Môj 3-ročný syn neustále vrieska a plače

7. aug 2023

Ahojte, nadpis je vystizny : moj 3r syn knuci odkedy otvori oci. Stale ma dovod na plac a knucanie aj ked robim vsetko pre to aby sa mal dobre a bol stastny. A ak neknuci a neplace, tak vrieska. Poviem mu napr. len posun si poharik, aby si nevylial a jeho reakcia je vreskot. Do skolky nastupuje v sept. takze odtial to nema... prosim tie, co maju SKUSENOST o vyjadrenie. Rad bez aplikacie som citala milion, vysvetlovanie, rozhovory, objimanie, ani jedna po zadku nemaju efekt, jedine tak na par minut kym nepride dalsi dovod na vrieskanie (napr. ze sa mu nieco nepodari pri hre). Znamky autizmu neprejavuje, ak by mal niekto pochybnosti tymto smerom.

simona20201309
7. aug 2023

Chyba bude asi v tom, že robíš všetko preto, aby bol šťastný. zrejme sa až príliš tocis okolo neho. Vie rozpravat? Takto zvyknú reagovať deti, ktoré ešte nevedia povedať svoje požiadavky, nevedia vyjadriť co ich trápi

simona20201309
7. aug 2023

Aby som dokončila myslienku.... co všetko robíš preto aby bol šťastný? Samozrejme každá matka chce aby bolo dieta šťastné, len z tvojho príspevku som to pochopila tak, ze mu všetko splnis, čo mu vidíš na očiach. A to nie je dobre. Možno je len poriadne rozmaznany.

autor
7. aug 2023

@simona20201309 rozprava cca od 2,5 roka, nevie este vyjadrit uplne vsetko (aj to je casto dovod na vrieskanie podla neho) ale myslela som si, ze toto spravanie zmierni, ked bude vediet rozpravat. Ale tie reakcie su stale rovnake ked vedel aj nevedel rozpravat.
Co robim aby bol stastny? Napr dnes rano som mu dala do postele rozpravkove knizky aby za zabavil kym prichystam ranajky a ze potom si pozrieme jednu rozpravku. Na to zacal plakat. Pytam sa co mu je, odpoved je plac. Povedz mu, vravim mu, odpovie ze nevie. A zase plac. Som z toho unavena. Aj u psychologicky som s nim bola, odporucila mi terapiu hrou, ked sa hrame ako chce on. Ale to je v podstate to ako sa hra stale. Nemam dovod mu pri standardnom hrani brat nejake hracky alebo nieco zakazovat aby mala terapia hrou vacsie caro alebo ako ro nazvat. Ma aj rocneho surodenca, ale jeho prichod medzi nas nespustil taketo spravanie, to bolo uz predtym.
Ako sa definuje rozmaznane dieta? Nedovolim mu vsetko v rozsahu ako chce on. Pustim mu rozpravku, dostane sladke, salime sa (co povazujem ze ho to robi stastnym), ale v rozsahu ako ja uznam za vhodne, co je opat casto dovodom na vrieskanie a plac...

lonely66
7. aug 2023

v tomto pripade jedna po zadku naozaj efekt nema.

lonely66
7. aug 2023

pokial bol vysetreny u pediatra aj psychologa a bol v poriadku, jednoducho jeho prejavy ignoruj. kym nepochopi, ze revom nic neziska. mam pocit, ze on cim viac vrieska, tym viac si ty tak uz vytocena a unavena, ze naozaj okolo neho podvedome "skaces"

alexnina777
7. aug 2023

može tam byť neurologický problém, poznám 3 odborníčky, kde by ti mohli spraviť diagnostiku na toto atypické správanie…od kiaľ si? ak by si chcela napíšem ti ich mená, prípadne aj kontakt..

autor
7. aug 2023

@lonely66 citim sama zo seba, ze mam uz kratku zapalnu snuru ako sa vravi, ze ma nastartuje uz len jeden "knukot". A vnimam aj, ze sa snazim vyhnut tomu, aby vrieskal, ze mozno naozaj okolo neho o to viac skacem, ale neda sa tomu vyhnut. Stale je cosi. A nevie povedat preco place. Aj mi slubi ze uz nebude kricat, ze ho to mrzi, ale poznate tie detske sluby....ja by som si velmi zelala aby mi vysvetlil co ho trapi. Ale on sam nevie. Obcas povie ze place lebo ho nepocuvam. Ale on nic nepovie, len vrieska, co sa tam dalo pocuvnut? Od mala citlivo reagoval napriklad na nahly vybuch smiechu alebo nejake netypicke emocie, ktore vycitil z hlasu pri rozhovoroch doma. Ale teraz reaguje vrieskanim hocikedy bez pre mna zjavneho dovodu.

mamamasama
7. aug 2023

@lonely66 biť deti. Bravooo 👌👌👌🤦🏻‍♀️ radšej neraď

mamamasama
7. aug 2023

@autorka toto mi nepride ako typicke spravanie dietatka. Velakrat tu citam o tom ako sa maminy stazuju na deti, ale po vacsine je to nezvladnutie ich vychovy. V tvojej vychove nevidim nic zle, tak by som radsej navstivila odbornika. Nechcem strasit, ale moze za tym byt cokolvek. Zacala by som neurologom.

