Nadmerná plynatosť a škŕkanie v črevách u 12 týždňového

krpcisko
20. okt 2011

Dobrý deň,
rada by som Vás poprosila o radu ak máte niekto skúsenosti.
Mám 12.týždnoveho chlapceka ktory od svojich 2.tyzdnov trpi nadmernou plynatostou, hlasnych a zapachajucich prdikov, crievka mu strasne pracuju, vzdy ked sa napapa strasne mu skvrka v brusku. Ked ho zdvihnem odgrgnut grgne viackrat a niekedy aj vygrcka. Zda sa mi ako keby sa mu vracolo mliecko, lebo stale preglga a niekedy to z neho vybehne von. Cez den je celkom dobre, az na to ze malo spinka, vzdy sa zobudi po polhodinke, niekedy este zaspinka, ale malo kedy. A noci su katastrofalne, stale sa opakuje ten isty kolobeh. Mrvenie, tlacenie, prdenie, az nakoniec plac. Neda sa utisit nijak inak ako mu dat znovu najest. Neviem ci je problem v mojom mliecku kedze ho kojim, ale na stravu si davam velky pozor, nejem uz skoro vobec nic, akurat pecivo.
Ak mate niekto skusenosti prosim poradte.
dakujem

elienka
20. okt 2011

@krpcisko Dávala by som Sab simplex viackrát denne, určite probiotiká, v priebehu dojčenia nechávať viackrát odgrgnúť, dať postielku našikmo ako pri refluxe, pri dojčení cvičiť s nožičkami a keď ide prdík tak poriadne pritlačiť kolienko k brušku, to potom je iná rana. To pečivo samozrejme staršie aj 2dňové. tak toto všetko u nás zaberalo a mali sme lepšie noci. ale ako vkročila do 4 mesiaca, začala dvíhať nôžky a vtedy sa to rapídne polepšilo

krpcisko
autor
20. okt 2011

@elienka
mi davame espumisan pre kazdym dojcenim, a mame aj biogaia probioticke kvapky. zatial vsak nepomaha. postielku tiez mame nasikmo a nozickami cvicime, ale ked nie sme napapny lebo inak to vybieha von. ale on sa aj vyprdka, pekne zdviha nozicky a to su teda riadne rany. akurat ze ho to stale budi a jeduje sa a nemoze uz potom zaspinkat. on vlastne prdi skoro stale. niekto mi poradil rekt.rurku, ale skusila som prdiky vysli ale o 10 min. prdel znovu. skúsim to pecivo aspon 2 dnove a uvidim ci zaberie.
dakujem pekne za rady, dufam ze nam to coskoro prejde.

wvwvw
20. okt 2011

@krpcisko skus si kupit kvapky Infacol. Staci 1 kvapka pred spanim. Nam sa hned v prvu noc ulavilo a koliky sa omnoho zmiernili. Nam espumisan vobec nepomahal. Neboj coskoro uz bude lepsie. A pokial su to koliky, nemusi to byt z tvojej stravy, staci ked mas silnejsi tok mliecka a maly sa nahlta vzduchu. Nevie to este vsetko vyprdiet,preto ho boli brusko...ale zlepsi sa to casom. Skuste tie kvapky, nam naozak veeelmi pomohli. Drzim palce a dajte vediet ci je lepsie...pa

zebra41
20. okt 2011

@krpcisko my sme mali to iste. pomohol antirefluxny vankus a polohovanie - ked sa uz vedel pretocit,tak sme mali take polohovatko, probiotika - my sme mali Infants Dophilus, tie su od narodenia. Aspon noci zacali byt lepsie a budil sa len na papanie. Dni sa zlepsili po 4-5 mesiaci. A pol hodinky spava doteraz. To vela babatiek, nemusi to byt sposobene refluxom. Ja tom to robila tak,ze ak sa zobudil s placom,tak som este uspavala. No vyrastol z toho 🙂 Drzim palce nech to cim skor prejde.

elienka
20. okt 2011

@krpcisko no mne zle robili koláčiky, museli byť tak na 3 deň, nesmela som žiadne kupované párky, či paštéty, cibulu, kurča ju kvalitne zdulo, brokolica. Rektálna rúrka je naozaj len nachvíľku. Inak vyskúšaj rôzne značky tých kvapiek sú Sabsimplex, espumisan, infacol aj babycalm. U nás espumisan vôbec nezaberal, ani kamoškinému nefungoval. Ešte som kdesi postrehla, že niektoré deti zdúva feniklový čaj ak keď ho ty piješ. A ešte skús kmínový odvar.

