Možný autizmus - príznaky

verenna111
5. apr 2017

Ahojte maminky.citala som tu diskusiu o autizme lenze my nic nevieme naisto ale mam proste pochybnosti a velke obavy ze by moj syncek jeden z dvojiciek mohol byt autista :( preto sa chcem opytat mamicky ktore mate deticky autistov ci ste spozorovali nejake zvlastne prejavy / priznaky autizmu u vasich deticiek ked boli este malicke oko 1,5 r a 2 rokov. A ak ano ake prejavy to boli.vl uz mam aj strach lebo moj syncek ma nejake priznaky. Napriklad neudrziava velmi ocny kontakt, volam ho po mene a vela raz nereaguje aj ked viem ze uska ma zdrave.boli sme na kontrole a pocuje perfektne. Dalaie co take robi sedi a hojda sa dopredu a dozadu alebo stoji a pohojdaca doprav a dolava. Tiez sa bavi s autickami a kokieskami stale ich roztaca a tak.najviac ho to bavi.a ked stretneme nejakych cudzich ludi nevsima si ich velmi.Druhy moj chlapcek je normalka reaguje uamieva sa hraje sa pekne. A tamten nema velmi zaujem.aj ked na jednu. Stranu od pondelka nosi okuliarky lebo mi uteka jedno ocko i ked nie vzdy a mam dojem ze lpsie ma zrakovy kontakt so mnou a tak.povedala by som ze najiac reaguje na mna. A na hudbu hne tancuje a ked ide reklma ta koniec pozera ako puk 🙂 ako musim povedat zw som nala kimplikovanetehu aj porod aj moj syncek bol resuscitovany ozivovany apotom lezal v ymelom spanku a dychal za nho pristroj.lebo ja som mala cele tehu streptokoka a obaja boli nakazeni len druhy syncek bol nakazeny menej aj bol zdravsi.narodil sa normalne krical aj ked bupotom dali ATB. A poton sme chodili na neurologiu no najprv tam mal cysticky ale ze to bolo ok.a tiwz EEG mal v norme ale stale mal a j ma mensiu hlavicku ako druhy z dvojiciek.No ale tento prvy co mam podozrenie ma len rok a pol a citala som ze autizmus sa neda diagnostikovat skor ako 3 rocnemu dietatku. Ta k prosim o akekolkvek rady a skusenosti ak mozte detailne. Inak v rpdine to nemame ale ze vraj i ockovanie to moze spustit ci ten komplikovany porod alebo hoc co. Lenze mne sa zdal jakubko do teraz v ppdatate ok.lebo reagoval pekne sa hral aj vsetko.no ppsledne dva tri mesiace fakt vidiet rozdiely medzi nim a jeho bracekom. Sme objednani na neurologiu o dvatyzdne tak snad sa dozviem.viac.ale bojim sa.dakujem velmi pekne za vsetky komenty a skusenosti.inak nemalujem certa na stenu ale sak mam oci a vidim co sa deje. :(

