icon

Môže dieťa dostať ovčie kiahne dvakrát?

31. mar 2025

Taka otazocka moze dieta dostat kiahne dva krat ? Moja mala ich mala ked mala 15 mesiacov schytala od surodenca je sanca zeby teraz v 3 rokocj sa nakazila znova ked sme boli s kiahnami v kontakte ? No v kontakte v sobotu bola na oslave a v utorok vecer bol kamaratkym vysypany kiahnami dakujem , pytam sa lebo ideme na dofcu a ked sa tam prejavia ma porazi

Strana
z2
marianarem
31. mar 2025

Ja nepoznam nikoho, kto by to mal dvakrat. Myslim si, ze je to mozne, ak je nejaka porucha imunity. Ale bezne to ma kazdy len raz.

cukroska
31. mar 2025

Jasné, že nie. Jedine pásový opar keďže je to rovnaký vírus.

mariska1989
31. mar 2025

Áno môže dostať ešte raz kiahne ale to len v tom prípade ze vysyp bol slaby . Takže ak mala naporiadok kiahne tak ich nedostane znova

ankare
31. mar 2025

Nie

doriiis
31. mar 2025

Dá sa.Ak sa nestihnú vytvoriť protilátky v tele.Ale s takým odstupom ako má tvoja dcéra o tom pochybujem

zuzudrnda
31. mar 2025

Áno, poznám osobne 2 také deti. Tu odpoveď v jednej diskusii od lekárky: Opakované ochorenia varicellou (ovčie kiahne) sú síce možné, ale je to veľmi vzácne. Tretíkrát už nie.

tatiana149
31. mar 2025

Áno môj syn má dva krát kiahne.

majamat
31. mar 2025

vylucene to nie je, ale sanca je dost mala.

dori2
1. apr 2025

moj brat mal dvakrat, z toho ale raz minimalne

sheila2004
1. apr 2025

Áno, moj syn mal dvakrát . Prvýkrát dostal od dcéry, slabý vysyp. A druhýkrát ako 5-ročný v škôlke . Keď som volala lekárke, tak hovorila, ze už ma poznačené v karte, že mal. Pýtala sa aký mal priebeh a keď len slabý, stane sa, že dieťa ich dostane druhýkrát, že telo si nevytvorilo protilátky. Takze nieje to nemožné . Druhýkrát tiež nemal extra veľký vysyp, ale bolo ich podstatne viac.

balerina2025
1. apr 2025

@marianarem ano je to mozne, ale velmi vynimocne, zevraj hlavne v prípadoch, ze dieta malo 1 kiahne minimalny skoro ziaden priebeh. to znamena ze sa vytvorila slaba imunitma opoved. bavila som sa s pediatrickou co ma 40r prax

balerina2025
1. apr 2025

@sheila2004 presne tak, pri detoch co mali minimalny vysyp, hrozi riziko ze mozu mat dva krat. ale nie je to pravidlo samozrejme

balerina2025
1. apr 2025

@cukroska moze.

memma
1. apr 2025

Ano, lekárka vravela ze moja mladšia dcéra pravdepodobne dostane ešte raz. 1x mala ako 4 mesačná. Teraz ma 12 a zatiaľ nic

13uzivatelka11
1. apr 2025

@cukroska spiaci pásový opar zrejme už má v tele od prvých kiahni.

autor
1. apr 2025

Tak dcera mala teplotu jeden den a aj vysyp akoze nemala vyrazok velmi vela mozno tak cca 20-30 ale mala

ysseba
1. apr 2025

Nemala by to dostať druhýkrát, i keď sú prípady, že to dostali 2x. A to najmä vtedy keď bol výsyp veľmi slabý (pár vyrážok) alebo to mali deti do roka. Ja som si o tom dosť študovala, pretože u nás doma začiatkom roka vypukol kiahňový maratón - obaja synovia sa prestriedali a ešte aj môj manžel, on ako dieťa kiahne nemal. A ja tehotná 😨 Ja som ich síce ako dieťa mala, ale aj tak som sa bála. No nedostala som ich. Zato takmer celú dobu čo boli u nás kiahne, tak som mala herpes na pere. I keď viacerí lekári mi povedali, že to s tým nemá súvis, že to je iný druh vírusu, bolo to divné a ja si myslím, že to súvis mohlo mať. A riziko, že dostaneš pásový opar tiež nesúvisí s tým, či si práve došla do kontaktu s kiahňami. Pásový opar môžeš dostať (keď si prekonala kiahne) hocikedy keď máš zníženú imunitu, riziko sa nezvyšuje pri kontakte s kiahňami.

