Môže oneskorený vývoj znamenať mentálnu retardáciu?
Ahojte mam obavy že môj 24mes. má MR :( rozpráva len tak 10-15 slov, ale tie funkcne nevie si presne zapamätať kde má uši,oči,ústa,nos-ked mu to pripomenieme tak si spomenie a ukáže, akoby zabudol pričom mu to opakujeme denne. Nevie správne používať vkladačky, všetko pcha do iného otvoru ako má. Nevie priradiť farby (ma také poháriky rôznych farieb a zetoniky ktoré má vložiť podľa farby do pohára). Len nedávno začal používať neverbálne áno-nie. Nesustredi sa keď si čítame knizku, neukáže na zvieratko keď sa spýtam kde je prasiatko napríklad.
Nevie a nechce piť z pohára. Chodít začal až v 15mes. Je plienkovany.
Okrem týchto spomenutých je inak všetko ok. Čo sa týka emočneho,sociálneho vyvoja. Je veľmi spoločensky a pritulny. V niektorých veciach veľmi šikovný. Dokáže sa naučiť tanečné choreografie a zopakovať aj po dlhšom čase. TV a všeobecne obrazovky ma inak obmedzené na minimum. Veľa veci ktorym donedávna ešte nerozumel už rozumie. Napríklad jednoduche pokyny vyhod do koša, daj si dole ponozky, dones topanky,kde je zelena lopta,účes si vlásky a podobne splní....ale je to aj tak málo na 2 roky. Posuvame sa dopredu ale pomalšie ako rovesníci. A preto sa vlastne obávam, kvôli hore spomenutym, zdá sa mi že má výrazné narušený intelekt-hlavne keď nedokáže zaradiť farbu vizualne,ani tvary. Podľa neurologicky a liečebnej pedagogičky je to pravdepodobne len oneskorený vývoj keďže aj chodiť začal neskoro. Ma tam posun. Ale aj tak mám obavy. Prosím nejaké skúsenosti, je šanca že sa ,,dobehne" alebo mám sa obávať mentálnej retardacie.
(Sme objednananí k ďalším odborníkom a chodíme na terapie)
Ďakujem
Mamička nehnevaj sa najskôr porozmyslaj, ci náhodou ty netrpís nejakou diagnózou😔
Ja som do 3r neprehovorila ani jedine slovo mala som svoju vymyslenu posunkovu rec, mam takmer 45r a som uplne normalna IQ mam zmerane v skale nadpriemeru (nie tie online testy ale normalny test)... V maturitnom rocniku som sucasne studovala externe aj na inej skole.
Na tvojom mieste by som sa nebala 2r dieta je este male na nejake iq testy a zavery
Podla toho co citam, je pozadu. MR to byt nemusi, ta nesie aj ine specificke znaky podla stupna.
Oneskoreny vyvoj nie je este katastrofa. Asi nastupi do skoly neskor, tam svet nepada.
Kazdopadne odbornik by mal po vysetreniach stanovit nejaky rezimovy plan ako s malym pracovat aby zacal napredovat
Vkladacky sú dosť ťažké, to by som až tak neriešila, ale nechala by som skontrolovať u očného, či dobre vidí farby. Môže mať aj oneskorený vývin reči. Pracujte ďalej na čom sa dá, s láskou žiadny stres, nátlak, aby sa cítil OK, potešte sa úspechu. Niečo sa fakt dá vidieť až časom, niektoré deti isté veci dobehnú neskôr. Spolupracuje s odborníkmi a ostatné sa ukáže.
Autorka ahoj 🙂 . V prvom rade Ti chcem povedat, ze si uzasna milujuca matka, ktora je urcite ochotna pre svoje dieta spravit aj nemozne. Necitala som vsetky komentare. Zrak ste mu dali vysetrit? Tupozrakost, farboslepost, ine poskodenia zraku boli vylucene? Okrem toho, ze si nepamata oci usi nos na sebe, vie to ukazat na niekom inom? Opytajte sa na terapiach na otazku uvedomovania si vlastneho tela, senzomotorika, proprioceptivny system, taktilne vnimanie, percepcia. To su veci, ktore mozu vyskakovat aj pri autizme (co si nemyslim, ze ma maly), aj pri oneskorenom vyvine a nezrelosti centralnej nervovej sustavy. Trening TSMT je velmi dobry na uvedomenie si svojho tela v priestore a na dozrievanie CNS. Cvicievaju aj takto male deti. Od kial ste?