charlie1980
5. apr 2017

V 1,5r sa bezcielne bezhlavo rutil, akoby neexistoval zvysok sveta. Nikdy si nevsimol List na zemi, sisku, cokolvek. Nepodal mi do ruky. Neukazoval prstekom, nezdielal moju pozornost. Co prechadzka, to pruser, ku hocikomu si prisadol a odpil mu Napr.z pohara (bezprostredny). Nevyhladaval ma, Ak som ho niekde nechala na druhej strane pesej zony. Zaujimali ho elektricke dvere, pohyblive schody, vytahy, tlacitka, kavomaty, bankomaty, vyvazal sa na vytahu. Jeho komunikacia bola jednostranna, len Ked sa jednalo o splnenie jeho potrieb. Pre moje potesenie nespravil nic. Zaujimali ho vysavace, mixery, Telefony, laptopy, Vsetko len nie hracky, nakolko nemal vlastnu fantaziu. Neuvedomoval si nebezpecenstvo, nenasluchal mi. To vsetko v 1,5r.
Spatne som si to poskladala....po porode mal problem s prisatim, malo sa usmieval, nedokazal rozlisit mimiku tvare-usmev opatovat usmevom (dokaze to Aj moj druhy 3-mes syn), smial sa vtedy, Ked bola zabava pre neho-steklenie, nahananie, preliezanie, vyliezanie.
Spustacom bolo MMR ockovanie - ocividne zmeny v spravani, nereagovanie na podnety z mojej strany, hoc ocny kontakt mal a ma, ide si to svoje Aj dnes (3,5r)
Vysetrenia : EEG v poriadku, nevykazuje znamky autizmu
ORL: nevykazuje znamky autizmu, plni pokyny, slovna zasoba sa rozsiruje, ma vlastnu rec- oneskoreny vyvin reci
Psycholog: ziada o cielenu diagnostiku na PAS, kontakt s matkou nadvazuje Cez predmet.
Cielena diagnostika v 3,5r: splna vsetky kriteria.
Nakolko je velmi sikovny, odplienkovany uz davno, niekto si moze povedat, Ze mu nic nie je (tvrdia to dodnes niektori rod. prislusnici), nie je tomu Tak.
V 2,5r nerozumel absolutne nicomu. Po 2,5r nastal zlom a za 3 mesiace sa toho naucil viac Ako za cely rok (regres po ockovani)
Dnes odpoveda na jednoduche otazky-kto je to, co je to. Rozumie vsetkemu. Ale vacsinou je jeho komunikacia jednostranna. Cize...opyta sa : aha, vidis, vlacik - Ale jeho v skutocnosti nezaujima, ci vidim.
Tolko v skratke😅

anaitat31
5. apr 2017

Podla toho, co pises by mohlo ist o autizmus, ale to ti na fore nikto s urcitostou nepotvrdi. Moj syn bol na tom podobne prejavoval take spravanie ako opisujes. Zacali sme to riesit po druhom roku, nerozpraval mal len taku svoju hatlaninu, ktoru vsak s nami nekomunikoval, len mal take monology do vetra, nesnazil sa komunikovat, nerozumel co hovorime, nereagoval na meno. Zatial vieme, ze ma nezrelu nervovu sustavu a narusenu komunikacnu schopnost/VD tiez nam jeden neurolog odmietol urobit eeg s tym ze maly je autista a "autisti maju dobre eeg". Ale napisem ti co nas posunulo nie len r reci a mysleni ale aj po socialnej stranke. Najprv to bol vyzivovy doplnok Esprico (rybi tuk) v kombinacii s kvapkami Bkomplex, a magneziom, potom vyrazny posun nastal ked sme vysadili laktozu a obmedzili lepok, vymenili klasicku bielu muku za zdravsie alternativy. Zmena stravy sposobila, ze sa nam akoby prebudil, zacal viac reagovat, komunikovat zacal rozumiet, reagovat na meno a hrat sa s detmi... a teraz zasa nastal vyrazny posun v reci a porozumeni ked sme esprico a magnezium a b komplex vymenili za DMG behaviour balance liquid v kombinacii s rybim tukom (vo forme zele cukrikov). A ja si myslim, ze moj syn nie je autista, lebo vidim ten posun, napr. pred rokom sa s autami hral tak, ze pozoroval kolieska, teraz sa auta medzi sebou "rozpravaju" havaruju, volaju na pomoc zachranne zlozky, bagre bagruju a nakladaju... proste normalna detska hra plna fantazie deja, prezitku, hlbky... toto je posun za rok, verim ze za dalsi rok dva nikomu ani nenapadne ze by mohlo ist o autizmus... a nasa diagnoza bude len vyvinova dysfazia. Este stale ma niektore autisticke crty, ale som presvedcena, ze s dozrievanim nervovej sustavy vymiznu aj tie. Ak chces vediet viac napis, ked budem mat cas odpisem. Je super ze to pozorujes uz teraz, ja lutujem, ze som pocuvala vsetkych co vraveli, ze chlapci su lenivejsi atd a neriesila ho hned ako sa mi nezdal.

