icon

Náhle úmrtie dojčiat v spánku. Naozaj sa to deje?

michelle188
13. aug 2016

Ahojte mamičky... Neviem či tu už taká diskusia je, ale nenašla som... Potrebujem sa s niekým, kto mi aj uverí, porozprávať o tom, čo som zažila už druhýkrát...toto nikomu neprajem...
Prvýkrát sa mi synček ako 8 dňový začal dusiť vodou ktorú po čase vygrcol aj keď si odgrgol, nevedel sa nadýchnuť, celý sčervenal, otočila spm ho dole hlavou a búchala po chrbátiku, volala sanitku no medzitým sa nadýchol tak mi dali iba nejaké pokyny, sledovať dýchanie a keby niečo mám volať a hneď prídu... Od vtedy stále kontrolujem malého dýchanie, keď spí, či dýcha a tak. Včera, to už máme 7 týždňov, som ho okúpala, dala mu papať, ale nespal ešte. Musela som si odbehnúť do obchodu tak syna mi stražila svokra. Keď som prišla, už spal, svokra povedala že ho uspala v kočíku, bolo pol 10 keď zaspal , ja som prišla o desiatej. Kočík stál pri dverách a keď som otvorila dvere buchla som doňho, pozrela som na malého ale ani sa nepohol. Celý deň nespal tak som si pomyslela že ma taký tvrdý spánok alebo čo... Vyzula som sa a zase som dverami narazila do kočíka a malý zase nič... To bola možno aj necelá minútka toto... A vtedy mi ťuklo že stále aj keď sa ho dotknem v spánku sa zľakne... Položila som na neho ruku a nič som necítila...chytila som mu bruško o dosť silnejšie a ani ho nemyklo, chytila som ešte raz ale žiaden náznak dýchania...v tom momente som ho vytiahla z kočíka so slovami že on nedýcha a zatriasla som s ním, priateľ ho odomňa hneď zobral lebo som padala k zemi.... V ten moment som počula jemné zaplakanie malého a spal ďalej a priateľ na mňa pozeral že veď dýcha čo robím paniku... :( 4- krát som sa išla uistiť či dýcha a keď nič tak som začala konať... A nikto mi neveril že nedýchal, vraveli že možno mal také dýchanie v spánku iné abo čo... Ale to už je jedno, nech neveria... Otázka znie, mohlo to byť to náhle úmrtie dojčiat a my sme sa tomu vyhli? A existuje nejaké vyšetrenie, kde vedia zistiť, ako dlho nemal prísun kyslíka? :( zajtra s ním idem pre istotu k pediatričke nech ho vyšetrí....
Ďakujem Vám za odpovede....

Strana
z2
papricka33
14. aug 2016

@babatkoo nechcem Ťa strašiť, o riziku sa hovorí do 24. mesiaca :-/ ... Ale ono to nikdy nie je tak úplne náhle. Je určitá riziková skupina detí (predčasne narodené, nízka pôrodná hmotnosť... atd. to sa docitas všade). Ak je o dieťa primerane postarané (nie je pretažované, má dobrú životosprávu, je primerane otužované, nežije vo fajciarskom prostredí, miestnosť kde spí má primeranú,teplotu, je primerane oblečené..) riziko sa s vyvinom dýchania a ustalenim srdcovej činnosti k tejto hranici znižuje. Netreba robiť paniku 😉

alchemilkazltozelena
14. aug 2016

@michelle188 veru deje sa to..znamym tak zomrel 3 mesacny syn...otec si s nim poobede lahol a ked sa zobudil maly uz nezil....a toto diagnostikovali

michi200
14. aug 2016

No nechcem strašiť, ale cca pred 15 rokmi som v DE robila aupair 3 r chlapčekovi a novorodencovi. Keď mal ten menší asi pol roka, žiaľ v noci dostal ten syndróm náhleho úmrtia.ja som s ním v noci nebola, bola s ním jeho mama
Ráno to bolo niečo hrozné, chúdiatko, ešte teraz mi je ho veľmi veľmi ľúto. Teraz, keď som bola tehotná ja, mala som to stále pred očami. Dcérka mala monitor dychu baby sence do 2 rokov, veľmi som sa toho bála.takže určite monitor dychu+ nauč sa dávať prvú pomoc aj maličkým deťom, je to iné ako u dospelých. Niekedy totiž to nestačí len dieťa nadvyhnúť, treba dať aj dýchanie z úst do úst. Držím palce a neboj sa bude to ok 🙂

mirkaaa80
14. aug 2016

Nam pediater vysvetlil že malé detičky si pri dýchaní robia akoby pauzu, teda nemajú dýchanie ešte také pravidelne ako dospelý človek. Niekedy vraj trvá než sa babatko znova nadychne aj 20-25 sekúnd. Monitory dychu sú nastavené na kratšiu dobu, preto sa stáva že signalizujú nedychajuce babatko. Pre istotu treba ísť k lekarovi, ja osobne na syndróm náhleho úmrtia z dôvodu zástavy dychu neverím! Možno len malý mal práve tu " pauzu", môj prvý syn tak dýchal, už mal asi aj 2 roky, keď som večer po zaspati sedela pri posteli a počúvala ako dýcha - nedýcha.