ďakujem všetkým krasne za odpovede...@macinko321 ďakujem krásne za odpoveď aj za tvoje milé slová a rady...,už sme sa hlásili na TSMT terapiu, čítala som jej účinku na vývoj CNS, už len čakáme na termín 🙂
nam este neurologicka odporucila , okrem TSMT samozrejme , brat aj Equazen, vraj je to najucinnejsia forma omega3. POdla toho co pises tam nebude podla mna ment. retardacia, skor pomalsie alebo oneskorene zrenie nerv systemu. Rozoznavanie farieb a tieto veci su druha signalova sustava a ta dozrieva najneskor . POdla mna na si nerob starost,viem je to hrozne takto ked si porovnavas dieta ale 24 mesiacov je este velmi malo... este ma habadej casu vsetko dohnat. Uvidis bude sikovny ❤
Sú deti ktoré budú rozprávať v dvoch rokoch. Ovládať tvary, čísla, abecedu atď. A sú deti ktoré ešte nevedia povedať okrem mama a nejakého slová absolutne nič. Ak máš pochybnosti konzultuj toto s pediatričkou.
Dobry den pani @autorka.
Nic proti a ani nic osobne ale podla toho co som precital a aj tie komentare ostatnych som posudil ze by ste si mohla nechat aj trosku poradit pred tym ako budete konat uplne zhurta a zbytocne. Len jedno. Ak si vy tak vazne a seriozne myslite ze vase dieta je mentalne retardovane (nemate na to poriadny dovod) -pretoze podla vasho pisania som posudil ze je to uplne normalne dieta ako kazde jedno akurat nie kazde je take iste ... Ak teda z vasho pohladu ma teda MR koli hentomu a tomu tak ja si naopak myslim ze koli hentomu a tomu ste 100 % hypochonder... Rozumiete ? Nedava to vyznam ako si vy negativne mozete mysliet nieco take ako vlastna matka o vasom dietati. PS: Prestante konecne pozerat cez tie prsty a otvorte tie oci ! Su to len deti vyvyjaju sa nie hned budu vsetko vediet na lusknutie prsta. Chce to len cas a cas prinasa vela zdraveho ovocia. Pozrite sa pravde do tvare a hned zistite ze to co ste povedali o vasom dietati je cista loz a nepravda. Potom darmo nad rozliatym mliekom. Vazte si tu plnohodnotnu rodinku vazte si ze mate zdraveho syna a ze ste zdrava rodinka. Ved tie deti su nad setko zlato co sa blisti. Majte prosim vas na pamati: "Tie nase ratolesti su nase radosti " ked raz vyrastie uvidite aky mudry a intaligentny ten chlapec je namiesto podcenovania ho viac podporujte a milujte takeho aky je. A v tom je predsa ta krasa. (Nicim tym som nechcel urazit) akurat sa len po lopate k tomu vyjadrit pretoze mi prislo ze by ste reagovala uplne odveci.
Prajem pekny den,
Peter,
Tiez neviem podla coho si usudila, ze by tam mala byt mentalna retardacia. Nas mensi bude mat 2 roky, vie tak max 30 slov (tiez si hovorim, ze je to malo) vkladacky zacina chapat az teraz, pred par mesiacmi mu to jednoducho neslo, na nocnik uz chodi, ale nejake extra veci od neho nechcem. Mam aj takmer 7 rocneho. Tiez tak bolo, ze do 2 rokov takmer nehovoril, len take svoje, vsetko sa po 2 rokoch rozbehlo, vsetky naucne aktivity, priradovanie, kreslenie a podobne. V 2.5 roku vsetko zvladol, takze tiez by som odporucila, pockat este ten pol rok, lebo 2 roky je podla mna malo na to spoznat, ci dietatu nieco je, alebo nie.
A este doplnim, ze ten starsi isiel do skoly skor, realne by mal ist az teraz, ale uz ma prvy rocnik za sebou a nelutujeme, a to do 2 rokov nevedel rozpravat takmer vobec, odplienkovany bol v 2.5 roku cikanie a do takmer 3 rokov kakanie... a ako hovorim potom sa to vsetko rozbehlo, farby, pocitanie, kreslenie, ... napr u mladsieho 2 rocneho sa velmi tesim, ze sa sam naje, nemusim ho vobec od roka krmit, to je parada a to ze nevie zatial rozpravat - douci sa.
Deti su vo vyvine velmi individualne. Ja mam pocit, ze mate prave velmi inteligentne dieta. Mali sme to podobne. Nase dieta je velmi ineteligentne a kludne, vnimave, ma uzasny charakter, je to maly dospelak. Aj ucitelia v skole ocenuju jej rozvaznost a pokoj, zaroven je velmi spolocenska, ale ako mala bola skor vazna. Nenechajte si nahovorit, ze nie je v poroadku len preto, ze sa nepodoba na 95% deti v jeho veku. Dnes lekari velmi casto a neopodstatnene posielaju deti tam, kam nepatria.