zebra41
20. okt 2011

@krpcisko ano,aby som nezabudla ako spomina www ja som mlieko odstriekavala a maly pil z flasky,tak sme dali dudel,kde to moc netecie a to tiez pomohlo...ak kojis a mas silny tok,tak sa tusim radi, najskor trosku mliecka odstriekat a potom kojit. no ja som nekojila,takze az tak moc neporadim

krpcisko
autor
20. okt 2011

@wvwvw
@zebra41
@elienka
dakujem vam vsetkym za rady. vyskusam vsetko. kvapky si kupim este dnes uvidime ci zaberu. uz som skusala sab simlex, espumisan aj babycalm, ten sa mi zdal ze zabera najlepsie, ale tiez to nebolo bohvieco. skusim este infacol a uvidime. feniklovy caj pijem iba obcas tak 1,2x za tyzden. niekedy mam silny tok mlieka, takze to moze byt z toho, ale ked mi zacal aj grckat neviem ci nema aj reflux. ideme na sono bruska a na vysetrenie refluxu na buduci tyzden tak uvidime, potom dame vediet.
este raz dakujem za rady vsetkym.
pekny den.

elienka
20. okt 2011

@krpcisko inak ak ti grckáva, tak to nemusí byť hneď reflux, len ako máš mliečka dosť, tak sa prejedá. Toto robila aj malá, vždy po papaní vygrcla, niekedy až za hodinku. Teraz za posledný týždeň sa to hodne zlepšilo, grgne a nič z nej nevychádza, a to má 5,5 mesiaca. Ako mi povedal jeden doktor (nie pediater, ale tatko 3 dcér) že každé dieťa má v podstate reflux do pol roka a ak nevracia oblúkom, že to strieka všade naokolo, tak je to ok.

tinki
21. okt 2011

@krpcisko A ty náhodou nepiješ mlieko?

krpcisko
autor
21. okt 2011

@tinki
mlieko si davam iba dvakrát denne do kávy,teda do Cara(kávovinový nápoj).Inak nepijem mlieko vobec. Aj jogurty a tvaroh som prestala jesť.

krpcisko
autor
21. okt 2011

@elienka
viem ze to nemusí byť reflux, ale keď ideme na sono bruška nech nám spravia hneď aj toto vyšetrenie nech máme istotu. Možno povedia, že musí z toho vyrásť, ale aspoň budeme vedieť na čom sme a nemusíme si lámať hlavu či nemá niečo vážnejšie.

krpcisko
autor
30. okt 2011

ahojte,
takze sono bruška dopadlo dobre, teda mame vsetko ok a reflux tiez len mierny, ale to mava vacsina babatiek. takze som spokojna ze je vsetko v poriadku, ale nafukovanie a plynatost nam bohuzial neprestava. Pani Dr. co nam robila sono bruska nam povedala, ze mozeme mat intoleranciu na laktozu a preto trpime nadmernou plynatostou, tiez skrkanim criev a tiez grganim aj 2 hodiny po jedle. Teraz zas neviem ci mam prestat kojit a prejst na UM Nutrilon Anti Colics, ktory ma znizeny obsah laktozy a tiez je proti kolikam alebo mam pockat a kojit dalej. Prestala som jest mliecne vyrobky, pre istotu a zacala som uzivat Probiotika, ktore sa cez mliecko dostanu do maleho ako mi odporucila jedna lekarnicka. Ale naozaj neviem co je najlepsie. Ak niektora mate podobne skusenosti prosim poradte.
Dakujem.

tinki
31. okt 2011

@krpcisko Určite neprestávaj kojiť, ale vynechať len mlieko a mliečne výrobky nestačí. Namiesto masla používaj len Veto, alebo nič. Pozor na pečivo, obsahujúce mlieko, sušienky obsahujúce sušené mlieko. Urob si taký dvojtýždnový test. Vynechaj všetko s obsahom mlieka, cmaru alebo srvátky a potom si niečo daj. Ale pozor aj na masové výrobky, tiež niektoré obsahujú laktozu. A po tých 2 týždňoch uvidíš ako maličký zareaguje na to, či dáš. Nemusí mať intoleranciu laktózy ale môže mať aj alergiu na mlieko a z tej sa dá vyrásť. Je lepšie ju podchytiť v menšom veku.
UM Nutrilon Anti Colics je proti kolikám, ak má náhodou alergiu alebo intoleranciu, tak to nič nevyrieši, pretože bielkoviny spôsobujúce alergiu v tom mlieku obsiahnuté sú.

