icon

Možnosti vyšetrenia autizmu u detí do troch rokov

dadurka
2. okt 2024

Dobrý deň . Môj syn má 2,5 roka nerozpráva ,porozumenie žiadne , niektoré znaky autizmu . Sme objednaný k pani doktorke Lazikovej, ale až v decembri . Máte niekto , alebo skôr mali ste niekto podobný problém ? Čo ste robili v medzi čase ? Na akých vyšetreniach ste ešte boli? Ja mám pocit že strácam čas kým pôjdeme k Dr. Mame za sebou iba jedno sedenie u psychologicky ktorá nás odporučila k odborníkovi na autizmus . Aj jed má veľa znakov autizmu celkovo mi tak nepride. Mali ste to niekto tak že boli znaky ale bolo to niečo iné? Ďakujem

Strana
z2
dadurka
autor
5. okt 2024

@1mina tak to je super , že napreduje 🙂 a čo vám pomohlo? Aj Rozpráva?

janickacrazy
5. okt 2024

@dadurka my sme tiež mali s odplienkovanim dosť starosti, ale tieto deti sú väčšinou v tomto tiež trochu oneskorené, nám sa podarilo odplienkovat až keď mal 3 roky

1mina
5. okt 2024

@dadurka áno, no čo presne to bolo neviem, prvé čo nám dala pani lazikova boli nejaké materiály o napodobňovani a priradova veci k sebe atď. Reálne keď sme s timto začínali nedokázal ani zopakovať po mne dať ruky hore napríklad, musela ďalšia osoba stáť za ním a tie ruky mi dvihnúť... Postupne sa v Tom zlepšil tak že dokáže napodobniť všetko. Tiež nerozprával absolútne, ani nerozumel ešte v 2.5 roku ani základné veci ako podaj mi fľašu, kde je táto, kde mas nos.... Začali sme chodiť na Aba terapie kombinované s vývojovými aktivitami to mu podľa mňa najviac zo všetkého pomáha. K tomu logopedia atď. Niečo určite aj jeho samotný vývoj. Teraz má 3.5 rozpráva normálne vety, vie povedať čo chce, sem tam mu vypadnú nejaké slová ale dá sa dohovoriť, máličko slabšie rozumie ale nedá sa to porovnať. No nás má už 3.5 a tie plienky za svet nie a nie ale snáď sa to už čoskoro podarí

dadurka
autor
5. okt 2024

@1mina no Uau . Toto sa super číta . Držím palce aby len a len napredoval . A verím že sa vám aj tie plienky sa vám podaria 🙂 a aku máte diagnózu?

dadurka
autor
5. okt 2024

@janickacrazy a ako sa vám to podarilo? Lebo môj maly keď bol menší si pekne sadol na nočník vydržal tam aj sa občas vykakal (jasne že náhodne) ale obsedel. Teraz jak keby je žeravý , ohne sa do luku a ani ho tam nedokážem posadiť nie ešte ho tam udržať 😏

janickacrazy
5. okt 2024

@dadurka no môj až keď videl iné deti v škôlke, tak si to nejako uvedomil, dovtedy som mohla robiť, čo som chcela a on si aj sadol na nočník a nič neurobil, proste musel nejak dozrieť

dadurka
autor
6. okt 2024

@janickacrazy do skolky ho vzali s plienkou? To u nás nehrozí 😏

zuzuliennka1
6. okt 2024

@dadurka to jedine v spec. skolkach nebyva problem s plienkami.

1mina
6. okt 2024

@dadurka dali mu detský autizmus aj na prehodnotení keď už rozprával. Uvidíme či časom prehodnotia napr na atypickú ale to je jedno. A áno tiež je v špeciálnej škôlke

janickacrazy
6. okt 2024

@dadurka áno, zobrali ho na pol dňa aj s plienkou s tým, že ak sa nezačne pýtať do mesiaca, tak ho vylúčia zo škôlky. V škôlke sa mu veľmi páčilo, tak sa snažil a veru posledný deň začal pekne chodiť na wc. U nás tiež nebrali s plienkou, musela som ho voziť do mesta, ale neľutujem, veľmi sa tam posunul.

