Môže odsávanie hlienov spôsobiť nové hlieny?
Nie je možné, aby sme sa viac ako týždeň trápili s hlienmi, dr.nám pritom povedala, že hrdlo čisté, že ide o nádchu...no ja deti ani do škôlky dať nemôžem, veď kto by im to tam nonstop fúkal...a neviem si predstaviť neodsávať hlieny (používame odsávačku na vysávač a idú teda pekne husté aj zažltlé hlieny, do servítky fúkame číre soplíky a samozrejme ide len málinko, nedá sa porovnať s odsávaním..) Len mi napadlo, či nerobíme presný opak, či sa ich netvorí práve viac tým, že odsávame...máte niekto s týmto skúsenosť? ďakujem
tak tuto tvoju otazku som si polozila presne aj ja!!
koncom oktobra to zacalo u maleho s anginou, ta mu asi po mesiaci presla. medzitym sa samozrejme dacim od neho nakazi aj dieta c.2 a tak sa to nejako drzi. obcas mal horucku jeden, potom druhy. kasle, sople... teraz posledne asi 3 tyzdne su bez priznakov, len maju sopliky. zistila som, ze som im zle odsavala sople = bez predchadzajuceho zvlhcenia soplov nejakym sprejom. len tie sople sa z nich dost 'liali', tak mi to prislo aj zbytocne, resp. ich mali v hojnej miere.
pred par dnami som si hovorila, ze uz na to kaslem a prestanem im to vysavat. sople im potom postupne prestali tiect, ale zda sa mi, ze zahlieneni su stale - troska chrcia pri spanku.
neviem, uz to skusim tak, ze im budem davat Ccko, trochu budu chodit po zime vonku a sople im vysajem pred spanim, aby sa im lepsie dychalo. snad sa s tym ich organizmus nejako vysporiada a dufam, ze im neprivodim zas nejaku chorobu.
@jurcaga no, asi tak, človek sa z toho nevie vysomáriť, že čo by bolo najlepšie.. ja som naším odsala dnes predsalen 4x, nedalo mi to-dvakrát pred spaním a dvakrát počas dňa (doobeda, poobede), nemohla som pozerať na to, že sa ani najesť nemôžu kvôli tým hlienom...ale musím povedať, že zo začiatku boli hlieny žlté husté, teraz akoby sa to zlepšovalo v tom, že tie 4 odsatia za deň aj mali nejaký účinok-dá sa spať, najesť, fungovať aj hodinu normálne s čistým nosom...tie rozostupy medzi odsávaniami museli trpieť tečúce soplíky a vlhké nosy, čo už...fakt to nechcem preháňať..a zdá sa mi, že sa mení už kvalita hlienov-menej žlté a menej husté... tiež mám v pláne zobrať deti zajtra von, veď sme od minulej stredy vkuse doma, tiež žiadna výhra.. a aké C-čko im dávaš? My berieme od jesene Echinku sirup a teraz pár dní aj nejaký nový skorocelový, ktorý posilňuje imunitu počas oslabenia organizmu, odporúčala nám dr... c-čko samotné som doteraz neriešila, máš nejaký dobrý tip?
@simonaf my sme tiež používali odsávačku na vysávač a krčná lekárka nás upozornila, že to nemáme veľmi preháňať. Dráždi sa s tým sliznica. Max. tak trikrát denne vysať, ale treba použiť roztok z morskej vody. Učte dieťatko od malička fúkať samostatne. My sme sa napríklad hrali na ježka, čo funí.
@simonaf nemam nejaky specialny tip. starsi ma 3 a pol, tak uz moze take cmulacky - revital C COMPLEX mini s pomarancovou prichutou. tento tyzden zjedol az jednu mandarinku, ktoru si sam vypytal!! - obcas ma takto milo potesi 🙂
a mensi ma skoro rok a pol, tak len Cebion.
aj jablcka troska jedia, banany, uhorky. mensi aj hrozno, paradajky. tolko nase cerstve vitaminy...
v zime im davam aj rybi olej.
nic extra 🙂 ja sa tesim, ze im celkom chuti, hraju sa - a sopliky su len taky bonus 🙂
@zuzkanik hej, so samostatným fúkaním problém nemáme, deti si dokonca sami odtrhnú z toaletného, sami vyfúkajú nos a vyhodia do koša 🙂 no najčastejšie im fúkam samozrejme ja a fúkajú ako divé, to majú asi po mne, ja sa občas bojím, že mi z môjho fúkania nosa niečo praskne v hlave 😀
@jurcaga tak chválabohu, naše ovocie a zeleninu milujú, skôr sú sklamané, keď pýtajú napr. paradajku k raňajkám a ja poviem, že nemáme... a keď zjedia niečo sladké a vidím, že by ovocie teraz nechceli, ale uvedomím si, že sme dnes ešte nemali a trebalo by, tak sa ich samozrejme nepýtam a musia zjesť celý tanierik nakrájaného niečoho-demokracia tu nemá miesto 😀
@simonaf prave sme prekonali infekciu moraxelou - skolkarska bakteria, ak je hlien zlty az zeleny, je to infekcia sposobena bakteriou a tato je teda dost hnusna, nezaberala liecba, kvapky, nahrievanie, naparovanie, nic... jedine cielena liecba, je potrebne ak su sople nepoddajne dat urobit vytery, odporucam, inak je to bludny kruh, max zlepsenie stavu, nie vyliecenie...
