Nádcha a škôlka
Ahojte,chcela by som vedieť vaš názor....Malý je predškolák,teraz po 4dňoch v škôlke nádcha, najprv zelené soplíky,teraz po dvoch dňoch sú číre..ale veľmi nesoplí sem tam....nemá teplotu je čulý, lieta po dome aj vonku a nič sa nesťažuje,dnes má trocha chytený hlas,no už to ide k lepšiemu...neviem ako ďalej, stále sa pýta do škôlky, či ho nechať v pondelok ešte doma alebo ho tam dať...viem že chorý by tam nemal ísť, ale keď má len nádchu...nekýcha, sem tam zakašle ale veľmi málo a žiadna teplota...
@hettinka Ano, ked sa tak vsetci k tomu postavia, tak potom to je len vecny kolotoc, ktory sa neprestava tocit 😠
V skolke sa mu to akurat moze zhorsit... Doma mas dieta pod dohladom, povies mu, ze sa treba vysmrkat. A v skolke tam nie je ucitelka od toho, aby ti smrkala soplave dieta.
@hettinka ale no tak, to sa da nadcha chytit iba v skolke 😀 😀 , nas este nechodi a uz sme mali parkrat nadchu a nie zo skolky.... A to kde ju chytil dotycny chlapcek asi nie relevantne, relevantne je to, ze ho dali v pohodicke rodicia do skolky 😉 A nie je nadcha ako nadcha.... pre niekoho to je naozaj obycajna nadcha a druhy z toho dostane zapal priedusiek, dutin a neviem co, takze pokial ma matka, alebo niekto moznost s takymto dietatom je to urcite lepsie, aj pre to dotycne dieta a aj pre druhych a obec nie je pravda, ze si deti odbiju choroby a je pokoj, moje si nic neodbijali a nepresli si non stop ochoreniami v skolke....
@hettinka je uplne normalny, ziadne lieky, len cistime nostek morskou vodou, ja nie som typ matky ktora supne dieta do skolky za kazdu cenu aby som mala klud, chodime aj tak len na 4hodky, no chcela som vediet len nazory na soplik, nakolko poznam mamicky ktore ciry soplik vobec neriesia
@hotelka tak to mas dobru pracu, ked mas iba doobeda 😀 a stale nechapem, potom co riesis, ved si sama rozhodnuta 😉 len sa modli, aby ti na ten ciry soplik nieco este nenachytal a nezabudni potom, ze ani ty neries, ci ine matky daju dieta soplave do skolky
@maciatkolulu kto povedal ze som rozhodnuta? Vobec som neni rozhodnuta!
Už sa všetky ukľudnite!!Sople nie sú prenosná,infekčná choroba!! Sú reakciou tela na zmenu počasia a prostredia. Ak nie sú iné závažné príznaky ako teplota atď,tak to nič nie je!
zial casto su "nebezpecne" prave vzdy zdrave deti,pretoze su casto bacilonosici....a tie su tam stale...bezpriznakove nosicstvo napr betahemolytickeho streptokoka je horsie ako nadcha a s tym si rady nedate....Proste v skolke treba rata s tym ze dieta bude aj chore,ze sa nakazi...osobne mi sople nevadia....
@hotelka tak nie si, ale beries iba nazory tej strany, ktora ti hovori, ze je to ok dat dieta s nadchou do skolky a dakujes im za nazor, za to tie nazory, ktore ti vravia, ze to nie je boh vie co, to sa ti uz velmi nepaci 😉
za mna, v nedelu uvidis a hotovo, uplne zbytocne to riesit v sobotu pooobede, teda podla mna
@juhseverzapad ako? co nie su sople? ach jaj, dobre, vyjadrila som svoj nazor a opustam vas... 😉 Len ma desi, kolko je, ako to slusne vyjadrit 😉 , zvlastnych ludi medzi nami a teda minimalne so zvlastnymi nazormi, no nic, peknu teplu sobotu vam zelam a najma zdrave deti
ak je zachrípnuté, môžu to byť aj zadné sople, zatekajú. daj kalcium, do dvoch dni ak nezaberie, urcite nechat doma. Deti stále lietajú, jedno moje dokonca aj s horuckou 39,5 bolo ciperne, nebrala by som to ako ukazovatel zdravia. pozoruj, zajtra vecer zvaz, ako sa ti javi. ak nebude chripiet, hrdlo bude ok, fukat bude kazdych niekolko hodin, mozes zvazovat do skolky. sama si rozvaz, ci imunita nebude natolko znizena, ze hned nieco nanovo chyti, a ostanes s nim dalsi tyzden doma. nehovoriac o nakazeni inych deti. podla pondelnajsieho rana sa neriad, oddychnute dieta sa moze javit zdrave.