pininka1
1. apr 2025

Bratrancov syn mal dvakrát, ale prvýkrat ozaj len veľmi málo vyrážok mal, zato druhýkrát už poriadne.

elzus
1. apr 2025

Môj syn mal 2x. Prvý krát bieda cca 10 bodiek, začalo to teplotou a postupne vyhadzovanie bodiek. A potom o rok druhý krát a to už mal riadny vysyp.

elief
1. apr 2025

@cukroska presne tak to mal môj syn, ako škôlkár mal kiahne zo slabým vysypom, ako prvák pásový opar, keď mali kiahne v škole

kiki68
1. apr 2025

Ano moze, hlavne ak prvy vysyp bol mensi a v nizkom veku. Vtedy to nemusi vytvorit dostatok protilatok, je to vzacne, ale stat sa moze.

maryetta
1. apr 2025

Moja mala 5mesiacov ked chytila. Mala mozno 50-60pupacikov.
A dr povedala ze dost mozne ze to bude mat este raz... ze si to jej telo/organizmus nebude "pamatat".

cukroska
1. apr 2025

@elief Aj môj starší keď bol malý. On aj mal dosť teda normálne a napriek tomu aj pásový opar. Aj svokra a ona to má bolestivé a citlivé stále 20 rokov. Nikdy nezabudnem na tie bolesti čo mala,lebo to má rovno ,kde sa nosí podprsenka.

cukroska
1. apr 2025

@balerina2025 Ja som sa nato pýtala viac lekárov ,keďže môj syn mal aj kiahne ako malý a o pár rokov pásový opar.
.Každý lekár mi povedal, že nie jedine môže pásový opar pri zníženej imunite .A to mala sj svokra v čase krd mala rakovinu a msl aj syn keď býval veľmi často chorí.

cukroska
1. apr 2025

@13uzivatelka11 Áno rovnsko ako iné vírusy čo sa aktivujú pri zníženej imunite .

nevenka
1. apr 2025

Ja poznam jedneho pana, je uz tusim po 60-ke a mi hovoril, ze on ich prekonal 3x. Ze lekari sa na neho chodili pozerat, ze ci to naozaj su kiahne, neverili vlastnym ociam. Ale neviem, ci mal dake vysetrenia ohladom protilatok. Toto je ale velmi vzacne.
My s muzom sme prekonali v detstve, moja sesternica sa so mnou hravala a kiahne odo mna nedostala.
Nase prve dve deti mali v roku 2017, dalsie dve deti v roku 2023, starsie nedostali, ani som sa nebala. Je to raritne dostat to 2x.

majamat
1. apr 2025

@nevenka ved to, ze kludne to ani kiahne byt nemuseli. udia mavaju kozne problemy, mohol mat len nespravne uzavretu dg.

roztlieskavacka
1. apr 2025

Ja som mala 2x, presne ako je hore písane, v rodine sme mali všetky deti hneď po sebe, aj ja a mala som slaby vysyp, potom o 10+ rokov som znova mala, ale už ako sa patrí, bolo to strašne

levantinka
1. apr 2025

A potom su tu taky ako ja co nedostali nikdy ani ked som bola s nakazenymi 😅. Zalezi od imunity. Zvacsa nie, ale zriedka sa moze stat ze dostane dvakrat. Ak ma telo dostatok protilatok a dobru imunitu, tak nedostane.

slavomira236
1. apr 2025

No 20-30 vyrazok je nic. Syn mal a miesta na nom nebolo. To sa ani spocitat nedalo. Takze moze dostat aj druhy krat

Strana
z2