Nádcha a škôlka
Ahojte,chcela by som vedieť vaš názor....Malý je predškolák,teraz po 4dňoch v škôlke nádcha, najprv zelené soplíky,teraz po dvoch dňoch sú číre..ale veľmi nesoplí sem tam....nemá teplotu je čulý, lieta po dome aj vonku a nič sa nesťažuje,dnes má trocha chytený hlas,no už to ide k lepšiemu...neviem ako ďalej, stále sa pýta do škôlky, či ho nechať v pondelok ešte doma alebo ho tam dať...viem že chorý by tam nemal ísť, ale keď má len nádchu...nekýcha, sem tam zakašle ale veľmi málo a žiadna teplota...
Tak ja b som urcite isla k dr. Sama si tazko stanovis diagnozu. Nech mu spravi CRP a mas ciste svedomie. Nas maly ma casto vytok z nosa, ma to chronicke,ale nosim aj papier do skolky ak je treba ze je sposobily chodit do kolektivu.
@zubrienka1 nie? Ja si myslim ze treba. Matk nevidi dnu a sople ked zatekaj vedia spisobit peknu neprijemnost. Neraz sa mi stalo ze z obycajneho sopla(ved nic sa nedeje,len sopli) mal maly zapal. Pisem z vlastnej skusenosti. U nas su sople zaciatky koncov :-/
Nehovorim ze takyto priebeh maju vsetci,ale.......
@juhseverzapad
@hotelka. Ako inak? A ako by sa ti páčilo aby som vyjadrila názor?Aby som napísala jasné len ho daj?A ked niesi pripravena na názory ktoré sú proti " tvojej srsti ,, tak nepíš na verejné fóra.Keby bol zdravý tak by si nemala dilemu či ho škôlky dať alebo nedať. JA soplave a ukaslane dieťa do škôlky nedávam.To len moje dieťa sa tam vždy od takých nákazy.Aj teraz tam majú jednu už v pondelok nastúpila že je zdravá že ma len doznievajuci kašeľ a už sú chore ďalšie 4 detí vrátane môjho.Takže len ho daj!!!
@michaelamilan So soplom (bez teploty), pokial sa to neskomplikuje, tak netreba ist k dr. Aj tak ti dr. povie kup kvapky do nosa a hotovka. Ale ved to si kazda mama uz pozna svoje dieta. Mne ako pise @maciatkolulu sa osvedcilo nedat ju do skolky, nechat doma (cistime nos, preplachujem jej ho nosnou krhlickou + kvapky) a fungujeme normalne pokial ni su teploty. To znamena, ze sa doma hra, ide na dvor a poobede si pospi.
@hotelka tiez som.nechavala maleho doma,ak mal len sopel-kym som bola doma s malou. Akonahle nastupila aj ona,chodia obaja aj s cirym soplom. Ked ich boli hrdlo,ci kaslu ako tuberaci,ked vidno,ze su naozaj chori, tak az vtedy ostavaju doma. Tolko OCR si nemozem dovolit,ani nasi nemozu stale pri nich byt,uz aj tak toho bolo dost,lebo nikdy nie su chori naraz,vzdy na striedacku. A maly po vybere mandli bol strasne vela chory,naozaj,nie ze nadcha,ale vysoke teploty,co skoncili po 3-dnoch,co sme predtym nepoznali. Maximalne den,aj v case prveho roku v skolke,ktory byva najkritickejsi.
Takze ak si mozes dovolit,nechaj ho doma. Ak nie,este moze ist do skolky.
Nasa dr.vzdy radi,nech sa to vyvrbi a ked ma prepuknut,radsej prepukne,inak to len tlie.
@zubrienka1 ved jasne,kazda si svoje pozname. Nechat dieta doma je ok, dat ho do skolky ok nieje. Tak som to myslela.
@maciatkolulu len ty si asi matka v domacnosti alebo zivnostnicka,co robi z domu. Inak by si celu skolu a skolku nemohla by si byt len tak doma s kazdym soplom. Minimalne k dr.kvoli OCR by si inak ist musela. A caste OCR ci PN sa zamestnavatelom velmi nepacia.
Ja by som sa chcela spytat, neberte to ako rypanie, ale tie co tvrdite ze dieta nepatri do skolky ani s priesvitnym soplom, pracujete? ak pracujete a mate nahodou nadchu alebo priesvitny sopel ste vzdy doma na pn kym nie ste uplne fit? To len na margo usoplenych uciteliek a toho ze vase deti to dostanu vzdy zarucene len v skolke.... Lebo ja by som to s takou uistotou netvrdila ,...napr nasa si presla sarlachom aj virusom ruky nohy usta, a to v dobe ked do skolky nechodila tkaze to musela chytit niekde vonku ani neviem ako ...kedze do kolektivu v tej dobe nechodila... takze bacilonosicom mohol byt ktokolvek okolo koho presla len v obchode napr., alebo to mohla mozno dostat aj odo mna ak som bola nosicom hoci som sama neochorela, kedze pracujem v doprave a tych usoplenych, uchrchlanych ludi stretam denne neurekom a staci ze sa ochladi alebo pride chripkova vlna a je to este horsie...
