Môže oneskorený vývoj znamenať mentálnu retardáciu?
Ahojte mam obavy že môj 24mes. má MR :( rozpráva len tak 10-15 slov, ale tie funkcne nevie si presne zapamätať kde má uši,oči,ústa,nos-ked mu to pripomenieme tak si spomenie a ukáže, akoby zabudol pričom mu to opakujeme denne. Nevie správne používať vkladačky, všetko pcha do iného otvoru ako má. Nevie priradiť farby (ma také poháriky rôznych farieb a zetoniky ktoré má vložiť podľa farby do pohára). Len nedávno začal používať neverbálne áno-nie. Nesustredi sa keď si čítame knizku, neukáže na zvieratko keď sa spýtam kde je prasiatko napríklad.
Nevie a nechce piť z pohára. Chodít začal až v 15mes. Je plienkovany.
Okrem týchto spomenutých je inak všetko ok. Čo sa týka emočneho,sociálneho vyvoja. Je veľmi spoločensky a pritulny. V niektorých veciach veľmi šikovný. Dokáže sa naučiť tanečné choreografie a zopakovať aj po dlhšom čase. TV a všeobecne obrazovky ma inak obmedzené na minimum. Veľa veci ktorym donedávna ešte nerozumel už rozumie. Napríklad jednoduche pokyny vyhod do koša, daj si dole ponozky, dones topanky,kde je zelena lopta,účes si vlásky a podobne splní....ale je to aj tak málo na 2 roky. Posuvame sa dopredu ale pomalšie ako rovesníci. A preto sa vlastne obávam, kvôli hore spomenutym, zdá sa mi že má výrazné narušený intelekt-hlavne keď nedokáže zaradiť farbu vizualne,ani tvary. Podľa neurologicky a liečebnej pedagogičky je to pravdepodobne len oneskorený vývoj keďže aj chodiť začal neskoro. Ma tam posun. Ale aj tak mám obavy. Prosím nejaké skúsenosti, je šanca že sa ,,dobehne" alebo mám sa obávať mentálnej retardacie.
(Sme objednananí k ďalším odborníkom a chodíme na terapie)
Ďakujem
Nas zacal rozpravat ako 3rocny a je uplne OK. V 2 rokoch pouzival akurat mama.
Presne tak. Netreba zanedbávať a tvrdieť že je ok keď očividne mal/ má problémy

@autorka ja som nikde nenapisala, ze ti nezáleží na dieťati!
Len to, ze niektoré tu porovnávajú svoje deti s ostatnými, ktoré (vraj) už pomaly vedia čítať, písať aj počítať už pri nástupe do skolky.
Každé dieťa je jednoducho iné. Niekoho baví to, iného zase toto. Podstatné je, že nič mu v živote neutečie. Všetko sa postupne doučí.