@maciatkolulu to zas neni pravda!beriem aj ine nazory no kazdy sa da vyjadrit aj s kludom a normalne a nie to co tu predvadzate a kritizujete
@juhseverzapad co nie su sople? akurat to, ze to nie smrtelna choroba 😀
@hotelka napisala som ti vsetko absolutne slusne a kludne 😉
keby sa spravil stery vsetkym detom v skolke tak by 90% malo celu zoo v hrdle a nose..a ci sa to prejavi zavisi od sily imunity...stale je tam niekto infekcny aj ked je navonok zdravy...riesit sople je podla mna ako dat naplast na odseknutu ruku. Ale zas na druhej starne deti musia prejst chorobami aby im imunita slapala ako ma..nie nadarmo existuje pojem soplos..kedysi sa sople vobec neriesli. Vsetky decka boli od nich spinave.
@kaja73 Vďaka ti!!! Konečne niekto normálne zmýšľajúci.
Len tak na okraj - Maly naposledy smrkal pred 2,5 hodinami a hlas uz je skoro normalny tak asi taka je ta nasa nadcha
ja len ziram nad niektorymi nazormi a nevychadzam z udivu....Takze to len ja som taka sprosta mater, co ked jej decko sopli, tak s nim nejdem napr,do kutika a vobec, vyhybame sa kolektivu, nejdeme na navstevy k inym detom, lebo som nevedela, ze nadcha nie je infekcna atd, boze moj pomoooc.
Ako som uz pisala, vobec nie som precitlive matka, lekarom sa vyhybam, lieky davam v nevyhnutnch pripadoch atb minimalne a nerobim tragediu pri nadche, ale viem, ze ani mne nie je nic moc ked ju mam a navyse su medzi nami aj taki, ktorych moze banalna nadcha polozit, deti po operaciach, znizene imunity a vela ineho, takze pre niekoho ta pokakana nadcha moze byt velky problem a aj neprijemny.
@aristka ty anie je to ten kolotoc, pride decko s nadchou nakazi ucku, ucka nakyzi decko a uz sa to toci, inak som si vsimla, ze tie ucky su riadne bestie, teda najma teraz v septembri..... 😀 a teda uz aj zoo maju v tele 😀
@hotelka teraz boli prazdniny, chvilu bude trvat zase kym si zvykne
ale tak nepotesim ta, nemalo by to tak uz byt druhy rok, asi dieta nie je harmonizovane zdravotne a nieco je inak ako ma byt
ja doporucujem nasitu homeopatiu, nie tie igelitkove homeopatky a podobne, otuzovanie a cerstvy vzduch pri kazdej prilezitosti.....ak nie je problem s alergiami a chlorom bazen, casto navstevy jaskyn napr. a stale sa hybat v kazdom pripade, dieta ma byt cert na gumicke, potom je zdravotne v poriadku
tu nadchu samozrejme treba riadne rozlisovat, aka je, to ti aj lekarka povie, neskor sa uz naucis aj sama, citam tu hysakove odpovede....skutocne klud, ja mam uz tri deti, ani jedno som do skolky neniesla chore, mala som stidro, so synom som bola na materskej, ked dcerka zacala chodit, tak som ju doma nechala vzdy riadne doliecit a syn chorlavy vobec nebyval, teraz som zvedava co maly o rok :D ale ratam, ze ten to schyta tiez na zaciatku, kym sa imunita ukludni, je to uplne normalne
a cire nadchy riesit nebudem, ale mliecne, zelene, alebo dlhotrvajuce stavy neprechadzajuce ani po solnych kupeloch, to kludne pojdem aj s lekarkou najprv skonzultovat, ak si nebudem ista nemam problem
inak chodime ku lekarke iba na preventivne prehliadky :D deti maju raz do roka lahke virozy KLOP KLOP KLOP
@maciatkolulu zas nie som blba aby som nevedela rozoznat nadchu a nadchu!keby vkuse smrkal aj cire sople a len by lezal urcite by bol doma ale on smrka tak cca 4-5 krat do dna lieta papa v noci kludne spi tak asi mu neni najhorsie, a preto ma zaujimaju nazory druhych
@hotelka nikto, kto do teba nechce zbytocne rypat, ti hentake odpovede neda, lebo tvoja otazka bola uplne adekvatna, jasna a evidetne je, ze nad tym rozmyslas, ako to je
takze na rypave ser :D
nosicstvo, to je otazka kvalitnych odberov a serologie, lahko urcitelne, je potrebne mat dobreho pediatra
@hotelka poviem ti moje tajomstvo...s takymito debilinami vobec nechodim ako s bubnom na zajace...Moja mala zeleny soplik asi 2 dni, nič jej nebolo, nikoho nenakazila - má 2 surodencov a ja som to vobec neriešila teda okrem odsavania a morskej vody.Má rok, do kolektivu ešte nechodi a syn 10 ročny pojde aj so soplom do školy (samozrejme bez teploty atd) nebude snad vynechavt vyučovanie koli soplu. To len v školke sa z toho robí halooooo...
ja už mám deti väčšie, škôlku dávno absolvovali, ale nikdy som nebola príliš úzkostlivá matka, ale zasa nikdy som nepodceňovala choroby. Deti zostávali doma, ak boli choré - teda mali teplotu (aj len zvýšenú nad 37°C), silnejšie sople, kašľali, necítili sa dobre, boli unavené alebo malátne, v noci zle spali ... niekedy stačil aj len jeden z tých príznakov. Dcéra nám odchorľavela jeden polrok strašne, až nakoniec bola 3 mesiace doma a ak som sa ja nemohla uvoľniť z práce, striedali sme sa s manželom, s babkami.