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
juliet86
5. apr 2017

ja este pripadne odporucam ist na play wisely, mudre hranie, ak ste z ba tak na duhovu terapiu hrou. drzim palce

daisynka_
5. apr 2017

myslím že tam tie znaky autizmu určite sú, rozdiely sme videli na našom synovi od 1,5 roka, zaujímali ho čísla, písmená, znaky značky, symboly ... ja som tomu neprikladala nejaký význam, mal aj očný kontakt, bol extrémne komunikatívny ... v 3 rokoch sme navštívili detskú psychologičku a tá nám rovno dala číslo na Dr. Jánošíkovú, tá potvrdila poruchu autistického spektra, syn má aspergerov syndróm ... tiež bol po pôrode oživovaný, ale dorazila ho MMR vakcína, samozrejme na papier nám to nikto nedal ... po nej začalo točenie, skákanie, trepanie rúčkami ... dnes chodí na ZŠ a je v pohode, my s ním problém v škole nemáme, akurát doma je to niekedy fakt peklo :😀

charlie1980
5. apr 2017

Este by som spomenula, ze moj nikdy nemal stereotypne pohyby, prave naopak, bol fyzicky zdatny, v 7.mes chodil okolo nabytku v 9.mes skocil na rovne a odvtedy sa nezastavil. Vsade ho je, vo vsetkom chce pomahat, je velmi samostatny, cielavedomy. Chcel by vsetko sam, chce si dokazovat, ako on vsetko vie. Pooblieka sa. Az by som povedala, ze co sa samostatnosti tyka, je na tom mozno lepsie ako "zdrave" deti. Spolupracuje, ked sa mu chce. Rozvijam ho cez aplikacie, pretoze s telwfonom si rozumie lepsie ako so mnou 😀 No co mam robit....?
On len nerozumie ludskym vztahom, ludi prehliada, aj ked vnima, moj muz dokonca tvrdi, ze ma len tazko egoisticku povahu (pre laika sa to naozaj tak moze javit). Cize.....mentalne je v poriadku, plienku zahodil zo dna na den hned aj v noci, ale nerozumie ludom, komunikacii, empatia chyba, akoby len on sam jestvoval na tomto svete. Ale koho si oblubi, kto mu prejavi pochopenie, ten si ho navzdy ziskal.
Tym som ti chcela povedat, ze neexistuje jeden rovnaky autista. Aj autista sa vyvija, bude z neho dospely autista. Ale tri znaky maju vsetci rovnake:
problem v komunikacii, socialnej interakcii a v imaginacii.
Podla toho, co pises, tam znamky vidim. Aj tie okolnosti pri porode....zameraj sa vsak na zdielanie.
Nosi ti ukazovat hracky, ze "aha, mama", alebo ti ich donesie len vtedy, ked je to v jeho zaujme....?
Ukazuje prstekom sposobom - komunikacia v tvare trojuholnika (ukaze na predmet, pozrie na predmet a pozrie na teba), alebo sa len nacahuje....?
Hra sa s hrackami funkcne....? Cize auticka by si mal posuvat (tiez nie hodiny), tvorit si vlastnu hru, imitovat, vymyslat si. Alebo je ta hra okopirovana a hra sa stale v tom istom zneni....?

verenna111
autor
5. apr 2017

Dakujem vam baby velmi pekne za vsetky skusenosti aj pripomienky.no uvidime ze co bude na neuro a kam nas poslu.mozno ze je len nezrely ako pisala jedna z vas a bo ma nieco ine autimuz.o fakt nevieme.

verenna111
autor
5. apr 2017

@charlie1980
No tak ako si pisal ty.naprikla on tiez vela veci si nevsimne alebo vobev nevsima.na nic neukazuje prstekom alebo tak.sice si vezme hracku a hraje sa ale ze by ju doniesol mne ukazat alebo tak.to nie .a najviac ho bavia auticka a ich kolieska alebo hocico co s a toci a samozrejme svietiace a zvukove hracky a tie. Mobil a tv ovladac. Ale to zas bavi oboch mojich synov a takisto vysavac.no a fakt ze Duck tv miluje to sa mu velmi paci.a napriklac vela raz muvdam hracju co honezaujima da ju bud prec ako nabok alebo aj hodi ale to len malokwdy.sem tam ma zachvaty smiechu alebo nervov ked ho napriklad obuvam.to neznasa..ano a tiez nevie velmi zopakovat co mu ukazeme napriklad ukazem jeho dvojcatu Matejkovi a on saz vidi a vie zopakovat alebo hockedy robi to co vidi robit nas dospelych.je velmi sikovny.a jakubko nejavi zaujem sem tam zopakuje ale len ked viac kratzA sebou ukazeme.a rad sa prechadza len tak po dome alebo po Ahrade.len rak hire dole chodi a cosi si zvatla alebo dokaze lenn tak presediet aj polhodinku a s jejdnou hrackou.nevsima si nikoho.taky nebol kec bol mensi zaujimalo ho vsetko okolo.viac ocny kontakt aj hral sa s hocicim.vsetky hracky ho zaujimali...no neviem fakt...

