Môj 3-ročný syn neustále vrieska a plače
Ahojte, nadpis je vystizny : moj 3r syn knuci odkedy otvori oci. Stale ma dovod na plac a knucanie aj ked robim vsetko pre to aby sa mal dobre a bol stastny. A ak neknuci a neplace, tak vrieska. Poviem mu napr. len posun si poharik, aby si nevylial a jeho reakcia je vreskot. Do skolky nastupuje v sept. takze odtial to nema... prosim tie, co maju SKUSENOST o vyjadrenie. Rad bez aplikacie som citala milion, vysvetlovanie, rozhovory, objimanie, ani jedna po zadku nemaju efekt, jedine tak na par minut kym nepride dalsi dovod na vrieskanie (napr. ze sa mu nieco nepodari pri hre). Znamky autizmu neprejavuje, ak by mal niekto pochybnosti tymto smerom.
U nas najprv psychologicka a nasledne pedopsychiatricka. Ale vo veku 3 rokov sme este nesli nikam lebo nejake extra znaky neboli, len ten plac. Ale mala trebars aj take prejavy, ze kopec deti na detskej diskoteke ,vsetci tancuju rovnako len ona uplne inak 🙂. Nesla s davom a nic neopakovala. Mne to v tej dobe pripadalo ako tvrdohlavost a neprikladala som tomu vyznam. Ale mohlo to nasvedcovat tomu, ze emocie velmi citat nevedela
@mamamasama ja mam prečítané dost veci a preto su dnesne deti rozmaznane a skacu rodicom po.hlave ;) asi.tak a co.je na tom zle.ze.dieta sa pojde.ukludnit.....nee 2r.decko mi bude skakat.po hlavne lebo mu ublizujeme.krikom ze.dostane raz za cas po riti. Atd....nepisem.nikde ze sa ma dieta tyrat ale ma sa naucit mat uctu a rešpekt a novymi trendmi su deti bez ucty bez rešpektu...moje dieta je slušné vychovane nerobí cirkus len tak kedze je vedene.od mala ...ano su dni ze nevie inac vyjadrit svoje pocity ale za rok môžem napocitat na jednej ruke....u nas fungujeme na spôsobe kompromisov aj....a ano mam za sebou aj psychológiu takze dost veeeeela a rozumných rad som si zobrala.od ucitela a nie ze dieta ma rozkazovat a dirigovat dospelých to co autorka opisuje cisto je vzdor a pyta si pozornosť ked psych.povedal.ze je dieta ok....aj moja svagrina nebuchne dieta a len rozprávaním vysvetľovali ake v 3 ci 4r uz dostal párkrát po riti...co nie je zle.ked sa dieta nezmesti do kože podotykam nie tyrat ale.jedna po riti raz za cas nezaskodi.....a plus kazde dieta ma inu povahu ale urcite v mojom dome by to nefungovalo od začiatku ano aj moja skusala ale.hned.pri prvom raze kriku alebo nedaj boze.ze by nas buchla (co nie raz som videla ze 2r dieta da facku rodicom a este sa smeju tak dieta to berie normálne potom a potom bije sa na ihriskách) ja som hned v prvom momente co.som si nezelala aby robila hned som jej vysvetlila ze sa nesmie robit aj ked.mala.1.ci 2r alebo 3r deti su dost vypocitave a verte keby ste pracovali s detmi inac pisete ;) pani super.mama 🙂
@zuzkaa1991 pises, ze ty si pri prvom momente vysvetlovala a teda tvoja dcera je slusne vychovana. A tvoja svagrina teda tiez vysvetluje a zda sa, podla toho co pises, ze to nefunguje. Ja tiez vysvetlujem, razne poviem co sa mi nepaci, a to X Krat. Potom uz aj skriknem, obcas uz aj dostane po zadku, ale to len taku aby vedel ze uz je zle. A u nas to nefunguje. Nezabera to na jeho knucanie a vrieskanie. A ak skriknem alebo ho udriem pytam sa ci vie preco, aby som vedela, ci chape (zvacsa je ro presne opacne, ze ja som bola zla, preto on krical) a aj mu poviem preco som reagovala tak ako som. Co je teda to klucove co robi rozdiel medzi tvojou a nasou vychovou?
