Môžem dať dcérku do školy, keď ešte berie antibiotiká?
dcera mala teploty od strvtku pred dvoma tyzdnami, k lekarke sme sa dostali po vikende v utorok, od vtedy berie antibiotika a uz nema teploty. viem ze musi dobrat tie antibiotika, ale doma uz vymysla a chova sa ako zdrava. myslite ze mam ju dat do skoly? zda sa mi, ze tych antibiotik je este vo flaske na dalsi tyzden, kedze sme ich zacali brat az v strede choroby, uz najtazsiu cast mala za sebou. tak nechcem aby vymeskala zo skoly zbytocne dlho.
@denkatn atb treba dobrat, potom na kontrolu a potom az kolektiv.
a najhorsia cast celeho liecenia choroby s atb, je presne ten moment, ktory opisujes: tebe sa uz dieta zda zdrave, atb este nedobrate, ale doma uz vymysla, zdrava..
nie….. atb dobrat a na kontrolu k pediatricke
dobrat atb ale neznamena, ze minies flasku, klacid je celkom velka flasa - ale urcite si od lekarky dostala pokyny, kolko treba brat, a ako dlho, prip. aj od lekarnika v lekarni… proste atb treba brat tolko, kolko povie lekar/lekarnik, nie podla tvojho pocitu, ako zdrave sa ti uz dieta javi
@zuzuliennka1 keby mi to lekarka povedala presne tak asi tu nepisem
@denkatn tak si sa v prvom rade mala na to opytat lekarky, pripadne tety lekarnicky. ATB vzdy treba dobrat. Predpisuju sa vzdy presne podla vahy cloveka, teda je to tak nastavene. V 90% pripadov sa clovek javi (a citi) okej, este predtym, nez atb doberie. Ale treba ich dobrat tak, ako je to predpisane. Sama si vysadit atb nemozes, len preto, ze sa uz necitis zle. (resp. sa uz citis dobre)
@zuzuliennka1 bol tam muz a dieta malo teploty, lekarka nervozna, prosim neries to. pytam radu od tych co maju skusenosti, nie od tych co vedia ako by to malo byt idealne a co sa malo... to nikomu nepomoze..mne tiez nie, dakujem
@zuzuliennka1 a este raz pisem, ze neuvazujem o nedobrati antibiotik, ale ak ich ma brat 30 dni, tak ju asi dam do skoly pred dobratim, uz sme doma 2 tyzdne, teploty mala prvych 6 dni..,
@denkatn prosim ta pekne - akych zas 30
dni?? atb sa neberu 30 dni, na to si ako prisla?
tak ocividne to riesit treba, lebo pises nezmysly… a ked to nezistil muz, tak si mala zavolat a opytat sa, lekarky alebo v lekarni, nie ma mk
atb nie su sranda, treba ich brat spravne…
@denkatn zajtra rano zavolaj svojej pediatricke, opytaj sa jej, mala by dceru aj vidiet a az ona ti povie, ci ju uz mozes dat do skoly.
@ivec16 presne aj u nas (v inom kraji, inom mrave 🤣) je to Tak isto. Ak dieta samozrejme nema horucku, hnacku, alebo ine potiaze, to Musi ostat a 24h nemat priznak a potom moze ist do spat. Ale inac bezne 24h Po zacati bratia antibiotik uz ide do skoly/ skolky. Cize na ten treti den to vychadza, uz je spat.
@zuzuliennka1 sú rôzne choroby na ktoré sa ATB berú a dávajú sa aj dlhodobo. Syn mojej netere s ATB žije celý život, ale on je nevyliečiteľne chorý.. moja dcéra brala 30dni ATB na boreliozu, ako som už písala.. nepostrehla som o akú chorobu ide v tomto prípade, ale autorka snáď komunikuje o dávkovaní hlavne s doktorom..
@denkatn akú chorobu má dieta?
Len doplním, ja som sa vtedy pri borelióze samozrejme pýtala ako to bude s kolektívom, pár dní som ju mala nechat doma a potom mohla do kolektívu, keď jej zmizol prejav na tele.. brala 4t.. príde mi zvláštne že za 3 strany diskusie sa nikto nespýtal o akú chorobu ide, alebo som dobre nečítala..