verenna111
autor
5. apr 2017

Ale zas pri de inku mne usmeje sa prituli sa dokonca som ho naucila ako keby dat pusinku si navzajom na pusu...ale tiez tu stoji. Postielke a poskakuje alebo leln tak tlieska rucickami.ale za hrackami sa natahuje aj za cumlickomhnef jak ho vidi. Musi si hovdat pekne rovno do pusy.nie na krivo.no take komplikovane s nim...mne sa zda proate inaksi po tom poslednom ockovani...co sme mali 14 .februara.to mali obaja vysoke horucky za 3 dni a tiez boli nervni zaplakani no hrozni...tak neviem ci to suvisi.

verenna111
autor
5. apr 2017

@anaitat31 dalujem za info.skusim to kupit tie vitaminy co si pisala a davat mu to mozno sa to zlepsi 🙂

charlie1980
5. apr 2017

@verenna111 Moj maly bol tiez taky okolo 1r, Ze co neblikalo, nevyhravalo, to ho Ani nezaujalo. Zaujimal sa vlastne len o funkciu hracky, nie o podstatu-pozitok z hry-nedajboze so mnou ju zdielat. Ani Teraz si do nicoho nechce nechat kecat, len On saaaaaam. Aj Ked mu to nejde, pisti. Pisti Ked mu chcem pomoct, pisti, Ked to nezvlada sam.
Od narodenia bol velmi kludne babo, bol riadne donoseny, poporodna adaptacia-Vsetko bolo v poriadku. Do 1.r bol döst spavy, resp.on nemal zaujem akoby, Aj Ked ocny kontakt mal. Rad sa jasil neskor. Cize....ja som v Tom tapala velmi dlho, pretoze on bol akysi zvlastny, na jednej strane velmi komunikativny, Vsetko ho zaujimalo, na fruhej strane som videla, Ze nekomunikuje ako treba. Ale kontrolka mi blikala od 1,5r.
Autisti su typicki Aj tym, Ze na niektore zvuky reaguju velmi prudko (Napr.reklamy, kluce), na druhej strane im rec Ako prostriedok dorozumenia sa, unika. Cize....ja som si bola ista, Ze pocuje, Ale nepocuval do 2,5r na rec.
Popritom sa Rad tuli, Ma Rad Aj mladsieho syna, No jeho sposob vyjadrenia lasky nie je umerne k 3,5r. Vela veci sa naucil mechanicky-da pusu mladsiemu, Ale on nechape, Ze je to prejav lasky. Ked sa mensi rozplace, jemu to Pride smiesne. Hocikedy do hocikoho vrazi, Mne prejde s bicyklom po nohe, prilahne mladsieho. Ale on to nerobi naschval. On jednoducho nevie ako a nevsima si okolie, Preto castokrat zhodi nieco zo stola, vysype, vyleje, Lebo je vzbrkly, Ked sleduje svoj ciel....
To, co tu popisujes, ano....tiez by mi to vrtalo hlavou. To EEG moc toho o autizme nenapovie (vlastne nic), najlepsie Ak pojdete priamo ku klinickemu psychologovi.
Na youtube si zadaj do textu: early sign of autismus. Tam presne ukazuju, Ake su odchylky v komunikacii u Tak malych deti, porovnavaju auti-neauti, Ktore pre laika mozu byt prehliadnutelne.

charlie1980
5. apr 2017

@verenna111 Nasla som to....tu si vsimnes odchylky. Mozno jeden by si povedal, Ze dieta sa len hra zvlastne, pritom Uz v ranom veku je ta komunikacia ina....

