icon

Môže syn prestať rozprávať?

4. nov 2022

Ahojte, caka nas mmr ockovanie. Samozrejme precitala som si kadeco a poviem uprimne, som vystrasena. Od 18m nas zacal opakovat v slovickach, aktivne.
Syncek ma teraz 19 mesiacov, komunikuje s nami, pekne mi rozprava slova, napodobnuje nas, bez dychania sleduje nase usta, napodobnuje pekne zvieratka. Ukaze v knihe na zvieratko a napodobni ho, aj zvuky aj gestikulaciu. Proste, bavi ho rozpravat. Spaja aj nejake slova: moja mama, chcem nam nam, chcem dudu. Je rozumny.

ALE citala som tu na MK od maminiek, ze u vela deticiek sa zastavila rec po tejto vakcine. 🥺🥺🥺🥺
Preco? Ako? :( z nicoho nic sa moze zastavit?

Ako je to mozne? :(

Strana
z2
autor
12. nov 2022

@januelik v ktorom mesiaci?

januelik
12. nov 2022

18

januelik
Autor odpoveď zmazal
annm81
12. nov 2022

Chápem, že sa bojíš. Bohužiaľ antivaxeri nepáchali veľa škody tým, ako rozosievajú strach. Na druhej strane tomu slovenskí lekári vôbec nepomáhajú, ak bagatelizujú skúsenosti niektorých rodičov.

Pýtaš sa, ako je možné, že dieťa prestane náhle rozprávať. Stáva sa to aj neočkovaným deťom. Veľkej časti z nich neskôr diagnostikujú nejakú poruchu z autistického spektra. O prepojení autizmu a očkovania sa hovori dlho. Realita je taká, že autizmus je podľa všetkého vrodené ochorenie a očkovanie je to, čo spustí jeho prejavy naplno. Ale, ak má dieťa autizmus a nezaočkuješ ho, nepodarí sa ti zastaviť nástup príznakov. Stane sa to možno o mesiac neskôr, keď sa nakazí bežnou virózou, alebo o dva mesiace, keď nastúpi do škôlky, alebo o tri mesiace bez akéhokoľvek jasného spúšťača.

autor
12. nov 2022

@januelik Paaaaane Boze. 😭

autor
12. nov 2022

@annm81 aha prispevok od @januelik. Presne od tychto sa bojim, a nemyslim si, ze si to vymyslela a ze ma autizmus, kedze jej pekne rozpraval slovicka. :(

autor
12. nov 2022

@januelik a ako znasal predchadzajuce vakciny? Preco to dostal az v 17. mesiaci?

annm81
12. nov 2022

Veď ja práve tvrdím, že popierať takéto skúsenosti nie je dobrá cesta. Fakty ale vravia, že toto sa deje v rovnakej miere aj u neočkovaných detí, teda tu platí fatalistické čo sa má stať, sa stane, bez ohľadu na očkovanie.

Mimochodom, autista môže pokojne mať nadpriemerne vyvinutú reč. Autizmus nie je porucha reči, ale skôr niečo ako porucha empatie - problém porozumieť vnútornému svetu iných ľudí. Jeden autista sa od druhého môže absolútne líšiť- nie sú to len deti, čo nehovoria len kričia a sebapoškodzujú sa, sú to aj ľudia, ktorí dokážu žiť plnohodnotný život.

zuzuliennka1
12. nov 2022

uz ti pisala aj @anjelicek26 , je to nesuvisiaca casova suslednost, autizmus s ockovanim nesuvisi

zuzuliennka1
12. nov 2022

@annm81 presne tak. Autizmus je vrodeny, je to geneticka zalezitost. A ako hovori p. prof. Ostatnikova (najvacsia kapacita na slovensku ohladom autizmu) - kolko autistov, tolko autizmov. Neexistuju dvaja rovnaki autisti. Kazdy sa prejavuje inak. Vie/nevie ine veci. Preto sa v zahranici konecne aj upusta od zbytocnych skatulkovani, ze “moje dieta je len asperger”, “moj je autista”,… je to suhrnne pomenovanie - poruchy autistickeho spektra. Existuju aj v beznom zivote nefungujuci aspergeri, a naopak pekne fungujuci nerozpravajuci autisti.
Je to pervazivna vyvoj. porucha, co znamena, ze zasahuje celu osobnost cloveka/dietata. Pervazivny zn. vsepresahujuci.

januelik
Autor odpoveď zmazal
januelik
12. nov 2022

Prvé 3vakcíny boli v pohode až tá MMR, máme to aj v lekárských správach a tiež lekárka zakázala preočkovanie touto vakcínou.

januelik
12. nov 2022

Keby som nemala vlastnú skúsenosť tak sa ani nezapojim do debaty, čo som si naštudovala tak tieto problém začali narastať od roku 1992, do vtedy nebol taký nárast detí s autizmom , alebo spojené s rečovými vadami. Samotná MMR vakcína sa používala ešte v československu od roku 1969. Až keď sa začalo očkovať trojzložkovou MMR ten nárast je. Stačí si pozrieť štatistiky

autor
12. nov 2022

@januelik a tvoje dietatko ma aj autizmus?