@pedrosanchez ďakujem aj za vašu reakciu....je myslím si normálne ak sa matka o svoje dieťa bojí....boli sme u dvoch neurologiciek kde nám jedna povedala že malý je pravdepodobne autista,a mali by sme na ísť na diagnostiku k detskému psychológovi a psychiatrovi..čo sa nám nezdalo, nepripada mi ako autista keďže je veľmi je spoločensky, tak sme navštívili ešte jednu neurologičku, ktorá nám vyvrátila,že to na PAS nevyzerá, ale ma oneskorený vývoj..ako som už písala nasledne mu v terapeutickom centre bolo stanovené že má oneskorenie jeden rok čo sa taký psychomotoriceho vyvoja..je potom na mieste mať obavy si myslím....tie myšlienky nevzniknú len tak že si buchnem po bruchu a poviem si moje dieťa je ment.retardovane ale o autista....nie to vážne nie...ja stále verím že tomu tak nie je ale zároveň sa bojím každý deň či bude malý v poriadku 🙏 nič viac si na tomto svete nezelam len aby moje deti boli v poriadku a zdravé ...nuž ale aj keby nedajbože mal nejakú diagnózu,budem ho milovať rovnako a postaram sa aby bol šťastný ...mám ešte ďalšie 2 deti, ktoré mali normálny vývoj takže mám ako matka nejaké skúsenosti a viem porovnať a uvedomiť si že niečo nie je v poriadku...ja práveže nepozerám cez prsty ale vidím reálne problém tak ho riesim...minimálne tými terapiami ak mu viem pomoct..nečakala som toľko negatívnych komentarov na moju osobu...bola to otázka vytvorená aby som si prečítala nejaké skúsenosti rodicov,potrebovala som sa možno trocha upokojiť že to nie je až tak zle, prečítať si nejaké príbehy že možno aj niekto iný na tom bol rovnako a dobehol sa..
@tinka8512 omegu3 už podávame 2 mesiace..najprv sme začali Equazenom ale potom sme objednali z Čiech Neurotresku je síce veľmi drahá ale má úžasné recenzie, zatiaľ dávame len 3tyzdne tak verím že budú nejaké výsledky 🙂
Ahoj. Vobec to nemusí byt MR. Môže mať aj dysfáziu a problém s porozumením reči. Takéto detičky sa v rannom veku často javia ako autisti a majú spomalený vývoj. Môj syn sa napríklad začal otáčať až v 7 mesiacoch, chodil v 14tich a do 3 rokov nepovedal takmer nič. Farby síce vedel, ale zato na odrážadle sa naučil až v tri a pol roku. O vkladačky nemal záujem a ani o podobné hry. Piť z pohára sme ho učili až v dva a pol roku, odplienkovaný bol pred tretím.Všetko sa rozbehlo až okolo 3. roku. So slamky sa naučil až po treťom roku. Celkovo nechce byť veľmi samostatný a má dysfáziu. Tiež bol značne pozadu oproti rovesníkom, ale dovolím si povedať, že väčšinu dobehol, reč sa mu spustila po treťom roku a teraz v štyroch povie všetko, len nie vždy zrozumiteľne. A intelektovo je na tom veľmi dobre, len ten vývoj bol spomalený.
Podľa mňa je ok keď teda len extra nerozpráva, nevie farby a tvary. Nepríde mi z opisu ani žeby zaostáva. Moja dcéra vedela farby niečo po roku, 20mes becedu vymenovať, poznala čísla, pismena, tvary, počítať do 20, vkladacky, puzzle, logické hry, jemná aj hrubá motorika super ALE napriek šikovnosti, bohatej slovnej zásobe, nadpriemernej pamati a zrejme vyššiemu intelektu má NKS - narušenú komunikačnú schopnosť. Takže neboj, každé dieťatko ide svojim vlastným tempom, niečo ide lepšie iné horšie. Uvidíš keď sa mu rozbehne reč ako to bude. Držím palce.