krpcisko
autor
3. nov 2011

@tinki
dakujem pekne za rady. vyskusam naozaj nejest mliecne vyrobky, ale co som pozerala to mlieko ci uz susene alebo kondenzovane je uplne vsade. musim ist asi do obchodu kde predavaju bezmliecne vyrobky a hadam vydrzime . a ake pecivo neobsahuje mlieko. obycajny tmavy chlieb a rozky pravdepodobne obsahuju mlieko a cerealne pecivo? Rada by som vylucila vsetko co mu sposobuje plynatost, ale naozaj neviem co jest a co nie. Nasa pediatricka nam nikdy nic neporadi, vzdy tvrdi ze dieta z toho vyrastie, takze mi vlastne nema kto poradit.
Dakujem velmi pekne este raz.
pekny den

tinki
3. nov 2011

@krpcisko
obyčajné rožky sú ok, dokonca aj niektoré druhy chleba sú bez mlieka. Pediatričky ešte toho veľa nevedia, pretože to patrí skôr k novinkám..pošlem ti niečo aj do IP

vanessm
3. nov 2011

Nerozumiem prečo Vám dr., ktorá robila sono bruška nezobrala aj krv na zistenie intolerancie laktózy, keď má podozrenie? Možno by som vyskúšala to mlieko na 1 deň, že si budeš odstrekovať, aby si ho nestratila, alebo len 3/4 dňa.

tinki
3. nov 2011

@vanessm Ale maličký môže papať jej mliečko..len ona nech vynechá ale minimálne na 2 týždne aby bolo vidieť efekt. Intolerancia laktozy je u tak malých detí dosť nepravdepodobná..skôr môže ísť o alergíu na bielkovinu kravského mlieka a to sa dá jednoznačne zistiť len testom bezmliečnej diéty.

aliza
3. nov 2011

@tinki mam kamaratku, ktorej dcera mala intoleranciu laktozy od narodenia, samozrejme, ze najprv nevedeli, co sa deje, ale mali podobne problemy, plus mala prestala priberat a celkovo chradla... velmi sa natrapili, kym sa zistila intolerancia lakt. a kamoska musela prestat kojit, kedze v MM je laktoza. Hned, ako dali specialne mlieko, problemy zmizli. Takze, stava sa vselico.

tinki
3. nov 2011

@aliza áno viem, že existujú také prípady, aj keď výnimočne. ale tu išlo o nadmernú plynatosť a to je skôr príznak tej alergie..preto som odporúčala vyskúšať dietu s jedlom bez bielkoviny a potom sa uvidí. Ak sa stav nezmení, bude hľadať inú príčinu...moja malá má alergiu na bielkovinu, takže preto ma to napadlo 🙂

aliza
3. nov 2011

@tinki ved hej, ja len, ze to nie je az take nepravdepodobne. kazdopadne by som si dala urobit testy.

vanessm
3. nov 2011

@tinki Ale nám na gastre robila vyšetrenie z krvi na alergiu, len neviem či na bielkovinu kravského mlieka, alebo intoleranciu laktózy.

kubuliatko
3. nov 2011

to mam aj ja

krpcisko
autor
4. nov 2011

@aliza
@tinki
@vanessm
dakujem za nazory a rady vsetkym. dnes sme mali zase hroznu noc, vzdy hodinu po kojeni mrvenie,krutenie, tlacenie, krce v brusku a o chvilku velky plac, ktory sa nedal utisit. Je to tusim kazdu noc horsie. Je mi maleho strasne luto, je hrozne vidiet ako sa trapi.Nakoniec sme dali cajiku trosku a upokojil sa a zaspinkal ale zas len na hodinku a potom to zacalo znovu, tak sme sa potom napapkali a o hodinku znovu to iste dokola. Rano sme tiez vstavali s prdenim, krutenim a placom tak sme dali trosku cajiku znovu. Ked som ho zdvihla tak si grgol aj trosku vyvrackal a to iste sme mali vcera, akurat ze sme nepili cajik ale papkali mliecko a to islo nasledne cele z neho von(vyvratil asi vsetko). Vcera som cely den nepila mlieko, ani nejedla nic mliecne tak som zvedava ci budeme vidiet nejake zlepsenie. Po akom dlhom case moze nastat zlepsenie?Este raz dik.

