icon

Môže penicilín spôsobiť vyrážky u detí?

lubjunka
14. jún 2025

Dobrý deň synček užíval na silnú angínu a hlieny, sople okrem iného antibiotika augmentin. Vo štvrtok ich dobral a včera v piatok sa vyhádzal. Môže to byť z toho? Najskôr som si myslela, že 5 alebo 6 choroba dcérka to už mala, ale niekde som čítala, že aj z atb to môže byť. Zmizne to samé alebo treba ísť na pohotovosť radšej? Keďže je víkend. Ďakujem za rady.

pribinak
14. jún 2025

Môže to byt kľudne ak reakcia na penicilín.

janinah
14. jún 2025

Vek? Ako velmi sa vyhadzal? Ine prejavy choroby? Ako dlho bral atb?

lubjunka
autor
14. jún 2025
@janinah

Vek? Ako velmi sa vyhadzal? Ine prejavy choroby? Ako dlho bral atb?

@janinah 5 rokov, bral ich 7 dní a vyhádzal sa na 8 deň. Teraz iné príznaky nemá okrem toho vychádzania sa. Predtým hlieny, sople, trochu bolesť uška a silná bolesť hrdla.

kikusenka1
14. jún 2025

Môže to byť mononukleoza. Zvykne sa pomýliť s anginou a vtedy sa po podaní penicilinu človek vyhadze

zuzinabila
14. jún 2025

@lubjunka este ma napadol šarlach.tam ju vysyp niekolko dni od zaciatku choroby

kiki68
14. jún 2025

Ja a aj syn mame tuto reakciu na penicilin. Je to nejaka IV alergicka reakcia. Prejde to samo ten vysyp. Vyzera to Ako keby sarlach

biba_18
14. jún 2025

ja som alergická na atb radu penicilínov, aj iných radov, normálne to mám v karte - takže ak sa vyhádzal, určite by som to povedala na kontrole - a ak to nezapíše do karty, pri najbližšej príležitosti by som to spomenula…

mariynka
14. jún 2025

Je to medzi nez.ucinkami? Ak hej, dajte to u detskej zapisat a penicilin uz neuzivat..

3petka
14. jún 2025

@lubjunka nebol na slnku?

kiki68
14. jún 2025
@mariynka

Je to medzi nez.ucinkami? Ak hej, dajte to u detskej zapisat a penicilin uz neuzivat..

@mariynka ano je, dokonca je to cele popisane s fotos. Ja to mam v karte, tiez syn. Neni to problem, ma to vela ludi. Moja mama ma reakciu presne na atb, co zas mozeme my so synom

veronikah96
14. jún 2025

Môže to kludne byt alergia, z augmentinu som sa vyhádzala aj ja. Treba určite spomenúť doktorke, nech sa to zapise aj do karty.

lubjunka
autor
14. jún 2025
@3petka

@lubjunka nebol na slnku?

@3petka bol, ale až po poslednej dávke antibiotík

lubjunka
autor
14. jún 2025

Ďakujem za rady doktorke určite plánujem volať v pondelok.

kiki68
14. jún 2025
@lubjunka

@lubjunka tych reakcii je viac druhov, jedna prichadza az po dobrati do myslim 4-6 dni ci ako to bolo pisane. Nas bol teda cely osypany

ness222
14. jún 2025

U nas to tiez bolo tak, dcerka na siedmy den Megamoxu dostala jednodnove vysoke teploty a na osmy den vysev. Ten sa ale kazdym dnom zhorsoval, mala to uplne na celom tele, nezaberali ani fenistil kvapky a nakoniec dr. musela nasadit prednison cipky, az tie zabrali. Potom dcerke aj brali krv lebo dr. este polemizovala nad mononukleozou, ale ta sa na zaklade testov vylucila. Takze sa to uzavrelo ako alergia na penicilin.

3petka
15. jún 2025
@lubjunka

@lubjunka môže byt aj z toho.

janinah
15. jún 2025

Ano,toto sa dá povazovat za alergiu na penicilin.