Do 6 rokov som iba hmkal rodičia sa báli že či ma vôbec príjmu na základnú školu čo sa aj horko-ťažko podarilo no napríklad som nevedel povedať R. Postupne som sa naučil rozprávať až tak že som robil obchodný predaj to už je aj o správnej komunikácii vyštudoval som vysokú školu. Chcem tým len povedať že zdanie klame a nemusí to byť to čo si myslíme. Možno len nie je chytrym aspoň zatiaľ
Máme v rodine chlapčeka, ktorý začala rozprávať v štyroch rokoch. Dovtedy len zopár slov. Chodili s ním k logopedovi. Išiel o rok neskôr do školy...a teraz je z neho šikovný žiak...koncil prvý stupeň s čistými jednotkami a je nadaný na jazyky. Ale doteraz nerozpráva až tak pekne. Podrobnosti neviem, ale tiez som bola smutná ked som porovnávala s dcérkou ...ona je o rok od neho mladšia. Dcéra je zasa popredu v reči. V dvoch rokoch hovorila súvislé vety. A vysvecko mali rovnaké. Držím palce, je dobre že ti záleží na synčekovi a nezanedbávas, keď sa ti niečo nezdá.
Citala som o tom,ale ten obsahuje CBD , to by som ja osobne nerada podavala
Na odľahčenie. Môj 16 ročný syn používa len jedno slovo a to je nezáááááájem.
@dvanastka 😆 môj 14r. zas používa len "dobre" ako odpoveď na všetko, keď po ňom niečo chcem (samozrejme to potom neurobí, čiže ani významovo asi nechápe jeho obsahu), keď ho džubem za niečo, keď mu niečo oznamujem...ale občas sa rozkeca a povie "Ježiš, dobre".
Autorka, môj syn hovoril aj v troch rokoch len pár krátkych slov, rozkecal sa až v škôlke, kam nastúpil, keď mal 3,5. A bol z neho najlepší žiak v triede a bol by aj teraz, keby sa mu chcelo, ale sa mu nechce. Ostatné veci, ktoré spomínaš, si už moc nepamätám, kedy zvládal, ale poviem ti, že má o rok staršieho bratranca a vo veľa veciach bol oproti nemu v tých 2-3 rokoch popredu, zas so synovcom si si mohla pokecať už snáď od roka. A sú z nich z oboch normálni zdraví chalani.
@silvia1504 v januári bude mať 2,5 roka...ideme na odporúčanie CPPP na testy či nemá MR...ale už to nevidím tak čierne, dobieha sa 🙂 maly sa mi rozkecáva, síce len jednoslovne ale každý deň sa jeho slovná zásoba zlepšuje,aktívne a funkčne používa už veľa slov..farby už vie pekne priradovat,aj keď pomenovať ešte nie, nezvláda ešte pokyny ako napr. ukáž mi červenú..vkladačky mu idú tiež lepšie ako predtým, porozumenie takisto významne lepšie...z neurológie nás už aj vyradili zo sledovania, podla Dr.je všetko v poriadku 🙂 EEG takisto Ok..naďalej pokračujeme v cvičeniach TSMT a v podávaní omega3...venujeme sa jeho rozvoju veľa času ale vidím výsledky lebo za 6 mesiacov urobil významné pokroky...takže ak mám zhrnúť nedobehol síce ešte tabuľkových rovesníkov ale sme na správnej ceste 🙂
No vidíš. Zbytočne si stresovala. 🙂 Niektoré deti sú šikovnejšie v niečom, iné v inom, alebo za pol roka tie menej šikovné predbehnú tie čo boli šikovné na začiatku. U detí je to ako na hojdačke. Keď bude mať 4r a bude rozprávať, vedieť farby ukázať, tak je všetko v poriadku. Dovtedy si nerob starosti.
Začala som chodiť v 18. mesiacoch, lebo som bola príliš opatrná. Nezaujímali má žiadne hračky, ale vraj som rozprávala pekne. Mám IQ 132. Tým sa nechcem chváliť, ale myslím, že sa občas zbytočne stresujeme. Radila si sa s pediatrickou? Aký má názor?
@lienka.7 môjho dieťaťa ti ľúto byť nemusí..on naozaj pôsobil tak že niečo nie je ok...dokonca toto vyjadrenie(podozrenie) padlo aj z úst psychologicky kde sme boli, preto ide aj na tie testy v januári..ale dali sme všetky
*Dali sme všetko úsilie cas,energiu aby sme pracovali na jeho psychomotorickom vývoji..nech ti je ľúto deti ktoré sú zanedbané a nie tých detí ktorým rodičom záleží na ich vlastnom dieťati

Mojej susedky chlapček tiež má 24 mesiacov. Je čulý, bystrý, ale tiež veľmi málo rozpráva, skôr tie kratšie slová, má ešte plienky tiež a nezdá sa mi, žeby bol nejako mimo. Je to len individuálne u každého inak. Nestresuj, veď on sa posunie do predu. Sestrin syncek začal rozprávať skoro ako trojročný aj chodiť začal už mal 18 mesiacov a je z neho zdravý šikovný mladý človek.