icon

Môže byť zelený alebo žltý soplík neinfekčný?

mama4444
16. okt 2024

doktor mojho dietata sa vyjadril ZE TO NIE JE CHOROA , ucitelky v materskej skole posielaju dieta domov …
zhrniem to asi takto do jednej vety a niekto by mi o tom svoje povedat ?
dakujem

sweet20
16. okt 2024

@mama4444 verila by som lekarovi

sweet20
16. okt 2024

@mama4444 mame tiez zeleny/zlty sopel doma a nie sme chori.. 2 dni som smrkala a som fit..

e1i
16. okt 2024

@mama4444 ak ti da dr potvrdenie ze dieta je zdrave,ucitelka nezmoze nic.

kikavadi
16. okt 2024

Tak ako môže byť priesvitný sopeľ infekčný, môže byt zlty/zelený neinfekcny...lekár robil vytery, keď si je istý, že je neinfekcny?

egonsk
16. okt 2024

@mama4444 infekcny sopel zvycajne pacient citi ako horky a je jedno ci uz ma, alebo nema nejake zafarbenie. Zelenozlte sople mozu vzniknut aj ked ma nejake spory s ktorymi telo bojuje, ale nieje to virus, ktory by sa siril kvapockovo, resp. soplovo. Je to len proste znak, ze sliznica si riesi nieco, co jej ublizuje.

nevenka
16. okt 2024

@mama4444 ja by som trvala na vytere.
Moje deti a ja, mavame hustejsi zlty sopel, niekedy do zelenkava, ked uz je choroba pokrocilejsia, nazbieraju sa hlieny v noci, takze z rana su take. Vacsinou to nie je infekcne uz, lekarka mi to vysvetlila, ze v noci sa zahustia tie sople, pripadne zoxiduju, bakterie prirodzene zijuce v nose tie hlieny rozkladaju, namnozia sa tam a stale sa tam vykultivuje len prirodzena flora. Alebo ak daco vyjde z vyteru, tak sa premnozi po virusovej infekcii nakoniec bakteria, ked to imunita nezvlada porazit tie virusy, tak sa nakopi akoze podruzny problem. A vtedy treba aspon lokalne antibiotika.
Takze - trvala by som na vyteroch a ak vyjdu negativne, tak by som s tym sla do skolky.
A aby sa dietatu ulavilo, dala by som na riedenie hlienov nejaky liek, napriklad nam zabera Solmucol a do nosa morska voda alebo pripadne aj Nasivin alebo Olynth, nech mu sliznice odpuchnu a nariedene sople vytecu von. Ak si to uz aj nerobila.

zuzubb007
16. okt 2024

Podľa mňa je, mne keď majú deti žltý sopel vždy ostanú choré a zelený tak su zahlieneny tak, že az

bosorkabb
16. okt 2024

Veď lekár je tu od toho aby dieťa vyšetril. Ak trvá na tom že dieťa je zdravé, vhodné do kolektívu nech to napíše na potvrdení pre škôlku. To potvrdenie odovzdaj ucitelkam.

anavixy
16. okt 2024

No tak infekcny je kazdy soplik (okrem alergickeho), bud vznika na zaklade virusovej (udajne 95% infekcii) alebo bakterialnej (udajne 5%) infekcie, ALE lisi sa to v tom, ze na zaciatku je toho tekuteho priesvitneho soplika naozaj hojne a je vsade - vacsie riziko sirenia virusu, kdezto neskor ked sa soplik prirodzene zahusti a aj sfarbi je to uz menej rizikove. Zeleny/zlty soplik, ktory sa vyvinie z na zaciatku priesvitneho (vysoko infekcneho) soplika je sposobeny bielymi krvinkami, ktore su bunkami imunitneho systemu a bojuju s infekciou - odumieranu a tym zafarbuju soplik. Ine moze byt, ked ma dieta hned na zaciatku choroby farebny soplik. ALE kazdopadne vytery nie su nutne, potreba atb nie je posudzovana len tym, ci v nose je alebo nie je bakteria, ta tam moze byt aj pri priesvitnom sopliku aj pri uplne cistom nose, obzvlast v kolektive deti je xy bezpriznakovych nosicov a bakterie koluju dookola od dietata k dietatu a nic to nemusi znamenat a nie je ani spravne ani myslitelne, aby sa kazde dieta preliecovalo atb len kvoli (bezpriznakovemu) osidleniu nosa. Druha vec je, ze pokial ma dieta bakterialnu infekciu ktora sa prejavuje aj INAK nez len lokalne zelenym soplikom alebo soplikom trvajucim dlhsie ako 2t (opat musi posudit lekar celkovo), malo by sa preliecit systemovymi atb, nie lokalne pamyconom ci unifloxom do nosa…
Mnoho ludi a, bohuzial, aj takych, co by mali byt naozaj dobre informovani v tejto oblasti, stale zije v mylnej predstave ze priesvitny soplik je ok a zeleny je zle, no na farbe zalezi ovela menej nez na hojnosti a na tom ci ma to dieta sviecku od nosa az po bradu 24/7 (kym mu ju niekto neutrie) alebo si parkrat za den vyfuka nos…

kiki68
16. okt 2024

@mama4444 infekcny zial je, takze lekar vs ucitelky bude tazko. Ale ak lekar vyda potvrdenie bezinfekcnosti, tak ho musia ucitelky vziat. Cez to nejde vlak. Ale musis mat toto potvrdenie

mamickalisticka
16. okt 2024

@mama4444 u nás sa osvedčilo toto - priesvitný sopel - infekčný, na začiatku choroby, keď sa kycha. Vtedy sa nakazime všetci doma. Biely hustý/ zeleny sopel je už na 4, 5 deň choroby, proste zhustne. Keď majú naše deti riedky priesvitný sopel, teda vodu z nosa, nejdu do škôlky. Keď už maju husty a nekašlú, kludne im rano vysajem vysávačom nos a idu do škôlky.

pralinka86
16. okt 2024

To je presne to, co sa tu skoro kazdy tyzden rozobera, ak sa niekto spyta na soplik a skolku a nastane velkoboj nazorov 🙂
Soplik je infekcny od zaciatku. Ucitelky podla mna maju asi aj skúsenosti, ze ked je uz husty sopel hrajuci farbami, tak casto dieta aj kasle, nevie ho vykaslat, cize choroba je v dalsom štádiu a teda na pohode dietata a kolektivu to nepridava