@oskorusa skusim, emocie unho zatial nepomenuvame. Dakujem
@zuzkaa1991 no moje deti mi neskacu po hlave a nikdy nemali ziadne taketo stavy ako vase. Nehadzu sa o zem, nekricia, neplacu. Respektujeme sa a nikdy som na nich nedvihla ruku. Bitka je podla teba sposob vychovy? Vychovavas strachom. Dieta pocuva, lebo sa ta boji. Ale rob ako uznas za vhodne. 👌😅 Ja mam pokojny zivot, stastne a vychovane deti, ktore nezazili nasilie od cloveka, ktoreho miluju najviac. ;) A citas evidentne nespravnu psychologiu, pretoze v ziadnej elementarnej psychologii nenajdes bitku ako ucinny sposob vychovy. 🤦🏻♀️
@zuzkaa1991 a dieta, ktore nikdy nebolo bite ti facku neda. Vlastna skusenost ✌️
Najvtipnejsie je to ,ze bijete deti a potom zakladate forum o tom, preco vas dieta nerespektuje. Ak vam clovek napise, co nerobit, tak ide vsetkymi silami proti tomu a myslite si, ze vas sposob vychovy s obcasnym prepleskom je spravny. 😬😬😬
Autorka - tvoje dieta je vo veku, ked nedokaze zatial spracovat emocie, robi proste to, co vie. Preziva ich celym telom a velmi intenzivne. Ty si ta, ktora mu ma pomoct v tom, aby ich dokazal zvladnut a mozes zacat tym, ze ich pomenujes. Darmo sa pytas 3 rocneho dietata, preco udrel surodenca. On nevie, on preziva hnev, zlost a spravi prve, co mu napadne - vybije si tu frustraciu. V takej chvili je tvoja uloha mu pomenovat, co citi, vyjadrit pochopenie a zaroven ukazat hranicu, ze sa sice moze hnevat, moze prezivat zlost, ale nesmie nikomu ublizit. Skus odhadnut, ako mu asi je, napriklad ked capol surodenca - pomenuj - vidim, ze si teraz nahnevany, lebo xy, je v poriadku sa hnevat, ale nedovolim ti ublizovat druhym. Skus vymysliet alternativu, napriklad - mozes buchnut vankus (boxovacie vrece, plysaka...proste cokolvek, co nesposobi problem).. A druha vec - sama vidis, ze aj ty mas so zvladnutim emocii problem. Vytoci ta aj najmensie knukanie, ako sama vravis, mas kratku zapalnu snuru - dieta nema ziadnu snuru, vybuchne hned, ako pociti frustraciu. Mysli na to a pracuj aj na sebe. Ty potrebujes zachovat chladnu hlavu, ty potrebujes pracovat na tom, aby ta nerozhodilo len tak nieco. Ked to zacnes zvladat, aj tvoje dieta to uvidi. Do cca 8 rokov zivota dieta nema vyvinute mechanizmy na zvladanie emocii. Takze netreba chciet nemozne. Uci sa to. A najlepsie sa uci prikladom. Takze ak si sama nervozna, co dieta vidi? K diagnoze - kludne nejaku moze mat, tiez mi pripomina aspergera (mam doma). Ale nic to nemeni na tom, co pisem vyssie. Akurat ti to mozno doda viac kludu, ked budes vediet, ze tvoje dieta proste tazsie zvlada niektore veci. Mna moj asperger naucil presne to, co ti pisem, dat sa do kludu, zbytocne neriesit, pracovat na sebe, svojich emociach, svojej komunikacii. Nie je a nebolo to lahke, ale vidim vysledky a tie stoja zato..