papricka33
14. aug 2016

@sisaka ☹ tiež som sa nad tým pozastavila
Dievčatá urobte si kvôli svojim deťom kurz prvej pomoci! Trasenie a volanie záchranky vám v tomto veľmi nepomôže ☹ ani držanie bábätka hore nohami ak mu zabehne tekutina, polievka...(skôr mu zlomite väzy) ☹ na nete nájdete kopec informácií, ale najlepšie je vyskúšať sa aj nácvik na figuríne (masáž srdca, umelé dýchanie...)
Skúste napríklad... http://prvapomoc.redcross.sk/o_projekte_kz ...alebo akúkoľvek inštitúciu, ktorá ich vo vašom okolí organizuje

katkalubkova
14. aug 2016

@michelle188 myslím, že to nebolo, ale nemalo byť náhle umrtie...
Si vystrašená podľa mňa, skús sa ukľudniť z prveho nepríjemného zážitku.
On asi dychal, len si to nespozorovala, miminka obcas naozaj tak nebadane dychaju, alebo pomaly akoby dodýchali, alebo akoby ich niekto nahanal, rozdychaju sa a potom sa to ustali. S tym, ze pojdes ku pediatricke, koli svojmu vnutornemu kludu je dobry napad. Tym nic pokazis.
Je to taky neprijemny pocit, poznam to podla seba.
A este k tomu spanku. Syn mohol byt naozaj viacej unaveny ako inokedy pred tym. Nemusi stale spat rovnako, pripadne rovnako reagovat na podnety ci dotyky.

rheuska
14. aug 2016

Aj ja sa pripájam k názoru, že to nebolo ono. Detičky normálne maju spankove apnoe. Som bola s pediatrom a ten sa vyjadril, ze je to normálne a trvá to niekedy aj 30 sekúnd. Môj monitor pípa po 20 sekundách, takže veľa prípadov keď mamičky píšu, že to dieťaťu zachránilo život su iba falošné poplachy. Keď by ti dieťa prestalo dýchať, tak ho nevzkriesy dychnutie do tváre. Jedine resustovat. A najnovšie štúdie odporúčajú spanok spolu s mamkou. Ze dieťa tak tvrdo nezaspi aby sa toto dialo. Samozrejme treba vylúčiť možnosť zadusenia sa vankúšmi, dekami. Ale podľa mňa sa to ani nedá. Spinka so mnou tak ju v noci automaticky kontrolujem v polospanku. Dych, teplotu, polohu.

rheuska
14. aug 2016

Nevzkriesi

babatkoo
14. aug 2016

@rheuska tiez spavam s malym v posteli od jeho 6 mesiacov lebo som uz nevladala chodit k postielke ked sa chcel kojit 10 x za noc, ale to je o inom... myslim ze maly spi s nami viac trhano. Velmi casto sa prehadzuje a objima mna alebo muza. Takze nema urcite taky tvrdy spanok ako v postielke. Za dalsie urcite pomaha aj dudlovanie dudla. Ten tiez pomaha udrziavat mozog v cinnosti. Neviem to presne vysvetli vedecky ale dieta co dudluje pocas spanku svoj mozog nechava stale v aktivite.

katka253111
14. aug 2016

@michelle188 odppricam monitor.dychu,hlavne po tejto skusenosti

michelle188
autor
16. aug 2016

Pediatrička nás poslala do nemocnice tak nás tu hospitalizovali na dva dni, zatiaľ je všetko v poriadku, malý chlap ako sa usmieva na sestričky 🙂 dnes mu urobia kardio a neuro vyšetrenia a zajtra pôjdeme domov 🙂 pevne verím, že moje narodeniny vo štvrtok oslávime spolu doma s krásnym darčekom- jeho zdravím 🙂 doma je už pripravená aj snuza hero, pre istotu nech som kľudná 🙂

michelle188
autor
16. aug 2016

Kurz prvej pomoci mám, chcela som ísť niekedy v minulosti na zdravotnú školu.. Ale skôr oživíte cudzie dieťa ako to vlastné, ale treba len zachovať chladnú hlavu v takom prípade a veriť že bude dobre 🙂

papywest
16. aug 2016

@michelle188 no držím palce aby všetko šlo podľa vašich plánov. Neboj ak balí sestričky tak je zdravý 😉

lenkamaxim
16. aug 2016

Presne viem o com hovoris! Nas maly bude mat 9mesiacov a uz 3x sa nam to stalo,ztoho 2x nam zacal pipat monitor dychu a raz maly tak divne zapistal... Niesi prestrasena ani hystericka,je to tvoj instinkt ze nieco nieje ok.My sme boli aj hospitalizovany4dni na neurologii,tiez nas brala RZPcka..Robili EEG nie raz ale 3x!v noci aj pocas dna,nic nezistili...Nakoniec nam pani primarka povedala,ze SIDS sa vysvetluje ako upadnutie do hlbokeho takmer komatickeho spanku,ze sa s tym neda nic robit len cakat,snazit saeliminovat horko v miestnosti,spanok na brusku atd.. Je to ten najhorsi pocit ozivovat 28dnove (vtedy prvykrat) dietatko,ktore uz modra...Na to nikdy nezabudnem.Velmi ti drzim palce!!!!!

michelle188
autor
17. aug 2016

@lenkamaxim Nám našťastie nič nezistili, možno mal pár sekundové apnoe ale inak je všetko v poriadku. Mne o spánku na brušku nevraveli nič, môj tak spí celú noc inak nezaspí, a tak spí krásne od 21:00 do 6:00 🙂 myslím si, že ak má dieťa prestať dýchať v spánku tak prestane aj keď je na rukách...poznám už taký prípad že žene dcéra prestala dýchať v náručí.... Je to hrozné niečo také zažiť...tak si dávajme pozor na tie naše poklady 🙂 a nobelovu cenu tomu kto vymyslel monitory dychu! 🙂

Strana
z2