budeš venovať, veľa môžeš dosiahnuť.

@tahulkal a inak pračky sa boji keď ju počuje a vidí ako sa to točí utečie ,, maximálne do nej vie nahadzat prádlo postukat gombíky ale keď už vie ze sa zapla otočka a uteká .. inak zvuky jej problém nerobia skôr asi to jak sa to tam točí

zuzanockamt
5. júl 2025
@sanita_48

@milanemila budem dúfať ze to tak je 🙏

@sanita_48 Ako to má s jedlom? Spáva ešte cez deň? Ako dlho spí? Vysávač, mixér, krik, plač iných detí? Vyžaduje stereotypy?

sanita_48
autor
5. júl 2025
@zuzanockamt

@sanita_48 Ako to má s jedlom? Spáva ešte cez deň? Ako dlho spí? Vysávač, mixér, krik, plač iných detí? Vyžaduje stereotypy?

@zuzanockamt čo sa týka jedla tak lúbi papať , ja poväčšine sama varím dokola to isté ale keď je niečo nové a skúsi to tak nemá problém to zjesť ale sú aj jedla ktoré nechce ale to asi každé dieťa … spať spí ako hodinky cez obed vždy od 12 do 14:00 zaspí do 5 min , večer spí od 9 do rana 7 okolo 10-11 sa krúti mrvi tak aj pól hodinu ale potom sa do rana nehne naučila som ju budit pravidelný čas čiže už je zvyknutá vstať v rovnakú hodinu ale nemá problém pospať aj dlhšie keď ju nechám ..
ked mala rok tak plakala pri mixeri lebo moc hučal ale už jej to nerobí problém , ani mixer ani vysávač , plač iných deti ešte pri nás žiadne dieťa neplakalo ale minule v obchode bol taký hurhaj jeden chlapček strašne kričal a bola s tým v pohode .. stereotypy nemá ,, pred 2 týždňami som ju dala do jaslí .. hneď sa adaptovala .. najprv neregistrovala ze odchádzam a ostáva tam neskôr už si asi uvedomila ze tam niesom a vždy keď po ňu prídem tak place a pýta sa hneď ku mne .. deti si tam vsima ale vraj je samostatná čo sa týka hry ale vsima si ich naháňajú sa smeje sa na nich .. mňa asi trápi len to ze trepoce ruckami keď niečo chce je nedockava občas keď sa teší ,, poslednú dobu ma aj jedovitu náladu doma lebo sa asi nudí a keď neni po jej začne mať hysaky ale ja ju hneď ukludnim odputam pozornosť a hneď sa smeje .. s cudzími ľuďmi tiež nemá problém najprv sa hambi potom sa snaží predvádzať ..ešte čo ma trápi je ze neukazuje prstom a keď ja na niečo ukážem nepozrie sa tam ako by ju to nezaujímalo , no a nedávala ani papa ale som jej to každý deň hovorila tak teraz da tak papa ze oboma rukami otvára zatvára dlane a ešte jedna vec stále sa ťahá za vodou .. ráno v kupelke by tam mocila ruky aj 10min keď vidí jazierko tak by hneď doň skočila .. keď sme na prechádzke a vidí vodu ťahá sa tam musím ju držať aby tam neskočila a vtedy place lebo tam chce ísť nejak moc ju fascinuje voda

Strana
z2