mame nieco podobne a trapime sa uz od oktobra... sople, z toho kasel vlhky potom suchy , chvilu dobre a potm zas... antibiotika nam dr zatial nedala...hrdlo priedusky ok, vytery ok... skusali sme vsetky sirupy a kvapky 🙂... kalciovy je zatial naj... teraz som mu nedala vobec nic uz treti den a prechadza to tak isto ako keby sme mali sirup a kvapky ...... uz neodsavam len fuka, prestal kaslat... len v noci niekedy chrapka 🙂... idem vyskusat vincentku a ked to nepomoze tak zvazim antibiotika nech sme z toho vonku... je mi hrozne luto ked vidim tie kvanta sirupov co do neho lejem,,, blee
no nám to už tiež pomaly prechádza, aspoň dúfam, že nejde len o prechodné zlepšenie..dnes sme odsávali len 3x, je toho už oveľa menej a skôr biele-číre, ako žlté..kde-tu žltý soplík vyjde..kašeľ ustal, asi pod vplyvom stoptussinu.. len rada by som vedela, že čo nám pomáha...či to, že už odsávame viac ako týždeň, alebo to, že sme prestali odsávať tak často... nemám rada neuzavreté problémy, rada by som sa poučila dobudúcna 🙂
Tak, dievcata, teraz citajte. Ja mojej malej odsavam sople uz 4 mesiace!!! A malicka ma 8 mesiacov, takze polovicu jej zivota bojujeme so soplom ☹ je ho fakt straaasne vela, skusili sme snad vsetky lieky (Trifed, Sinupret, Prospan, Fenistil, Imunoglukan, ATB, ...), vsetky vysetrenia OK (ORL, krv, vytery z hrdla, z nosa, ...), lekari, co j vysetrovali povedali, ze z medicinskeho hladiska je upne zdrava a treba len morsku vodu do nosteka a odsavat, odsavat, odsavat ☹
Mne to odsávanie pripadá veľmi drastické. Ja som už babka a keď počujem ten plač mojho vnúčatka tak mi to drása srdce. Za mojich mladých čias sme takéto metódy pri deťoch nepoužívali, vtedy sme ich naparovali, noštek čistili vatovým tampónom, pokiaľ ešte nevedeli fúkať. Myslím, že to tým malým babätkam, to odsávanie škodí, veď inak by tak hrozne neplakali. Okrem toho vo vysávači je plno prachu a keď s ním cez odsávačku vysávate soplíky tak ten prach sa dostane aj do dýchacích ciest babätka. Sami to môžte spozorovať, že keď začnete vysávať tak ten prach vo vnútri ide najprv von. ☹ tak to je môj názor.
Baby poradte.moj 2,5 rocny synator furt kasle a uz sa pridruzili aj sopliky.mame ich biele ale poriadne ☹ .jesen 213 sme prekaslali bez soplika a boli sme 2,5 tyzdna bez kasla a zas sme vtom.sme uz moc zufali.dr nevie co mu je.robila nam komplet vusetrenie krvi na alergie na imunitu na zelezo,vytery opakovane a vsetko mame negativne☹ a teraz to mame najhorise kasel produktivny a sopliska.co davate detom.dr mi poradila dithiaden na noc a mucosolvan.nemam mu davat cez den aj fenistil.chudacik sa teraz len trapi.alebo ziadat dr o dalsie vysetrenia.ale o ake? Rtg pluc?
@vercatore morská voda napr. Sterimar.....a poriadne vyčistiť noštek.....dávaj aj paralen alebo čo dávaš.....veľa tekutín...zvlčovať vzduch.....čo má na soplíky?.....olynth alebo nasivin?....ak kašle odhlieňuje sa....ak užívate dlhšie mocoslolvan tak treba ho po týždni napr. zmeniť na sinupret. ten je bylinkový............soľná lampa.......opýtaj sa doki na kvapky napr. avamys síce nieviem či už môže......určtie by som zvážila Rtg dutín.....možno aj biolampu....možností je veľa len sa treba v prvom rade poradiť s lekárkou........ak dávaš dithiaden fenistil už nedávaj.......

ANO, caste odsavanie moze mat za nasledok zvysenu tvorbu hlienov!. Pred odsavanim treba vzdy pouzit roztok napr. physiomer na zvlhcenie sliznice. Odsavat treba len v nevyhnutnom pripade a popripade pred spanim, nech ma cisty nostek...ak sa to neupravi do dvoch troch dni, sla by som na kontrolny vyter.