icon

Ako riešiť zástavenie dychu u novorodenca?

violet209
13. júl 2026

Ahojte baby,
Naša dcérka má 6 týždňov a už 2x nám pipal monitor Angelcare v postieľke. Vždy keď hlboko spí. Raz bola fakt vypnutá a asi nedýchala alebo len veľmi jemne, chvíľu som ňou hýbala a potom sa zhlboka nadýchla a spala ďalej. Dnes v noci sa to stalo zase, ale keď som ňou pohla, dýchala normálne. Minule sa mi to stalo aj na rukách, tvrdo spala v náručí a zrazu sa mi zdalo, že nedýcha. Začala som ňou hýbať, začal slabý dych, potom hlboký nádych a spokojne spala ďalej. Zobudila sa až na prdíky o desať minút neskôr.

Je na svoj vek dosť aktívna, v postieľke cestuje a vždy ležala na kraji postele mimo monitora alebo len čiastočne na drevenej doske. Mám strašný strach, že prestane dýchať. Zajtra máme poradňu u doktorky.

Moja otázka je, či ste mali takéto opakované výpadky dychu alebo pipania monitora, keď vaše deti tvrdo spali? Ako ste dopadli, boli nejaké dlhodobé problémy s dýchaním alebo mozgom?

anonym_0af15d
13. júl 2026

@violet209 aj nam sa to stalo, hned druhy den som volala pediatricke.

violet209
autor
13. júl 2026
@anonym_0af15d

@violet209 aj nam sa to stalo, hned druhy den som volala pediatricke.

@anonym_0af15d a ako ste dopadli?

gocrazy
13. júl 2026

@violet209 my 17 rokov dozadu pri synovi, mali sme nanny, oplasena som bola taka som myslela ze dieta mi zomrelo....opakovalo sa to asi 3x v priebehu 2 mesiacov....syn je zdravy, jednoducho je to stroj, dieta sa plytsie nadychlo a uz to vyhodnotilo nespravne, sranda ze dueta sa na to hulakanie nikdy nezobudilo zato ja som bola vzdy sedivejsia, po 4 mesiacoch sme to prestali používať a ja som sa konecne ukludnila

anjelicek26
13. júl 2026

Bez monitora takto dietatko moze zomriet na SIDS, pritom staci nim jemne pohybat, reflex sa spusti a zasa sa nadychne a nikdy sa to nezopakuje...ale staci ten raz... my sme mali alarm len jeden takyto, zaznamenany aj na monitore dychu (mame appku s owlet ponozkou snima dlhodobo), ani nechcem vediet, co by bolo bez neho...boli sme u neurologa, kardiologa, ze sa to "stava" a dobre, ze su dnes uz monitori... Dlhodobe problemy nema ziadne

anonym_4594b5
13. júl 2026

@violet209 dýchajte z hlboka, angel care nám pipal do roka 900x. Zo začiatku perinka, a musela úplne plytko dýchať a na to ten monitor vlastne nie. Nie len na to keď už dieťa nedýcha, ale keď dycha úplne plytko aby sme s ním pohli a nadychlo sa viac. Pani hore to tu už písala. Viem ako moc ste sa zľakli ja som kvôli tomu nemohla spávať a veľmi som sa bála, ale kľud.

anonym_e00b36
13. júl 2026

monitor pipa aj pri slabom dychu dieťaťa nemusí ist o uplnu zastavu dychania. ak si pamatam tak je tam nastavena nejaka frekvencia dychania za min. a ak je nizsia zapipa, aby sa predislo zastave. my sme boli kyslikovany tak sme to riesili v nemocke ze kedy je to už cez ciaru

anonym_0af15d
13. júl 2026
@violet209

@violet209 ze mam asi citlivy monitor, ale ze ak by sa to opakovalo, posle nas na vysetrenia

ariannazara
13. júl 2026

Ja nepouzivam vobec monitory, lebo som mala z toho len stres jak mi pisal a dieta normalne dychalo

anonym_199600
13. júl 2026

mne 2x pipal, raz sa zosuchol nejako mimo podlozku a druhy krat dychal plytsie, vsetko je ok uz je velky

andrejka1974
13. júl 2026
@violet209

@violet209 môjmu synovi zistili reflux museli sme zmeniť mlieko a dostal aj lieky pretože mal týchto apnoickych pauz veľmi veľa vďaka monitoru žije

anonym_03d862
13. júl 2026

@violet209 odporúčam kúpiť Owlet sock, je to taká ponožka kde sa monitoruje okysličenie krvi a pulzy, párkrát nám pipala, že nižší kyslík, v noci asi 2x a keď veľmi kričal až bol fialový... Je to taká istota a doplnok ku klasickému monitoru dychu. Dáva mi to viac kľudu ale ide aj na nervy lebo treba mať super dosah wifi v byte a keď dieťa skopne lebo som zle dala tak pípa taká základňa. Dá sa dať aj appka do mobilu, my sme kúpili verziu kde je aj kamera, sme spokojní ... Kúpili sme komplet nové na Bazoš za 250€, je to trochu drahšia vec. Ponožky sú 2 druhy menšie a ptm väčšie.

kiki68
13. júl 2026

@violet209 smer lekar a potom ambulancia v nemocke.

betkaulicna
14. júl 2026

@violet209 my používame snuza MD už pri štvrtom dieťati. Pri prvej pípal viackrát - mala dlhšie apnoické pauzy. Takže som bola nonstop na tŕňoch.
Snuza je fajn v tom, že po 15 sekundách bez nádychu začne vybrovať a tak dieťatko zobudí. Ak sa nenadýchne ďalších 5 sekúnd, začne pípať.
Ale ako píšeš 🙂 začala som budiť, triasť. Preto som bola za tento plienkový monitor rada, lebo bol priamo na brušku, nie pod matracom. A mohla som ho používať aj v kočíku.
Dcérka je zdravé 8 ročné dievčatko, nadpriemerne inteligentné. Takže nie, nezanechalo to na nej nijaké stopy poškodenia 🙂
Pri ďalších deťoch sa to nedialo.

Držím palce ❤️ maovanie je nádherné, ale ten strach o malé lásky už nikdy nezmizne. Držte sa ❤️

anonym_16325c
14. júl 2026

@violet209 mala som to
Dieta dychalo pri tvrdom spanku plytko ani ked som prilozila ruku na hrudnik som to takmer necitila, aj monitor obcas zapipal
Prestalo to same , pediatricka na to nepovedala nic, dieta sledovat, usta jej nemodrali
Podla mma to len monitor nezachytil, tiez som mals ten pod matracom
Ma 4 roky a vsetko ok