Môže mať bábätko ovčie kiahne?

mondee
8. aug 2011

Prosila by som o radu.Ocakavam ,ze moj starsi syn bude mat kiahne v najblizsom case kedze bol v kontakte so sesternicou ktara to prave ma.Obavam sa ze by to mohol dostat aj moj 6 tyzdnovy syn,kedze su prazdniny a ja som s nimi cely den doma.Je mozne aby sa take male dieta nakazilo??

sssimi
8. aug 2011

Myslím, že nie. Do roka sa hovorí o istej imunite. Ešte som nepočula, že by takéto maličké malo kiahne.

vefi89
8. aug 2011

môže a nemusí.. kdesi tu som čítala, že ženská prišla s dieťaťom z pôrodnice s kiahňami,
a zas u nás v rodine mal synovec kiahne, môj syn bol s ním nejak 10 mes. mal a nedostal ich...možno kojením, a možno len zhoda náhod...
každopádne čím menšie diaťa ich prekoná, tým lepšie, menej to vníma

lucia20
8. aug 2011

ja si osobne myslim, ze ak to chytil starsi v pohode to dostane aj maly, u nas mali teraz vsetky tri kocky, tatianka mala pri tom len 10 mesiacov a poznam babu, co jej mala mala kiahne uz v 6. a jednu ktorej drobci mali v 3 mesaicoch.... nezdielam nazor, ze cim mensie, tym lepsie zvladanie. je to individualne od dietata. u nas mala najlepsi priebeh stredna, a najhorsi najmensia. ta mala pluzgiere ako 1 cent.

cmulinko
8. aug 2011

ak matka prekonala ovcie kiahne,tak placentou sa dostali protilatky aj ku dietatku,ktore chrania dietatko cca 3-4 mesiace.ak matka neprekonala ovcie kiahne,tak samozrejme moze sa kludne stat,ze novorodenec ovcie kiahne dostane ak pride do styku s infekciou.

nikonka
8. aug 2011

moj syn mal kiahne ked nemal este ani 3 mesiace... doniesla to dcera zo skolky, ona mala 3 roky a dostal to aj manzel... ten to znasal najhorsie... a maly bol na tom dost zle tiez, mal to aj v plienke a tam mu to stale mokvalo, tvaricku si rozskrabal, doteraz ma jazvicky... ale uz mame aspon po tom...

lucii27
8. aug 2011

aj ja som riesila nedavno tuto otazku ci moja 5 mesacna dcerka dostane od syna kiahne a nedostala . je plne dojcena, vobec som ich neizolovala maly si dokonca nad nou tak kychol, ze som si povedala ,,ked to teraz nedostane tak sa stane zazrak a nedostala. deti do 6 mesiacov su chranene protilatkami od matky ktore presli od matky cez placentu potom sa protilatky pomali vytracaju. tak drim palce .....

lucikan
8. aug 2011

cerstva skusenost mojej kamosky z tohto leta: moze sa nakazit aj babo, jej syn 3 rocny prisiel do kontaktu, dostal kiahne, a nasledne aj druhy 4 mesacny syncek, ktory je kojeny. U toho mensieho to ale malo ovela slabsi priebeh. Kamoska zurila, bo knihy i doktorka jej vraveli, ze by sa nemal nakazit, ked je dojceny...

ivanulienka81
8. aug 2011

dcera mala kiahne ked mala 5 mesiacov, zvladla to uplne super, bez teploty a vysyp maly; syn, vtedy 2r to znasal ovela horsie, teploty 39 5 dni v kuse a vysypany bol neskutocne, hrozila nam hospitalizacia na infekcnom odd.

michalag
8. aug 2011

ak najmensi bol v kontakte s kiahnami tak moze byt aj on prvy ktory to dostane, ak bol len starsi v kontakte je vysoka pravdepodobnost ze ich mat bude a nasledne to moze dostat aj najmensi, ale su aj vynimky a zalezi ako ma imunitu a mat ich teraz nemusi. Pocula som ze aj 4t babo ich dostalo (hovorila mi to nasa pediatricka ze maly taky pripad)
Mne maly dostal kiahne mesiac pred 5. rokom a nasledne za 2t ich dostala mala a to mala 10 mesiacov a 3 tyzdne.
Takze ano moze ich dostat

luknova
8. aug 2011

Ja si myslím,že všetko závisí od imunity. Ja som to dostala pred 2rokmi a moja vtedy 4ročná dcéra nie i keď toho bola plná škôlka. A teraz sa to strieda u susedov 6 týždeň, ani dcéra a ani ročný syn sa zatiaľ nechytajú. A to sme deň čo deň spolu, a ešte sa aj podarilo, že pili z jedného pohára.