Tak ak nechape preco dostal alebo ste kricala tak skúsiť týždeň ignorovať jeho knucanie a povedat ako vysse pisali ze s nim sa bavit budete vtedy ak bude kludny nebude divak nebude ani divadlo ak to nezaberie do.mesiaca ani ignorovanie tak fakt najst dobreho psychológa a zavat3 s nim pracovat možno skolka ho zmeni...ale zas v skolke moze byt tiche dieta a potom.po skolke bude dom hore nohami;) kazde dieta je ine a na kazdeho ine zabera
@autorka synovo mrncanie moze byt prejavom emocnej nezrelosti, moze to byt sposob uputania pozornosti, ale aj povahova crta (co si budeme hovorit aj medzi dospelymi najdeme vela podrazdenych, nespokojnych, ufrflanych ci vztahovacnych). Mozno si zvykol, ze zamrnci a ty dobehnes, alebo bude po jeho. Skus tieto jeho prejavy nespokojnosti naoko ignorovat a zaroven sa mu venovat inak, viac ho zapajat do pripravy jedal, upratovania...atd, aby sa necitil odstrceny a zaroven, aby ty si sa nemusela s nim stale hrat. Proste nauc ho zabavit sa inak ako hranim sa s rodicom. V skolke sa vyhra s rovesnikmi, bude mat program, ale priprav sa na to, ze zo zaciatku bude chodit unaveny, tym padom aj viac podrazdeny.
@akvi dakujem 🙂 viem ze musim pracovat aj na sebe, po 3 rokoch sa ta gula tazko gula, on vrieska od maleho mala, naozaj ze sa stale zobudza s placom uz 3 roky....mam toho neustaleho vresku plne pecky, je narocne sa ovladat. A svoje hra urcite aj temperament, ani ja ani manzel nie sme prave najpokojnejsie typy. O to viac prace na nas...
Tie, co radite ignorovat, nechat vyrevat bez povsimnutia - ved sa skuste zamysliet, ako asi by pomohlo vam - dospelym, ak by niekto ignoroval vasu frustraciu? Ked prezivate nieco silne, chcete to zdielat s manzelom, priatelom, sestrou, mamou... a oni by vas poslali do samoty, aby ste pockali, kym vas to prejde? To je uplne absurdna predstava. To vazne si myslite, ze 3 rocnemu pomoze, ak ho necha mama sameho v tom zmatku, ktory preziva a nevie si s tym este poradit? A mama je jediny pevny bod v tom celom a ta ho ignoruje? To dieta vola o pomoc. Taketo male dieta nerobi zamerne zle, len proste inak to nevie. Ze chce pozornost? Samozrejme, ze chce. Ale ignorovanim potrieb naozaj nenaucite dieta zvladnut emociu. Vychovat tak mozete citoveho mrzaka, vid "uzasne" vysledky kojeneckych ustavov, kde deti preplakali cele dni.
Autorka - sama vidis, ze si uz skusila milion veci a skoro nic nefunguje aspon teda nie trvale. Som presvedcena o tom, ze ak zacnes pracovat na emociach svojich a pochopis to, ze dieta naozaj nema ciel ta nasrat, tak sa vela veci zlepsi. Potrebujes naucit dieta, ze prezivat emociu je ok, ze zvladnut ju sa da aj bez knucania a revu. Ale nepojde to zo dna na den.. Fakt si predstav seba, ked ta nieco vytoci, ze v sekunde dokazes reagovat krikom, ze mas chut vrazit niekomu - toto zaziva aj to dieta a ono to aj spravi, pretoze nedokaze to inak ovladnut, na rozdiel od teba, ty uz tie mechanizmy mas..a napriek tomu, kolkokrat buchnes.. A neboj sa, nie si v tom sama, ja nechcem, aby to vyznelo, ze ja nikdy nevybuchnem, jasne, ze hej..Ale ak som kedysi buchla 9 z 10 situacii, tak dnes buchnem 3 z 10.. To je celkom slusny uspech pre mna.
