icon

Možný autizmus

nika898
14. máj 2018

Ahojte zienky. Idem si viac menej po psychycku podporu a vase skusenosti. Mame krasneho usmievaveho 2 rocneho chlapca ktory nam este vobec nerozprava ani mama,tato proste nic len svoja rec gaga, kaka, ge a podobne. Najprv sme si mysleli ze je proste taky no potom sa nam narodil druhy syncek teraz ma 4 mesiace a on je uplne iny. Viem normalne. Zacali sme starsieho riesit u lekarov, najprv neurologicka ta sa nam nijako vlasyne nevyjadrila a potom deyska psychologicka ktota nam naznacila ze ma znaky autizmu a poslala nas do Trnavy k Dr. Janosikovej, do BA a este do ZA. Syncek velmi malo udrzuje ocny kontakt, nevie ukazat na vec prstom iba nas zobere za rujua odvedie nas presne tam kde sa vec ktoru chce nachadza, velmi rad kruti kolieskami na autach od malicka, auticka uklada do radu no aj sa s nimi normalne hra, legove kocky stavia podla velkosti, snazi sa hrat s detmi no mam pocit ako keby nevedel s nimi nadviazat kontakt. Pozera sa na nich a tesi sa ked ich vidi sa hrat. Nema problem so zmenou prostredia. Mozeme ist na hocijake detske ihrisko on sa rozbehne za preliezkou ktora ho zaujme a hra sa. Pekne papa moc nevymysla len ten ocny kontakt a rec. Ja ako mama vnutorne citim ze je uplne v poriadku no niekde v kutiku sa bojim mozneho autizmu. Dakujem za kazdu vasu skusenost aj radu ☺a deti s ktorymi by sa rad hral vacsinou su to starsie deti

loginexistuje
14. máj 2018

@nika898 nic s nespravila zle to proste uvidis na druhom dietatku proste u nas tiez dcera ani neviem ako a u syna vsetko vydrete a total e tazko

nika898
autor
14. máj 2018

@zuz02 dufam ze sa mi podari k nej dostat. Takto na vecer ma chyta depka a rozmyslam co som spravila zle 😕 a mladsieho teraz sledujem ako oko v hlave. Starsieme sme nasadili aj bfcf dieti vraj mnohym detom pomohla tak uvideme ☺

seahorse27
14. máj 2018

@nika898 Urcite si nic nespravila zle, skus sa neobvinovat. Ak by to aj bol autizmus (co zatial vobec nie je iste), my rodicia jeho vznik nijako nemozeme.

nika898
autor
14. máj 2018

@loginexistuje ja uz aj toho mladsieho pozorujem ako sup. Akurat som si vsimla ze ked mu spievam pesnicky zacina kukat uz aj inde. Doteraz kukal na mna ako puk. Ale dufam ze je to len tym ze bol unaveny 😞

seahorse27
14. máj 2018

@nika898 Uz si vo faze, kedy kazdy znak vidis ako autisticky. Mne tiez takto prepinalo, dobre to poznam 😬

nika898
autor
14. máj 2018

@seahorse27 aj muz mi akurat povedal ze jeden vecer sa na mna nekuka a robim z toho vedu. A na ihrisku pozorujem ostatne deti. Snad to rychlo prejde. ☺

seahorse27
14. máj 2018

@nika898 Inak my sme davali malemu robit aj test na peptidy v moci - ci ich nema zvysene (ak su velmi zvysene, tak je GFCF dieta opodstatnena). Robi to dr. Oto Urge v labaku Synlab na Kramaroch. Skus sa na neho nakontaktovat.

nika898
autor
14. máj 2018

@seahorse27 jasne skusim dakujem. No zatial ma maly dietu 3 den a vidime malicke pokroky. Dnes sa chcel hrat na ihrisku s detmi s loptou a doma veceral tak ze si sam napichoval jedlo na vidlicku doteraz sa o to len raz dva krat pokusil a potom sa nechal krmit.

lianka123
14. máj 2018

@loginexistuje 🙂 nie jenutne komentovat

charlie1980
14. máj 2018

@lianka123 Uff, prosim ta, ani neries tuto diskusiu, lebo netusis o nej zhola nic.
To, ze tvoje dieta sa mozno plieskalo o zem a vyrastlo z toho, je fajn....
Ale to nie je autizmus, vsakze....dohladaj,dostuduj, avsak myslim, ze ani nemusis, kedze sa ta to nastastie nedotklo. Nastuduj si taky autisticky vyvin.
Ba dokonca ani adhd nie je vymyslene. Poznam take deti. A ver, ze by si vlasy trhala. Tak tu netrep.