annm81
12. nov 2022

@januelik Mňa by zaujímalo, kde môžem nájsť nejaké štatistiky, kde sa nárast autizmu kryje so zavedením konkrétneho očkovania. Tiež prečo výskyt autizmu naďalej stúpa, keď podiel zaočkovaných detí naopak mierne klesá. Lebo ak by bolo príčinou očkovanie, došlo by k jednorazovému skoku po zavedení konkrétneho očkovania v každom štáte jednotlivo podľa toho, kedy začali očkovať. Takže omnoho pravdepodobnejšie je, že za nárastom je výrazne lepšia diagnostika, vyšší priemerný vek rodičiek, znečistenie prostredia a pod.

katulienkax
12. nov 2022

@januelik pritom by stacilo jednoduche presunut mmr ockovanie na vek po 2 narodeninach a hned by sa ukazalo ci to ockovanie malo suvis s autizmom alebo jento proste tak ze po 15 mesiaci nastava u niektorych deti ten regres, ale urcite to neposunu lebo ak by sa dokazalo ze to bolo vakcinou tak to by len nol pruser

annm81
12. nov 2022

@katulienkax Antivax by konečne mali prestať strašiť mamičky a niesť za svoje vyjadrenia následky. Chceš vidiet, ako dopadne posunutie mmr po druhom roku života? Pozri sa na Japonsko - mmr prestali používať. A čo sa stalo? Veľké NIČ - prevalencia autizmu je tam dokonca o niečo vyššia ako celosvetový priemer.

januelik
12. nov 2022

@annm81 MMR vakcína samotná zlá není. Kým sa požívala jednozložková a dvojzložková nebol žiaden problém. Pri trojzložkovej tie počty a nárast nezaprieš. Evidentne to niečo spúšťa. A nazvať niekoho antivaxerom je si myslím dosť úbohe. Aj tí čo osočujú ľudí a nadávajú im, by mali niesť následky🙌🏻 Moje deti majú všetky očko až na MMR trojzložkovú a to aj lekárka zakázala malému preočkovanie, po zlej skúsenosti. Nemám záujem niekoho nahovárať aby si nedal dieťa očkovať, to vžiadnom pripade.

annm81
12. nov 2022

@januelik Ten, kto straší už aj tak vystrašenú matku dieťaťa nepodloženými prepojeniami vakcín s autizmom je antivaxer. Znova opakujem - pozri sa na Japonsko, žiadnu MMR vakcínu nepoužíva a napriek tomu tam výskyt autizmu nie je nižší ako vo zvyšku sveta, kde sa MMR používa.

zuzuliennka1
12. nov 2022

@januelik ani genetika nie je 100%, keby bola, stacilo by, aby si kazdy par dal pred pocatim robit testy a podla toho sa rozhodovat.
Je to neskutocne mnozstvo faktorov, ktore vplyvaju na to, ci sa u dietata prejavi autisticky gen, tak ci tak je to geneticky podlozene ochorenie. S mnozstvom dalsich premennych, pred pocatim, pocas tehotenstva, po porode…. je to obrovska retaz roznych veci, kde sa proste moze stat, ze akurat u daneho dietata sa autizmus prejavi.
A zaroven hra rolu aj lepsia diagnostika, lepsie moznosti, kolko je dnes dospelych ludi! ktori si spatne uvedomuju, ze su ini, daju sa diagnostikovat a maju autizmus
ale autista “nevznike” po ockovani, cela ta “studia” je uz davno vyvratena

januelik
Autor odpoveď zmazal
januelik
12. nov 2022

@annm81 Dobre moja nechám ťa v tom…..

katulienkax
12. nov 2022

@annm81 antivax nie som moje deti obe maju vsetky povinne a to neznamena ze som netrpla pri vsetkych vakcinach ci sa nieco nestane

annm81
12. nov 2022

@katulienkax Ale šíriš antivaxerské dezinformácie. Ak autorka má zdravé dieťa, s najväčšou pravdepodobnosťou jej dieťa očkovaním len a len získa. Netreba ju od toho odhovárať strašením a nepodloženými HOAX-mi. Ak jej dieťa javí známky choroby alebo v minulosti malo vážnu reakciu na očkovanie, alebo má iné dôvody myslieť si, že bude reagovať zle, má sa poradiť s odborníkom konkrétne o svojej špecifickej situácii, nie dostávať klamstvá o tom, ako strašne rizikové je očkovanie.

anastazia93
12. nov 2022

Tento mýtus je už dávno vyvrateny. Treba si dať do Googlu ako to celé vzniklo, ako 1 lekár na totálne blbéj štúdií dokazal vytvoriť tento záver, a čo je horšie ako sa to roky rokúce dokáže tradovat. Je moztsvo dôkazov že to tak nie je, okrem vyššie spomenutých ..https://primar.sme.sk/c/22068584/pribudol-dalsi...

krrisstina
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
12. nov 2022

@anastazia93 tak a navyse lekar uz ani nie je lekarom. Odnali mu licenciu

katulienkax
13. nov 2022

@annm81 no len pomaly uz ziadnych odbornikov mat nebudeme 2000 lekarov dalo vypovede, len dostat s ak specialostoci na autizmus je sakra problem, a ked ma mamicka dieta s aurozmom, cely system vytvara kadejake prekazky nehovoriac o financnych problemoch kedze ma problem sa zamestnat a chlp povacsine zdrhne, tak potom sa necydujme ze ked s apo ockovani nieco stane tak potom tu mame co mame

Strana
z2