basska_b
7. aug 2023

Moja 3rocna zacala mat take dake obdobie resp. casti dna, kedy za hocico place. Ked sa jej pytam, preco, vraj je unavena... pomaha nam chodit vela von

lonely66
7. aug 2023

autorka, este raz: ak je vysetreny pediatrom aj psychologom, co uvadzas, ze je, tak to ignoruj. jasne mu povedz tak, aby to vnimal, ze sa s nim nebudes rozpravat, kym bude plakat. ked sa chce s maminkou rozpravat, tak nech sa utisi. a odid prec. povedz mu, ze ta z toho boli hlava, ze ides prec a ked sa ukludni, moze za tebou prist alebo ta zavolat. a uvidis. inak chapem, ze je to na nervy.

lonely66
7. aug 2023

@mamamasama mas pravdu. treba take dieta donekonecna objimat. este aj ked nam nacape na tvar.

zuzkaa1991
7. aug 2023

Tak ako som precitala vysse skusa pokial.mamka vydrzi ;) ano chce vreskat plakat?nech sa ide vyrevat do izby povedať mna boli hlava z kriku nech sa ide vyvreskat do izby a ked bude kludny nech pride za mnou....to funguje u nas jasns ze nie stale....ale.vie ked moja prezene krik(raz za cas) tak bud ju odnesiem tam alebo zvykla sama....ale bohužiaľ to sme.riesili od 2r teraz ked.5r.malokedy vreska.aj zavreska vie ze je nesprávne......ten krik vreskot si pyta pozornost vie ze mamka bude okolo mna skákať divadielko.....nie raz som nechala malu vyvreskat sa nevšimala.som ju a fakt za 10min bol pokoj brala som.si rady ktore som.si nacitala...jasne ze to nebude hned kedze je to uz extrém.....ale prestat si vsimat a povedat ze sa s nim budete hrat alebo rozprávať ak nebude kricat kludnym hlasom...ak nevnima pocas kriku potom vysvetliť prečo išiel do izby sa vykricat preco sa s nim nehrajete apotom zisti ze divadielko skoncilo byt efektívne;)

autor
7. aug 2023

@alexnina777 Kosice/Presov pripadne okolie?

mamamasama
7. aug 2023

@lonely66 ano. Objimat a milovat. Nic viac. Jednoduche, ze?

mamamasama
7. aug 2023

@zuzkaa1991 precitajte si nejaku knihu o psychomotorickom vyvine deti. Pocuvajte podcasty a hlavne nedavajte rady inym mamickam.

maminkadeticiek
7. aug 2023

Moj syn 4r je dost hodne umrncany a uplakany.Ja som to zacala riesit tak,ze mu pokojne poviem,ze sa s nim budem dalej rozpravat az ked prestane plakat a v klude mi povie bez placu a mrncania co je vo veci.A opakujem to az kym neprestane.
Niekedy na mna skusa ze on sa nevie ukludnit,tak to mu len vzdy poviem,se spustit plac bez dovodu to si vedel,ale ukludnit sa uz nie.Objatie pomaha na ukludnenie v sekunde so 100%uspesnostou,ale ucim ho uklidnovat sa aj sameho-sadni si a pomaly nadych a vydych,aj 10x a pridi za mnou ked uz sa budes citit lepaie a nebudes plakat.

Tito chlapci su nejaky urevani,dcera takato nebola veru.

katulienocka999
7. aug 2023

Ako keby si opisovala mojho 3,5 ročného syna 🤦‍♀️ ja ho už iba nechávam sa vyvrieskat a vyplakat..keď sa ukludni príde za mnou,že potrebuje objatie..poobjimam a tak sa už úplne uklidnime obaja..radšej to už ignorujem, keďže ma vedel týmto vytočiť do vyvrtky a vtedy to bolo horšie u oboch..bolo mi povedané viacerými mamami ktoré si týmto prešli,že je to len obdobie..ako aj mi bolo poradena kraniosakralna terapi,že by mohla teoreticky pomôcť, dnes sa tam snažím dovolať od rána a nas objednať.. a rozmýšľam,ze nie len jeho ale rovno aj seba 🙃

cacianka
7. aug 2023

@mamamasama kde píše že má syna biť po zadku ?

slavomira236
7. aug 2023

Moja mala 6a tkez ju to parkrat za den chyti ked nieje nieco po jej .

autor
7. aug 2023

...odkedy som napisala tento prispevok uz mal 5 vystupov. Pre blbosti. Capne surodenca po ruke, vravim mu, preco si to spravil? Odpoved: vreskot a uteka do inej izby.
Veru ho objimam (niekedy je to tazke, ked mam nervy nadranc), vysvetlujem, aj vyrevat v izbe ho necham (vtedy vresk nema konca kraja, skonci az ked za nim pridem). Obcas pomaha ked mu poviem, ze mu nerozumiem ked jaci, nech sa ukludni. Ale vacsinou zacne jacat este viac (asi preto, ze som povedala, ze mu nerozumiem).
(Prave som mu povedala nech si pride prezliest tricko, opat vrieska :(( ).