dadurka
autor
6. okt 2024

@janickacrazy to je super že ste mali takúto možnosť a aj že mu to pomohlo. Držím palce

dadurka
autor
6. okt 2024

Prosím vás ešte by má zaujímalo či ste niekto menili stravu kvôli buď autizmu alebo oneskorenému vývoju

zuzuliennka1
6. okt 2024

@dadurka pri autistovi je casto clovek rad, ze vobec nieco zje. Vela autistov ma velmi specificky a obmedzeny jedalnicek, ale akakolvek zmena “k lepsiemu” moze vypalit uplne zle, dieta sa zasekne a nebude jest vobec nic.
Su autisti, co su len na suchych rozkoch, su autisti s normalnou stravou, su autisti co zjedia ovocie aj zeleninu, a aj taki, co napr. nezjedia nic kasovite, alebo nic cervene,…. tazko radit. Vieme vsetci, ako by mala idealna strava vyzerat. Pri dietati s pas treba vypozorovat, co mu chuti, skusat ponukat, nenutit, a prilis nehrotit a neriesit, ak sa nestravuje nejak uplne “tip top” 🙂

mary06
6. okt 2024

@dadurka nám psychologicka najprv dávala najavo že to je zlá výchova,nemá hranice atď.. keď sme sa radili ohľadom nejakých terapii tak sa vyjadrila že keď nemáme kde dávať peniaze nech skúsime... 🙂 keď sme šli k nej asi týždeň po jeho 3 rokoch zrazu bum to je autizmus ..

zuzuliennka1
7. okt 2024

@mary06 to co bolo za psychologicku s takymi nazormi??🙄🙄

iqoska
7. okt 2024

@dadurka my sme skúšali bezlepkovú a bezmliečnu diétu 9 mesiacov. bez zlepšenia. Ako následok teraz odmieta mliečne produkty (okrem nutrilonu) a zje len hrianku s maslom. Proste sme premárnili čas kedy bola ochotná papať všelijaké pečivo, jogurty, syry... A naspäť zaviesť už to nejde. Aj tomu čiastočne pripisujem že teraz v škôlke nepapka ich veľmi pestré desiaty.

kiki68
7. okt 2024

@1mina moze byt aj iba asperger, ja som mala od 1,5 roka krasne nabehnutu rec, ale v skolke som sa s nikym nerozpravala, elektivny mutizmus do cca 10 rokov. Ked si tam spominam, tak by som dala vtedy mimo tej reci vsetky body na detsky autizmus a VFA, teraz by nikto nepovedal, ze mam toho aspergera. Len je to stale vidiet napr na hrubej motorike, musim strasne makat, aby som bola ako bezny clovek, tiez davat bacha na pretazenie

1mina
7. okt 2024

@kiki68 viem že je šanca aj na as, ale As je dcéra a myslím že on nebude. Hlavne je tam obrovský rozdiel medzi nimi v ten inteligencii celkovo, on sa akoze dosť zlepšil ale v porovnaní s ňou je také trdlo. A As sú práve tí z vyšším intelektom väčšinou. Inak áno aj dcéra je fakt múdra, šikovnejšia ako kopec spolužiakov v učení, ale čo sa týka hrubej motoriky odmalička je to bieda 😃 teraz chodí aj na tanečnú, aj kadečo, ale vidím ako jej také bežné veci idú proste ťažšie, je taká neohrabanejsia proste ....preťaženie tiež býval jej najväčší problém, zatiaľ čo syn je flegmos totálny😂

kiki68
7. okt 2024

@1mina to sa moze menit , ale ono je to jedno c v medzinarodnej klasifikacii uz ani ten Asperger a toto cele neexistuje. Lebo sa to naozaj cele prelina. Nikdy nevies, ze kto kde v podstate moze zlyhavat a naopak a kedy pride ake obdobie. Ano ta intelektualna stranka je aj u mna dobra, ta pohybova je vydreta. Ale hlavne, ze vedia fungovat bez nejakych extrem meltdowns.

1mina
7. okt 2024

@kiki68 jasné u nej bol problém vo fungovaní práve tie meltdowny, ale už aj to sa veľmi zlepšuje vekom. A syn jasné však to aj ja hovorím že ono je v podstate jedno pod akou dg bude klasifikovani, hlavne sa uvidí ako bude fungovať

dadurka
autor
7. okt 2024

@iqoska ja som skúsila vysadiť lepok už cca mesiac lebo ho (na môj vkus) často bolelo bruško a teda som aj veľa čítala že by toto mohlo dopomôcť aj na funkciu mozgu . Tak uvidíme . Mliečne som mu nechala , ale malinko zje

gabrielka89
9. apr 2025

@dadurka dobry den ako ste na tom so synom ? Riesim nieco podobne

kovo30sb
12. nov 2025
@gabrielka89

@dadurka dobry den ako ste na tom so synom ? Riesim nieco podobne

@gabrielka89 aj mňa to zaujíma tiež to máme otvorené a je to fakt hrozné čakanie

Strana
z2