@maciatkolulu sople u deti a u dospeleho je uplne nieco ine .jednoducho org .dietatka a dospeleho su rozdielne aj co sa chorob tyka...ty mozno pri nadche doma zomueras a dieta su veselo beha ...
Hah moja!pytala som sa na NAZORY a nie rady...takze o tom kto tu nieco nechape a rype by som pomlcala!ze rypacka :D heh dobre si ma pobavila :D
Ako učiteľka v MŠ ti poviem, že do školky chodia "horšie" deti ako s priesvitnym soplom. Ak vie vyfukat,kludne daj
u nas nepatri do kolektivu dieta s horuckou. Kedysi mohlo ist dieta do skolky az po uplynuti 24 hodin od skoncenia horucky, teraz musi mat len normalnu teplotu. Sople tu nikto neriesi. Pri crevnych virozach treba cakat 24 hodin. Ale sama vidis ako sa dieta citi alebo ci si musi este oddychnut doma po chorobe...
Pripojím sa do diskusie, niekto mi raz povedal že v zahraničí sopliky neriešia, tvrdia že dieťa sa musí naučiť fúkať noštek, mnohí dospelí majú obdobie keď proste fukaju nos a niesu chorí a keď sa výfukaju je dobre a sú OK
@michaelamilan tak ale mozno vy mate problem s imunitou. Bol vysetreny aj po imunoalergologickej stranke? My akonahle sme.zacali byt vsetci castejsie chori,sme to absolvovali vsetci 4. Kedze sme ok po vsetkych strankach,uzavrelo sa to,ze skolkarske bacily. Deti ich preziju vacsinou len s obycko nadchou,my uz horsie. Pred 3rokni sme.my s muzom byvali tiez dost chori,deti este nechodili so kolektivu. Nakoniec som to uzatvorila pre seba tak,ze sa nam objavili plesne v byte vdaka mojej blbosti-ze prat na 400 otackach a susit dnu,tie u nas dospelych vtrdy v zime spustili vlnu chorob. Plesne sme odstranili,bolo lepsie. Kym nenastupil maly do skolky. Zas to zacalo s nami rodicmi a mojim otcom cvicit. Teraz,ked vidim,ze ide na nas nadcha ci sa niekto stazuje na hrdlo, natriem prislusne miesta podla pokynov urcitym olejom a nadchy,sice nie silne,ale trvajuce aj 10 dni,nam v poslednej dobe trvaju ledva 6 dni. Uvidime ale,co prinesie zima. Toto bolo od jari doteraz.
Ak mozem.odporucit,tak napr.pepermintovy olej sa pri nadche natiera na chodidla niekolkokrat denne. Nam uz liezli na nervy pamycony a pod.
Jo a este radia nam pravidelne,nielen pri chorobe preplachovat nos morskou vodou - dospeli aj deti. Aspon 2-3x denne,pri nadche castejsie.
@maciatkolulu prosim ta .to hovoris o ako starom dietati .ked hovoris o odsavacke .ktore nevie fukat a preco ma byt unavene a boliet ho hlava .deti maju kratke hor.dych cesty a sople im idu lahsie von ....ale aj lahsie sople chytia a teba ak boli hlava pri soploch asi mas problem s dutinami .ci deti nepoznaju vdaka anatomickym pomerom lebky ....takze pokial nemaju horucku .hlava ich nems preco boliet ...
@maciatkolulu mozno moc dieta hyckach a si na neho precitlivela a moc to prezivas a dieta potom reaguje tiez precitlivelo ...no tu matka pise len o soplikoch .nicom viac a nie je dovod nedat dieta do skolky ...
@maciatkolulu tak ste nejaka dovna komunita,lebo v mojom okoli dieta so slabym soplom.je uplne v pohode,na nic sa nestazuje a v noci spi uplne v pohode.
A vidis,sama pises,ze keby si si to nemohla dovolit,tak dieta so slabym soplom ide do skolky. Detu vseobecne choroby zvladaju zvacsa lahsie. Aspon moji kym nemaju 38 a viac,ani neviem,ze im nieco je,kym.nezmeriam. Lebo lietaju,behaju,musimnich krotit a vymyslat kludove aktivity.