moja dcera bola takato, ona sa vyslovene budila s revom - ale vslovene ze otvorila oci a zacala ziapat. Cez den za dalsich 1000 nepodstatnych veci, ale hlavne casom sme zacali badat ze nezniesla zmeny a vsetko muselo byt tak ako to robi vzdy. Nakoniec sme sa dopatrali k tomu ze dcera ma Aspergerov syndrom. Potesim teraz sa chova omnoho lepsie mala 5 rokov, ale vypiskava stale pre blbosti ale uz nevrieska tolko a a ni rano ale trvalo to dlho. Tim nechem povedat ze aj u Vas musi byt dg.... A este na okraj ano aj ja sa chcem stale ovladat a byt trpezliva a pod. Ale po toplkych rokoch revu a zachvatov uz len pocujem knucanie a tlak mi ide na 200 :D
@mamamasama tak ja som bola od mala bita jak zito . Napr mohla som mat cca 6 rokov a bola som drzá jak opica a neprestávala som a neprestávala pekne milo mi hovoril až mi Struhol taku facku co dodnes na líci cítim . Alebo sme vyhadzovali kamienky po ľuďoch a moje kamošky co tutu mutu rodičia už dnes s rodičmi nekomunikujú alebo skončili svoj život premrhaný fetom svetom . Ale všetko vždy mohli rodičia nikdy ruku nevztiahli peniažky dali - kým mali. Dnes im kradnú zlato 🤣 ale tutu mutu vždy sa mali dobre a v živote nepoznali facku ani východnú po zadku. Za to co ja som chodila porad fialová tak mame s rodičmi dokonalý vzťah ze nám nie jedna rodina zavidi . Takze aj @zuzkaa1991 má pravdu . Koniec koncov , ako si deti vychovas , take budú !!!! A už je na každom nech zváži štýl výchovy !
Stuple do usi, nech ta jeho plac nevyvadza z rovnovah
@nika11103 nesies si so sebou pekne traumy a este ich ospevujes. Wow. Chapem, ze ta to boli. Prispustit si, ze nieco nebolo ok je tazke, ale nepredavaj to prosim svojim detom. Ja som bola takisto bita, takisto sme vyvadzali, ale nemyslim, ze som si zasluzila, aby ma clovek, ktoreho milujem bil. Otec ma neudrel nikdy, mama pravidelne. S kym myslis, ze som vychádzala lepsie?
@nika11103 mam 3 deti a ani jedno v zivote nerobilo patinu z mojich vylomenin. Staci vediet stanovit hranice. Niekto to vie len ublizovanim a strachom, niekto inak. Je to dlha cesta.
@lonely66 akosi si zabudla, ze dnesne deti vychovava presne generacia, ktora tie facky dostavala bezne, bezne bola citovo deprivovana, v jasliach od pol roka a pod. Skus si nieco precitat o generacnej traume, ako to, co zaziva matka, prenasa chtiac nechtiac aj na dieta. Pozri si dokument od Gabora Mate, ako napriklad opisuje to, ako plakali zidovske babatka v case holokaustu, pretoze to spojenie s matkou je silnejsie, ako si vacsina ludi myslela. Je to uz aj vedecky dokazane, ze trauma sa prenasa aj medzigeneracne, nie je to ziaden ezo blud. A tak uzkosti, ktore generacia dnesnych rodicov zazivala v jasliach sa kludne mozu prenasat na ich deti, ktore su castokrat hypersenzitivne, uzkostlive, placlive a neskor "nevychovane", pretoze je to na ne prilis vela. Sme generacia traumatizovanych ludi, ktorym nik neopomohol naucit sa spracovat emocie. Mala som normalnych rodicov, bitka u nas nebola na dennom poriadku, ale v nasej rodine chybala laskavost, resp. prebijal ju autoritativny pristup matky a nezaujem otca. Posluchala som zo strachu, nediskutovalo sa, iba sa vykonavali prikazy. Nikoho nezaujimalo, ako sa citim, co prezivam. Uz moja mama si niesla do zivota traumy, ktore nespracovala dodnes. Cast z nich preniesla aj na mna.. A tako to ma cela nasa generacia. Kto tvrdi opak, tak len tomu proste nerozumie, resp. nezaujima ho to.. A plno ludi negativne veci proste vytesnilo, prevlada spomienkovy optimizmus. Nechapem, ako sa niekto moze bavit na tom, ze ucitel /rodic dal kedysi decku bezne facku a vela ludi to este bude obhajovat. Je mi na zvracanie z toho.. Nasilie plodi len dalsie nasilie.