@scorpionflower1 nemyslim si ze su ine… len deti nie su doma so soplikmi… nehovorim ze to je vzdy lepsie, pretoze su stale v jednom kolotoci… su casto usoplene lebo to jeden od druheho chytia, ale su v skole take, ak nemaju teploty tak funguju dalej a to iste aj dospely potom v praci… neostavaju doma s nadchou alebo lahsou virozou, max jeden dva dni ked su teploty a su spat… ucitelia tak isto so satkou na krku pokracuju… (ked ucitel chyba deti casto musia ostat doma, nie vzdy sa zozenie nahrada, a ak sa aj zozenie je to len strazenie deti, nove ucivo s nahradou nepreberu)… zatial mam dieta na prvom stupni a v skolke…
angibiotika moje deti beru 1-2 krat do roka (zatial mali anginu, sarlach 2x, zapal ucha)… medzitym virozy ktore sme za 3-5 dni prekonali bez liekov… dokym samozrejme neboli v kolektive ccca do 3 rokov antibiotika nemali…
@jana_eyre_2 asi nevie ani lekarka aka je to choroba, ale aj dcerina spoluziacka to mala tiez tri dni pred nami, priznaky,ze na zaciatku teploty a vracanie, trocha ju bolelo brucho, trocha hlava a potom este aj kasel. ani sa to neda rozoznat ci to boli dve choroby to vracanie a kasel, alebo jedna, sopel nemala, ani zapalene hrdlo. proste si v skole rozdali asi nejake bakterie, mozno na zaciatku aj virus, ale potom oslabena dostala ten kasel... ked uz teploty klesaju, a nevyzera ze ine priznaky to ma, tak mne je to jedno, ze nevieme aka bakteria to bola... odkedy berie atb, uz je dobre.
@denkatn tak ale ak jej dala ATB na 30dni, musí jej urobiť krvné testy, musí byť zdiagnostikovana.. to nie je len tak dať tak dlhodobo užívať ATB.. je iné brat ATB ak vyjde vysoké CRP, vidí príznaky napr.zapalene hrdlo, alebo podobne, ale nikdy sa nedávajú ATB na tak dlho pri bežných chorobách.. mala nejaké extrémne vysoké CRP? Ako dlho mala teploty a aké? Nedali sa zraziť? Nemalo by ti to byť jedno, veď aj pre budúcnosť je dôležité vedieť čo už prekonala/neprekonala pre možné nasledujúce zdravotné problémy.. ak ti nie je niečo jasné treba komunikovať s doktorom, je to dôležité.. čo keď nastala nejaká chyba v el.recepte a dali ti príliš veľa ATB ktoré doktorka ani nechcela predpísať?
Vieš ja si myslím, že keď chces aspoň trocha objektívne názory na svoj dotaz, mala by si presne napísať čo jej bolo a ako dlho.. z toho čo si napísala mám vlastne dojem akoby jej lekárka ATB predpísala cez telefón.. brat antibiotiká naozaj nie je len tak, hlavne kvôli samotnému dieťaťu..
@jana_eyre_2 vies co ani neocakavam presnu diagnostiku tu na koniku, dnes skusim odskocit aspon do lekarne sa opytat, mam dieta doma, muz robi v zahranici, nie je to lahke, ze chod sa opytat!.. no ale odskocim sa na to davkovanie, mne sa to nezda, preto som sa pytala na ten klacid, ze niekotri to vracaju po 7 dnoch nedobrate do lekarne, lebo to sa zaraba, tak mozno sa neda zarobit mensia davka, ze cele balenie zamiesaju v tych lekarnach, skusim to zistit. mozem zajtra skusit ist aj sama za lekarkou, lenze mala bude dlho sama doma, nemam tu rodinu, ani nikoho kto by mi ju postrazil. preto som si chcela spravit prehlad tu. ale samozrejme nie vsetky nazory berem ako uplne rady a este rozmyslam ako to riesit. najma ma potesi ked niekto mi tu napise ze pisem nezmysly, myslim ze v mojej situacii by to nikto neznladol lepsie, lebo robim co mozem..
@ivec16 chválabohu že tu ešte nie je takýto systém.Chore deti a ľudia v kolektívoch.Vycerpane organizmy,nevyliecene z chorôb
@denkatn ale ja nevravim že ti dáme na MK presnú dg ale keby si napísala že má dcéra napr. Toxoplazmozu tak príspevky budú úplne iné pri informácii o 30dnoch užívania ATB ako keby si písala o napr.sarlachu.. lebo pojem ATB je široký a berú sa na veľkú škálu chorôb, tak samozrejme že niekto klacid vráti po 7dnoch a niekto nie.. k doktorovi stačí zavolať, nie je nič zle na tom sa ubezpečiť o svojom postupe v podávaní ATB.. ja bežné komunikujem s pediatrickou mailom, kde mi odpíše a poradí.. ja mám tri deti, tiež mi ich nikto nestrazi, preto chapem že je problém dieťa nechať samé, hoci moje sú už asi staršie ako tvoje, proste treba komunikovať s doktorom..
tak bola som v tej lekarni a povedali, ze ten KLACID sa berie vzdy len 7 az 10 dni a zvysok mam priniest do lekarne.

@ivec16 ja by som len chcela vediet, ci su tie francuzske ATB ine ako nase, lebo kazde ATB ti znicia mikrofloru v nose aj v crevach, a par tabletiek probiotik to nespravi za par dni.Potom tie deti musia mat asi vysoku spotrebu ATB.