https://www.youtube.com/watch?v=YtvP5A5OHpU
verenna111
autor
5. apr 2017

@charlie1980 ok.dikes

stasim
5. apr 2017

Ahoj , v skratke asi takto, ja mam dcerku, ktorej sa vobec nevyvijala rec, mala velmi narusene i porozumenie, neukazovala, nezdielala pozornost, nenapodobnovala do 2 rokov vobec, papa dala raz za 3 mesiace a vsak socialne bola mila, usmievava, spolocenska, nevadili jej zmeny, zvuky,mala stereotypie kyvala rucickami pri radosti, hra bola jednoducha,iba stavanie kociek na seba, nove hracky ju nezaujimali, ked sme isli okolo hrackarstva bolo jej to jedno, max.si tam vsimla hracku ktoru uz mala doma a poznala, pochodila som s nou vela odbornikov, motoricky bola skor taka neobratna, tarbava, v podstate my vsade tvrdili odv OVR, dysfazia, lahky autizmus, EEG vykazovalo pomale vlny, ze to moze byt, ze je to nezrelost CNS, dostali sme sa nastastie k psychologicke Janosikovej do Trnavy, ktora autizmus vylucila a vsak doporucila dalsie vys. ako magneticku rezonanciu, metabolicke vys a genetiku, tam nam uz potom casom odhalili diagnozu

zitaje
5. apr 2017

@charlie1980 vyborne video!

anaitat31
5. apr 2017

@verenna111 Vitaminy pomahaju, ale je toho este vela chcela som ti pisat spravu ale napisem to tu mozno to este niekomu pomoze. Odporucam este precitat si knihu Syndrom travenia a psychologie, je tam velmi dobre vysvetlene ako crevo ovplyvnuje mozog. Viaceri rodicia s ktorymi som sa stretla boli skepticki ohladom diety pre dieta s neurovyvinovou poruchou ale u nas aj u mnohych inych to pomohlo. Daj si do vyhladavaca napr autismus a GFCF dieta. A este poobjednavaj sa k odbornikom, (centrum vcasnej intervencie, klinicky psycholog, CSPP aj sukromne CSPP... pohladaj co mas v okoli tvojho bydlicka...) vsade su dlhe cakacie lehoty, nech sa vam ten kolotoc co najskor rozbehne. Absolvujes urcite niekolko zbytocnych vysetreni, bez ktorych sa vsak dalej nepohnes. Napr ak dieta nereaguje na meno, kazdy ma podozrenie na poruchu sluchu a chcu foniatricke vysetrenie, aj ked ty dobre vies ze tvoje dieta pocuje dobre. Popridavaj sa do skupiniek rodicov s podobnymi problemami tu na MK aj na FB. Za mna musim povedat, ze najlepsie rady som si bud vyhladala sama na internete, alebo dostala od inych rodicov, som velmi sklamana zo zdravotnictva. O poskodeniach po ockovani vela neviem, ale urcite by som sa poobzerala aj v tychto kruhoch, mozno skusila nejaky detox vhodny pre take male dieta. Velmi casto neurologicke poskodenie po ockovani nebyva trvale. Existuju komunikacne kurzy pre rodicov, rozne terapie... je toho fakt vela, a da sa urobit vela. Drzim palce

verenna111
autor
7. apr 2017

No takze baby. Nakoniec uz 18.4 .ideme na neurilogiu ku Dr.Stovcikovi kedzesme z okolia PO.predtym sme chodili inde ale nasa doktorka sla do dochodku takze od novembra sme neboli nikde. No a a ku.detskej klinickej psychologivke idem a Jakubkom 30.5. Tak som zvedava co povie a otom eate k jednej pank co s a aozbera autizmom s amusim objednat.Pani Mikova ake mate s nou niektora skusenosti? No a psychologivka mi dnes povedala ze mam sa skludnit a nmrobit hned zavery a necitat na nete :D no a.deti co najviac vonku ziaden tablet ( mi im nedavame) a malo telku a cseuky svetelne hracky dat prec.vraj su skodlive...no to som nevedela a ze aka som ja budu aj deti.a ja veyucsom stale nervozna zla nafucana na cely svet..proste to uz dlahsiu dobu nezvladam...hlavne psychicky ale na tom.uz pracujem.takze vsetko sa uvidi.co bude ako.bude.bo ako som pozerala a co vravela aj charlie tK yiez vidkm od kedy mmr vakcina bola v polke februara tak je kubko ovela horsi..je ako z divych vajec malobspolocensky..tak neviem ci to.ma suvis ci nie