Ale neobviňovala som celé okolie, iných rodičov za to, že moje dieťa ochorelo ... áno, zvyčajne to chytili v školke, ale mohli aj inde.... a v istej fáze som prestala riešiť, kde, kedy a ako to chytili, ale HLAVNE som sa starala o to, aby mali dobrú imunitu, dostatok vitamínov, neboli príliš naobliekané (a potom ich ofúkne a hned majú sople), aby športovali, otužovali sa ... a brali čo najmenej liekov, akýchkoľvek, aj tie kvapky do nosa sú návyková vec.
A vrátilo sa mi to v tom, že zo školy už prakticky nevymeškávajú. Stane sa, že dostanú raz za 2 roky nejakú chorobu, preliečime a ide sa ďalej.
V škole to už totiž nie je tak ako v školke, kde to nechýba. Tam už treba dobiehať učivo a tam už si nikto nedovolí nechať dieťa s priesvitným soplom hneď doma.
to co popisujes nie je dovod aby bol doma, kludne ho daj do skolky...
@maciatkolulu a to decko sa zrazu nakazi po prichode do skolky ....cim to je .ze by uckami ...a ano zoo .pretoze tych bacilov je niekolko a ano toci sa to dokola u deti .je to imunitou .ktora si musi zvyknut na nove nepoznane a anatomickymi pomermi hor.dych ciest ...sopel ciry .zeleny a hocijaky ak dieta nevykazuje ine znamky celkoveho ochor.nie je dovod na to .aby bolo doma ...plus casti deti alergicke alebo doslovne astmatici maju sople a najme to zacina zas v tychto mesiacoch ....takze si zjavne matka .ktora je doma .takze si mozes pri vaznej chorobe zvanej sople nechat dieta doma ....
@aristka nechapem precoze si mi taka ironicka, ja neviem ako ty, ale mne pri klasickej nadche nie je dobre, vacsinou teda neviem dychat,kycham, pobolieva ma hlava a hrdlo, ale teplotu nemam a som rada, ked si mozem polezat, predpokladam, ze aj dieta to citi rovnako, taktiez je aj imuta oslabenejsia a moze dotycne dieta chytit nieco od tych bacilonosicskych uciek ovela lahsie, takze je celkom fajn, ked dieta moze par dni ostat doma s niekym, ale ked to nejde, tak to nejde.... a navyse mne bolo fajn s mojimi detmi doma a rovnako aj s malym, takze skolku momentalne neriesim a som rada, najma ked citam niektore vyplody 😀
@maciatkolulu no nie každá mamička si môže dovoliť taký luxus a po 3. narodeninách môže byť naďalej s dieťaťom doma ... niektoré aj do práce chodia, hoci verím, že dobrá polovica z nich by bola radšej doma.
Čo sa týka chorobnosti, vysvetľovala mi to lekárka, že každá rodina si nosí svoje bacilíky, ale dieťa je na ne zvyknuté od bábätka, takže doma neochorie ... no po nástupe do kolektívu sa tie bacilíky začnú miešať, stretávať, mutovať ... výsledkom je, že dieťa istý čas chorľavie, niektoré viac, niektoré menej, závisí to od toho, v ako je fyzicky fit a v akom psychickom rozpoložení. Deti, ktoré idú do škôlky neradi sú zvyčajne choré častejšie, ako tie, ktoré idú s úsmevom ... napr. aj preto, že ráno plačú a potom sú zahlienené a náchylnejšie.
Deti, ktoré do školky nechodia si to potom možno odbijú v 1. triede ZŠ .... a ak si mám vybrať tak radšej nech je to v školke, ako v škole. je to úplne bežná vec a nechápem, prečo sa zo sopla robí taká veda ... Jasné, ak je v stave, ako opisuješ, že nemože dýchať, nespí, hlava bolí, nechala by som oddýchnuť doma, ale toto je predsa iný prípad, dieťa je veselé, len mu trošku tečie z nosa.
Niektoré choroby majú aj dlhšiu inkubačnú dobu a tak rodič dá do školky dieťa "zdravé" a pritom už chorobu roznáša - typický príklad sú kiahne, ktoré sú najinfekčnejšie tesne pred vyhodením vyrážok. A tak, hoci každá mama nechá dieťa s kiahňami okamžite doma, už ich aj tak dostane celá trieda.

@zubrienka1 a on sa nakazil kde? Asi tiež v školke ...
Keby keždé dieťa so soplom hned nešlo do školky, mohli by ich zatvoriť, boli by prázdne.
@hotelka ak je inak čulý, nemá vôbec teplotu, normálne je aj spí, neberie lieky, ja by som do školky dala. Ale závisí aj od teba, či si doma a neprekáža ti den navyše mať syna doma pre dobrý pocit, alebo vymeškáš z práce vlastne zbytočne.