aliza
4. nov 2011

@krpcisko to ma mrzi, ze sa takto trapite ☹. Niekde je chyba a treba ju rychlo najst. Tie cajiky nie su podla mna dobrou volbou, je kojeny, takze caj je zbytocna nevyzivna tekutina v brusku, ktora mu moze akurat narobit sarapatu, nakolko ma problem aj so samotnym mlieckom. Tu zrejme nejde o klasicku koliku, takze caj aj tak nepomoze. Ja neviem, mozno sa tu do mna pusita ostatne mamicky, ale ja by som na par dni prestala kojit a dala specialne UM na alergiu BKM aj intoleranciu laktozy. Zatial si mozes svoje odstriekavat, aby si on neprisla. Ano, kojenie je najlepsie, ale ak sa dieta trapi, tak v tom nevidim vyznam, kojit za kazdu cenu. Moja dcera sa trapila celych 6 mesiacov, stale plakala, pucila sa, vkuse som ju nosila v satke, od rana do vecera bola len na prsniku a revala....ale ja som sa drzala kojenia....a teraz si to vycitam, ze sa chuda pol roka trapila. U syna bol ten isty problem, tak som prestala kojit, isiel na specialne mlieko (ja som ekzematik a muz ma intoleranciu lakt.) a odvtedy mame pokoj, maly bol spokojne, kludne babatko, vobec neplakal, nemal koliky, neprdkal....
A inak, zlepsenie nebude hned, niekedy to trva aj tyzden-dva.

krpcisko
autor
4. nov 2011

@aliza
ak sa smiem spytat ake si davala umele mlieko. Ja tiez uz rozmyslam, ze prestanem lebo je strasne vidiet ako sa dietatko trapi. Prisli sme prave od pediatricky a ta nam povedala ze najlepsie je kojit a dala nam cipky Viburcol na noc, Fenistil kvapky, lebo maly ma tvaricku vyhadzanu a Oilatum na kupanie. Ten fenistil ani neviem ci budem davaj kedze to ma kope neziaducich ucinkoch okrem ospalosti. Naozaj neviem co robit, ked ani doktorka neporadi a neurobi testy z krvi. Mam vydrzat do utorka kedy ideme na poradnu ci sa to nezlepsi.

aliza
4. nov 2011

@krpcisko no, ja zijem v UK a tu maju ine mliecka, ako na SK. My mame mlieko, ktore sa dava pri alergii na bielkovinu kravskeho mlieka a soju, na intoleranciu laktozy, aj na koliky. takze sme vylucili uplne vsetko a malemu sa do tyzdna neskutocne polepsilo, odvtedy sa fakt ani raz nepucil, neprdkal, nikdy neplakal, len ked bol hladny...uplne ine dieta. tazko som sa vyrovnala s tym, ze nemozem kojit, ale to spokojne, kludne a stastne babo mi stalo za to. maly je uplne v pohode, zdravy, s dobrou imunitou...a lubime sa nadovsetko, mame nadherne puto, aj ked sa nekojil.
Su tu temy o alergii na BKM aj o intolerancii laktozy, tam ti baby poradia, ake mlieko. ved skus na tyzden a uvidis.

tinki
5. nov 2011

@krpcisko Existuje nutrilon anti alergy..myslím sa volá, ten je bez obsahu mliečnej bielkoviny. A to, že je malý vyhádzaný, tak to je tiež jedným z príznakov alergie. Inak, krvné testy na alergiu na mlieko nie sú presné. Sú zavádzajúce. Pretože niekomu vyjde v krvi pozitívne a nerobí žiadne problémy a niekedy naopak. Problémy sú a krvné testy vyjdú negatívne. Inak tebe to môže byť jedno, pretože na túto alergiu aj tak nie sú žiadne lieky, rieši sa to len tou diétou. Už si písala luthienK?

krpcisko
autor
5. nov 2011

@tinki
ano pisala som jej este v ten den ako ste mi to poslali do IP. Tiez mi napisala ze to vyzera ako alergia na bielkovinu kravskeho mlieka, cize mam drzat bezmliecnu dietu aspon 2 tyzdne. Tiez mi poradila, aby som zacala uzivat probiotika, ktore sa cez mliecko dostanu do maleho a ze kojit mam iba z jedneho prsnika. Vsetko som zacala dodrziavat 2 dni dozadu, tak uvidim ci nastane zlepsenie. Akurat to kojenie z jedneho prsnika je problem, lebo maly strasne placka, ze ma malo tak mu musim dat aj z druheho. Asi sa my netvori tolko mlieka kolko by potreboval takze niekedy musim kojit z oboch.

tinki
5. nov 2011

@krpcisko dobre, budem myslieť na vás oboch..potom sa ozvi, čo a jak ďalej.

krpcisko
autor
5. nov 2011

@tinki
dakujem este raz velmi pekne. dam vediet ako sme na tom.pekny vikend.