lianka123
14. máj 2018

@charlie1980 hmmm. Myslim ze vsetky si v urcitom stadiu trhame vlasy zo svojich deti. Teda ten moj je verim zdravy ako repa a vlasy si ani trhat nemusim, on mi ich pocas hrania vytrhava sam.

charlie1980
14. máj 2018

@nika898 Moj je cca 3 roky na bezmliecnej diete a cca 3/4 roka na bezlepkovej. Jeho stav sa velmi zlepsil. Dokonca aj bicyklovat sa naucil v 4,5r (tiez vysokofunkcny). Za pokus to stoji.

loginexistuje
14. máj 2018

@charlie1980 ona nestoji za reakciu zbutocne jej vysvetlovat komu neni vzhuru dano v apatiece nekupi

@nika898 dieta je krok dobrym smerom skus pridat aj cit D

seahorse27
14. máj 2018

@nika898 To su super pokroky 😉

silvi300
14. máj 2018

@nika898 Veľmi dobre sa viem vcítiť do vašej situácie, lebo u môjho syna tiež je podozrenie na autizmus, čo mi zatiaľ povedal neurológ aj detský psychiater, teraz sa pokúšam volať a objednať sa k dr. Jánošíkovej. (Veľký problém je k nej dovolať sa). V prvom rade nepremýšľajte toľko nad tým či má autizmus, lebo čím viac nato myslíte, tým to horšie. Chodíme do centra pre včasnú diagnostiku a intervenciu a robí pokroky, síce ide to veľmi pomaly a ťažko, ale predsa napredujeme. Psychologička mu robila testy na intelekt, a vyšlo, že má podpriemerný intelekt. Nebojte sa, všetko bude dobré.

hatsepset
14. máj 2018

ahoj...moj !a 6 rokov a rozpravat zacal az po tretom roku viac menej z donutenia lebo v zkolke sa inac nedalo...teraz sa mu usta nezavru ale rozprava zle, treba s nim vela pracovat. Ma aj ine problemy napr, grafomotorika je pozadu (ale to teraz u vela deti) a sustredenie...no skoda reci. V podstate nam autizmus vy!ucili ale ma poruchu pozornosti,nedozretu centralnu nervovu sustavu (ked sa tesi tak mava rukami ako male dieta) plus oneskoreny vyvoj reci. Vela z tej
oruchy pozornosti vychadza- napriklad kedze neudrziavzl ocny kontakt - nepozeral nam vobec na usta ked sa ucil rozpravat (to deti bezne robia) a tazko sa nauci dieta bez odozerania rozpravat. U nas bolo na zaciatku kazde slovo doslova vydrete. Ani teraz to nie je sranda...nieco urobi povie prirodzene a na nkeco musime vylozit 10x viac usilia ako ini rodicia 🙂. Ale rozbehlo sa to a ide to. Podla mna tiez skkr to na tu poruchu reci porozumenia alebo pozornosti vyzera.Drzim palce

nika898
autor
15. máj 2018

@loginexistuje skusim ☺

nika898
autor
15. máj 2018

@silvi300 nam psychologicka povedala ze intelektualne je na tom dobre a aj motoricky je velmi sikovny. A ze nema naplnene vsetky znaky autizmu ze je to u neho tak 50/50

tetapetra
15. máj 2018

@nika898 dysfaziu nespominala? Ešte malý na určenie autizmu. Dysfaza sa často zamieňa s autizmom.

nika898
autor
15. máj 2018

@hatsepset dakujem. Ja len dufam ze to nebude nic vazne ☺ a vam drzim palce aby sa vam v skole darilo ☺

nika898
autor
15. máj 2018

@tetapetra asi nie. Manzel bol s malym na vysetreniach ja som bola s mladsim kedze ho este kojim.

eliska13
15. máj 2018

@nika898 také veci ako tap tap, aký si veľký robia deti okolo 7-8 mesiaca do roku.Mozno je syn len introvert, môj začal neskoro rozprávať, veľa toho čo píšeš tiež robil zbytočne sa v tom pitves nič nezmenis buď rada, že ste to začali riešiť a, ak náhodou bude autista budeš vedieť ako ho nasmerovať podporiť
Nič si nevyčítaj!čo si chces vycitat?nemôžeš za to a riesis to čo viac chces?ideš k najlepšiemu odborníkovi

srnka19
15. máj 2018

Minulý týždeň som čítala zaujímavý článok matky autistického chlapca https://dennikn.sk/1094976/ako-mama-autistickeh...