charlie1980
7. apr 2017

@verenna111 Tak ja ti napisem moju skusenost s psychologickou: bola som tam 2 krat, aby ho odsledovala. Prvykrat ma znosila pod ciernu zem, ze na dieta nemozem zdvihat prst, pretoze je to pre neho hrozba (pritom to bolo gesto, ktoremu rozumel), dala mi pocit akoby som bola ta najneschopnejsia na svete, ktora nezvlada vlastne dieta, pritom na doporuceni mala jasne napisane OVR susp.autizmus. Doma som sa z toho skoro zrutila, dva tyzdne som sa topila v slzach.
Prisli sme druhykrat a ona akoby sa otocila o 180• Zrejme sa s niekym radila a pochopila, ze naozaj ma pred sebou dieta s autizmom. Povedala, ze vsetko robim spravne (akoby jej to este aj luto prislo) a nemam ho obmedzovat v hrach.
Preto....ak ty vnutorne citis, ze tvoje dieta sa citi so svetelnymi hrackami dobre, tak mu ich nechaj.
Mijho maleho ucim vsetko cez aplikacie, pretoze tie ho motivuju viac ako ja. Rob tak ako si robila doteraz a ako sa dieta citi v pohode.
K MMR vakcine....za 10 dni sa mi menil pred ocami...zatvaral sa postupne do svojej ulity. Trvalo to rok, kym sa "vratil" a zacal komunikovat.

verenna111
autor
7. apr 2017

@charlie1980 ta ja uz neviem co a ako.nonpojdem yom maji ktej pani psychologicke a potom aj ktej dlasej pani co diagnostikuje autizmus a uvidi sa.no prve to neuro z ktoreho sa uz teraz posieram ze co dr. Povie. A tie hracky neviem ale asi fakt nerobia dobrotu bo na nich pomaly lezi hlavu tam pcha a uo teraz ob pondelka zacal noai skulky ta asi to necham tak. No ale tajne dufam ze sa muhtonpolepsi ako tvojmu 🙂

charlie1980
7. apr 2017

@verenna111 Nechcem ta o niecom presviedcat....ale .....ja som isla aj k homeopatovi s nim....po 6.tyzdnoch zacal odpovedat na otazky (dovtedy nerozumel vyznamu otazky). Aspon skus. Treba povedat, ze dostal MMR.

anaitat31
7. apr 2017

@verenna111 Jaaaaj, ty si z okolia PO, aj ja :D U Stovcika sme boli, pre neho je autista kazde dieta co nerozprava a celkovo cele to vysetrenie no na zasmiatie, diagnoza "hodena " od dveri za 5 min... on je ten neurolog co povedal ze eeg netreba, ze autisti maju dobre eeg. Snad sme mali len smolu... necakaj zaraky. Potom sme sli k dr Chamilovej do BJ ta nam eeg urobila, zistila ze ma nezrele reakcie ci co - nezrela CNS. K dr Mikovej sa urcite objednajte ma bohate skusenosti s autizmom atd, len su tam neskutocne cakacie lehoty - 6 mesiacov. myslim ze na vychode je ona top v diagnostike autizmu. V CVI je aj podporna skupinka, je tam skolka pre autisticke deti.

verenna111
autor
7. apr 2017

@charlie1980 vazne .hmm.homeopat. mne zas rodicia velki krestania vravia ze mam verit a modlit sa a modlit.akonkekd boli chlapci narodeni a kubik mohol zomriet umodlili sme sa nehorazne vel aj omse boli za nicha pomohlo.lebo to z nicoho nhc sa pozbieral.co aj lekarky boli prekvapene...takze tomj veuim aj ja.hoc nie som extra krestan.skor na papieri... tak uvidim ze co. I ked anaita ma teraz nepotesila velm
I s tym dr..ale mojim dvom kamoskam co atam chodili pomohol...hmm

verenna111
autor
7. apr 2017

@anaitat31 tak som zvedava co povie nam.lebonidem s oboma dvojickami a jeden z nich je uplne fajn.no a k pNi mikovej volM hned v pondeloktak snac pol roka to nebude ci pan.drzte pLce baby. Aprajem vam vsetky bojovnickam vela zdravia a sil!