zuzana17
8. aug 2011

Áno je to možné. Píšem z vlastnej skúsenosti. Keď nás pustili s maličkou pred Vianocami domov, syn, bol s nami doma asi 2 dni aj s cestou a dostal kiahne. Hneď sme ho izolovali, pretože pre malé deti je to dosť nebezpečné, vraveli to i lekári aj primárka. No moja malá dostala i napriek tomu, že som ju kojila kiahne v 2.týždňoch života, takže sme museli ísť na infekčné oddelenie, kde bola pod dohľadom. Tam jej nasadili lieky a priebeh sa zastavil, znášala to našťastie dobre, no musela byť pod dohľadom. Každý sa čudoval, že také malé dieťa nemôže dostať kiahne, keď je dojčené a keď matka už prekonala kiahne, no ale... sú výnimky. Zrejme ich dostala preto, lebo prekonala silnú žltačku, s ktorou sme tiež boli v nemocnici a zrejme mala tak zníženú imunitu, že kiahne prepukli. No a ešte niečo, na infekčnom nám vraveli, že ich môže dostať ešte raz keď bude väčšia, petože si nemusela vytvoriť protilátky, keďže predtým dostala protilátkovú infúziu. Takže tak. Tak sa držte.

p69majka
8. aug 2011

ahoj. Môj syn Filipko mal kiahne, keď mala Sárinka 2,5 mesiaca a dostala ich. Len ja som ju vtedy nekojila, tak možno aj preto. Sesternica tu vtedy bola so synom a ona ho kojí a on ich nedostal. Neviem v čom to je, ale bála som sa ako to zvládneme a bolo to celkom v pohode, len bola hrozne vyhádzaná a stále som ju musela natierať, kúpkať a oblievať repíkom. inak nemala ani teploty a všetko to skoro prespinkala. 🙂

dagmarvan
8. aug 2011

Moja 5 ročná dcéra ich priniesla zo škôlky a malá mala vtedy ani nie mesiac a dostala ich tiež a pritom bola plne dojčená a ja som kiahne prekonala ako dieťa.My sme ich zvládli v domácom liečení a celkom v pohode.

jankako
8. aug 2011

može,aj nemusí.moja sestra má tri deti dve z nich ich mali a tretia to nedostala..a že vraj kojené deti to tiež nedostanú..moja ich nedostala,a bola v kontakte so setriným synom ked ich dostal..asi je to fakt aj o tej imunite.no ktovie.uvidiš..

ani3012
8. aug 2011

kiahne mala Evička ako 7 mesačná ( -2 mesiace bo predčasne narodená)od svojho brata a zvládla to výborne - kojená nebola vôbec.
sestrička u detskej mi vravela,že deti do roka nezvyknú mať ovčie kiahne,hlavne ak sú k tomu kojené a matka kiahne v detstve prekonala.
s Paťkom som "naháňala" kiahne kade-tade už od jeho roka a dostal ich až ako 6 ročný a ani neviem komu poďakovať 😉

kiahne dieťa dostane,ak bude na daný vírus vnímave (to znamená,keď ich má dostať,tak ich dostane napriek kojeniu,prekonanej choroby matky v detstve,očkovaniu.....)

li_la
8. aug 2011

My sme boli v kontakte so sesternicou, ktorá dostala ovčie kiahne v čase, keď mala inkubačnú dobu a kiahne sme nedostali. A tom, že kojené deti nedostávajú som ani nepočula...

maminuska
8. aug 2011

Môj Andrej mal kiahne ako šestýždňový a ja ako 26 ročná.Kiahne sme dostali od staršej dcéry z škôlky.
Ležali sme obidvaja na infekčnom a ako malému bábätku mu podávali antiviretiká.Boli sme tam 10 dní. Netreba sa toho bát. A zabudla som povedat že syn bol výlučne kojený ale ja som kiahne neprekonala.Obrovské štastie bolo že som ich nedostala ku koncu tehotenstva.

pudlik
8. aug 2011

Môže. náš druhý synček mal dva apol týždňa a dostal ich od bračeka. Ale bol to rýchly priebeh a nemal ich veľa. Bol plne dojčený. Ja som kiahne mala ako dieťa. Všade mi vraveli, že malinký má protilátky odomňa aže nedostane a dostal. Tak ale máme už pokoj hádam...