charlie1980
15. máj 2018

@srnka19 Ja vobec nedoporucujem citat taketo clanky matkam 2r deti....
A teraz ti aj poviem preco....
Ako matka 4,5r dietata s autizmom sa mi po diagnostike takmer zrutil svet....zrazu som bola konfrontovana s xy otazkami, na ktore som odpoved aj tak nenasla...pretoze som anilen netusila, ako sa to cele vyvinie.
Dnes sa na to pozeram uplne z inej perspektivy.
Moj syn uz v 3r prevysil IQ bezneho priemerneho dospeleho zdraveho jedinca....clovek si povie "autizmus" a predstavi si tie najtazsie stavy. Ale to nie je autizmus. To je ment.retardacia.
Autizmus nie je ziadny strasiak (aj ked teda ani prechadzka ruzovou zahradou).
Moj chlapcek je velmi sikovny a ja mu velmi verim. Treba mu pomoct iba zorientovat sa v beznom zivote.
Kazdy rad publikuje co "najzaujimavejsie" clanky, preto tie dezinfirmacie. Autisti su sikovni....ked sa im clovek spravne a cielene venuje.
Akurat pred chvilou som volala s CSPP. Predpoklad je taky, ze bude chodit do beznej skoly s asistenciou.
Pokial je tam funkcnost a dieta sa akotak dokaze adaptovat v prostredi, autizmus nie je strasiak. A to, ze moje dieta selektuje ludi okolo seba.....? No budis. Je to jeho pravo. Ani my dospeli to nerobime inak. Preco by dieta nutne muselo nadvazovat kontakty, ked o ne nestoji ?

Btw.moje dieta sa nikdy neposkodzovalo a ani okolo seba.

nika898
autor
15. máj 2018

@charlie1980 pekne si to napisla. Ja jedine coho sa bojim ak sa diagnoza potvrdi je komunikacia s nim. Ale zatial to vyzera ze dieta bfcf mu pomaha zacina sam papat ☺

ella_smella
15. máj 2018

Ahoj, poznám mnoho mamín tu z diskusií, ktoré aj Tebe dobre radia... Diagnózou sa svet nezrúti, dokonca sa Ti uľaví (či už sa Dg potvrdí alebo nie) a v konečnom dôsledku prídeš na to, že sa veľa nezmení, iba sa nájdu iné cesty, iné riešenia, iné barličky, vďaka ktorým budete napredovať...
Preto sa neboj, choď do toho so vzpriamenou hlavou, buď otvorená pomoci, ktorú nájdeš a ver mi, že to zvládnete... Začni CVI, objednaj sa Jánošíkovej v TT alebo Bullovej v MT, nájdi škôlku, ktorá dokáže s netabuľkovými deťmi pracovať a uvidíš, že je to výzva a nie koniec sveta... A že to obohacuje aj TEBA ako MAMU, že zrazu nájdete so synom spoločnú reč...

nika898
autor
15. máj 2018

@ella_smella dakujem za krasne povzbudive slova😗

kbeata
18. máj 2018

ma len dva roky,vtedy sa este neda s urcitostou nic diagnostikovat,ja by som to este neriesila,zbytocne,len sa stresujes a dieta tak isto vystavujes zbytocnemu vysetrovaniu,ono ti to aj tak nic nepotvrdi,v takom veku sa diagnostikuje iba momentalny stav,ale pevny a nemenny sa da ohodnit az v puberte cca 14 rokoch,dovtedy je to len namatkove,s predpisanymi kognitivnymi zrucnostami

nika898
autor
19. máj 2018

@kbeata viem ze v dvoch rokoch sa diagnostikovat neda, ale s manzelom mu chceme ulahcit zivot a predist tomu aby mal v skolke/skole problemy ci uz v spravani alebo s ucenim. Aj psychologicka nam odporucila navstevu u Dr. Janosikovej nie kvoli diagnostike ale kvoli tomu aby sme vedeli so synom komunikovat a viest ho k tomu aby robil pokroky. Proste aby nas usmernili.

kbeata
20. máj 2018

@nika898 ano,pravdaze ,niekedy davnejsie bola p.Janosik. dost vytazena,cakalo sa aj pol roka