charlie1980
7. apr 2017

@verenna111ono u dvojiciek je to raz Tak, Ze to jedno dvojca moze byt nachylnejsie a citlivejsie. A to, Co neuskodi jednemu, uskodi druhemu.
Kazdopadne, drzim palce a Myslim na vas.

verenna111
autor
10. apr 2017

@charlie1980 dakujem moja 🙂 aj vy sa drzte.pytom dam vediet ako sme dopadli

verenna111
autor
31. máj 2017

Ahojte zinicky tak vam davam vediet ze co.takze ked ame boli u neurologa pred mesiacom tak to vysetrenie trvalo asi 5 minut ani chlapcov nevyzliekola ani nic kus ich pokukala ako chodia a ci pridu k nemu ked ich zavola a tak o nicom proste.cista koma det ako sa vravi.no a vcera sme boli u detskej psychologicky taka starsia pani.co ma roky a roky skusenosti.vsetko si zapisala co kubko robi a nerobi ake cudne veci napriklad to hojdanie s rukami a kpkieakami alebo ze len krici.a tak vsetky udaje a hlavne veci z traumatizujuceho poridu.petoze v nasom pripade najvoac zavazilo ze teda tam som mala streptokoka cele tehu a ze boli chlapci nakazeni a najviac prave jakubko.bol napity krvi resuscitovany ozivovany no mrtvolka.a aaj to ze bol tri dni vumelom spanku napchaty ATB a teda ze eate pri porode bol bez kyslika.co vraj velmi ovplivnilo jeho mozog a cetra lebo cim dlhsie mozog bez kyslika tak tam odumieraju centra co ako to dr.vravela.takz e za to je kubko pozadu.nie je autista ale je vyvojojvo mentalne a aj trosku fizicky co sa tyka hlavne jemne j motoriky po zadu.nieco je vraj na 9 mesiacov nieco na rok nieco na 15 mesiaciv.a to ma prit om 20 mesiacov.Takze musi vela vela chodit behat a hlavne manipulovat a robit s ruckami rozne aktivity.s pieskom sa hrat i hrabkat presypat alebo skladat kocky ci vedla seba na seba ako vezu skusat hoc i kreslit.alebo dat mu muku aby sa hral tiez naplnat vedierko ci uz tym piesko alebo kamienkami a vysypovat a tak no aby cosi robil.a ako som pysala i bol vonku na vzduchu ci na ihriaka ach a vela sa prechadzal a atak no v skratke..aby sa ten vyvoj axceleroval a zlepsil ze aj tak bude pozadu hl.co sa tyka matejka lebo ten je taka ko ma byt hoci obaja nerozpravajau len hatlaniny ale rec je velmi individualna. Takze tak.ako ulavilo aa mi a aj nie.ma to mrzi...ale tak snad sa to casom polepsi

verenna111
autor
31. máj 2017

O a zabudla som ze vraj nedavat cumel ani na flasku ked poju mliecko ani dudat ako tak.lebo nasi na obed aj vecer zaspavaji s s cumlikom.inak sa neukludnia.lebo vraj cumlik posuva deti vo vyvoji do zadu.tak neviem ako to spravim..ale tak zatim na zaspatie dam a postupne prestanem.

mom311
31. máj 2017

@verenna111 drzim palce nech sa posuvate dopredu. 👍🏻

verenna111
autor
6. jún 2017

@mom311 dakujeeem 🙂

elkama
11. jún 2017

Ahojte. Ja mam dcerku a ma autisticke prejavy. Ma 20 mesiacov a tiez chcem vyhladat lekarov. Nemate nahodou pozicat alebo predat tieto knihy? Příběhy dětí s autismem Eric Schopler a Strategie a metody výuky dětí s autismem a dalšími vývojovými poruchami (Příručka pro učitele i rodiče) CZ Eric Schopler, Robert J. Reichler a MargareLansing.