@akvi škoda vysvetľovať. Trauma. Oni ju nevnímajú,len prenášajú. Je mi ľúto ich detí.😪 Ja mám slzy v očiach už len pri pomyslení na to, že niekto dvihne ruku na svoje bezbranné dieťatko. Kvôli čomu? Lebo jej mama nevedela ovládať svoje emócie, tak to naučila aj ju. A ona to naučí svoje deti.
@mamamasama veď pochopila som, niekto bohužiaľ neotvorí oči nikdy, tiež mi je ľúto všetkých detí, ktoré toto musia niesť. Rodičia sa čudujú, učitelia sa čudujú, ako sa dnešné deti správajú, ale nik si nedá otázku, prečo to tak je. Deti nám to ale dajú pekne "vyzrat", dnešné školstvo založené na direktivnom prístupe začína ísť do kolien, rodičia, ktorí používajú metódy minulých storočí sa bezradne pozerajú na deti, ktoré nedokážu zvládnuť. A miesto toho, aby sa snažili vzdelávať a čítali, počúvali, tak obhajujú výchovu minulých generácií. Začarovaný kruh toto.
@akvi Vies co je zvlastne? Ze ucitelky v skolach vravia, ze za 30 rokov praxe nezazili take deti, ako su teraz - bez kuska ucty a respektu voci autoritam, bez akejkolvek empatie k spoluziakom, deti ako z divych vajec, neschopne sa sustredit a pracovat podla pokynov ucitela. Neda sa s nimi ani po dobrom, ani krikom, ani poznamky nezaberaju, ani motivacia. A ked sa stazuju, u rodicov nepochodia, lebo dnesni premotivovani rodicia (absolventi skoly zivota a internetovych rychlokurzov o ne/vychove) vedia vsetko najlepsie a ich dieta je to najsamlepsie na svete. Tak kde sa stala chyba?
@mamamasama neviem, podla coho dedukujes, koho deti su bite a koho nie. svet nie je cierno-biely, ani vychova sa nedeli na tu s bitkou a bez. a ver, ze osobne poznam rodicov deti, ktore nosia domov najviac poznamok zo skoly a mozem ti garantovat, ze deti nebiju. tam skor panuje kult dietata a absentuju hranice.
@kp7333 garantovat mi nemozes nic, lebo pre vas jedna po zadku, alebo facka neznamena bitku.
@mamamasama kde som ja pisala o bitke alebo o jednej po zadku???
@mamamasama ja nemám absolútne žiadne traumy preboha . Ešte by som povedala že má šetrili . 🙂 milujem svojich rodičov a oni milujú mna a svoje vnúčatá . Na detstvo mám krásne spomienky . Ale ja vravím každý nech si vychováva ako chce , ale keď tu autorka napíše že dala výchovnú po zadku je od veci písať že svoje deti bije a násilie atd

Mozno si uz tak vytocena, ze po nom kricis a on reaguje na vsetko tuez krikom... asi by som odisla, ked zacne revat. Mozno potrebuje divaka a mozno zistil, ze pride zelany vysledok. Vyhovies mu, ak zacne mraucat?