mamamasama
7. aug 2023

@cacianka uplne hore. Prezri si komentare

cacianka
7. aug 2023

za hodinu, necelú, už 10 vreskov.
máš môj obdiv

autor
7. aug 2023

@maminkadeticiek skusam aj ja objatie. Niekedy by som mu najradsej jednu prilepila ale viem ze to by som len zo seba dostala zlost, ktoru by vystriedali vycitky, tak ho objimem. Ale nejake dlhodobe ucinky keby to malo 😅. Susedia si iste myslia ze ho tyrame, ako jaci....

autor
7. aug 2023

@katulienocka999 odporucala mi psycholpgicka hladkanoe/masirovanie pred spanim, ale nemal to rad, zniesol par pohladkani. Ale profici to iste robia lepsie. Vdaka za typ, popozeram v okoli. Len to aj najst odbornika na dusu/hlavu je problem. Mam pocit ze dnes robi terapie hocikto.

elli333
7. aug 2023

Ahoj. Budem uprimna, pises, ze znaky autizmu neprejavuje, ale pravda je taka, ze prave toto je jeden zo znakov autizmu. Uplne v tom ako ho popisujes vidim moju dcerku a jej bol v 10tich rokoch diagnostikovany aspergerov syndrom. Tiez nebolo vidiet viac ako to, ze bola extremna placlive a nepokojne dieta. Bud plakala, alebo kricala alebo oboje naraz. Rozpravala velmi skoro a velmi pekne, nic by si si na nej nevsimla len tu placlivost a taky hlasnejsi plac ako je u deti bezne, vekom potom symptomy pribudali az sa okolo tych 10tich narodenin nedali prehliadnut. Mozem sa mylit, ale pisem to preto aby si si nato dala pozor pre pripad zeby u vas islo o nieco podobne. Cim skorsia diagnostika tym lepsie 🙂. Drzim palce

oskorusa
7. aug 2023

Ako s ním komunikuješ emócie? Vie, čo je hnev, smútok, sklamanie ale aj radosť, vzrušenie? Vieš to aj ty? Píšeš v poslednom príspevku, že capol súrodenca. Tvoja reakcia bola prečo si to spravil, myslíš, že 3rocné dieťa ti bude vedieť odpovedať na túto otázku? Skús ty ako dospela osoba slovami popísať čo sa stalo, napr. nahneval si sa a preto si ho udrel, keď sa hneváš, je to v poriadku, ale nepáči sa mi, keď vtedy niekoho udrieš, čo by ti pomohlo s tým hnevom? Pripadne skús navrhnúť - zadupať nohami, zaťať päste, potlačiť stenu atď. Ak mu vadí, že si posunula pohárik, pokús sa predvídať - možno bol sklamaný, že mu nedôveruješ alebo ho chcel posunúť sám. To sú len také moje postrehy, väčšinu musíš sama odhaliť, toto zaberá na moje deti a píšu to aj odborníci. Jednoducho dieťa cíti v danej chvíli jednu emóciu a to celým telom, tvoja úloha je tu emóciu pomenovať a pomôcť mu ju spracovať tak, aby ho nezasiahla dovnútra. Ťažká úloha, ale zvládnuteľná. Držím palce

autor
7. aug 2023

@elli333 ja som vyhladala psychologa prave kvoli tomu, ci nema aspergera, cisty autista iste nie je. Je velmi vnimavy, pamata si veci spred roka, vyrazne vnima emocie. Povedala, ze nema znamky autizmu, i ked viem ze spektrum moze byt dg aj neskor. Aky doktor to diagnostikuje? Kde ste zacali?

katulienocka999
7. aug 2023

Zachytila som,že ste asi z okolia Kosic, Prešova? My sme z okolia Košíc a teraz sa mi podarilo objednať nás na budúci utorok na kranio do majaku zdravia, keď nezabudnem tak vám tu napíšem ako to prebiehalo a ci to ma,bude mať nejaký účinok 🙂

candii
7. aug 2023

Neboj sa. Z toho vyrastie. Ja som to mala tiež doma .. dokonca bol problém aj keď nastúpil do škôlky, dokonca mi ho aj vylúčili. Že je nezvládnuteľný, nedal si povedať, len vrieskal a že sa ho aj deti ostatné kvôli tomu báli. Poslali nás na vyšetrenia kde bolo všetko v poriadku, diagnózy sa vylúčili. A teraz bude mať 6 rokov .. stále je to s ním niekedy tazsie ale hlavne kvôli tomu že je veľmi inteligentný.. on má proste odpovedať na všetko. Je tvrdohlavý .. má proste takú povahu. Dá si vysvetliť ale pekne .. ale nie krikom a ani určite bitkou. To na neho proste nezaberá .. s ním si treba sadnúť a diskutovať .. ale toto obdobie musí prejsť .. hlavne žiadne bitky a len trpezlivosť a priprav sa že v školke bude taký istý.